A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
ENwh9d8WoAIeSUW.jpg

ENwh98sX0AA0E8o.jpg

ENwh9JIXkAE81GO.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Csak kérdem, hogy Honnan tudja ennyire részletesen a blogger X tengeri csata lefolyását,hozzáférhetok a hajónaplók már, Esetleg fent vannak a neten?
Nem cseszegetés, mert szeretem olvasni..

Azok szerintem vagy 30 éve hozzáférhetőek.
 
M

molnibalage

Guest
Csak kérdem, hogy Honnan tudja ennyire részletesen a blogger X tengeri csata lefolyását,hozzáférhetok a hajónaplók már, Esetleg fent vannak a neten?
Nem cseszegetés, mert szeretem olvasni..
N+1 könyvben megjelentek ezek levéltári források alapján. Az, hogy itthon szegényes az irodalom nem jelenti azt, hogy kint is az.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 691
113
%2Fmethode%2Ftimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2Fa6d6cc86-3c66-11ea-9c52-a30e6a70847e.jpg


https://www.thetimes.co.uk/article/...v?shareToken=f6fd494016bcfd333dfe756472ca24b6
Németek kisérletképpen egy kényszerleszállt Spitfire Mk.V-ösbe a Merlin motor helyére beépítették a Me-109-es Daimler-Benz motorját és az orrszekciót is kicserélték. Az így létrehozott "hybrid" jobb gép lett a tesztpilóták szerint mindkét "szülőtől".

Me 110-esből építette bele a Daimler Benz próbáképpen 44 májusában (lsd. DB Versuchsnr. 1018105428. ;)

Igazából nem dobtak tőle hatást, a Spitet különben is jól ismerték, inkább a hűtő rendszer érdekelte őket hogy milyen hatásfokkal dolgozik (relatíve jó), teljesítményben az erősebb motor persze segített, de az akkori sorozatgyártású Me 109-től azonos motorteljesítmény mellett sebességben valamivel elmaradt. Az emelkedese sokkal jobb volt, viszont ezt a teljes fegyverzet és lőszer javadalmazás (kb. 300 kilóval könnyebb géppel) kiépítése mellett mérték így ez sem különösebb csoda.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 691
113
Sebesség és emelkedőképesség mért adatai, az eredeti Merlin 45-el és a beépített DB 605-el, 30 perces teljesítményen (Steig und Kampleistung), 1310 PS névleges teljesítmény mellett (vész teljesítmény 1475 PS) :



 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Elképesztőek ezek a számok.

"Az utolsó Királytigrisek

1945. április 19. Berlintől keletre.
A környéken az s.SS.PzAbt.503 9 db Királytigrise.

Parancsnokok:
SS-Obersturmführer Karl Brommann

Körner egysége:
SS-Hauptscharführer Karl Körner
SS-Hauptscharführer Harrer
+ 1 nem ismert parancsnok

Müller egysége:
SS-Obersturmführer Johann Müller
SS-Unterscharführer Georg Diers
SS-Untersturmführer Oskar Schäfer
+ 2 nem ismert parancsnok

1945. április 19-én a kora reggeli órákban két darab a s.SS-Pz.Abt.503-asokhoz tartozó Királytigris haladt keresztül Strausberggtől észak-keletre lévő kis falun Klosterdorfon.
A harckocsik elfoglalták a tüzelőállásukat a környék legmagasabb pontján és a lövegeket Prädikow-Grunow irányába állították.

A 314-es toronyszámú Királytigrist Georg Diers parancsnokolta, a lövész Wolf-Dieter Kothe, a töltő Alex Sommer, a vezető Willi Kenkel, és a rádiós Bodo Harms volt) a másik harckocsiparancsnok Karl Brommann volt. Az első szovjet támadás észak-keletről érkezett. A németek a kedvező pozíciójukból fakadóan, könnyen megakasztották az előrenyomulást, Diers 13 szovjet harckocsit lőtt ki.

Ezzel egy időben Müller egysége tankjaikkal Grunlow közelében várták a szovjeteket. Az első tankok amiket gyalogság is támogatott reggel 10:00 óra magasságában tűntek fel Ihlow és Grunlow között mindössze 400 méterre a német harckocsiktól. A királytigrisek habozás nélkül tüzet nyitottak. A heves harcok közepette kezdtek kifogyni a munícióból így pozíciójukat feladva Müllerék csatlakoztak Grunow és Klosterdorf között Körner egységéhez. A páncélosok közel 70 szovjet tankot semmisítettek meg. A dimbes dombos terepet kihasználva több szovjet tankos is fedezékbe tudott menekülni a könyörtelen 88 mm-es lövegek elől. A kilőtt tankok miatt hamarosan átláthatatlan fekete füst lepte be a környéket. A szovjet gyalogság teljesen elvesztette a tájékozódóképességét, ráadásul a német géppuskák is végig tűz alatt tartották őket, így hatalmas veszteségeket elszenvedve kényszerültek visszavonulni. Körner és egysége utasítást kapott, hogy azonnal indítson ellentámadást Bollersdorf közelében, és nyújtson támogatást azt ott harcoló alakulatoknak. Müller addig tartotta a pozícióját.

Délután 13:00 óra magasságában Körner Bollersdorf felé vezető úton bele is botlik a szovjetekbe akik éppen a következő támadásra készítik fel a tankjaikat. Az úton 11 darab IS-2 es típusú nehéz tankot, a falu mellett további 100-120 darab T-34/85-ös harckocsit sorakoztattak fel. Körner kilőtte az első és az utolsó tankot, így a többi tank a torlasz miatt nem tudott megfordulni a keskeny úton, az IS-2-esek hosszú lövegei pedig elakadtak. Körner mind a 39 lövedékét ellőtte, ami a 39 kilőtt tankot jelentett. Harrer 25 tankot semmisített meg. Miután teljesen kifogytak a munícióból az egység visszatért Müllerékhez. Délután négy óra körül Müller tankja és az egységéből még egy harckocsi, megsemmisül egy heves Katyusha támadásban. A megmaradt tankok visszavonulnak Werneuchen. Körnerhez 17:00 órakor csatlakozik Schäfer parancsnok. A négy királytigris egy szovjet támadás során megsemmisít újabb 30 darab tankot, és körülbelül 1000 katonát a gyalogság soraiból. A következő napon Körner és egysége egészen Altlandsbergig kényszerül visszavonulni. Egy nappal később április 21-én már Berlin külvárosában folynak a harcok. Körnerhez csatlakozik Gerhard Feige parancsnok. Ketten együtt további 17 szovjet tankot semmisítenek meg. A két Tiger II már egészen Neuköllnig vonul vissza amikor Feige harckocsijának tornya találatot kap és a parancsnok meghal a robbanásban. Körner április 29-én megkapja Vaskereszt Lovagkeresztjét. A ceremónia után egyből visszatér a még mindig harcoló egységéhez akiket valahol Charlottenburg közelében talál meg.

A s.SS-Pz.Abt.503-nak ekkor már csak 2 Királytigrise volt Berlinben. Az egyik éppen Georg Diers SS-Unterscharführeré. Április 30-án Diers tankjával éppen a Reichstaghoz tart, amikor Kroll Operához közel szovjet harckocsikba ütközik. Összesen 39 darab T-34/85 és IS-2-es tankot semmisít meg. Délután Hitler öngyilkosságot követ el. A körbezárt német katonák megkísérelnek egy utolsó áttörést az orosz ostromgyűrűn, és minden még működő járművet összeszednek köztük Diers Királytigrisét is. A csapatban sok magas rangú német katona köztük Martin Bormann is ott van. Az akció nem sokkal éjfél után indul, a katonák a Friedrichstraße állomáson át akartak kitörni, a heves harcokban azonban sokan meghalnak. Diers tankjával egy német aknára fut, és megállnak. A mozgásképtelen járművet elhagyva megpróbálnak eljutni az amerikai vonalakig, de tervük kudarcba fullad és szovjet hadifogságba esnek kivéve a töltőjüket Alex Sommert (has lövést kapott és eltűntnek nyilvánítottak). A fogolytáborból végül 1949-ben szabadultak.

Karl Körner, Georg Diers, Oskar Schäfer, Karl Brommann is túlélte a háborút."

Link:
 
M

molnibalage

Guest
Elképesztőek ezek a számok.

"Az utolsó Királytigrisek

1945. április 19. Berlintől keletre.
A környéken az s.SS.PzAbt.503 9 db Királytigrise.

Parancsnokok:
SS-Obersturmführer Karl Brommann

Körner egysége:
SS-Hauptscharführer Karl Körner
SS-Hauptscharführer Harrer
+ 1 nem ismert parancsnok

Müller egysége:
SS-Obersturmführer Johann Müller
SS-Unterscharführer Georg Diers
SS-Untersturmführer Oskar Schäfer
+ 2 nem ismert parancsnok

1945. április 19-én a kora reggeli órákban két darab a s.SS-Pz.Abt.503-asokhoz tartozó Királytigris haladt keresztül Strausberggtől észak-keletre lévő kis falun Klosterdorfon.
A harckocsik elfoglalták a tüzelőállásukat a környék legmagasabb pontján és a lövegeket Prädikow-Grunow irányába állították.

A 314-es toronyszámú Királytigrist Georg Diers parancsnokolta, a lövész Wolf-Dieter Kothe, a töltő Alex Sommer, a vezető Willi Kenkel, és a rádiós Bodo Harms volt) a másik harckocsiparancsnok Karl Brommann volt. Az első szovjet támadás észak-keletről érkezett. A németek a kedvező pozíciójukból fakadóan, könnyen megakasztották az előrenyomulást, Diers 13 szovjet harckocsit lőtt ki.

Ezzel egy időben Müller egysége tankjaikkal Grunlow közelében várták a szovjeteket. Az első tankok amiket gyalogság is támogatott reggel 10:00 óra magasságában tűntek fel Ihlow és Grunlow között mindössze 400 méterre a német harckocsiktól. A királytigrisek habozás nélkül tüzet nyitottak. A heves harcok közepette kezdtek kifogyni a munícióból így pozíciójukat feladva Müllerék csatlakoztak Grunow és Klosterdorf között Körner egységéhez. A páncélosok közel 70 szovjet tankot semmisítettek meg. A dimbes dombos terepet kihasználva több szovjet tankos is fedezékbe tudott menekülni a könyörtelen 88 mm-es lövegek elől. A kilőtt tankok miatt hamarosan átláthatatlan fekete füst lepte be a környéket. A szovjet gyalogság teljesen elvesztette a tájékozódóképességét, ráadásul a német géppuskák is végig tűz alatt tartották őket, így hatalmas veszteségeket elszenvedve kényszerültek visszavonulni. Körner és egysége utasítást kapott, hogy azonnal indítson ellentámadást Bollersdorf közelében, és nyújtson támogatást azt ott harcoló alakulatoknak. Müller addig tartotta a pozícióját.

Délután 13:00 óra magasságában Körner Bollersdorf felé vezető úton bele is botlik a szovjetekbe akik éppen a következő támadásra készítik fel a tankjaikat. Az úton 11 darab IS-2 es típusú nehéz tankot, a falu mellett további 100-120 darab T-34/85-ös harckocsit sorakoztattak fel. Körner kilőtte az első és az utolsó tankot, így a többi tank a torlasz miatt nem tudott megfordulni a keskeny úton, az IS-2-esek hosszú lövegei pedig elakadtak. Körner mind a 39 lövedékét ellőtte, ami a 39 kilőtt tankot jelentett. Harrer 25 tankot semmisített meg. Miután teljesen kifogytak a munícióból az egység visszatért Müllerékhez. Délután négy óra körül Müller tankja és az egységéből még egy harckocsi, megsemmisül egy heves Katyusha támadásban. A megmaradt tankok visszavonulnak Werneuchen. Körnerhez 17:00 órakor csatlakozik Schäfer parancsnok. A négy királytigris egy szovjet támadás során megsemmisít újabb 30 darab tankot, és körülbelül 1000 katonát a gyalogság soraiból. A következő napon Körner és egysége egészen Altlandsbergig kényszerül visszavonulni. Egy nappal később április 21-én már Berlin külvárosában folynak a harcok. Körnerhez csatlakozik Gerhard Feige parancsnok. Ketten együtt további 17 szovjet tankot semmisítenek meg. A két Tiger II már egészen Neuköllnig vonul vissza amikor Feige harckocsijának tornya találatot kap és a parancsnok meghal a robbanásban. Körner április 29-én megkapja Vaskereszt Lovagkeresztjét. A ceremónia után egyből visszatér a még mindig harcoló egységéhez akiket valahol Charlottenburg közelében talál meg.

A s.SS-Pz.Abt.503-nak ekkor már csak 2 Királytigrise volt Berlinben. Az egyik éppen Georg Diers SS-Unterscharführeré. Április 30-án Diers tankjával éppen a Reichstaghoz tart, amikor Kroll Operához közel szovjet harckocsikba ütközik. Összesen 39 darab T-34/85 és IS-2-es tankot semmisít meg. Délután Hitler öngyilkosságot követ el. A körbezárt német katonák megkísérelnek egy utolsó áttörést az orosz ostromgyűrűn, és minden még működő járművet összeszednek köztük Diers Királytigrisét is. A csapatban sok magas rangú német katona köztük Martin Bormann is ott van. Az akció nem sokkal éjfél után indul, a katonák a Friedrichstraße állomáson át akartak kitörni, a heves harcokban azonban sokan meghalnak. Diers tankjával egy német aknára fut, és megállnak. A mozgásképtelen járművet elhagyva megpróbálnak eljutni az amerikai vonalakig, de tervük kudarcba fullad és szovjet hadifogságba esnek kivéve a töltőjüket Alex Sommert (has lövést kapott és eltűntnek nyilvánítottak). A fogolytáborból végül 1949-ben szabadultak.

Karl Körner, Georg Diers, Oskar Schäfer, Karl Brommann is túlélte a háborút."

Link:
Fogalmazzunk úgy, hogy kétségeim vannak az esettel kapcsolatban.

Ilyen találati arány csak a mesében van. Már az is nehezen jön ki, hogy a gránátok mennyisége és kilőtt harckocsik hogyan találkozik. Mert a teljes javadalmazásból nem volt mint pct. lőszer. A két hk-ban ehhez összesen nem volt elég lőszer, amit az első esetnél is előadtak.

Az biztos, hogy ilyen egyedi esetekben sok veszteség lehet, de kb. annyira fair ezeket az eseteket nézni, mintha egy M1A2 küzdene meg T-55A ellen. Kb. ennyire volt egy súlycsoportban Tiger II és más. Nem fejlettség, tűzerő és védelem szempontjából.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and Ooorky

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Fogalmazzunk úgy, hogy kétségeim vannak az esettel kapcsolatban.

Ilyen találati arány csak a mesében van. Már az is nehezen jön ki, hogy a gránátok mennyisége és kilőtt harckocsik hogyan találkozik. Mert a teljes javadalmazásból nem volt mint pct. lőszer. A két hk-ban ehhez összesen nem volt elég lőszer, amit az első esetnél is előadtak.

Az biztos, hogy ilyen egyedi esetekben sok veszteség lehet, de kb. annyira fair ezeket az eseteket nézni, mintha egy M1A2 küzdene meg T-55A ellen. Kb. ennyire volt egy súlycsoportban Tiger II és más. Nem fejlettség, tűzerő és védelem szempontjából.

Ezeket a harcokat nem úgy kell elképzelni,hogy kigördültek,amijük volt ellőtték és mentek haz.Ha volt egy nagyon jól védhető terpeszakasz akkor azt megpróbálták tartani amihez elengedhetetlen az utánpótlás megszervezése is(többek közt a lőszer és üzemanyag de főleg az utóbbi mert nagyon iszákos volt Királytigris).Ami pedig a lőszerkészletet illeti ennyire a háború végén simán elképzelhető,hogy csak páncéltörőt málháztak mert nagyon kevés tankjuk volt a németeknek így nem engedhették meg azt a luxust,hogy harckocsin kívül másra is lőjenek velük.

A találatiarány meg elképesztően magas volt már a Tigris I-nek is nemhogy a potosabb Tigris II-nek.A magyar wiki a Tigris I-ről nagyon pontos érdemes elolvasni a találati arányokat. https://hu.wikipedia.org/wiki/Panzerkampfwagen_VI#A_páncéltörő_lőszerek_tulajdonságai
 
M

molnibalage

Guest
Ezeket a harcokat nem úgy kell elképzelni,hogy kigördültek,amijük volt ellőtték és mentek haz.Ha volt egy nagyon jól védhető terpeszakasz akkor azt megpróbálták tartani amihez elengedhetetlen az utánpótlás megszervezése is(többek közt a lőszer és üzemanyag de főleg az utóbbi mert nagyon iszákos volt Királytigris).Ami pedig a lőszerkészletet illeti ennyire a háború végén simán elképzelhető,hogy csak páncéltörőt málháztak mert nagyon kevés tankjuk volt a németeknek így nem engedhették meg azt a luxust,hogy harckocsin kívül másra is lőjenek velük.
Úgy már kijönne a matek. Csak az meg azért veszélyes, mert anélkül gyalogságot nem támogatva kitörni szinte reménytelen.