Szerdán megdőlt az energiafelhasználási rekordunk:
Az előző rekordot 2019. január 23-án mérték a déli órákban: 6926 MW-os (15 perces) volt az abszolút rendszerterhelési csúcs. December 4-én 16 óra 45 perc körül viszont
7099 MW (15 perces) értéket mértek, amelyből az import 2362 MW volt.
Süli János hozzátette, hogy ezt a pillanatnyi rendszerterhelés értéke néhány perccel azelőtt még felül is múlta: 7148 MW volt.
forrás
A VER forgalmi adatok. (
vörös: saját termelésből fedezett fogyasztás,
kék: importból és természetesen az import/export tényezők nem ilyen egyszerűk, de mégis jól mutatják ebben a formában is, hogy mi a baj, a magyar energetikai rendszerrel!)
Ezek szerint Magyarország alapból el tudna tartani 4x1200 MW atomerőművi teljesítményt is! Gyorsan építeni kellene az új atomerőművet, úgy értem Paks 2 után egy újat, mert, bár "lassant" akartam írni, de nincs időnk. Ezekben a fogyasztási csúcsokban még nincs benne az elektromos autózás, nem is annyira nálunk, mint inkább a németeknél, ahol energetikai összeomlást készítenek elő a politikusok és hamarosan nem biztos, hogy lesz import, vagy ha lesz is, csak horror áron, a németekkel versenyezve a forrásokért, ami akár három-négyszeres áramár-emelkedést is jelenthet tíz éven belül Magyarországon!
Nettó exportőrré kell válnunk, ha jót akarunk!
Paks 2 tervét típustervként kellene kezelni és ezzel 99 százalékban megegyező (egyedül a teperadottságok miatti alapozási munkák változtathatnak egy ilyen típusterven részleteiben) megegyező két blokkos erőművet építeni a kiválasztott helyszíneken. Ez a helyzet ebből a szempontból (világoslila az eredeti Duna menti helyszínek, sötétlila a Paks 2-őt megelőző vizsgálat eredményei):
Ebből a legjobb adottságú Tiszavasvári lett (egyből négy blokknyi helyet kellene előkészíteni, hogy majd az első kettőt évtizedek múlva pótló hármas és négyes mellé épülhessen gazdaságosan):
Ha most belehúzunk, talán egy ilyen időrendet tartani is tudnánk:
Paks 2 első blokk: 2026
Paks 2 második blokk: 2027
Tiszavasvári első blokk: 2028-29
Tiszavasvári második blokk: 2029-30
De ez még csak a mostani fogyasztás lenne, szerintem már lehetne is előkészíteni közben Tiszasülyt, aminek Paks 1 párhuzamos üzeme Paks 2-vel és Tiszavasvárival adna pár év haladékot!
Ideiglenesen talán a bükkaljai lignitre magántőkéből épített ezer MW-nyi szénerőmű és a Tiszai hőerőmű újraindítása megoldást jelenthetne. Ezek közül a bükki hőerőműre hosszú távon számíthatnánk a mátrai mellett. Jó az a lignit, legfőképp: van.