Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

Szerintem is...
Ha már csak mint folyamatot szemléled a két programot, a kínaiak sokkal nagyobb tempót diktálnak. A PAK-FA, ha emlékszel, hamarabb emelkedett a magasba, elvileg hamarabb is kezdhettek neki (talán??). Most a kínai program úgy áll, hogy beindult a sorozatgyártás saját hajtóművel. Lényegében erre a ponrta várt mindenki. Ezen év végén valaminek történnie kellett: vagy egy komolyabb orosz hajtóművásárlás, vagy saját hajtóművel rendelkező sorozatgyártmány. A jelenlegi orosz hajtóművekkel semmiképpen nem jött ki a materk.
Az orosz gép esetében, mintha minden lelassúlt volna. Két baleset is hátráltatta/hátráltatja a programot de a modern gyártósor is mintha késne.

Hogy szerinted azt mindjárt gondoltuk,közben meg a tények mást mutatnak.

Azt pl hogy orisz gajtóművel repülnek bagy részt és ők vesznek orosz technikát vagy annak koppintását használják.
De ennek a folyamatnak jelenleg látjuk a lezárását. Ebben a percben az új gyártású gépekbe már nem orosz technika kerül. Sőt, a koppintásuk sem.

De ennek a folyamatnak jelenleg látjuk a lezárását. Ebben a percben az új gyártású gépekbe már nem orosz technika kerül. Sőt, a koppintásuk sem.

Lárjuk?Semmit nem látunk mert semmit nem mondanak.Képek alapján tippelgetünk.Ne keverd össze a kettőt.

• Tetszik
Reactions: fip7
Szerintem is...
Ha már csak mint folyamatot szemléled a két programot, a kínaiak sokkal nagyobb tempót diktálnak. A PAK-FA, ha emlékszel, hamarabb emelkedett a magasba, elvileg hamarabb is kezdhettek neki (talán??). Most a kínai program úgy áll, hogy beindult a sorozatgyártás saját hajtóművel. Lényegében erre a ponrta várt mindenki. Ezen év végén valaminek történnie kellett: vagy egy komolyabb orosz hajtóművásárlás, vagy saját hajtóművel rendelkező sorozatgyártmány. A jelenlegi orosz hajtóművekkel semmiképpen nem jött ki a materk.
Az orosz gép esetében, mintha minden lelassúlt volna. Két baleset is hátráltatta/hátráltatja a programot de a modern gyártósor is mintha késne.

Nekem azért még vannak fenntartásaim a saját hajtóművekkel kapcsolatosan:

China still struggling to develop new military turbofan engines

5 hajtómű/év

• Tetszik
Reactions: sidewinder12
Arról nincs semmi fogalmunk, hogy milyen egy WS-10 egy Al-41-hez, 117Sz-hez képest. Tólóerő, fogyasztás, meghibásodásközi idő, élettartam?

Azt se felejtsük el, hogy elvileg nem ez a géphez tervezett végleges hajtómű. Ezt a Szu-57-nél állandóan felhozzák negatívumként, pedig a J-20 sem áll jobban e téren.

Kb azt amit az AL-31
Egyáltalán mit tud a J-10B?
Oroszoknak nincs is ilyen eszközük. Esetleg, mit tud egy F-16-hoz képest lenne a jó kérdés.
Vagy bármelyik kínai eszköz?
Tényleg! Hány harcigépet fejlesztettek ki az oroszok az elmúl 30 évben és hányat a kínaiak?
Nekem azért még vannak fenntartásaim a saját hajtóművekkel kapcsolatosan:
Én is óvatos vagyok, de eddig jó látszott a folyamat. Előszöt csak kéthajtóműves gépbe tették be. Most beteszik az egyhajtóművesbe és a lopakodóba is. Viszont a haditengerészetibe még nem láttam :)
Azt se felejtsük el, hogy elvileg nem ez a géphez tervezett végleges hajtómű. Ezt a Szu-57-nél állandóan felhozzák negatívumként, pedig a J-20 sem áll jobban e téren.
Igen, egyiknek sincs még kész a tervezett hajtóműve, viszont a a két programot, ha, mint folyamatot nézzük, a sorozatgyártás beindulása miatt (nem beszélve elektronika+ fegyverzet) a J-20 előrébb van.

Én is óvatos vagyok, de eddig jó látszott a folyamat. Előszöt csak kéthajtóműves gépbe tették be. Most beteszik az egyhajtóművesbe és a lopakodóba is. Viszont a haditengerészetibe még nem láttam :)

Gondolom, a WS-10-re gondolsz, mert a WS-15 még sehol sincs, vagy rosszul tudom?

Tényleg! Hány harcigépet fejlesztettek ki az oroszok az elmúl 30 évben és hányat a kínaiak
0-ról az oroszok egyet, a kínaiak kettőt (Pakisztánnal együtt hármat)

Igen, egyiknek sincs még kész a tervezett hajtóműve, viszont a a két programot, ha, mint folyamatot nézzük, a sorozatgyártás beindulása miatt (nem beszélve elektronika+ fegyverzet) a J-20 előrébb van.
Ez egyértelmű, lassan feltöltött az első (vagy a második?) század széria gépekkel. Az kérdés, hogy ezek a szériagépek mennyire 100 %-osak a tervezetthez képest.

Kb azt amit az AL-31

Oroszoknak nincs is ilyen eszközük. Esetleg, mit tud egy F-16-hoz képest lenne a jó kérdés.

Tényleg! Hány harcigépet fejlesztettek ki az oroszok az elmúl 30 évben és hányat a kínaiak?

Tudod nekik nem kellett mert megcsinálták majd 20 évvel korábban a 4.generációt mint a kínaiak...
Kb azt amit a 30 éves AL-31?Most ezen gondolom nem szabad nevetni mert dicsekvésnek szánod.
Milyen eszközük nincs?4.gen. multirole gépük?Miért ne lenne?Azért mert gyártottak valamennyit?Nevezd már meg azokat az elektronikai eszközöket amik a J20-ban vannak légy oly kedves.

?Nevezd már meg azokat az elektronikai eszközöket amik a J20-ban vannak légy oly kedves.

Integrált célmegjelölő van a gépen több generációs HMD fejlesztések amik a mai napig feladják az oroszoknak a leckét Hol is van a mi-28nm gépekről ? Ja hogy sehol
Nyilván a mikroelektronika határozza meg a DAS rendszer fejlettségét ami megint a kínaiak javára billen .Képalkotós rakéta még mindig sehol nincs .
A j-20 fegyvereit már évekkel ezelőtt láttuk a 4 gen gépeken . Az orosz 4 gen gépekről hol is van a R-74m2 vagy r-77M ?

• Tetszik
Reactions: tacticool
Gondolom, a WS-10-re gondolsz, mert a WS-15 még sehol sincs, vagy rosszul tudom?
Igen. Arra gondolltam.
Kb azt amit a 30 éves AL-31?Most ezen gondolom nem szabad nevetni mert dicsekvésnek szánod.
Tényként kezelem. Van két futónk: az egyik korábban indult a másik később. Aki később indult, beérte a korábbit és most fef-fej mellett haladnak. Csak attól nem lesz jobb az előbbi futó, hogy a múltban a másik előtt volt. Most ebben a pillanatban már nincs előtte, hanem mellette van. Ha pedíg magát a folyamatot nétzzük az utóbbi futónk gyorsabban fut, mivel a kezdeti hátrányt nagyon gyorsan dolgozta le.
Ismétlem, a folyamatot is vizsgáld.
Milyen eszközük nincs?4.gen. multirole gépük?Miért ne lenne?Azért mert gyártottak valamennyit?
Ezeket nem nagyon értettem. Kinek milyen eszköze nincs?
Nevezd már meg azokat az elektronikai eszközöket amik a J20-ban vannak légy oly kedves.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-20#Avionics_and_cockpit

• Tetszik
Reactions: therob and Roni
A kinaiak mindenben az oroszok elott jarnk 5 gen gepekben. Sarkany elektronika hajtomu minden. Nem komolyan venni oket haaat meg az USA is komolyan veszi oket.

Amugy van Algir megrendeles? Vagy ezcsak amolyan vagy a kobon?

Elektronikában van rá esély, hogy előrébb járnak. Ezt aláírom. Sárkányban?! WTF? Manőverezőképesség, aerodinamikai fejlettség vagy az alacsony észlelhetőség a kérdés sárkány ügyileg?! Csak mert az előzőt a saját magam is tapasztalhattam, hogy ellenfele nem igazán van az orosz vasnak. Zsebkendőnyi helyen forgolódott. A szívócsatornát meg a hajtóművet figyelve ott az S törés, csak lentről felfelé, nem oldalirányban. Nem véletlenül van olyan magasan a Szu-57 farokrésze és hajtóműve. Alacsony észlelhetőség. A Szu-30MKI,A,és M gépeknél maguk az oroszok mondták, hogy a kacsaszárny valamennyivel növelte a radarvisszaverő felületét a gépnek az alap Szu-27-hez képest. A Szu-57-nél ezért találták fel az oroszok a mozgatható LERX-et, hogy a kacsaszárnyak nyújtotta aerodinamikai előnyöket úgy tartsák meg, hogy közben nem növekszik a gép radarvisszaverő felülete. Ha valaki már látta repülni a Szu-57-est akkor az azzal is tisztában van, hogy a mozgatható LERX további előnyöket is hozott aerodinamikailag a korábbi kacsaszárnyhoz képest, ugyanis nem csak egyszerre lehet kitéríteni a kettőt, hanem differenciáltan is. A kínaiak meg dobtak a J-20-ra két szép nagy kacsaszárnyat, de az biztos jól van úgy.
Hajtómű?! Maximum a raktárba járnak előrébb, hogy mehessenek az új hajtóműért, aminek fele, negyede idő alatt lejár a javításközi vagy akár a teljes üzemideje, mint egy sima jelenleg is használatos Stage 1 fázisú Szu-57 hajtóműnek.

Igen. Arra gondolltam.

Tényként kezelem. Van két futónk: az egyik korábban indult a másik később. Aki később indult, beérte a korábbit és most fef-fej mellett haladnak. Csak attól nem lesz jobb az előbbi futó, hogy a múltban a másik előtt volt. Most ebben a pillanatban már nincs előtte, hanem mellette van. Ha pedíg magát a folyamatot nétzzük az utóbbi futónk gyorsabban fut, mivel a kezdeti hátrányt nagyon gyorsan dolgozta le.
Ismétlem, a folyamatot is vizsgáld.

Ezeket nem nagyon értettem. Kinek milyen eszköze nincs?

https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-20#Avionics_and_cockpit

Igazából egyetértek a véleménnyel - csak annyi kitétellel, hogy a kínaiak nagyon nem maguktól jutottak el ide.
Ipari kémkedés egy dolog, de a nyugat a legutóbbi időkig konkrétan tömte őket tudással (több okból, nagy hiba volt már leesett) - ám ez lassan teljesen elzárul. Ez pedig erősen látszik. Tisztán látható a tendencia a bemutatott cuccaikon. Innentől ezeket fogják pimpelni.
Mondhatni a kínai fejlődés kikoppant - marad nagyjábol a saját kútfő meg a már nagyon szankcionált kémkedés, ami töredéke az eddigieknek.

BTW a hajtómű egy vicces dolog, mert arra azért kínosan ügyeltek, hogy azt a technológiát azért ne játszák át (se az oroszok). Egy dolog lassan elérik az F-22 hajtóművének a színvonalát, a gond az, hogy aki a csúcsra tör, annak már mást szinten kéne fejleszteni (mint ADVENT vagy a rugged boundary layer ingesting (BLI) inlet-fan combination, AETP demonstrators (XA100/101). stb... NASA meg a légierő laborjának a doksijait érdemes lapozgatni, érdekességek vannak benne :D).