Militavia és a HTKA

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Szerintem felesleges ezen rugózni. Aki ide jár a HTKA-ra, az ingyen megkapta. Ők eleve meg sem vennék... A fennmaradó piac meg itthon kvázi nem létező...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Vannak még hozzám hasonló fanatikusok? :hadonaszos: Szerintem ha összeszámolnám szívrohamot kapnék az összegtől amit vinylre meg kazettára költöttem az elmúlt mondjuk 10 évben.

Akadnak, de ráfizetés a kiadónak az ilyen kiadás, szigorúan saját vélemény, de kétlem hogy fog magyar előadónak Vynil kiadványt magyar kiadó vállalni (vagy akkor, ha az előadó kifizeti a gyártási költséget).

Tisztelt Cifu, a Libriben jóformán normális irodalmat -értsd igényes - se találni, nemhogy szakmai könyveket...
(a legeslegelső diplomáciám első szakja - könyvtár volt, ahol kb 10 évet le is melóztam - így valamennyire beleláttam, hogyan is mennek a dolgok)

Azért a 90-es évek végén, 2000-es évek elején, ha bementem egy könyvesboltba (mondjuk inkább az Alexandra jut most eszembe), azért találkoztam ilyesmikkel...


Vannak erre is megoldások, nézd, nem ez a mű az első és egyetlen ami komoly szakmai dolgokat tartalmaz és amely nem a szerző sajátja. Nyugaton, sőt az oroszoknál is láttam hasonlókat, azokban sem az eredeti tervrajz stb szerepelt hanem egy csökkentett minőségű vagy jogdíjat nem igénylő változat. Mindent aprólékosan átrágtak a jogosultságokkal foglalkozó ügyvédi irodák, ők sem most jöttek le a falvédőről, náluk a könyvkiadás is kőkemény üzlet a kezdetek óta, másképp hogyan szerepelt volna az árcédulán 15 font ? Ha egy az egyben átveszel dokumentumokat nyilván benyújtják az illetékesek a számlát. De mindennek utána kell járni, nagyon valószínűnek tartom, hogy sok kiskapu van a szerzői jog kerítésén - bár jogász is vagyok, a szerzői témával nem foglalkoztam még behatóan.

Félreértés ne essék, biztos vannak olyan kerülőutak, kevésbé szép szóval csalások, amelyekkel meg lehet ezeket kerülni.
De most térjünk vissza az első problémára: miért áldozná valaki erre az idejét / energiáját / pénzét? Erős kétségeim vannak afelől, hogy ebből anyagilag nyereségesen ki lehet jönni, tehát ez nem motíváló tényező. Molni nevében nem beszélhetek, de a saját nevemben azért időt és energiát áldozni egy ilyesmire csak azért, hogy könyv formában a kezembe foghassam, nem áldoznék. Én az ehhez szükséges erőt és időt is arra szánom inkább, hogy írok valami bővebb anyagot arról, ami érdekel, és ha elolvassa 100 ember, már boldog vagyok.

Ha te látsz benne fantáziát, szerintem nem fog Molni se széttárt kezekkel elédállni, hogy "csak a testemen keresztül valósulhat meg ez", szóval bátorítalak, hogy próbáld meg...

Rendben, de arra gondoltam, hogy van-e néhány nagy "felvásárló", amelyiknél szinte az összes védett fotó, ábra, dokumentum stb. szerzői jogdíja megfizethető lenne (reális áron)? Nem hiszem el, hogy ha valaki írni akar egy könyvet, akkor az összes fotónak, ábrának, dokumentumnak egyesével kellene utána járnia, hogy 1. ki a szerzője 2. mik az újrapublikálás feltételei 3. mennyi a jogdíja, plusz ezeket egyesével kifizetni az érintetteknek. Szerintem ez akkora biznisz, hogy biztos vannak erre ügynökségek, ha más nem, a Facebook és a Google :)

Itthon is vannak "képkufárok", a Glix.hu egyik alapítóját személyesen is ismerem, de pont ezért van egy kis rálátásom nekem is témára. Annyi, hogy belássam, nincs realitása ennek. :)

Úgy, hogy a blokkos összehasonlító videóknak kb. semmi értelme, mert a rendszerek képességei nélkül autóskártyás hülyeség az egész.

Tökmindegy - a többséget az érdekli. Ő is valahol abban motívált, hogy minél több nézője legyen. Hát ezért több olyan tartalmat gyárt....
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Saját ~100 oldalas puha kötésű jegyzetem márciusban 150 példányban jött ki és kb. 150 rugót kelett fizetni az egyetemi kiadónak. De ez szó szerint csak a nyomtatás-kötés volt, a tördelés, lektorálás, de még a szállítás is külön volt intézve. Csak érzékeltetve a hozzávetőleges költségvonzatot. A tördelés meg elég idegölő munka, ezzel meg a nyelvi gondozással elment három embernek egy hónap.
Úgyhogy megértem Molnit, ha ezzel nem akar piszmogni. Amúgy elektronikus kiadásra (erre is) tudna simán isbn-t szerezni, csak be kell jelenteni a szerző(k), évszám, cím, kiadó, kiadás helye koordinátákat az Országos Széchenyi Könyvtárnak (felhívod teflonon, vagy elküldöd emailben), és a főbb könyvtáraknak küldeni köteles példányt.
Bár working paperek is szoktak kapni issn számot, ahol meg tényleg csak netes megjelenés van bármiféle papír változatú bohóckodás helyett.
Szóval simán lehetne HTKA WP series alatt publikálni ebookként gyakorlatilag ugyanezt az anyagot (meg az összes többi brutál anyagot) és akkor menten gusztábban nézne ki - kb 10 perc ráfordítással...
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Még is mit rugóztok a kiadáson ha molninak eszébe sem jut?
Bocs, szakmai ártalom. Nyáron poénból/fogadásból felástam a 2004 utáni összes biztpol-honvédelmi témájú doktori értekezést, hogy vajon megugrott-e a migris vagy ukrános témájú disszertációk száma a 2010-es években (nem nőtt). Akkor jutott eszembe a zseniális ötlet, hogy Molni simán tudna szerezni egy PhD-t azzal az irgalmatlan melóval, amivel összegürcölte ezt a sok mindent.
(a sok kutyaütő helyett, akik 3 évig csak vonyíkolnak állami ösztöndíjjal, hogy "sz@r a élet", meg még elnyernek mindenféle teheccségösztöndíjakat, hogy hullana reggeli felkelő nap első fényénél pirított napalm az ilyen vérszívókra...)
Már végig toltam pár ilyet, szóval a kimenet a szakcikkek megírásán múlik (ezekbe a szaklapokba), ahhoz meg van anyag bőven. A disszertáció meg úgyis a cikkeken alapul. Meg persze kell két nyelvből egy min középfok meg egy min alapfok, de ez megint nem lehet probléma. Szóval Molni esetében simán mehetne az, hogy mondjuk Cifuval írnak három társszerzős cikket, aztán egyéni fokozatszerzésre jelentkezik valamelyik hazai komolyan vehető doktori iskolába (hadtudományi csak az NKE-n van). Mondjuk most olvasom a szabályzatukat, aszerint "egy lektorált idegen nyelvű publikáció, továbbá legalább hét lektorált
folyóiratban megjelent közlemény
" az elvárás. Szóval el lehet azzal különösebben nyünnyögni, ha Molni tényleg nagyon unatkozik és mondjuk nem akar origami vagy szteppbalett-tanfolyamra járni. Mondjuk utóbbinak lehet, több praktikus haszna van....:cool:
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Akadnak, de ráfizetés a kiadónak az ilyen kiadás, szigorúan saját vélemény, de kétlem hogy fog magyar előadónak Vynil kiadványt magyar kiadó vállalni (vagy akkor, ha az előadó kifizeti a gyártási költséget).
Azt elfelejtettem írni hogy elég rétegzenét hallgatok, van ami száznál kevesebb példányban lett legyártva. A nagyrészét külföldön vettem.
 
M

molnibalage

Guest
Félreértés ne essék, biztos vannak olyan kerülőutak, kevésbé szép szóval csalások, amelyekkel meg lehet ezeket kerülni.
De most térjünk vissza az első problémára: miért áldozná valaki erre az idejét / energiáját / pénzét? Erős kétségeim vannak afelől, hogy ebből anyagilag nyereségesen ki lehet jönni, tehát ez nem motíváló tényező. Molni nevében nem beszélhetek, de a saját nevemben azért időt és energiát áldozni egy ilyesmire csak azért, hogy könyv formában a kezembe foghassam, nem áldoznék. Én az ehhez szükséges erőt és időt is arra szánom inkább, hogy írok valami bővebb anyagot arról, ami érdekel, és ha elolvassa 100 ember, már boldog vagyok.
Eddig 2000+ letöltés volt. Ha kiadnám offline 200 példány se fogyna el. Nem éri meg az erőfeszítést. Inkább fordítom le angolra vagy írok újat. Angol nyelven tízezreket érdekelne...

Ha te látsz benne fantáziát, szerintem nem fog Molni se széttárt kezekkel elédállni, hogy "csak a testemen keresztül valósulhat meg ez", szóval bátorítalak, hogy próbáld meg...
Sanszosan nem. Már csak a wikis képek pénzes használatán fent fog akadni az erőfeszítés szerintem. Aztán az airlineres képek. A képek egy részét már le sem mentettem felhasználás után, ergo azt sem tudom honnan vannak. Ahány ábra és kép van benne szerző jogilag soha, de soha senki nem bogozza ki. Újrarajzolásra meg időt nem szánok.

A magyar szerzői jog oktatásra vonatkozólag laza, ez meg ingyenes silabusz.

Tökmindegy - a többséget az érdekli. Ő is valahol abban motívált, hogy minél több nézője legyen. Hát ezért több olyan tartalmat gyárt....
Valószínűleg lehetne indexszerű és más oldalakon található nettó kreténségket írni, de engem nem érdekel az, hogy öncélú legyen az olvasottság.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Off-Mi van a készülő gépágyús szosszeneteddel?A komplett haditechnikai kiskönyvtáram elveszett a régi laptoppal-és momentán az olvasószemüvegem is tiszta.....
A nyelvi lektorálás nagyon elhúzódik. Az első 20+ oldalon olyan szintű javulást kapott, hogy megvárom a teljeset és nem minta alapján írom újra. 1+ hónapja készen van már. Eközben a HTÖ angol fordításával ütöttem el az időmet...

A két ünnep között meg a szimulátor történelem cikken kéne dolgozoni, csak játszani is kéne hozzá. Minő teher... :)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
...Konkrétan már elkezdtem azon gondolkodni, hogy most akkor angolul lehet, hogy egyszerűbb lenne írni, csak pillanatnyilag meglepő módon több magyar olvasóm van, mint angol. A HTÖ angol fordításának legnépszerűbb fejezetét még 1000-en sem töltötték le 2 év alatt.

Lehet úgy fogsz járni, mint sok éve lappangó videók a neten, amiket egyszer csak felkap a közönség és tarol.
Kívánom neked, hogy így legyen.
 
M

molnibalage

Guest
Lehet úgy fogsz járni, mint sok éve lappangó videók a neten, amiket egyszer csak felkap a közönség és tarol.
Kívánom neked, hogy így legyen.
Ennek eselye kavzi 0. Tul HC a téma. De legyen igazad.
Egyebkent animált angol nyelvű videovan is gondolkodtam, csak a beszélt angolon nem eleg szep hozzá. Szerinrem.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Ennek eselye kavzi 0. Tul HC a téma. De legyen igazad.
Egyebkent animált angol nyelvű videovan is gondolkodtam, csak a beszélt angolon nem eleg szep hozzá. Szerinrem.
Magyarul,Molni,magyarul!!!!!!:hadonaszos:Zrinyi már egy kalap szar,szinte 0 a haditechnikai ismeretterjesztés kishazánkban.Itthon hiánypótló a munkád,angolul meg 12 egy tucat.
És gondolni kell az olyan kivénhedőben lévő faxokra is mint én-kik nem gagyognak angolul
No szpék inglis,no parle inglez,vakarimase
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Klassz az új PDF. Nincs thumbs up emoji :) Igaz csak az engem érdeklő részeket futottam át, de a kritikus pontokon jó, és ami tetszik, hogy tükröt állít a tekintetes uraknak. Az igazi már csak az lenne, ha eljutnának a megállapítások az illetékesekhez is, sőt figyelembe vennék őket.
Most került a kezembe egy érdekes iratcsomó, ami példázza és dokumentálja, hogy hogyan is kótyavetyélte el a HM bizonyos eszközeit 1945-48-ban. Tényleg csak remélni lehet, hogy a múlt tanulságait levonták és felelős gazdálkodás és üzemeltetés folyik jelenleg illetve a jövőben, illetve nem a politikai cicaharc áldozatai lesznek pl. a mostanában beszerzett/beszerzés alatt lévő modern eszközök.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
K

kamm

Guest
Az F-104-es írásom is tervbe volt, hogy megjelenik ott, de aztán hagytam a francba. Az egyik kedves lektor félreértette a lektor lét fogalmát és olyan vicces kommenteket fogalmazott meg, hogy inkább elálltam attól, hogy csigalassú sebességgel hozzanak le egy írást.

?
 
M

molnibalage

Guest
Gondolom valami "szakértő" katonabácsi akarta kioktatni a "civil" outsider szerzőt.
Közölta a lektor, hogy ő igazából nem arról írna, amiről én írtam. Mondom fasza, de a lektor nem tartalmi tanácsod ad, hanem korrigál, ha tévedés van benne.
Ezen felül kb. butának és hülye ágyútölteléknek titulálta a pilótát, aki nyilatkozott. Kb. itt ment el a kedvem az egésztől.