A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Többek közt attól A2 az A2.Persze voltak A1-esek is urános páncéllal de azok ilyen szörnyszülött neveken futottak,hogyM1A1HA meg H+ meg a fene se tudja miket ki nem találtak attól függően,hogy átépítették vagy alapól uránosan jött le a gyártósorról agy,hogy a kettő variáció közül melyik "urán páncélt" kapta meg.
De ezbmind1 is mert sima M1A1-et exportálnak márpedig ilyen név alatt nem létezik urános.
Az A1 vagy 2 a jelentős különbségeket felmutató szériák altípus-száma és nem az urániumos páncélzatot jelöli. Egy-egy altípuson belül is vannak modernizációs vagy fejlesztési csomagok, eltérő kiszerelések. Például a legújabbnál ez így néz ki: M1A2D

M1 = típus
A2 = altípus
D = verzió (jelen esetben a SEPv4, tehát a negyedik SEP verzió).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Az A1 vagy 2 a jelentős különbségeket felmutató szériák altípus-száma és nem az urániumos páncélzatot jelöli. Egy-egy altípuson belül is vannak modernizációs vagy fejlesztési csomagok, eltérő kiszerelések. Például a legújabbnál ez így néz ki: M1A2D

M1 = típus
A2 = altípus
D = verzió (jelen esetben a SEPv4, tehát a negyedik SEP verzió).

Igen és?
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 839
113
Ha szétnézünk a piacon szerintem jelenleg a legjobb ár érték arány vagy a T-90 export verziónak van. Vagy Leo-2 ek. Az export Abrams ahogy dudi irta ép az urán páncél "betétek" nélkül kevésbé rughat labdába. Kívétel talán ha nem áll rendelkezésre modern új generaciós ötvözett az uran betéttek helyet. De nem hinném hogy az usa ebbe bele menne.
Nem hiábba hogy a lengyelek is inkább leokra vadásznak a piacon :) vagy talán K-2 re :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A1 ek azok de A2 elektronikával és A2 kiegészitőkkel uran nélkül.
Egyébként kellene a radai rossebnek gyengített uran. Ki tudná hogy egy találat esetén hogyan roncsolná a szervezetett a szétrepülő gyengített uran részecskék.

Ha ez neked eszedbe jutott akkor szerinted a mérnököknek nem?
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and tonyo

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Nekem pont ez volt a legérdekesebb ebben a link-ben. Azt vártam hogy legalább a kommenteknél valami hasonló vitát fogok látna vagyis hogy vajon megkapnák-e a gyengített urán páncélzatot, vagy érveket a diesel motor mellett/ellen vs gázturbina. Nagyon meglepődtem hogy hasonló kérdések kitárgyalása sem a cikkben nem történik sem a kommentelők között nem merül fel. A hozzászólások végig arról szólnak kb hogy egy kisebbség megkérdőjelezi ezt a teljes USA elköteleződést, mivel szerintük nem jár együtt befektetésekkel (példának hozzák fel nálunk a német autógyárakat) valamint azt gondolják nyitni kéne Európa felé. Erre a többség nekik esik hogy ők közvetlen orosz fényégettségben élnek (wtf???) és a németek meg a franciák magasról tesznek rájuk szóval nekik az az egy esélyük van ha tövig nyalnak USA-nak minél több fegyvert vesznek tőlük és mintegy pénzért megváltják a szabadságuk hisz majd cserébe az USA több tízezer szám fog náluk csapatokat állomásoztatni akik majd harcolnak az országukért. Erre páran felhozzák prédának hogy ezt épp most cumizták be sziriában a kurdok, erre a többség megint nekik esik hogy ők egy front ország, és különben is a lengyelek is ezt csinálják szóval nem lesz ezzel semmi gond. Engem ez meglepett hogy őszinte legyek. Nem tudom a történelem során kinek jött be hosszútávon hasonló stratégia vagyis hogy a függetlenségének garantálását rábízta valaki másra és jól jött ki belőle. Igaz én nem vagyok történész...lehet van erre példa....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem!Az A páncélkonfiguráció,a többi meg a futottak még kategória amit exportálnak.
Nehogy már megmagyarázd, hogy az egész világ rosszul tudja. Az A1 és A2 az két különböző változat. Az A1HA-ban is már volt kimerített urán páncél, tehát nem az a mérvadó, hogy van vagy nincs benn urán. És az export A2-ben meg nincs, van benne más, de akkor is A2.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem!Az A páncélkonfiguráció,a többi meg a futottak még kategória amit exportálnak.
Jó, akkor ragaszkodj hozzá, hogy nem érted, de azért még annyit hozzáteszek, hogy eddig három verziója létezett a gyengített uránium páncélzatnak:

1. generáció: M1A1HA
2. generáció: M1A1HC és M1A2
3. generáció: M1A1SA és M1A2SEP

Ugyanis ennek nincs köze az altípushoz, ez csak egy ki és beszerelhető alkatrész, amit lényegében bármelyik altípus változataiba be lehet rakni és ezeknek a fejlesztése alapvetően nem az altípusokhoz kötődött, hanem azokon belüli modernizációs csomagokhoz! Nem baj, csak rosszul tudtad, az a baj, hogy ragaszkodsz hozzá!