A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 106
113
Nincs hegyi harckocsi.
Hogy ne lenne!

Mi-28-004.jpg


:p
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Az a teória, hogy egy teljesen feltöltött nyugati, haditechnikával elláttott TOP nehézdandár a támogató alegységeivel (tüzérség légvédelem, logisztika műszakiak) képes lenne-e legyűrni az ukrán haderőt. Azt nem mondta senki, sem hogy hogyan, én úgy gondoltam hogy védelemben megroppantaná őket.

Ezt be mondd neki túl sok infó egyszerre.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Én is egyetértek azzal, hogy a "több jobb", most a vita inkább arról szól, hogy 1 dd-ral sikerülhetne - e egy Kárpátalja elfoglalásos szintű hadművelet kivitelezése. Az már kérdéses, hogy ki tudnánk e két egyfajtán top nehézdandárt állítani, mert jelenleg 1 nehézdd. kiállítása is épp elég kihívást jelent. Közepesdd. eszközeire pedig nem tudom mik lennének a koncepciók.
Igazából jól haladunk vele.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 904
12 501
113
Ki a francot érdekel a német érdek?

Hát majd ha lesz önálló magyar (hadi) ipar, kicsit nagyobb népességel akkor majd ez kevésbé lesz fontos, de amíg ezer szálon függünk tőlük addig qrvára fontos hogy ott ahol lehet ne generáljuk a konfliktust velük - egy lesz hosszútávon úgyis - migráció. :rolleyes:

Az osztrákokon, lengyeleken kívül más szövetséges nincs nagyon a környéken.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Ez egyszerű baromság. Azokba az eszközökbe némileg felkészített "öngyilkos" népeket kívánsz telepíteni? Amennyiben tudomást szereznek róla, ott fogják hagyni az egész pereputtyot, és jogosan.
Azért megy megy a motorja egy járműnek nem kell bele ülni. Infra csapdák, hőforrások sem igényelnek felügyeletet. Miért kellene öngyilkos nép? A Pumában folyamatosan ott fog ülni a katona, sokkal nagyobb veszélyben lesz, mint az aki a csali eszközök álcázását végzi.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
Azért megy megy a motorja egy járműnek nem kell bele ülni. Infra csapdák, hőforrások sem igényelnek felügyeletet. Miért kellene öngyilkos nép? A Pumában folyamatosan ott fog ülni a katona, sokkal nagyobb veszélyben lesz, mint az aki a csali eszközök álcázását végzi.
Mi a frásznak, ehhez egy drága jármű? Tekints ki egy keveset Szerbiába, vagy Irakba. Ők ugyan mit alkalmaztak megtévesztő céloknak?
 

Kishuszár

Active Member
2019. június 19.
108
242
43
Mi a frásznak, ehhez egy drága jármű? Tekints ki egy keveset Szerbiába, vagy Irakba. Ők ugyan mit alkalmaztak megtévesztő céloknak?

Mondjuk szerintem a mi t-72 csodáink vagy a kohóba fognak menni vagy egy hasonló csali szerepkörrel kell megelégedniük a jelenlegi kilátások szerint. Költeni rájuk úgyse fog már senki (szerény véleményem szerint).
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem kár az időt vesztegetni erre. Inkább fordítsd tovább a HTÖ-t angolra, annak több értelme/haszna lesz.
Szimulátortöris cikk jön. 2. rész.
A HTÖ angol fordítása fél évig állt, ezért nagyon rágyógyultam agyilag, de a tömegek (?) számára érdekes rész, maguk a honi és csapatlégvédelem felépítése és eszközei és evolúciója a bővebb technikai magyarázat miatt meg volt. Most kicsit magyar nyelven is írok. ;)
Meg a Gripen FAQ...
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
Mondjuk szerintem a mi t-72 csodáink vagy a kohóba fognak menni vagy egy hasonló csali szerepkörrel kell megelégedniük a jelenlegi kilátások szerint. Költeni rájuk úgyse fog már senki (szerény véleményem szerint).
Arra is költeni kell, hogy oda szállítsd, infra képet adjon, és néha mozgatni is kellene. Hallottál a drónokról?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 439
120 967
113
Ismétlem azon teorizálunk, hogy egy top nyugati eszközökkel felszerelt, teljesen feltöltött nehézdandár a támogató alegységeivel (Légvédelem tüzérség) képes lenne e megfingatni az Ukrán haderőt.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Az a jó a hozzászólásodban emlegetett profi haderőben,hogy nem nagyon hagy eséyt a baltás kardos parasztnak.Egy modern jól felszerelt dandár sokkal alkalmazhatóbb minden helyzetben mint két elavult.Amíg van értelme egy elavult dandár ellen baltázni addig ez tök reménytelen egy modernnel szemben.Persze van ahol csinálják(lásd Afganisztán)de ott meg tessék megnézni a veszteségek közti különbségeket.

Pontosan. A profi haderő tökéletesen működik egy konvencionális háborúban és nagyságrendekkel jobb hatásfokkal dolgozik egy aszimmetrikus konfliktusban, mint a szedett-vedett felkelők mindenféle handabandázó hatökör frakciói. Előbbire jó példa a Sivatagi vihar sikere, utóbbira az általad is említett afganisztáni konfliktus veszteségi mutatói.

Viszont nem egy, de akár három modern, jól felszerelt dandár is kevés lehet, ha földrajzilag nagy területen, de mindenütt lokális jelleggel lángolnak föl a harcok. Szaddam megdöntése profi munka volt, a minőség fölénye a mennyiséggel szemben egyértelmű, de Irak példája azt is megmutatja, hogy a hadsereg, a legprofibb hadsereg sem tud mit kezdeni a mélyen gyökerező ellentétekből táplálkozó, tömegeket mozgósító polgárháborús helyzetekkel. Afganisztán pacifikálása soha nem sikerült, és az USA ma ott tart, hogy közel 20 év után lassan már a tálibokkal is kiegyeznének, csak megszabadulhassanak ettől a nyűgtől. (A megoldást alighanem egy széles tömegbázissal rendelkező harcias társaság hatalomba segítése lenne, és ha történetesen a legszélesebb bázissal rendelkező és legharciasabb társaság Afganisztánban a táliboké... hát akkor ez van.)

A hazai helyzetnél maradva: Az elkövetkezendő néhány évtizedben nem valószínű, hogy Magyarország bármiféle háborús konfliktusba keveredne, a minimális esély erre azonban etnikai alapon merülhet föl. Egy etnikai törésvonalak mentén kirobbanó és eszkalálódó (magyar-cigány, magyar-román, magyar-szlovák, magyar-szerb, szerb-horvát, szerb-albán, muzulmán-keresztény, stb.) polgárháború esetén pedig döntő fontosságú. hogy a lakosság felfegyverzésére legyen viszonylag gyorsan bevethető tartalék haditechnika, mert az ilyen konfliktusok egyszerre borítanak lángba több tucat várost és falut, és tízezernyi olyan martalócot termelnek ki, akik szabadcsapatokba verődve az ellenségnek kikiáltott népesség kifosztására, elüldözésére és lemészárlására fognak fegyvert, miközben a profi hadseregek egységeivel szemben elkerülik a harcot. Az ilyen fegyveres csoportok ellen sokkal eredményesebb a jó helyismerettel rendelkező, szülőföldjükért, házukért, javaikért fegyvert fogó helyi lakosok felfegyverzése, amely viszont nem igényli a legmodernebb haditechnikát, sőt, éppen hogy egyszerű, strapabíró, de kellő számban rendelkezésre álló fegyvereket kíván. Esetünkben tehát ez nem a XXI. századi modern és professzionális Honvédség felfegyverzésének kérdéséről szól, hanem a területvédelmi koncepció kidolgozását és kiépítését jelenti, amibe jól beilleszthető a T-72 is. Feltéve, hogy van még belőle annyi működőképes példány, amivel érdemes számolni...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Én is egyetértek azzal, hogy a "több jobb", most a vita inkább arról szól, hogy 1 dd-ral sikerülhetne - e egy Kárpátalja elfoglalásos szintű hadművelet kivitelezése. Az már kérdéses, hogy ki tudnánk e két egyfajtán top nehézdandárt állítani, mert jelenleg 1 nehézdd. kiállítása is épp elég kihívást jelent. Közepesdd. eszközeire pedig nem tudom mik lennének a koncepciók.
Az egy dandár vs Ukrajna koncepció azért butaság szerintem mert:
- mind az embereket;
- mind a technikai eszközöket le kell váltani pár harci nap után. Ez a pár harci nap meg akkor sem lenne elég az ukrán haderő legyőzésére, ha mindenki sérthetetlen lenne.

Komolyabb helyeken (mondjuk NATO parancsnokságokon) a művelettervezési folyamat része az erőforrásokkal való gazdálkodás (tervezés), illetve az erő viszony számvetés.
A minőségi mutatók csak bizonyos mértékig állnak a mennyiségi felett. Az amiről a két kollega beszélt egy olyan technikai fölényt feltételez, ami csak a földönkívüli vs. emberiség harcában lenne meg.
A hangyát is le tudom győzni, meg a szúnyogot is mert sokkal fejlettebb vagyok, mégis mindkettő el tudja pusztítani az embert, ha nem bírok annyit agyonütni, mint amennyi van rajtam. Van egy határ ahol már hiába vagyok okosabb, meg fejlettebb nem győzhetek. Sok lúd disznót győz.....
Az a szuper dandár ami képes lehet legyőzni egy Ukrán haderőt, az legalább 8-10 hk zászlóaljjal (Leopard 2A7), meg háromszor négyszer ennyi Pumával rendelkezhetne, harci helikopter támogatással, nagy hatótávolságú rakétatüzérséggel, mélységi aknaszóró képességgel, borzalmas mennyiségű műszaki, páncéltörő, tábori tüzér alegységekkel kellene, hogy rendelkezzen. Ezen kívül teljes EHC képességekkel, jelentős INFOOPS meg egyéb hatástámogató erőkkel, és abszolút biztos légifölénnyel (vadászrepülőgépekkel), és a légtér ellenőrzésének képességével (AWACS)
.DE AZ MÁR NEM DANDÁR!
Ha meg valaki azt képzeli, hogy a Leopard 2A7 harckocsit nem lehet kilőni, azt el kell szomorítsam. Ki lehet, ki is fogják, az ukránok is ha kell, mint ahogy a Palesztínok is kilövik a Merkavát.
Szóval a szuper dandár ha bármilyen szuper is lenne, ha minden is tökéletes lenne benn, akkor is elbukna, mert lehetetlen hosszú ideig harcban tartani, ha meg nem tudom mivel leváltani akkor elég ha csak halogatnak az ukránok és lassan elfogy a dandár, mind technikában, mind emberben. Ekkor számít az 1000 km.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Pontosan. A profi haderő tökéletesen működik egy konvencionális háborúban és nagyságrendekkel jobb hatásfokkal dolgozik egy aszimmetrikus konfliktusban, mint a szedett-vedett felkelők mindenféle handabandázó hatökör frakciói. Előbbire jó példa a Sivatagi vihar sikere, utóbbira az általad is említett afganisztáni konfliktus veszteségi mutatói.

Viszont nem egy, de akár három modern, jól felszerelt dandár is kevés lehet, ha földrajzilag nagy területen, de mindenütt lokális jelleggel lángolnak föl a harcok. Szaddam megdöntése profi munka volt, a minőség fölénye a mennyiséggel szemben egyértelmű, de Irak példája azt is megmutatja, hogy a hadsereg, a legprofibb hadsereg sem tud mit kezdeni a mélyen gyökerező ellentétekből táplálkozó, tömegeket mozgósító polgárháborús helyzetekkel. Afganisztán pacifikálása soha nem sikerült, és az USA ma ott tart, hogy közel 20 év után lassan már a tálibokkal is kiegyeznének, csak megszabadulhassanak ettől a nyűgtől. (A megoldást alighanem egy széles tömegbázissal rendelkező harcias társaság hatalomba segítése lenne, és ha történetesen a legszélesebb bázissal rendelkező és legharciasabb társaság Afganisztánban a táliboké... hát akkor ez van.)

A hazai helyzetnél maradva: Az elkövetkezendő néhány évtizedben nem valószínű, hogy Magyarország bármiféle háborús konfliktusba keveredne, a minimális esély erre azonban etnikai alapon merülhet föl. Egy etnikai törésvonalak mentén kirobbanó és eszkalálódó (magyar-cigány, magyar-román, magyar-szlovák, magyar-szerb, szerb-horvát, szerb-albán, muzulmán-keresztény, stb.) polgárháború esetén pedig döntő fontosságú. hogy a lakosság felfegyverzésére legyen viszonylag gyorsan bevethető tartalék haditechnika, mert az ilyen konfliktusok egyszerre borítanak lángba több tucat várost és falut, és tízezernyi olyan martalócot termelnek ki, akik szabadcsapatokba verődve az ellenségnek kikiáltott népesség kifosztására, elüldözésére és lemészárlására fognak fegyvert, miközben a profi hadseregek egységeivel szemben elkerülik a harcot. Az ilyen fegyveres csoportok ellen sokkal eredményesebb a jó helyismerettel rendelkező, szülőföldjükért, házukért, javaikért fegyvert fogó helyi lakosok felfegyverzése, amely viszont nem igényli a legmodernebb haditechnikát, sőt, éppen hogy egyszerű, strapabíró, de kellő számban rendelkezésre álló fegyvereket kíván. Esetünkben tehát ez nem a XXI. századi modern és professzionális Honvédség felfegyverzésének kérdéséről szól, hanem a területvédelmi koncepció kidolgozását és kiépítését jelenti, amibe jól beilleszthető a T-72 is. Feltéve, hogy van még belőle annyi működőképes példány, amivel érdemes számolni...

De nincs!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 439
120 967
113
Az egy dandár vs Ukrajna koncepció azért butaság szerintem mert:
- mind az embereket;
- mind a technikai eszközöket le kell váltani pár harci nap után. Ez a pár harci nap meg akkor sem lenne elég az ukrán haderő legyőzésére, ha mindenki sérthetetlen lenne.

Komolyabb helyeken (mondjuk NATO parancsnokságokon) a művelettervezési folyamat része az erőforrásokkal való gazdálkodás (tervezés), illetve az erő viszony számvetés.
A minőségi mutatók csak bizonyos mértékig állnak a mennyiségi felett. Az amiről a két kollega beszélt egy olyan technikai fölényt feltételez, ami csak a földönkívüli vs. emberiség harcában lenne meg.
A hangyát is le tudom győzni, meg a szúnyogot is mert sokkal fejlettebb vagyok, mégis mindkettő el tudja pusztítani az embert, ha nem bírok annyit agyonütni, mint amennyi van rajtam. Van egy határ ahol már hiába vagyok okosabb, meg fejlettebb nem győzhetek. Sok lúd disznót győz.....
Az a szuper dandár ami képes lehet legyőzni egy Ukrán haderőt, az legalább 8-10 hk zászlóaljjal (Leopard 2A7), meg háromszor négyszer ennyi Pumával rendelkezhetne, harci helikopter támogatással, nagy hatótávolságú rakétatüzérséggel, mélységi aknaszóró képességgel, borzalmas mennyiségű műszaki, páncéltörő, tábori tüzér alegységekkel kellene, hogy rendelkezzen. Ezen kívül teljes EHC képességekkel, jelentős INFOOPS meg egyéb hatástámogató erőkkel, és abszolút biztos légifölénnyel (vadászrepülőgépekkel), és a légtér ellenőrzésének képességével (AWACS)
.DE AZ MÁR NEM DANDÁR!
Ha meg valaki azt képzeli, hogy a Leopard 2A7 harckocsit nem lehet kilőni, azt el kell szomorítsam. Ki lehet, ki is fogják, az ukránok is ha kell, mint ahogy a Palesztínok is kilövik a Merkavát.
Szóval a szuper dandár ha bármilyen szuper is lenne, ha minden is tökéletes lenne benn, akkor is elbukna, mert lehetetlen hosszú ideig harcban tartani, ha meg nem tudom mivel leváltani akkor elég ha csak halogatnak az ukránok és lassan elfogy a dandár, mind technikában, mind emberben. Ekkor számít az 1000 km.
A kilómétert te mondtad bele, én ezt elsősorban védelemben képzeltem el. Mondjuk amúgy senki sem szabta meg, a szcenáriót az is igaz. Mondjuk igazad van, hogy az inkább dandár harccsoport, így egybegyúrva. Mondjuk azt direkt leírtam, hogy minden elérhető támogatással.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Mi a frásznak, ehhez egy drága jármű? Tekints ki egy keveset Szerbiába, vagy Irakba. Ők ugyan mit alkalmaztak megtévesztő céloknak?
Olyan drága jármű, amit itt a fórumtársak kohóba löknének. Kissé zavarba hozol...
Arról vitatkoztunk egész nap, hogy kidobjuk majd a T-72 vagy ne. Én azt mondtam ne, erre népirtó lettem....:confused: