[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest
1*P9VMEyjZ77mp2xowrNUT6A.jpeg


a szépség úgy látom másodlagos

Rég kifogytak a saját szovjet eredetű bombákból, ezek saját sufnituning gyártmányok, a FAB/OFAB külső dizájn alapján. Persze itt max. csapágygolyók lehetnek a repeszképzők, ez kb. 3-5 mm -es kazánlemezből készül, aztán azt teletöltik robbanóanyaggal, meg az orr részbe beszerelik a gyújtószerkezetet, ami valószínűleg kő egyszerű csapódógyújtó.
Ezek kisebb gázpalackok robbanásai, el lehet képzelni hogy a képen látható sokkal nagyobb méretű/tömegű bomba telerakva valami olcsó robbanóanyaggal mire lehet képes...pláne ha van benne csapágygolyó vagy szeg.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
592
2 514
93
"
Rég kifogytak a saját szovjet eredetű bombákból, ezek saját sufnituning gyártmányok, a FAB/OFAB külső dizájn alapján. Persze itt max. csapágygolyók lehetnek a repeszképzők, ez kb. 3-5 mm -es kazánlemezből készül, aztán azt teletöltik robbanóanyaggal, meg az orr részbe beszerelik a gyújtószerkezetet, ami valószínűleg kő egyszerű csapódógyújtó."

A Szírek régóta gyártanak liszencbe OFAB régebben FAB bombákat, mint ahogy több ország is pl. a Bulgárok is.
http://www.armaco.bg/en/product/aerial-ammunitions-c17/ofab-250-270-p566
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
"
Rég kifogytak a saját szovjet eredetű bombákból, ezek saját sufnituning gyártmányok, a FAB/OFAB külső dizájn alapján. Persze itt max. csapágygolyók lehetnek a repeszképzők, ez kb. 3-5 mm -es kazánlemezből készül, aztán azt teletöltik robbanóanyaggal, meg az orr részbe beszerelik a gyújtószerkezetet, ami valószínűleg kő egyszerű csapódógyújtó."

A Szírek régóta gyártanak liszencbe OFAB régebben FAB bombákat, mint ahogy több ország is pl. a Bulgárok is.
http://www.armaco.bg/en/product/aerial-ammunitions-c17/ofab-250-270-p566

Szíriába valószínű a rendes gyártás nem tud lépést tartani a felhasználási igénnyel, így van amit csak a maradék/egyéb anyagokból összedobnak, és mehet fel a gépre.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 518
113
  • Tetszik
Reactions: borisz and zolkas

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
  • Tetszik
Reactions: zolkas and gacsat

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
https://www.moonofalabama.org/2020/...us-bases-in-iraq-calls-trumps-bluff.html#more

Az iráni rakétaindítás az iraki két amerikai bázissal szemben Trump Bluffnak hívja
Tegnap este Irán 22 Qiam-rakétát lőtt két iraki amerikai bázis felé. Helyi idő szerint 1:45 és 2:15 között (~ 22: 00 UTC) tizenhét rakéta ütötte az Ain al Asad légibázist Ramadától nyugatra. Öt rakétát célzott az iraki északi kurd régió Erbil repülőterére. Nem volt veszteség.

A teheráni svájci nagykövetséget, amely az Egyesült Államokat képviseli, legalább egy órával a támadás bekövetkezése előtt figyelmeztették. Körülbelül 0:00 UTC körül az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Igazgatósága értesítést bocsátott ki a repülőgépek számára (NOTAM), amely megtiltotta az USA polgári repüléseit Irak, Irán, a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl felett.

Ez a támadás "nyílt" és "arányos" válasz volt Qassem Soleimani vezérőrnagy amerikai gyilkosságára, amelyet az iráni legfelsõbb vezetõ, Ali Khamenei megígért. Ez természetesen nem az egyetlen válasz, hanem egy hosszú és sokkal csendesebb kampány nyitóját jelenti, amely az Egyesült Államokat kihúzza a Közel-Keletről.

Donald Trump amerikai elnök, aki azzal fenyegetőzött , hogy 52 iráni célt elpusztít Iránban, ideértve a kulturális helyszíneket is, ha Irán bármilyen bosszút áll, úgy tűnik, megértette, hogy ezt a támadást szándékosan korlátozták a nagyobb háború elkerülése érdekében:

Donald J. Trump @realDonaldTrump - 2:45 UTC · 2020. január 8.
Minden rendben! Az iráni két katonai bázison Iránból indított rakéták. A jelenleg zajló veszteségek és károk felmérése. Eddig jó! A világ legerősebb és legjobban felszerelt katonasága van, messze! Holnap reggel nyilatkozatot teszek.
Az Irán által elindított Qiam-rakéták a szovjet Scud-típusú származékok. Folyékony tüzelőanyaggal működnek, körülbelül 700 kilogrammos harci fejjel. Körülbelül 800 kilométer távolságra vannak. Iránnak alkalmasabb és pontosabb szilárd tüzelőanyagú rakétája volt, amelyet felhasználhatott volna.

A megtámadott Ain al Asad légibázissal indították a Soleimani és az iraki vezető Abu Mahdi al-Muhandist vezető drónokat. Az erbili repülőtér az amerikai erők logisztikai központja Szíriában.

A videók a rakéták elindítását és hatásait mutatják be .

Nem észleltek amerikai légierőt vagy rakétavédet a bejövő lövedékek ellen.

Az iráni üzenet tehát: "Megtámadhatjuk az összes bázist, és semmit sem tehetünk ennek megakadályozására."

Irán vezetõje elmondta, hogy a támadás "arcba ütközött" az Egyesült Államok számára, és hogy ez az katonai reakció az amerikai bûnözésre nem csak az történik:


B által közzétett, 2020. január 8-án, 11:45 UTC | Permalink