[HUN] Dassault Falcon 7X

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
Nem furcsa, sőt. Egész egyszerűen az írás arról szólt, hogy milyen légiforgalom volt - potenciálisan - Putyinnal összefüggésben (ha már az M1 azt közölte, hogy Putyin kísérete szerényebb volt a 2015-ös helyzethez képest).

Evidens, hogy a kormányzati-katonai orosz gépek ide értendők. Emellett meg nyilván érdekes lehet a magyar kormányzati-katonai gépmozgás (főleg, ha orosz útvonal is útba esett).

De lehet semmi köze nincs semminek semmihez. Nem írtam például a Budapestre az orosz Magnitogorsk felől 29-én érkező, 605-ös A319-ről (HuAF171) sem (mert gondolom a 7. CISM Katonai Világjáték visszatérő járata volt).

A mostani reakcióm pedig pusztán arra vonatkozott, hogy lényegében mindegy, hogy mikor voltak a toronyban, mert nem az időpont a lényeg, hanem abból következett minden további infó (a hívójelek) számomra (persze lehet, mindenkinek minden teljesen triviális).

Ha itt vagy az A319 topikban visszalapozol néhány oldalt, akkor biztos találsz néhány képernyőfotót vagy hozzászólást, amiből kiderül hogy mi szokott lenni a hívójel.

A katonasportolók kiutazását és hazaérkezését még a honvedelem.hu is megírta.

Magyar "küldöttség" októberben többször is volt kinn Moszkvában leegyeztetni hogy mit jelentenek majd be (hírekben szerepelt is hogy Szíjártó ott járt), de a Putyin látogatás közeli napokon már késő lett volna emiatt rohangálni, ezért szerintem a magyar gépek belekeverése egy tévút. És Ferihegy a bázisuk, így az sem hír hogy ott voltak.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Talán egy sima műholdas telefon…
Viszont attól fölfelé minden látszik kívülről is és elég széles a skála.
A high-end az Epicure lenne, viszont az még a Franciáknál is csak papíron van és csak 2025 re ígérik hogy repülni fog...

webdp-wk9-falcon-pic.jpg

Érdekes hírek az új Francia stratégiai SIGINT ügyben.
Eddig ugye úgy tudtuk hogy Falcon 7 alapon lesz és a neve pedig az hogy Epicure.
Mostani hír.
A Franciák elindították az új SIGINT gép programot ami Falcon 8X alapon lesz, a neve pedig: ARCHANGE
207693_1F.jpg

Végül is igazuk van...a Falcon 8X újabb, nagyobb hatósugarú mint a 7-es. Jobb alap lehet az új katonai modellhez.
Tervezett szolgálatba állítás: 2025
Az elektronikai felderítő rendszer beszállítója: Thales
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
A belga védelmi minisztérium október elején odaítélt egy 124 millió eurós szerződést a Luxaviation-nek. (Ez egy luxemburgi székhelyű cég, amelynek 33 százaléka a China Minsheng Investment Group tulajdonában van, ami egy hatalmas kínai pénzalap.) A FlyingGroup nevű belga pályázó azonban megtámadta a bíróságon a döntést arra hivatkozva, hogy VIP személyek "kínai" repülőgépeken történő szállítása nem biztonságos, mert a kínai hírszerző szolgálatok lehallgató készülékeket telepíthetnek a gépre. A Falcon 7X gépeket a belga légierő emberei üzemeltetik, de a karbantartás a bérbeadó cég végzi...


Érdekes, hogy a francia titkosszolgálat embereitől nem félnek, pedig a legnagyobb karbantartásokat minden gépen a francia gyártó csinálja... :rolleyes:


A cikkben van még egy érdekes rész:
"Van néhány üres ház egy belgiumi NATO-bázis mellett, ahol a tagállamok hírszerző szolgálatai gyakorlatokat tartanak. Az egyik csapatnak 24 órája van arra, hogy a lehető legtöbb "poloskát" elhelyezze, a másiknak pedig 24 órája van arra, hogy megtalálja ezeket. Az észtek a legjobbak felkutatásban, de senki sem találja meg az összes eszközt..."
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and tindalos

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
2019 április 28-tól május 2-ig Las Vegasban vagy a környékéén milyen szakkiállítás vagy konferencia volt?
Eddig hatot találtam ami Las Vegasban volt, de egyik sem akkor volt.
Hátha kiderül belőle valami, ha rájövünk...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
"Luxusrepülőzés", vagy valami más?


(Sajnos a cikk nem elég részletes a pilótaképzéssel kapcsolatban, láthatóan a hozzászólók nem is értették meg.)

Az első hozzászóló írta jól.
Ez a cikk egy benyalás.
(lehet hogy ez az újsàgíró is valami "különleges tanácsadói" megbízásra hajt mint a kollegája)

Nem az a gond hogy a Falcont kormánygépnek használják.
Az kell is hogy legyen...
A gond az ahogy beszerezték és hogy ezt nevetséges módon titkolni próbáltàk, valamint hogy teljesen átláthatatlan módon használják.
A stadion faszságokba, meg az alig átlátszó korrupciós ügyekbe büszkén beleállnak...a kormánygépet meg nem merik bevállalni. Röhejesek!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 446
113
2019 április 28-tól május 2-ig Las Vegasban vagy a környékéén milyen szakkiállítás vagy konferencia volt?
Eddig hatot találtam ami Las Vegasban volt, de egyik sem akkor volt.
Hátha kiderül belőle valami, ha rájövünk...
AMRAAM International Users' Review.
De erről a linkelt cikk alatt az egyik hozzászóló a kommentben meg is emlékszik!
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 446
113
Benéztek a Nellis bázisra. Ki tudja, miért?
Alapvetően a nevadai-arizonai kiruccanásnak több apropója is lehetett. Mert ha már ott voltak, akkor elmentek Tucsonba is. Ezt dokumentálták az adatok!
Ha tippelnem kellene, akkor megnéztek pár C-130-ast vagy Cobrát/Vipert a légierő hosszútávú tárolójában.
A múltkori horvát ügylettel kapcsolatban szétnéztem egy kicsit az USA hosszútávú tárolásának környékén.
Tucsonban van az egyik legnagyobb repülő bontó ÉS hosszútávú tároló.
Már nem kapom elő gyorsan a linket, de volt ott jópár olyan gép is, ami nekünk érdekes lehet... (persze én inkább az újakat látnám szívesen ;))
Ugyebár a Pakisztánnak gyártott AH-1Z-k is le lettek tárolva valahova...
Biztos vagyok benne, hogy tudnánk válogatni. Ha meg az ERIP programos ügy lesz belőle, akkor meg már csak az lenne kérdés, hogy mennyit engednek a feléből. :p:D
Mielőtt bárki készpénznek veszi ezeket, természetesen csak az igényeink, lehetőségeink és az útvonalak alapján ötletelek.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
A stadion faszságokba, meg az alig átlátszó korrupciós ügyekbe büszkén beleállnak...a kormánygépet meg nem merik bevállalni. Röhejesek!
Tévút az, hogy azt gondoljátok, hogy ebbe pont nem mernek beleállni...
Tele a net képekkel, ma már követhetők a gépek (néhány ritka kivételtől eltekintve-mielőtt még beleállna ebbe is valaki), nem lehet és nincs is mit titkolni, úgy is kinyomozzuk :)
Ha nem mi, akkor valami OV fóbiás "oknyomozó" megirja - a maga módján.
Fel kéne fogni, hogy a folyamatoknak qrva sok idő kell,...a pilóta képzéshez is. Rengeteg "céltalan" repülést kell letolniuk különféle kat. reptereken csak azért, hogy minden engedély rendben legyen ill. fenn kell tartani ezt a szintet is. Le volt irva már a legelején, mégis előjön a téma kb. havonta, mikor benyögi a kötelező ellenzéki károgást valami "független" és "objektiv" sajtóorgánum. A kormány az elején megmondta, az idevágó rendelet is nyilvános, hogy kormánycélra is igénybe fogják venni a gépeket.

Egyetlen egy kérdés van csak, ténylegesen mikor kapnak a gépek önvédelmi berendezéseket ill. hogyan és melyikből lesz specializált változat. Ezért lehet (és kell) szapulni őket,...:cool:
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Tévút az, hogy azt gondoljátok, hogy ebbe pont nem mernek beleállni...
Tele a net képekkel, ma már követhetők a gépek (néhány ritka kivételtől eltekintve-mielőtt még beleállna ebbe is valaki), nem lehet és nincs is mit titkolni, úgy is kinyomozzuk :)
Ha nem mi, akkor valami OV fóbiás "oknyomozó" megirja - a maga módján.
Fel kéne fogni, hogy a folyamatoknak qrva sok idő kell,...a pilóta képzéshez is. Rengeteg "céltalan" repülést kell letolniuk különféle kat. reptereken csak azért, hogy minden engedély rendben legyen ill. fenn kell tartani ezt a szintet is. Le volt irva már a legelején, mégis előjön a téma kb. havonta, mikor benyögi a kötelező ellenzéki károgást valami "független" és "objektiv" sajtóorgánum. A kormány az elején megmondta, az idevágó rendelet is nyilvános, hogy kormánycélra is igénybe fogják venni a gépeket.

Egyetlen egy kérdés van csak, ténylegesen mikor kapnak a gépek önvédelmi berendezéseket ill. hogyan és melyikből lesz specializált változat. Ezért lehet (és kell) szapulni őket,...:cool:
Én már azt sem értettem, miért baszogatták a Czinege Lajost, mert elküldte a helikopterét lángosért.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
"Luxusrepülőzés", vagy valami más?


(Sajnos a cikk nem elég részletes a pilótaképzéssel kapcsolatban, láthatóan a hozzászólók nem is értették meg.)
Amúgy érdemes megnézni hogy ennek a Blognak a szerzője micsoda "ideológiai fejlődésen" ment keresztül az elmúlt egy évben:
- korábban még meglehetősen kritikus hangnemben írt a légierő helyzetéről, aminek persze meg is lett a következménye. A H145 bemutató lövészetre már meg sem hívták. Meg is volt sértődve rendesen...
- Utána a Falcon 7 -ről is úgy írt mint "kommunikációs csőd"
- Majd valami bekattant neki hogy ez így nem lesz túl kifizetődő. Hangnemet váltott, és láss csodát...meg is van az eredmény. Megvan az udvari tudósítói státusz.

Nem gond ez, elvégre mindenki a piacról él.
Mindössze annyi hogy tudni kell helyén kezelni az információkat és fizetett bértollnokok véleményét nem kell véresen komolyan venni.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Ez már kurvára belpol. kezd lenni, de azért érdekelne, ha valaki nem csak kormányellenesen ír, akkor az már bértollnok? Mert szerintem a kormányellenes, meg a független az nem szinonimák.
 
M

molnibalage

Guest
Amúgy érdemes megnézni hogy ennek a Blognak a szerzője micsoda "ideológiai fejlődésen" ment keresztül az elmúlt egy évben:
- korábban még meglehetősen kritikus hangnemben írt a légierő helyzetéről, aminek persze meg is lett a következménye. A H145 bemutató lövészetre már meg sem hívták. Meg is volt sértődve rendesen...
- Utána a Falcon 7 -ről is úgy írt mint "kommunikációs csőd"
- Majd valami bekattant neki hogy ez így nem lesz túl kifizetődő. Hangnemet váltott, és láss csodát...meg is van az eredmény. Megvan az udvari tudósítói státusz.

Nem gond ez, elvégre mindenki a piacról él.
Mindössze annyi hogy tudni kell helyén kezelni az információkat és fizetett bértollnokok véleményét nem kell véresen komolyan venni.
?????
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
Konkrétan Dubai-ról nyilatkozott Gulyás az egyik decemberi kormányinfón, hogy katonák cybervédelmi együttműködési konferencián vettek részt. Persze senki sem hozta le, mert enélkül sokkal izgibb a téma.

Végignéztem az utolsó 4 kormányinfót (148-151), egyikben sem volt erről szó. Persze néhány részt átugrottam, így lehet hogy csak nekem maradt ki.
Az nem lehet, hogy valahol máshol hallottad?

Pedig ott hangzott el mind Dubai,mind Las Vegas. Azt hiszem az ATV értetlenkéje tette fel a kérdést. Ha azt átugrottad,érthető.

Biztos hogy decemberben?

Az Airbus topikba is beírtam dec. 12-én. Azt írtam aznap láttam. Szal esetleg azt nézd újra. :)

Igen. 100%. Akkor kezdtek cikkezni az ellenzéki sajtóban a turistaparadicsomokba repülő honvédségi gépekről.

Megkerestem neked. 32:55-től.


Köszönöm! Ezt a 70 másodpercet épp átugrottam, mert előtte nagyon másról beszéltek.

Akkor ezek szerint Maróth Gáspár járt Amerikában fegyverkiállításon.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113