Gépkarabélyok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
IR irányzék?
EF9a5ErUYAApSRC

EF9a6DfUwAYQVy2
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
  • Tetszik
Reactions: wolfram

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
2023-ra a rendszereket és a lőszereiket kell kipolírozni a gyártóknak, és még akkor fognak a teljes próbák lezajlani.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/us-..._bV8zMCeDHulvqS29tO6fNaufD0ELa1dO71aqFvJz29SQ


"Annak ellenére, hogy folynak a tesztek az új NGSW-projekt keretében egy új gépkarabély/golyószóró és új kaliber/lőszer rendszeresítésére, újabb jel látszik, hogy azt nem kell annyira komolyan venni, és nem a következő év(tized)ekben kerül sor az immár közel 60 éve rendszerben levő M16-alapú fegyverek leváltására az amerikai haderőben.

A U.S. Army Contracting Command – New Jersey, Picatinny Arsenal ugyanis bejelentette, hogy az FN-America LLC 119,216 millió dollár értékben kapott szerződést 167 195 darab M4A1 gépkarabély szállítására, azaz 713 dollár/fegyver áron. Az M4A1 egyes- és sorozatlövésre alkalmas 5,56×45 mm NATO kaliberű fegyver, flat-top szereléksínes tokkal, vastagabb profilú 14,5″-es csővel, 1994 óta van rendszerben."
 
T

Törölt tag 1586

Guest
119,216 millió dollár értékben kapott szerződést 167 195 darab M4A1 gépkarabély szállítására, azaz 713 dollár/fegyver áron.
Fogalmam sincs honnan vették a darabszámot mert a hírekben - az általuk linkelt hírben is - csak a szerződés összege van megadva...
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Mondom, ameddig nem lesz valamilyen komolyabb áttörés lőszergyártás terén, marad mindenki a mostani lőszerével. Max speciálisok, kapnak majd valami speciálisat, csak ők, csak nekik.


Szerintem nem várható semmilyen komolyabb áttörés ezen a területen. A kémiai elven működő lőszereket nagyjából kimaxoltuk mostanra, a SIG az erősebb lőporral már eléggé el is ment a falig.
Más, kézifegyverméretben megvalósítható technológia meg nem nagyon látszik.

A teleszkópos lőszer érdekes, de annak is ára van, pl. több mozgó alkatrészt igényel a fegyverben, ami rontja az üzembiztonságot.


A hüvely nélküli lőszereknek szerintem pedig nagyobb a hátrányuk, mint az előnyük.

Úgyhogy én úgy vélem, hogy a jelenlegi felépítésű, hüvelyes lőszerek még nagyon sokáig maradni fognak.
A kaliberváltás meg majd kiderül. Szerintem az M4-est alapból cserélni kéne, vagy legalábbis a belsejét gázdugattyúsra és az 5.56 felett is eljárt már kissé az idő, úgyhogy talán most érdemes lenne meglépni és utána már jó sokáig nem is fog kelleni hozzányúlni sem a kaliberhez, sem a fegyverhez.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Mackensen

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
az 5.56 felett is eljárt már kissé az idő
Viszont amivel lecserélnék, annyival nem jobb, hogy megérje az egész befektetést. Szóval maradni fognak vele. Ami a gázdugattyút illeti, a tengerészgyalogosok úgy tűnik, hogy áttérnek.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Viszont amivel lecserélnék, annyival nem jobb, hogy megérje az egész befektetést. Szóval maradni fognak vele.

Nem is tudom... Afganisztánban eléggé kijöttek az 5.56-os korlátai és nem egyedül Afganisztánban vannak ám kopár területek, meg hegyek ezen a bolygón. Szóval én meglépném egy füst alatt a fegyver- és a lőszercserét. Az már más kérdés, hogy a jelenlegi potenciálisan szóba jöhető 6.8-as lőszereket kissé már túl erősnek tartom karabélyhoz (és túl nagy méretűnek a teljes lőszereket)...
De majd meglátjuk, meglépik-e, vagy ez a felvonás is megy majd a kukába.

Ami a gázdugattyút illeti, a tengerészgyalogosok úgy tűnik, hogy áttérnek.

Talán megunták állandóan pucolgatni az M4-est :D
 
  • Tetszik
Reactions: fip7