A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 030
113
Egyetértek veletek, csak egy kiegészítés. Volt szerencsém (pechem) tavaly huszonéves konditerembe járó srácokkal cipekedni, dolgozni... Maradjunk annyiban, h nem nekem égett a pofám Persze gondolom ők másnap simábban keltek fel.
Az hogy járnak a konditerembe, az még manapság messze nem garancia rá hogy minőségi edzésmunkát is csinálnak. El lehet tölteni éveket csilli villi gépeken anélkül, hogy pl. a törzs vázizomzatát, nagy izomcsoportokat igazán megkorbácsolnád egy kis guggolással, felhúzással. Sokan ezt nem is csinálják, mert FÁJ ha nem buzizol. Az hogy scott padon elbicepszezgetsz, meg nyomsz fekve, bútormozgatásnál sokat nem jelent.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113
Egyetértek veletek, csak egy kiegészítés. Volt szerencsém (pechem) tavaly huszonéves konditerembe járó srácokkal cipekedni, dolgozni... Maradjunk annyiban, h nem nekem égett a pofám Persze gondolom ők másnap simábban keltek fel.
Hogy ha meg mondjuk az lenne, hogy nyomj le akkor 100 fekvőtámaszt hiába jó az erőnléted általánosan, valószínüleg nem menne mert nem ehhez van hozzászokva a tested.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
A Finnek és a Lettek közös fejlesztési programba kezdtek aminek a célja egy páncélozott jármű kifejlesztése és a fejlesztés alapja a Patria 6X6.
209275_1.jpg


Ami az érdekes, azt írják hogy:
"At this stage, this is cooperation between Finland and Latvia, but the following phases allow also other countries to join the cooperation programme. This sets an excellent example of deepening defence cooperation between EU member states, Defence Minister Kaikkonen said at the signing event."
Magyarul:
A jelenlegi a szakaszban ez Finnország és Lettország közötti együttműködés, de a következő fázisban lehetővé válik hogy más országok is csatlakozzanak az együttműködési programhoz. Ez kiváló példát teremt az EU-tagállamok közötti mélyülő védelmi együttműködés elmélyítésére - mondta Kaikkonen védelmi miniszter az aláírási ceremónián

Ez csak egy ötlet: ha részt akarunk venni egy kiváló páncélozott jármű fejlesztésében és majdan esetleg a gyártásában, azt hiszem itt az alkalom...
Ez nem valami upgrade lesz? Mondjuk mint apc nekem a Pasi bejon, csak a fegyverzete gyer.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ez nem valami upgrade lesz? Mondjuk mint apc nekem a Pasi bejon, csak a fegyverzete gyer.
Fejlesztési projektről beszélnek aminek az alapja a 6x6 Patria...
Amúgy ahogy elnézem a képet járműnek már legalább két változata van:
- egy független kerék felfüggesztésű (képen jobbra)
és
- egy merev hidas futóműves (képen balra)

Ezek szerint még nem találták ki milyen legyen a sorozatban gyártott jármű végleges futómű megoldása...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Ez így van.
De nem hiszem, vagy nem tudok róla,hogy életkor szerint elkülönítenék a katonákat, és más más feladatot látnának el.
Én csak árvizen láttam tartalékosokat "élesben", és ott sajnos pont az életkor, fizikai erönlét okán, közel nem voltak olyan hatékonyak mint a többi katona.
És ez csak homokzsákpakolás. Este a kupolában alvás. Meleg kaja. Pihenés.

De nem az idősebbeket akartam szapulni.

Az erönlét felmérő nem jó.
Ahogy antigonosz írta és te is tudod, ha egy 20 és egy 30 éves felvételizik a seregben, koppra ugyanazt a teljesítményt hozzák, vagy a 20as még jobbat is, ha a 30ast felveszik a 20ast nem biztos.
Így a rendszer nem korrekt.
Nekem ez mar nagyon regota boki a csorom. Eves fittsegi, hasonlo koru hataror no csak 5-6 fekvotamaszt tudott megcsinalni, na jo beirtak neki a 15-ot, az volt a minimum, valami 25-30 meg a max. 41-42 eves oreg harcosnak eleg volt a 25. En meg csinalhattam az otvenet ugyanannyi ido alatt. Ja es mindegyikunknek ugyaz volt a beosztasa. Ilyen formaban nem tudom mi szukseg van fittsegire. Legyen egy kozepes atlagos szint mindenkinek aztan cso. Aki epkezlab megcsinalja, aki rehabos meg kiesik. Na meg hogy a tiszt urakat kulon mertek... Termeszetesen nem mindenki puhos negyven evesen vagy gezemice huszonevesen. Van pelda erre is arra is mindenki egyeni dontese, hobbija hogy mire fekteti feles idejet, energiait.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and krisss

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
45 fölött a tartalékosoknak már csak 2000m a teljesítendő táv:D
Gondolom háborúban ha kell menni 15km-t a frontig nekik az is csak 10km lessz:D

Ahogy írtad. Egy baromság ilyen formában az erönléti felmérő.
2000m az futas gondolom. Setalva csak elmennek 15 km-et.
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
"Aki epkezlab megcsinalja, aki rehabos meg kiesik."

Sajnos akkor tovább nőne a honvédség létszámhiánya. Szerintem sok olyan beosztás van amit békeidőben mindegy hogy ki lát el. Mármint fizikai erőnlétét tekintve.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 955
113
Fejlesztési projektről beszélnek aminek az alapja a 6x6 Patria...
Amúgy ahogy elnézem a képet járműnek már legalább két változata van:
- egy független kerék felfüggesztésű (képen jobbra)
és
- egy merev hidas futóműves (képen balra)

Ezek szerint még nem találták ki milyen legyen a sorozatban gyártott jármű végleges futómű megoldása...
A merev hidas a regi, X-180. Az uj kasznit meg mellette ket eve kalapalgatjak. https://desarrolloydefensa.blogspot.com/2018/06/nuevo-vehiculo-amv-patria-6x6.html?m=1 Itt latod hogy ugyanaz a jarmu mint a bal szelso, ugyanaz a villam mintas festes. https://www.konflikty.pl/aktualnosci/wiadomosci/patria-prezentuje-nowy-transporter/
Itt pedig egy reszletesebb cikk az ujitott jarmurol meg tavaly novemberben, kepekkel muszaki adatokkal. https://teknavi.fi/autot/esittelyssa-patria-6x6-loikka-yli-vuosikymmenten
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
2000m az futas gondolom. Setalva csak elmennek 15 km-et.


Azért írtam 10 és 15 km-t mert a normál felmérő 3200m futás és 2000m kb így viszonyulnak egymáshoz.

De akkor írok konkrét példát.
Egy külszolgálat felkészítésén a szakaszunkba rakták egy 40 éves hölgyet.
Mikor letudtuk az avi-t( azaz megvolt az erönléti is) , elkezdődött az összekovácsolás.
Valamiért már a legelején lövészettel kezdtünk. Elindultunk a fegyverszobárol.
Repeszálló(betét nélkül!!!),1 napos zsák, fegyver.
No ez a hölgy a kupolánál jelezte, hogy nem bírja a tempót! Miheztartás végett ez kb 200 kibaszott méter!o_O
Emlékszem a szakasztiszthelyettesem kitágult szemére. Szegény nem értette a szitut.
Szinte láttam, ahogy kattognak a fogaskerekek. Hiszen a hölgy a dandárpk protezsáltja volt. :DAki a külszolgálat jövendő pk-ja is volt egyben.
Na lassítottunk az addig sem nagy tempón.

Szomód alatt kb félúton a hölgy nem bírta tovább. A főtörzs hátrahagyott hármunkat a hölgyel. Én vittem a zsákját, másik srác a mellényt a harmadik a karabélyt. Így vánszorogtunk ki a lőtérre. o_O

Közben beszélgettünk. Ő tényleg megcsinálta az erőnlétit, de neki annyi idősen, nőként! mondhatjuk nem volt nagy probléma. De már egy pár kilóméteres, közel nem 15 ös is nehezére esett!

Szóval a probléma amit itt már páran leírtak.
Azonos beosztásba azonos minimum kellene! Nem úgy, hogy a hölgyek pár éve térdenállva is nyomhatták a fekvőt. o_O
Ne legyen elkülönítve nem és életkor szerint. Hiszen a rajtársak nagyjából ugyanolyan terhelésnek van kitéve.

Abba bele sem megyek, hogy tényleg csinálja meg mindenki. Ne legyen a puszipajtás 130kg-os havernak beírva úgy, hogy át sem öltözik tesicuccba. De ez más téma.

Hogy 15km-t le tudnak gyalogolni felszereléssel?
Hát én nem vagyok biztos benne, hogy mind.
Eddig én csak a 6km es "menetgyakorlatról" olvastam amit csinálnak.
Ha mennek hosszabbat utólag is bocsánat.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Hogy ha meg mondjuk az lenne, hogy nyomj le akkor 100 fekvőtámaszt hiába jó az erőnléted általánosan, valószínüleg nem menne mert nem ehhez van hozzászokva a tested.

Amikor 20 évesként katona voltam, 50 fekvő simán ment, el is várták, valamint 12 perc alatt kellett lefutni 3000 métert, bakancsban, gyakorlóban, úgy emlékszem. Azt hiszem volt is talán itt is valami régi testnevelési norma, azokból az időkből. Na, ma ez nem menne, az 50 fekvő már biztosan nem, a futásról nem is beszélve. Ahhoz edzésbe kellene állni. Viszont már az edzést ilyen szinten nem bírná el az izület, abban biztos vagyok. Kell valami szint, amit el kell várni tartalékosoktól is. Ezért is írtam, nálam 40 felett nem lenne harcoló katona. Tartalékos is max 50 éves korig, területvédelmis. 50 felett meg ne akarjon senki katona lenni már, mint közkatona, ha szabad ezt a kifejezést használnom.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/magyar-uzenet-franciaorszagnak-7727216/
HAZÁNK MEGFIGYELŐKÉNT VESZ RÉSZT A TWISTER LÉGVÉDELMI PROGRAMBAN ·

Franciaország légvédelmi kezdeményezéséhez csatlakozott a magyar kormány, a Twister fegyverrendszer az önálló uniós védelem legnagyobb projektje lehet. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint több szempontból is hasznos Magyarország részvétele, a döntésnek pedig nemcsak védelmi, de diplomáciai üzenete is lehet.

francia kezdeményezésre indított program célja az, hogy hosszú távon biztosítsa a kontinens védelmét egy esetleges rakétacsapással szemben, mivel ezt jelenleg az Egyesült Államok Kelet-Európába telepített rendszerei látják el. Az unióban azonban a cél a saját, közös védelmi kapacitás növelése, a Twister pedig ennek egyik legfontosabb részét biztosítaná.

A Twisterben Franciaországon kívül Finnország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország vesz részt, hozzájuk csatlakozott megfigyelőként Magyarország. A ballisztikus rakéták felderítését és elhárítását szolgáló rendszer fejlesztése mögött a francia fegyvergyártó vállalat, az MBDA áll, a többi európai ország a tervek szerint részegységekkel támogatná a fejlesztést.

A Twister a legmodernebb, hiperszonikus sebességet elérő rakétatechnológia fejlesztését célozza, vagyis a rendszer a hangsebesség ötszörösét meghaladó sebességgel közelítő ballisztikus rakétákat is képes lenne megsemmisíteni – mondta megkeresésünkre Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. A szakértő elmondta: ennek a technológiának a fejlesztésében verseng egymással az Egyesült Államok és Oroszország, illetve Kína is.

– Az unió ezzel egyértelmű jelzést adott a többi nagyhatalomnak, hogy önálló technológiával beszáll a versenybe – folytatta a szakértő –, az viszont egyelőre kérdéses, a kezdeményezésből mi valósul meg. Csiki Varga Tamás szerint Magyarországnak mindenképp hasznos a részvétel. Részben mert az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott a tömegpusztító, nagy hatótávolságú fegyverek terjedésének megakadályozását célzó nemzetközi intézményrendszer, ami nagy veszélyt jelent Európára nézve. Másik gyakorlati haszna a részvételnek, hogy Magyarország betekintést nyerhet a technológiába.

Egy ilyen technológiát igénylő, ambiciózus vállalkozás a nagyfiúk játéka. A kérdés az, hogy ehhez Magyarország mivel tud hozzájárulni – mondta kérdésünkre Csiki Varga Tamás. Információink szerint a francia fél az együttműködés céljából a Bay Zoltán Kutatóintézetet is megkereste. Szerettünk volna ennek részleteiről információt kapni, a szervezet azonban nem válaszolt megkeresésünkre. A szakértő elmondta: a magyar kormány által tavaly újraélesztett űrkutatással lehetnek párhuzamok a Twister-programban való részvételben.

A francia kezdeményezés támogatásának diplomáciai üzenete is lehet. A magyar kormány előszeretettel támaszkodott korábbi konfliktusai során a védelmi kapcsolatokra, a 2014-ben mélypontra került amerikai–magyar, majd a 2015-ös migrációs válságot követően hanyatló német–magyar kapcsolatok helyreállításában is nagy szerepe volt a katonai együttműködésnek – a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program például nagyrészt német technológiára támaszkodik. A Honvédelmi Minisztérium kérdésünkre megerősítette, hogy vannak más európai légvédelmi elképzelések, Magyarország azonban csak a francia kezdeményezésben vesz részt. Ezzel kapcsolatban Csiki Varga Tamás elmondta: elképzelhető, hogy a következő uniós költségvetési ciklusról zajló tárgyalásokon jobb pozíciót biztosít a Twister támogatása, az ugyanakkor már nem, hogy a Németországgal kialakított együttműködéshez hasonló jöjjön létre Franciaországgal.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/magyar-uzenet-franciaorszagnak-7727216/
HAZÁNK MEGFIGYELŐKÉNT VESZ RÉSZT A TWISTER LÉGVÉDELMI PROGRAMBAN ·

Franciaország légvédelmi kezdeményezéséhez csatlakozott a magyar kormány, a Twister fegyverrendszer az önálló uniós védelem legnagyobb projektje lehet. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint több szempontból is hasznos Magyarország részvétele, a döntésnek pedig nemcsak védelmi, de diplomáciai üzenete is lehet.

francia kezdeményezésre indított program célja az, hogy hosszú távon biztosítsa a kontinens védelmét egy esetleges rakétacsapással szemben, mivel ezt jelenleg az Egyesült Államok Kelet-Európába telepített rendszerei látják el. Az unióban azonban a cél a saját, közös védelmi kapacitás növelése, a Twister pedig ennek egyik legfontosabb részét biztosítaná.

A Twisterben Franciaországon kívül Finnország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország vesz részt, hozzájuk csatlakozott megfigyelőként Magyarország. A ballisztikus rakéták felderítését és elhárítását szolgáló rendszer fejlesztése mögött a francia fegyvergyártó vállalat, az MBDA áll, a többi európai ország a tervek szerint részegységekkel támogatná a fejlesztést.

A Twister a legmodernebb, hiperszonikus sebességet elérő rakétatechnológia fejlesztését célozza, vagyis a rendszer a hangsebesség ötszörösét meghaladó sebességgel közelítő ballisztikus rakétákat is képes lenne megsemmisíteni – mondta megkeresésünkre Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. A szakértő elmondta: ennek a technológiának a fejlesztésében verseng egymással az Egyesült Államok és Oroszország, illetve Kína is.

– Az unió ezzel egyértelmű jelzést adott a többi nagyhatalomnak, hogy önálló technológiával beszáll a versenybe – folytatta a szakértő –, az viszont egyelőre kérdéses, a kezdeményezésből mi valósul meg. Csiki Varga Tamás szerint Magyarországnak mindenképp hasznos a részvétel. Részben mert az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott a tömegpusztító, nagy hatótávolságú fegyverek terjedésének megakadályozását célzó nemzetközi intézményrendszer, ami nagy veszélyt jelent Európára nézve. Másik gyakorlati haszna a részvételnek, hogy Magyarország betekintést nyerhet a technológiába.

Egy ilyen technológiát igénylő, ambiciózus vállalkozás a nagyfiúk játéka. A kérdés az, hogy ehhez Magyarország mivel tud hozzájárulni – mondta kérdésünkre Csiki Varga Tamás. Információink szerint a francia fél az együttműködés céljából a Bay Zoltán Kutatóintézetet is megkereste. Szerettünk volna ennek részleteiről információt kapni, a szervezet azonban nem válaszolt megkeresésünkre. A szakértő elmondta: a magyar kormány által tavaly újraélesztett űrkutatással lehetnek párhuzamok a Twister-programban való részvételben.

A francia kezdeményezés támogatásának diplomáciai üzenete is lehet. A magyar kormány előszeretettel támaszkodott korábbi konfliktusai során a védelmi kapcsolatokra, a 2014-ben mélypontra került amerikai–magyar, majd a 2015-ös migrációs válságot követően hanyatló német–magyar kapcsolatok helyreállításában is nagy szerepe volt a katonai együttműködésnek – a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program például nagyrészt német technológiára támaszkodik. A Honvédelmi Minisztérium kérdésünkre megerősítette, hogy vannak más európai légvédelmi elképzelések, Magyarország azonban csak a francia kezdeményezésben vesz részt. Ezzel kapcsolatban Csiki Varga Tamás elmondta: elképzelhető, hogy a következő uniós költségvetési ciklusról zajló tárgyalásokon jobb pozíciót biztosít a Twister támogatása, az ugyanakkor már nem, hogy a Németországgal kialakított együttműködéshez hasonló jöjjön létre Franciaországgal.
A francia MBDA által irányított Twister légvédelmi progi és az esetleges NASAMS beszerzés mennyire egy irányba mutató fejlesztés?
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Amikor 20 évesként katona voltam, 50 fekvő simán ment, el is várták, valamint 12 perc alatt kellett lefutni 3000 métert, bakancsban, gyakorlóban, úgy emlékszem. Azt hiszem volt is talán itt is valami régi testnevelési norma, azokból az időkből. Na, ma ez nem menne, az 50 fekvő már biztosan nem, a futásról nem is beszélve. Ahhoz edzésbe kellene állni. Viszont már az edzést ilyen szinten nem bírná el az izület, abban biztos vagyok. Kell valami szint, amit el kell várni tartalékosoktól is. Ezért is írtam, nálam 40 felett nem lenne harcoló katona. Tartalékos is max 50 éves korig, területvédelmis. 50 felett meg ne akarjon senki katona lenni már, mint közkatona, ha szabad ezt a kifejezést használnom.
40 eves kor felett mi az ami nem teszi őt alkalmassá harcolni? A fegyvert csak meg birja tartani, be tud szallni a csapatszállítóba stb.