• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 932
19 189
113
Nem szaroznak az elvtársak. Persze az index zugfirkászai szerint eleinte az volt az álláspont, hogy Kína túlreagálja, pánikot kelt. Majd az, hogy nem reagált elég jól, kevés és késői a reakció (nem látom még a zombi apoakaliszis jeleit az utcán, hogy ha már #nicnsmásik, akkor gagyi popkultúrás utalást tegyek). Most, hogy látszik, hogy pár nap alatt felhúztak egy kórházat, egyelőre jól kézben tartják a helyzetet, az a baj, hogy eleinte, amikor pánikkeltéssel vádolták őket, akkor titokban tartották...

Van sapka, nincs sapka, megjött az utasítás, hogy rosszul csinálják elvtársék... Mindeközben egy off témában: a afcebook kiderült, hogy szarul tárolja a jelszavakat, de igaziból jól csinálja, mert értünk teszi... Okay. Ez a globálkapitalista szócső napról napra undorítóbb. Éljen a Párt!
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
361
2 413
93
Nem, nincs hírzárlat. Ugyan miért lenne!

Hírzárlat nyersen fogalmazva az idióták miatt kell. Nézz meg egy amerikai Black Friday videót, ahol az emberek egy tévé miatt letapossák egymást. Ha nincs hírzárlat, akkor nem tudsz megfelelő erőket mozgósítani az intézkedéseidhez. Célok:
  • a helyzet felmérése, reális kép alkotása
  • felkészülés a helyzet kezelésére.
Ezekhez idő kell.

Éppenhogy ellenkezője van, a leghető legnagyobb nyilvánosság, hátva valaki tud valamiben segíteni!

Mennyire vagy otthon biotechnológiában? Eleve már az idő, hogy megtaláld a vírust. Kína december 31-én értesítette a WHO-t, január 7-ére azonosították be. Gondold végig, mi történik - laikus vagyok, csak tippelek:
  1. bemegy a beteg a kórházba, tünetekből azt hiszik infulenza, elkezdik kezelni
  2. nem reagál a kezelésre, eltelt egy-két nap, lehet, teljesen egyedi eset
  3. jön meg egy beteg, elsőre nem is látszik, hogy ugyanaz a probléma
  4. pár nap után a helyi orvos, aki valószínűleg azért nem egy virológiai nagyágyú rájön, hogy gond van, feljebb passzolja a problémát
  5. átviszik a mintákat a helyi egyetemre, ahol a professzor megnézi, ő már látja, hogy baj van, jó esetben azonnal riaszt
  6. befut a riasztás a járványügyi központba, elindulnak megnézni, mi a helyzet
Ha ismeretlen vírus van, akkor számít a gyorsaság, hogy minden részlet eljusson a világon mindenkihez a lehető leggyorsabban, hogy összeadódjon az orvos és kutatótársadalom teljes tudása.

Az orvos és kutatótársadalom teljes tudása lényegtelen, mert mire meg tudnak mozdulni már rég kezelni kellett a járványt nem orvosi eszközökkel. Javaslom azt a hírt átgondolásra, ahol egy amerikai biotech cég ezt nyilatkozta: "év végére meglehet az ellenanyag".

Ha másért nem, akkor azért, hogy pillanatok alatt kiderüljön: nagy baj van!

Minél nagyobb a baj, annán rosszabb, ha futótűz szerűen, kontrollálatlanul terjed a hír.


Dehogy nincs, Tizenhét éve volt a SARS járvány, ha valakinek van tapasztalata, akkor azok pont a kínaiak. Mindent elcsesztek ehhez képest!

17 év nagyon-nagyon hosszú idő ahhoz, hogy az éberség fennmaradjon, és a vírusok közötti különbségek is nagyon fontosak. Most a lapangási idő alatti fertőzés az igazi gáz.

Biztos van olyan érettségi tárgy, amelyet nem gyakoroltál érettségi óta. Próbáld meg feleleveníteni a tudást és nézd meg, mennyire sikerül
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 132
113
Arra kérem leplezo-t, hogy terjesszen már itt némi reális ismeretet a maszkokról.

A filmek némelyikén felismerhető volt a maszk típusa, ilyen volt pl. egy 3M gyártmányú szelepes, orr-száj maszk. FFP1-es verzió, tehát a >2,5 mikron részecskéket fogja meg. NR (non reusable) kivitel, használati ideje 1 műszak (8 óra). Nem SL kivitel, vagyis a levegőben lévő mikrocseppek ellen (aerosol) nem sokat ér.
A legtöbbször látható maszk az arc nagy részét fedő, fülre kötött, zöld színű (ilyeneket gyárt nálunk a bv). Ez is FFP1-es, NR, nem SL, nem szelepes (ez a legolcsóbb változat.

Arra lennék kíváncsi, a cseppfertőzés esetén mekkorák a legkisebb cseppek, milyen arányban vannak 1-2,5 mikron közötti, illetve ennél kisebb összetevők?
Nyilván minden maszk több a semminél, de milyen hatásfokot várhatunk pusztán ettől, ha kezünk szabadon van és azzal elég rendszeresen nyúlunk az arcunkhoz?
Gyakorlati kérdés, hogy egy szelep nélküli (ami csak a kilégzést segíti) FFP2-es maszk mennyire nehezíti a légzést? Aki már próbált gázálarcot 10 percnél hosszabb időre, az tudja miről van szó.

Előre is: köszi!
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Avagy mi történik, ha egy országban az itt leleplezo-tól megismert hozzállás van döntési pozícióban minden szinten!

https://index.hu/techtud/2020/02/02/new_york_times_egy_honapon_at_titkoltak_a_koronavirust/

Aki olvas kínaval foglalkozó blog/vlogokat annak már kb egy hete egyértlemű volt. Most megírta index is amit más is.

Amúgy meg rengeteg a konteó. Kedvencem a Vuhani laboros (Itt van kína vszeg legfejletteb fertöző betegséges laborja (Ne adj isten fejleztik is a bacikat/vírusokat...)
magyar verzó. https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...k-a-koronavirusrol-mennyi-igaz-beloluk-414149
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Nem szaroznak az elvtársak. Persze az index zugfirkászai szerint eleinte az volt az álláspont, hogy Kína túlreagálja, pánikot kelt. Majd az, hogy nem reagált elég jól, kevés és késői a reakció (nem látom még a zombi apoakaliszis jeleit az utcán, hogy ha már #nicnsmásik, akkor gagyi popkultúrás utalást tegyek). Most, hogy látszik, hogy pár nap alatt felhúztak egy kórházat, egyelőre jól kézben tartják a helyzetet, az a baj, hogy eleinte, amikor pánikkeltéssel vádolták őket, akkor titokban tartották...

Van sapka, nincs sapka, megjött az utasítás, hogy rosszul csinálják elvtársék... Mindeközben egy off témában: a afcebook kiderült, hogy szarul tárolja a jelszavakat, de igaziból jól csinálja, mert értünk teszi... Okay. Ez a globálkapitalista szócső napról napra undorítóbb. Éljen a Párt!


rakhatod a partodat a seggedbe..a korhazzal egyut ami mar csak propaganda meg szemvakitas az ezer agyaval egyutt, amikor 15.000+ fertozot ember van, es meg kitudja mennyi lesz.

nembaj.. az a fo hogy a partelnokok nehogy elkapjak a betegseget, a nepet meg ki nem szarja le...errol szol a komunizmus es semmi masrol - hogy eljenek a partvezerek nyugalmas, gazdag eletet...a nepeseg 90% karan.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
rakhatod a partodat a seggedbe..a korhazzal egyut ami mar csak propaganda meg szemvakitas az ezer agyaval egyutt, amikor 10.000+ fertozot ember van, es meg kitudja mennyi lesz.

nembaj.. az a fo hogy a partelnokok nehogy elkapjak a betegseget, a nepet meg ki nem szarja le...errol szol a komunizmus es semmi masrol - hogy eljenek a partvezerek nyugalmas, gazdag eletet...a nepeseg 90% karan.
Ezt a politikai faszságot miért kell ennyire tolni???
Nem minden fertőzött szorul kórházi ellátásra. Egyébként ha jól értem épül egy második is, ami a jövő héten szintén kész. Ez sztem siker. Lehet teljesen szeparáltan kezelni a betegeket.
A virus nagyon aljas sokáig lappang, és akkor is fertőz. Megállítani lehetetlen, a bajokat csökkenteni lehetséges.

A politikai propaganda meg ez ügyben szánalmas... Kellenek tanulságok, de ha túl vagyunk rajta. Addig meg mki tegye meg amit tud.

Talán a legfőbb tanulság az ilyen víruspiacokat be kell zárni és "európai" keretek közt folytatni.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 811
7 191
113
Tényleg a kommunisták mosdatása a legfőbb teendő járvány esetén? Tízezernyi emberük van erre az elvtársaknak, nem kell még itt is tolni.
Kezdenek felszínre törni azok a rejtett információk amik megmutatják a rendszerük hibáit és hatástalanságát a járvány ellen.
Ment a nagy parádé hogy mindenki le van zárva Wuhanban, erre már eredendően a zárlat előtt ez első eset észlelésekor csigalassúsággal mozdult meg a rendszer.
Ez a tipikus reakcióprofilja a kommunista rendszereknek nagyobb katasztrófa esetén, először minden lassan megy, mert az összes szinten megpróbálják tagadni-kisebbíteni a problémát, aztán amikor már nyilvánvaló a vészhelyzet, a központi hatalom miatt viszonylag gyorsan és akadálymentesen beindulnak a dolgok, csak jellemzően már későn. Ilyen volt Csernobil is. A demokrácia pont az ellentéte, a nyíltság miatt kezdetben gyorsan érkezik a válasz, de ha átfogó és fájdalmas, tipikusan mélyen antidemokratikus változások szükségesek (karantén, falvak kitelepítése, hírzárlat, stb.), akkor az nem megy hatékonyan. Egyik sem tökéletes, de az ilyen események jellemző dinamikája miatt a korai enyhébb de adekvát válasz talán jobb mint a megkésett de kiterjedtebb. Reméljük nem kell megtudnunk hogyan vizsgáznak a modern 'mindenkinek mindenhez joga van' demokráciák egy igazi globális katasztrófára való reakció esetén. Mondjuk lenne rá tippem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 023
26 555
113
Arra lennék kíváncsi, a cseppfertőzés esetén mekkorák a legkisebb cseppek, milyen arányban vannak 1-2,5 mikron közötti, illetve ennél kisebb összetevők?
Nyilván minden maszk több a semminél, de milyen hatásfokot várhatunk pusztán ettől, ha kezünk szabadon van és azzal elég rendszeresen nyúlunk az arcunkhoz?
Gyakorlati kérdés, hogy egy szelep nélküli (ami csak a kilégzést segíti) FFP2-es maszk mennyire nehezíti a légzést? Aki már próbált gázálarcot 10 percnél hosszabb időre, az tudja miről van szó.

Előre is: köszi!
Nagyon ne figyelj akkor, de a többieknek azért szól, mert már leírtam, hogy mi kell!

A levegőbe kerülő kórokóz apró szemcsékhez, cseppekhez tapadnak. A legkisebb méretű szemcsék, az ún. nagyon finom porok egy mikron alatti méretűek. Ergo:

Screenshot-2020-02-02.png


Igen, a helyes válasz: P3 védettségi szint.

A többi rövidítés értelmét is megtalálod ebben a táblázatban. Az "S" és "SL" jeleölések a következőt jelentik: S = port szűr, SL = port és vízbázisú folyékon részecskét szűr. Tehát P3 és SL leválasztási teljesítményű álarc kell.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Megérkeztek Franciaországba, és tünetmentesek a Vuhanból elhozott magyarok
https://mandiner.hu/cikk/20200202_m...es_tunetmentesek_a_vuhanbol_elhozott_magyarok
A Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre őket még vasárnap.

Menczer Tamás elmondta: nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból.

Még indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek. Mindegyik magyar jól van.

A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap – közölte.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Megérkeztek Franciaországba, és tünetmentesek a Vuhanból elhozott magyarok
https://mandiner.hu/cikk/20200202_m...es_tunetmentesek_a_vuhanbol_elhozott_magyarok
A Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre őket még vasárnap.

Menczer Tamás elmondta: nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból.

Még indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek. Mindegyik magyar jól van.

A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap – közölte.
A németeknél 2 fertőzött is volt sajnos a hazamenkítettek között. Remélem a francia gépen nem volt.

Német hirek szerint ezen a gépen senki sem mutatott tüneteket. 250-en jöttek, vegyes európai utasok.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 023
26 555
113
Hírzárlat nyersen fogalmazva az idióták miatt kell. Nézz meg egy amerikai Black Friday videót, ahol az emberek egy tévé miatt letapossák egymást. Ha nincs hírzárlat, akkor nem tudsz megfelelő erőket mozgósítani az intézkedéseidhez. Célok:
  • a helyzet felmérése, reális kép alkotása
  • felkészülés a helyzet kezelésére.
Ezekhez idő kell.

Nem kell, a hírzárlat a legszigorúbban tilos, a teljes nyíltság kell, hogy a lehető leggyorsabban kiderüljün, hogy mivel állunk szemben. Ha valamit semmilyen körülmények között nem szabad csinálni, akkor az az információk bármilyen szintű eltitkolása, visszatartása, meg nem osztása. Ez ugyanis pontosan azt idézi elő, ami Kínában történt. Eltelt egy hónap, mire illetékes járványügyi szakember a helyszínre került, hogy egyáltalán felmérje, mi történik és megkezdődhessen az az intézkedéssorozat, amit egy hónappal korábban elkezdtek volna, ha nem próbál meg senki titkolódzni!

Mennyire vagy otthon biotechnológiában? Eleve már az idő, hogy megtaláld a vírust. Kína december 31-én értesítette a WHO-t, január 7-ére azonosították be. Gondold végig, mi történik - laikus vagyok, csak tippelek:

  1. bemegy a beteg a kórházba, tünetekből azt hiszik infulenza, elkezdik kezelni
  2. nem reagál a kezelésre, eltelt egy-két nap, lehet, teljesen egyedi eset
  3. jön meg egy beteg, elsőre nem is látszik, hogy ugyanaz a probléma
  4. pár nap után a helyi orvos, aki valószínűleg azért nem egy virológiai nagyágyú rájön, hogy gond van, feljebb passzolja a problémát
  5. átviszik a mintákat a helyi egyetemre, ahol a professzor megnézi, ő már látja, hogy baj van, jó esetben azonnal riaszt
  6. befut a riasztás a járványügyi központba, elindulnak megnézni, mi a helyzet

A cikkben elég szépen le van írva, hogy a kínai kormányzat három-négy hetet vesztett a titkolódzáson, tehát azon a pillanaton, amikor ki kellett volna hirdetniük, hogy járvány van és megkezdeni a szükséges szakmai és adminisztratív intézkedések sorozatát!

Az orvos és kutatótársadalom teljes tudása lényegtelen, mert mire meg tudnak mozdulni már rég kezelni kellett a járványt nem orvosi eszközökkel. Javaslom azt a hírt átgondolásra, ahol egy amerikai biotech cég ezt nyilatkozta: "év végére meglehet az ellenanyag".

A járványt december eleje óta kezelték, közepe óta kezelhették volna járványként január közepe helyett!

17 év nagyon-nagyon hosszú idő ahhoz, hogy az éberség fennmaradjon, és a vírusok közötti különbségek is nagyon fontosak. Most a lapangási idő alatti fertőzés az igazi gáz.
Biztos van olyan érettségi tárgy, amelyet nem gyakoroltál érettségi óta. Próbáld meg feleleveníteni a tudást és nézd meg, mennyire sikerül

Éberség? Protokollok! Elhámlik a papír a dossziékban vagy mi? Biztos, hogy voltak megfelelő protokollok, meg volt utasítás, hogy "nincs járvány". Akkor meg mit lehet tenni, ha a rendőrség megy rád, ha szerinted meg van?
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Ezt a politikai faszságot miért kell ennyire tolni???
Nem minden fertőzött szorul kórházi ellátásra. Egyébként ha jól értem épül egy második is, ami a jövő héten szintén kész. Ez sztem siker. Lehet teljesen szeparáltan kezelni a betegeket.
A virus nagyon aljas sokáig lappang, és akkor is fertőz. Megállítani lehetetlen, a bajokat csökkenteni lehetséges.

A politikai propaganda meg ez ügyben szánalmas... Kellenek tanulságok, de ha túl vagyunk rajta. Addig meg mki tegye meg amit tud.

Talán a legfőbb tanulság az ilyen víruspiacokat be kell zárni és "európai" keretek közt folytatni.

mert mar unnalmas hogy ez a topic ami epp erdekelt atment egy (kb utolso 6-7 oldal) politikai/okoskodasi hulyesegbe..
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Megérkeztek Franciaországba, és tünetmentesek a Vuhanból elhozott magyarok
https://mandiner.hu/cikk/20200202_m...es_tunetmentesek_a_vuhanbol_elhozott_magyarok
A Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre őket még vasárnap.

Menczer Tamás elmondta: nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból.

Még indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek. Mindegyik magyar jól van.

A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap – közölte.

Ezzel a géppel jöttek. Az egyik honvédségi gép még ma hazahozza őket.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Elsőre házgyári technológiára tippeltem, de mint látjuk, ez konténer elemekből összeillesztett egyszintes kórház lesz, de épül ott mögötte a panelre hajazó 1 v. 2 emeletes épület is, így első ránézésre.




 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ez a tipikus reakcióprofilja a kommunista rendszereknek nagyobb katasztrófa esetén, először minden lassan megy, mert az összes szinten megpróbálják tagadni-kisebbíteni a problémát, aztán amikor már nyilvánvaló a vészhelyzet, a központi hatalom miatt viszonylag gyorsan és akadálymentesen beindulnak a dolgok, csak jellemzően már későn. Ilyen volt Csernobil is. A demokrácia pont az ellentéte, a nyíltság miatt kezdetben gyorsan érkezik a válasz, de ha átfogó és fájdalmas, tipikusan mélyen antidemokratikus változások szükségesek (karantén, falvak kitelepítése, hírzárlat, stb.), akkor az nem megy hatékonyan. Egyik sem tökéletes, de az ilyen események jellemző dinamikája miatt a korai enyhébb de adekvát válasz talán jobb mint a megkésett de kiterjedtebb. Reméljük nem kell megtudnunk hogyan vizsgáznak a modern 'mindenkinek mindenhez joga van' demokráciák egy igazi globális katasztrófára való reakció esetén. Mondjuk lenne rá tippem.

Sztem demokráciákban is kitünően müködhet a "karantén, falvak kitelepítése..." Erre való a szükségállapot amikor az alapjogok a "mindenkinek mindenhez joga van" huss eltünik.
És hamár csernobilt hoztad pldanak fukishimanal se szaroztak, gyorsan kiürítették a veszélyes területeket.

Én ezt amúgy elsősorban nem demokráciához hanem jogállam, szabad sajtóhoz kötném. Persze a szabad sajtó, jogállam a valós demokráciak alapja szóval ja.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Hazai intézkedések.
https://m.origo.hu/itthon/20200202-koronavirus-a-magyar-felsooktatas-felkeszult.html
A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására

a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről, és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata.

Azok a hallgatók,akik a kérdőívek alapján kockázatot jelentenek, a lappangási idő tartamára, vagyis 14 napra felmentést kapnak az óralátogatás alól,ám erre ez idáig nem volt szükség

az év ezen szakaszában amúgy is gyakoriak a koronavírussal megegyező tüneteket produkáló megfázásos fertőzések- tette hozzá az államtitkár.

Az egyetemi hálózat hatékonyságának jellemzésére említette, hogy a Vuhanból hazaérkező házaspár egyik tagja megfázásos tüneteket mutatott, ám a Közép-Európában egyedülálló pécsi egyetemi víruslaborban 3 órán belül megállapították, hogy nincs koronavírus-fertőzés.

2772 kínai hallgató tanul nálunk

Arról is beszámolt: a tiszti főorvossal folytatott megbeszélése során felmerült, hogy amennyiben szükséges, a határállomásokon egyetemi hallgatók is segíthetnek a fertőzöttek kiszűrésében, kézi hőméréssel.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 268
13 651
113
Elsőre házgyári technológiára tippeltem, de mint látjuk, ez konténer elemekből összeillesztett egyszintes kórház lesz, de épül ott mögötte a panelre hajazó 1 v. 2 emeletes épület is, így első ránézésre.




Azon agyalok, hogy egy ilyen sebtében összeállított kórház is símán képes üzemelni minimum 20 évet különösebb karbantartás nélkül. Ha meg megvigyázzák, akkor akár a többszörösét. Persze nem túl esztétikus, megy ilyenek, de el lehetne gondollkodni, hogy egy rakás állami intézményt simán be lehetne költöztetni ilyen épületekbe.