Mi-24 / Mi-35 Hind , Superhind (Mil, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Miert jobb az hogy a mi-35 futói fixek? Sokkal szebb a gep behuzott futóval.

Sokkal könnyebb tőle a gép,sokkal olcsóbb üzemeltetni mert egy halom berendezést(hidraulika vezérlés stb)feleslegessé tesz a fix futómű és nőtt a legénység túlélőképessége is mert a fix futók egy lezuhanásnál mint gyűrődő zóna működnek.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ami nagyon érdekes,hogy ezek a forgószárny lapátok "okos lapátok".A lapátokban van egy indikátorgáz. Ha a legkisebb szemmel nem látható,mikrorepedés is megjelenik a lapáton, akkor a lapátbekötési pont melletti lámpabura kinézetű indikátor, ami belülről zöld színű normál esetben, az átvált pirosra.
Azért ez nem akkora újdonsàg...
Nagyjából 70 éve az összes acélcső vàzas szerkezetű repülőgép csövei nagynyomású nitrogénnel vannak töltve és a kabinban van a nyomásmèrő.
Ha valami repedés támad a nitrogén elszökik a gép meg mehet a műhelybe...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Azért ez nem akkora újdonsàg...
Nagyjából 70 éve az összes acélcső vàzas szerkezetű repülőgép csövei nagynyomású nitrogénnel vannak töltve és a kabinban van a nyomásmèrő.
Ha valami repedés támad a nitrogén elszökik a gép meg mehet a műhelybe...
Bezony-bezony!! Inas koromban kezdőként még csak a reszelőt koptattuk, a tanműhelyi gépeket még csak a szemünkkel illethettük. Mikor már jobban benézhettünk a kabinba, feltűnt egy nyomásmérő a két lábpedál között, ahonnan egy cső csak a gép csővázán lévő csatlakozóhoz vezetett, és volt köztük egy feltöltő csatlakozó is. Hát ez meg minek??!! Aztán az okítónk elmondta, hogy ha a műszeren leesik a nyomás, azt jelenti hogy valahol repedés van a gép csővázának hegesztésén, műrepülés és repülés stop!!!!
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Jó gép, ebben az itt bemutatott formájában a létező legolcsóbb harci helikopter a piacon. Ahogy mondták ez az egy példány úgy van még elkészítve, hogy nem használ irányított páncéltörő rakétafegyverzetet. Így főként olyan afrikai vagy egyéb országoknak ajánlják, amelyeknél a konfliktus résztvevői között nincs harckocsival vagy egyéb nehéz páncélzattal felszerelt járművekkel dolgozó csapat.Ezt Jegor Kocstkov,a fiatal, szakállas,berepülésekért felelős főmérnök,mondta. Persze arról nincs szó, hogy egyáltalán ne lehetne alkalmazni róla PTUR-t,csak akkor már más lesz az árcédula. A következő, hogy ennek a lapátjai "áláméniumból" készültek, úgy mint a régi szovjet gépeken (ez is árcsökkentő tényező),nem pedig kompozitalapúak, mint például a Mi-35M-esetében.A lapátok ettől persze még nem lesznek védtelenek a támadások ellen. Ami nagyon érdekes,hogy ezek a forgószárny lapátok "okos lapátok".A lapátokban van egy indikátorgáz. Ha a legkisebb szemmel nem látható,mikrorepedés is megjelenik a lapáton, akkor a lapátbekötési pont melletti lámpabura kinézetű indikátor, ami belülről zöld színű normál esetben, az átvált pirosra. Innen tudja a gép átvizsgálását végző műszaki, hogy a lapát sérült. Természetesen elmondták,hogy itt is van lehetőség igényelni a géphez a legmodernebb kompozit lapátokat is, csak akkor más lesz írva az árcédulára. A lapátokat a forgószárnylapát fejlesztésért és gyártásért felelős osztály vezetője szerint szabad egyesével is cserélni, ha gond van, nem kell az egész sort lecserélni egy lapát miatt, mint rengeteg másik típus esetében. A védelmi rendszer. Ez megint többféle lehet, ismét árfüggő. Alapvetően van a szárnycsonkok végén egy lézeres rendszer ami a rakétaindításokat jelzi. Plusz beszéltek lézeres védelmi rendszerről a gép hátsó részén, plusz az infracsapdák és az EVU(a hajtómű kiölőkre szerelt doboz, ami a kiáramló gázokat ke. Tehát minden olyan mint ami a régi 24-esen már megvolt, kiegészítve pár új elemmel. Ez a gép egy "büdzsetnij variant", tehát "óccsó verzió", de több pénzért megint csak felszerelhető a létező legmodernebb védelmi rendszerekkel is.
A behúzható futómű története. Ha jól értettem akkor ez a gép is egy megmaradt szovjet gyártású sárkányból lett kialakítva,és így jön ki, hogy miért is nem járt komoly súlynövekedéssel a behúzható futómű, amit a Mi-35M-esetében fixre cseréltek. A különböző elektronikai eszközök fejlődése miatt annyi súlyt takarítottak meg, az eredeti 24-eshez képest (például repülésvezérlő elektronika méret és súlycsökkenése, stb), hogy ez belefért és nem lett a gép nehezebb tőle, mint egy 24-es. A behúzható futómű azért is fontos, mert ez a gép nagy sebességgel dolgozik. 368km/h a végsebessége,azt meg fix futóművel nem tudná elérni.
A forgószárny agy nem teljesen függőleges beépítésű, hanem meg van döntve jobbra 2 fokot. Ez a függeszkedés megkönnyítésére és az abból való esetleges fegyveralakalmazás könnyebbé tétele miatt van.
A legújabb repülésvezérlő rendszerrel szerelték fel ezt a gépet, tud akár automatikusan is függeni, automatikusan leszállni is,ahogy a példaként többször felhozott Mi-28UB. A rendszerről még a műsor elején Anatolij Jelisztratov beszélt egy keveset. Ő a "Katonai Helikopterek" program igazgatója, a "Milről és Kamovról Elnvezett Nemzeti Helikopterépítési Központ" kötelékében.
A gépet mindkét kabinból teljes értékű módon lehet vezetni, tehát a fegyverrendszer operátor is vezetheti,nem csak a gépparancsnok pilóta.
A gép nappal és éjszaka egyaránt alkalmazható, a célzórendszer 10 km-ről képes a biztonságos célazonosításra.
A gép pilótája Vlagyimir Kutanyin volt. Ő repült pár éve magassági világrekordot a Mi-38-assal.
A gép még a tesztfolyamat elején van, egy példányban létezik, egy jó, "fapados alap" harci helikopter aminek képességei bővíthetőek a vevő kérése szerint.
Valamint bír olyan képességekkel amikkel más harci helikopter,a 24-es család tajait kivéve nem: légkondicionált hermetizált deszanttér, ahol különleges erők katonáit, sérülteket vagy terhet szállíthat 1,5t- súlyig. A gép alá külső függesztett teherként (UAZ, Bambi Bucket, stb,stb) maximum 2,4 tonna súlyt lehet akasztani.
"A forgószárny agy nem teljesen függőleges beépítésű, hanem meg van döntve jobbra 2 fokot. Ez a függeszkedés megkönnyítésére és az abból való esetleges fegyveralakalmazás könnyebbé tétele miatt van."
??o_O
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
"A forgószárny agy nem teljesen függőleges beépítésű, hanem meg van döntve jobbra 2 fokot. Ez a függeszkedés megkönnyítésére és az abból való esetleges fegyveralakalmazás könnyebbé tétele miatt van."
??o_O
Egész pontosan nem a forgószárny-agy, hanem a teljes főreduktornak ilyen a beépítése, hogy ferdén álljon a tengelye. Ráadásként a függőleges vezérsík is aszimmetrikus profilozású, hogy bizonyos sebességeken a faroklégcsavar sérülése vagy hajtásának kiesése esetén is legyen esély a hazarepülésre és a repülőgépszerű leszállásra.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Egész pontosan nem a forgószárny-agy, hanem a teljes főreduktornak ilyen a beépítése, hogy ferdén álljon a tengelye. Ráadásként a függőleges vezérsík is aszimmetrikus profilozású, hogy bizonyos sebességeken a faroklégcsavar sérülése vagy hajtásának kiesése esetén is legyen esély a hazarepülésre és a repülőgépszerű leszállásra.
Nem igazán..
A választ úgy hívják hogy "tail rotor drift"
f0628-02.jpg


A főrotor függőleges tengely körüli nyomatékát a farokrotor kompenzálja a teljes rendszer wredő nyomatéka viszont egy a kereszt tengely irányú nyomaték.
Ennek hatásàra lebegésben a gépet mindig a főrotor forgányirányának megfelelő irányba kell kicsit csűrni VAGY a főrotor tengelyét kicsit megdöntik.
f0628-03.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and fishbed

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem igazán..
A választ úgy hívják hogy "tail rotor drift"
f0628-02.jpg


A főrotor függőleges tengely körüli nyomatékát a farokrotor kompenzálja a teljes rendszer wredő nyomatéka viszont egy a kereszt tengely irányú nyomaték.
Ennek hatásàra lebegésben a gépet mindig a főrotor forgányirányának megfelelő irányba kell kicsit csűrni VAGY a főrotor tengelyét kicsit megdöntik.
f0628-03.jpg
Miért, én talán mást írtam? Az első mondatban leírtam hogyan van végrehajtva a Mi-24-nél az, amit utána te is leírtál. A második mondatban meg leírtam egy másik dolgot, az elcsavart, aszimmetrikus profilú függ. vezérsíkot, meg azt is hogy az miért van úgy. A két dolog viszont nem függ össze. Melyikre írtad hogy "Nem igazán ..."?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Melyikre írtad hogy "Nem igazán ..."?
Erre:
Ráadásként a függőleges vezérsík is aszimmetrikus profilozású, hogy bizonyos sebességeken a faroklégcsavar sérülése vagy hajtásának kiesése esetén is legyen esély a hazarepülésre és a repülőgépszerű leszállásra
Nincs olyan hagyományos farokrotoros kialakítású helikopter amelyiknél a függőleges vezérsík önnmagában kompenzálni tudná a főrotor nyomatékát.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Emel nem függésről beszél. Ezt ki is hangsúlyozta.
Én sem...
Farokrotor nélkül nincs ami kompenzálha a főrotor nyomatékát.
A max. amit el tudok képzelni farokrotor nélküli leszállásra az a körülmények olyan szerencsés egybeesése hogy még az előtt hogy a helikopter bepörögne, lekapcsolják a főrotort a hajtóműről (értsd: átmennek autorotációba), és pont alattuk haladási irànyban van épp van egy szabad placc ahol le tudják tenni a gépet. Persze ennek az esélye gyakorlatilag 0.
Az hogy farokrotor nélkül hazarepülnek meg repülőgépszerűen leszállnak tévedés...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Haza nem repülnek, ebben igazad van, de a forgószárnyat se kapcsolják le, ez nem Ka-26-os.

Azért aszimmetrikus a farokrész, mert ezzel csökkenteni tudják a faroklégcsavar teljesítmény igényét nagyobb sebességeken.
Nem csak a Ka-26 on van kuplung hanem az àltalam ismert valamennyi helikopteren. (R-22, Bel 206, stb..)
A Mi-24 / 35 öt nem ismerem ilyen szinten de mivel a Mi-17- en van (minden hajtóműhöz 1-1) ezért feltételezem hogy a Mi-24 /35 nél is így van.
Lsd.: Mi-17 hajtàslànc 7. és 21. számmal jelölt alkatrészek
Schematic-diagram-of-the-driving-unit-for-Mi-17-helicopter-1-air-starter-SW-78BA-for-the.png
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
A Ka-26-ost csak példának mondtam. Minden dugattyús motoros helikopteren van oldható tengelykapcsoló, de a Mi-8-ason, Mi-24-esen ilyesmire nincs szükség, mert szabadturbinás hajtásúak.
A dugattyús gépeken a kabinból kell összekuplungolni a már járó motort, vagy motorokat a forgószárnnyal (hogy precízek legyünk: annak reduktorával), míg az általad mutatott sémán szerepelő tengelykapcsók feladata csak a hajtóművek ki- és beszerelése és a hajtás iránytörése, de ezt a kabinból nem oldják. Tehát ez nem abban az értelemben oldható tengelykapcsoló, mint az általad említett gépeken. Ehhez a pilótának nincs köze.
Azt mondod, hogy a Bell 206-osban is kuplungolni kell. Nos, ahogy én tudom, az Allison 250-es is szabadturbinás, azt se kell össze-, illetve szétkapcsolni indítás után, illetve leállítás előtt.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
de a Mi-8-ason, Mi-24-esen ilyesmire nincs szükség, mert szabadturbinás hajtásúak.
Hát ezt rosszul tudod.
Idézet a Mi-8 hajtáslánc angol nyelvű technikai leírásából:
"...There are freewheeling clutches in the input quills to provide a quick-disconnect of one or both engine in case of a power failure. This allows for safe flight with one engine inoperative and allows the main and tail rotors to rotate in order to accomplish a safe autorotational landing..."
Ha gondolod nézz utána alaposabban.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
Én hiszek neked, főleg, hogy ezt a DCS flight manual-jából másoltad ki. Csak én idáig még nem láttam tengelykapcsoló kart Mi-8-ason, se 24-esen, illetve nem értem, hogy egy szabad turbinás gépen minek lekötni manuálisan a reduktort a szabadturbináról.

Ezek a szabadonfutók ugyanis a VR-14-es reduktor részei és automatikusan oldanak-zárnak egy bizonyos nyomatékkülönbségnél. Ehhez a pilótának - mint mondtam - nincs köze.

Amikor az egyik hajtómű gázgenerátora (N1) elér egy bizonyos fordulatszámot, akkor előbb elkezd forogni az N2, ami elkezdi forgatni a reduktort, de az nem forgatja vissza a még álló másik hajtómű N2-es forgórészét.
Ez eredményezi azt, hogyha az egyik hajtóművet alapra lehúzzák, akkor annak szabadturbináját a reduktor nem forgatja tovább az üzemelő hajtómű N2-esének fordulatszámával, mert a szabadonfutó leold.
Illetve ugyanez van, ha netán az egyik, vagy mindkét hajtómű mindkét forgórésze beékelődne.
Attól még a forgószárny és a faroklégcsavar el tud forogni.
Az igazán nagy baj akkor van, ha a reduktor állna be.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Csak én idáig még nem láttam tengelykapcsoló kart Mi-8-ason, se 24-esen, illetve nem értem, hogy egy szabad turbinás gépen minek lekötni manuálisan a reduktort a szabadturbináról.
Nem is fogsz mert ott van hogy freewheeling, vagyis szabadonfutó. (Ilyen van a biciklik hátsó agyában is)
Ennek az az értelme hogy ha a hajtómű megáll (mondjuk beékelődik) akkor a főrotor még tud forogni.
Egy autorotálásnàl ez nem.hátràny...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz