Mi-24 / Mi-35 Hind , Superhind (Mil, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem csak a Ka-26 on van kuplung hanem az àltalam ismert valamennyi helikopteren. (R-22, Bel 206, stb..)
A Mi-24 / 35 öt nem ismerem ilyen szinten de mivel a Mi-17- en van (minden hajtóműhöz 1-1) ezért feltételezem hogy a Mi-24 /35 nél is így van.
Lsd.: Mi-17 hajtàslànc 7. és 21. számmal jelölt alkatrészek
Schematic-diagram-of-the-driving-unit-for-Mi-17-helicopter-1-air-starter-SW-78BA-for-the.png
A 7-el és 21-el jelölt tengelykapcsolókat nem a pilóta kezeli, ezek ún. egyirányú automata tengelykapcsolók, csak a hajtómű felől teszi lehetővé a hajtást. Mindkét hajtómű működésekor átadják a nyomatékot a főreduktorba, de ha leáll egyik hajtómű akkor adott fordulatszám-különbségnél szétkapcsol, hogy lehetővé tegye az egy hajtóművel történő repülést, a reduktortól való "visszahajtással" ne vegyen el teljesítményt a másik hajtóműtől.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
Nézzetek át a nemzetközi Mi-8/17 topikba is. A horvátok viszonylag részletesen ismertetik, hogy mi a probléma a most nagyjavított gépeikkel.
Valami olajhűtő csőről magyaráznak. Érdekelne a véleményetek, hogy ez mekkora probléma valójában.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 698
113
"A forgószárny agy nem teljesen függőleges beépítésű, hanem meg van döntve jobbra 2 fokot. Ez a függeszkedés megkönnyítésére és az abból való esetleges fegyveralakalmazás könnyebbé tétele miatt van."
??o_O
Ezt a berepülőpilóta mondta a gépről. Konkrétan a függeszkedés közbeni fegyveralakalmazás ezáltali megkönnyítését mondta,plusz, hogy a gép,amikor megfüggenek vele, elindulna oldalirányba, amit ellenkező irányú csűréssel kéne megfogjon a pilóta. A 2,5 fokos (újra megnéztem a videót,csak 2-őt írnak ki, de valójában 2,5-ről beszélnek) megdöntött beépítésnek köszönhetően nem kell ezzel küzdjön a pilóta, könnyebb vele megfüggeni minden esetben,és így jobban tud koncentrálni az esetleges függésből való fegyverhasználatra.Plusz nyilván a robot is segít benne. Ez csak annyiból lepett meg engem, hogy az oroszoktól, egy két Ka-50-es bemutató tesztvideó kivételével, ahol függésből gépágyúztak, sosem láttam azt, hogy függésből alkalmaznának fegyvert. Mindig nagy sebességgel közelítik meg a célterületet, a lehető leghamarabb használják a fegyverzetet majd szintén a lehető leghamarabb kifordulnak a lőirányról,az ellenség folyamatos tűz alatt tartását, pedig a "karusszellel" (körhinta) biztosítják, vagyis több gép támadja a célpontot, úgy elosztva,térben, időben,hogy ahogy az első kifordul, akkor már rögtön utána indítja a következő a NIR-blokkokból a rakétákat, vagy gépágyúzik. Nyilván PTUR alkalmazásnál némileg más a helyzet,mert ott ha egy eltalálta a kiválasztott tankot/pszh-t bármit, akkor a következő nem fog már ugyanoda lőni irányított fegyverrel, hanem keres egy másik célpontot,de ott is ugyanazt látom, hogy a PTUR-t sem függésből, hanem nagy sebességgel, messziről indítják, majd ha talált,akkor egy "dolgoztam, kifordulok jobbra/balra" rádiózás kíséretében odébbállnak/következő körre mennek. Ezt láttam a szíriai videók alapján legalábbis.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Mindig nagy sebességgel közelítik meg a célterületet, a lehető leghamarabb használják a fegyverzetet majd szintén a lehető leghamarabb kifordulnak a lőirányról,az ellenség folyamatos tűz alatt tartását, pedig a "karusszellel" (körhinta) biztosítják, vagyis több gép támadja a célpontot, úgy elosztva,térben, időben,hogy ahogy az első kifordul, akkor már rögtön utána indítja a következő a NIR-blokkokból a rakétákat, vagy gépágyúzik. Nyilván PTUR alkalmazásnál némileg más a helyzet,mert ott ha egy eltalálta a kiválasztott tankot/pszh-t bármit, akkor a következő nem fog már ugyanoda lőni irányított fegyverrel, hanem keres egy másik célpontot,de ott is ugyanazt látom, hogy a PTUR-t sem függésből, hanem nagy sebességgel, messziről indítják, majd ha talált,akkor egy "dolgoztam, kifordulok jobbra/balra" rádiózás kíséretében odébbállnak/következő körre mennek. Ezt láttam a szíriai videók alapján legalábbis.
Lehet hogy volt ilyen is de én sokkal inkább azt láttam hogy így támadnak:
Alacsonyan jönnek vonalban, a cél előtt sok km-re emelkedésből indítják a NIR ket és utána vad infracsali szórás közepette kifordulnak és fűnívóban elhúznak haza.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 698
113
Lehet,hogy nem ide kéne,de ha nagyon off, akkor majd átrakják a megfelelő helyre.Szíria, még az orosz Légi-Kozmikus erők műveleteinek a kezdete. 2015 novembere, napnyugta környékén egy közös orosz-szír megfigyelőállásból Mi-24-es géppárokat irányítanak. Az orosz parancsnok nézi távcsövön a gépek munkáját és a rádiósnak diktálja,hogy mit kell csináljanak a helikopterek.
-50-el, balra, magasabbra
-Második géppár vezére 50-el balra magasabbra
-200-al balra, magasabbra
-gépágyút használjanak, gépágyút használjanak
Majd az akció végén megköszönik a gépek és a személyzetük munkáját, sok szerencsét kívánnak nekik.
Ami nekem furcsa volt, az annyi, hogy ők a földről mondták meg, nem csak azt, hogy merre helyesbítsenek, hova lőjenek, hanem azt is megmondták,hogy mivel.
A hajózók láthatóan a NIR-t részesítették előnyben, de miután többször szóltak nekik,hogy gépágyúzzanak, áttértek arra. Korábban azt hittem, hogy mindenütt a hajózók döntik el, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül milyen fegyverzetet alkalmaznak a célpont megsemmisítésére.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Szerintem teljesen jók ezek a videók itt.
Mostmár csak azt nem értem mi ebben a "karusszellel" (körhinta)?
Én azt látom az általad linkelt videókon is hogy oszlopban jönnek, jó nagy térközökkel, megszórnak egy hegyoldalnyi területet nem irányított rakétával (a második videón külön kérésre gépágyúznak egy kicsit) majd szépen kifordulnak és fűnívóban szépen hazamennek.

Ez az a módszer egyébként az aminek én erősen megkérdőjelezem az értelmét.
Nézd meg a videót a lenti cikkben amelyik u.ilyen akciót mutatt be a megtámadott oldaláról (közvetlen a videót nem tudom linkelni)
https://www.military.com/video/oper...barely-averts-isis-machine-guns/4935125409001
- amit használnak nem irányított rakétákat (57 és talán 80 mm-es) átütő erejük semmi. Egy síma földsánc elegendő fedezék.
- a rakétákkal egy hegyoldalnyi területet terítenek be. Pontcélok ellen használhatatlan - gondolom ezért kérték a földről őket hogy használják a gépágyút, amihez viszont közel kell menni a célhoz (>500 m)
- ha közel mennek akkor pofán lövik őket - mint a cikkben szereplő videón is (ott épp egy 14.5 mm-el). Képzeld el ha ott a földsánc mögött a krapeknak nem csak egy a földkupac tetejére támasztott 14,5 mm-es géppuskája van hanem mondjuk egy 23 mm-es vagy ne adj isten egy MANPAD....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Lehet,hogy nem ide kéne,de ha nagyon off, akkor majd átrakják a megfelelő helyre.Szíria, még az orosz Légi-Kozmikus erők műveleteinek a kezdete. 2015 novembere, napnyugta környékén egy közös orosz-szír megfigyelőállásból Mi-24-es géppárokat irányítanak. Az orosz parancsnok nézi távcsövön a gépek munkáját és a rádiósnak diktálja,hogy mit kell csináljanak a helikopterek.
-50-el, balra, magasabbra
-Második géppár vezére 50-el balra magasabbra
-200-al balra, magasabbra
-gépágyút használjanak, gépágyút használjanak
Majd az akció végén megköszönik a gépek és a személyzetük munkáját, sok szerencsét kívánnak nekik.
Ami nekem furcsa volt, az annyi, hogy ők a földről mondták meg, nem csak azt, hogy merre helyesbítsenek, hova lőjenek, hanem azt is megmondták,hogy mivel.
A hajózók láthatóan a NIR-t részesítették előnyben, de miután többször szóltak nekik,hogy gépágyúzzanak, áttértek arra. Korábban azt hittem, hogy mindenütt a hajózók döntik el, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül milyen fegyverzetet alkalmaznak a célpont megsemmisítésére.

Azért mondja neki mert a támadás után kifordul a gép így nem látják a gépről,hogy mit csináltak(a por meg a füst miatt).Nyilván egy modern FLIR-rel erre nem feltétlen lenne szükség de előfordulhatna.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Szerintem teljesen jók ezek a videók itt.
Mostmár csak azt nem értem mi ebben a "karusszellel" (körhinta)?
Én azt látom az általad linkelt videókon is hogy oszlopban jönnek, jó nagy térközökkel, megszórnak egy hegyoldalnyi területet nem irányított rakétával (a második videón külön kérésre gépágyúznak egy kicsit) majd szépen kifordulnak és fűnívóban szépen hazamennek.

Ez az a módszer egyébként az aminek én erősen megkérdőjelezem az értelmét.
Nézd meg a videót a lenti cikkben amelyik u.ilyen akciót mutatt be a megtámadott oldaláról (közvetlen a videót nem tudom linkelni)
https://www.military.com/video/oper...barely-averts-isis-machine-guns/4935125409001
- amit használnak nem irányított rakétákat (57 és talán 80 mm-es) átütő erejük semmi. Egy síma földsánc elegendő fedezék.
- a rakétákkal egy hegyoldalnyi területet terítenek be. Pontcélok ellen használhatatlan - gondolom ezért kérték a földről őket hogy használják a gépágyút, amihez viszont közel kell menni a célhoz (>500 m)
- ha közel mennek akkor pofán lövik őket - mint a cikkben szereplő videón is (ott épp egy 14.5 mm-el). Képzeld el ha ott a földsánc mögött a krapeknak nem csak egy a földkupac tetejére támasztott 14,5 mm-es géppuskája van hanem mondjuk egy 23 mm-es vagy ne adj isten egy MANPAD....

Még igazad is lehetne,ha nem lennének ott a földi irányítók akik kökéletesen tisztában vannak vele,hogy mire küldik rá a gépeket...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Onnan,hogy ez a dolguk
Ezt úgy hívják hogy circulus vitiosus (körkörös érvelés) és logikai hiba.
Azok a földi rávezetők azt látták hogy:
- lőnek rájuk,
- femérik hogy kb. honnan lőnek rájuk
- figyelik hogy milyen fegyverekkel lőnek rájuk

Ennyit tudnak mikor célra irányítják a helikoptert és ez nagyon messze van attól hogy - amint írod - tökéletesen tisztában legyenek a helyzettel.
Abszolút benne van a pakliban hogy a helikoptert pont rávezetik egy nehézgéppuskára vagy valami még durvàbb légvédelmi fegyverre
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Ezt úgy hívják hogy circulus vitiosus (körkörös érvelés) és logikai hiba.
Azok a földi rávezetők azt látták hogy:
- lőnek rájuk,
- femérik hogy kb. honnan lőnek rájuk
- figyelik hogy milyen fegyverekkel lőnek rájuk

Ennyit tudnak mikor célra irányítják a helikoptert és ez nagyon messze van attól hogy - amint írod - tökéletesen tisztában legyenek a helyzettel.
Abszolút benne van a pakliban hogy a helikoptert pont rávezetik egy nehézgéppuskára vagy valami még durvàbb légvédelmi fegyverre

Nem.A földi rávezetőbek kötelessége felderítenie az ilyen veszélyeket(no meg vannak felderítő infók is feladat előtt).Ha nem képes rá akkor másik pozícióba megy és megteszi onnan.A videón látszik,hogy az egy fix OP ami azért van ott ahol mert onnan látni is lehet.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
- amit használnak nem irányított rakétákat (57 és talán 80 mm-es) átütő erejük semmi. Egy síma földsánc elegendő fedezék.
Annyit korrigálnék, hogy oroszéknál már Afganisztán óta nincs 57mm-es NIR, a felvételeken minimum az Sz-8KOM-ot látod, ami egy növelt repeszhatású, kumulatív fejes verzió. A leggyakoribb Sz-8-as típus. Lehet, hogy egy valamekkoránál komolyabb földsánc megfogja, de nem mindet és a szórás miatt van, amelyik ilyenkor már a fedezék mögé csapódva teríti be az ellent.
Ezért nem is baj, ha egy hegyoldalnyi területet tudnak megszórni velük.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem.A földi rávezetőbek kötelessége felderítenie az ilyen veszélyeket(no meg vannak felderítő infók is feladat előtt).Ha nem képes rá akkor másik pozícióba megy és megteszi onnan.A videón látszik,hogy az egy fix OP ami azért van ott ahol mert onnan látni is lehet.
No persze...
Azért próbáld elfogadni hogy egy jó távcsövön kívül nem sok más eszköze van.
Most kezdenek a drónok elterjedni ami nagy segítséget jelent, de az oroszok is tanulnak, és mostanában Idlibben az ilyen földsánc mögötti elemekre már nem helikoptereket kérnek hanem tüzérséget.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
- ha közel mennek akkor pofán lövik őket - mint a cikkben szereplő videón is (ott épp egy 14.5 mm-el). Képzeld el ha ott a földsánc mögött a krapeknak nem csak egy a földkupac tetejére támasztott 14,5 mm-es géppuskája van hanem mondjuk egy 23 mm-es vagy ne adj isten egy MANPAD....
A cikk téves. Először is nem 14.5-ös KPVT, hanem csak egy 12.7-es DSK-van a felvételen. Van köztük különbség torkolati energiában, mégpedig nem is kevés (közel kétszeres), de a Mi-28-as az pont arról híres, hogy oda tudja tartani az arcát még egy 14.5-es pofonnak is. És nem csak ezen a lőtávon, de közelebbről is.
Akkor meg minek fordult ki? Úgy van, ahogy a cikk írója véli? A helikopter azért fordult ki, mert a kis turbános hős irányváltásra kényszerítette a csúzlijával?
Először is, a felvételnek nincs meg a folytatása. Azt látjuk, hogy a gép "elkullog", de azt nem, hogy egy másik szögből újra rájuk csap és mindenkit legyalul.
Másodszor, amíg az egyik gépre vadul tüzelnek, addig egy másik gép már simán rájuk vezethető.
Arról meg nem is beszélve, hogy a gép elkezd feléjük lőni a 2A42-essel és már ettől majd beszarnak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Annyit korrigálnék, hogy oroszéknál már Afganisztán óta nincs 57mm-es NIR, a felvételeken minimum az Sz-8KOM-ot látod, ami egy növelt repeszhatású, kumulatív fejes verzió. A leggyakoribb Sz-8-as típus. Lehet, hogy egy valamekkoránál komolyabb földsánc megfogja, de nem mindet és a szórás miatt van, amelyik ilyenkor már a fedezék mögé csapódva teríti be az ellent.
Ezért nem is baj, ha egy hegyoldalnyi területet tudnak megszórni velük.
Nem olyan rossz az átütő képesség sem. Mi az hogy átütő képesség semmi? Sz-8 pct verziója is létezik az 800mm BETONT visz át, de a legelterjedtebb kumulatív repromboló is MBT-t kinyit oldalról!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
No persze...
Azért próbáld elfogadni hogy egy jó távcsövön kívül nem sok más eszköze van.
Most kezdenek a drónok elterjedni ami nagy segítséget jelent, de az oroszok is tanulnak, és mostanában Idlibben az ilyen földsánc mögötti elemekre már nem helikoptereket kérnek hanem tüzérséget.
Rudi, te azt próbáld elfogadni, hogy minden földsánc mögött lapuló elemekre nincs mindig lőtávon belül tüzérség. Helikoptert meg odaküldesz 270km/h -val több száz km-ről, amely egy merev szárnyú vadászgéppel szemben egy rögtönzött bázisról is tud üzemelni, egy tisztásról.

Értem én hogy szerinted a forgószárnyasoknak leáldozott, de nincs igazad, nyilván a tüzérség is fontos(nagyon fontos!) eleme az összhaderőnemi hadviselésnek, de a helikopter nagyon jó gyors reagálású, flexibilisen sokrétűen használható támogató erő.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A cikk téves. Először is nem 14.5-ös KPVT, hanem csak egy 12.7-es DSK-van a felvételen. Van köztük különbség torkolati energiában, mégpedig nem is kevés (közel kétszeres), de a Mi-28-as az pont arról híres, hogy oda tudja tartani az arcát még egy 14.5-es pofonnak is. És nem csak ezen a lőtávon, de közelebbről is.
Akkor meg minek fordult ki? Úgy van, ahogy a cikk írója véli? A helikopter azért fordult ki, mert a kis turbános hős irányváltásra kényszerítette a csúzlijával?
Először is, a felvételnek nincs meg a folytatása. Azt látjuk, hogy a gép "elkullog", de azt nem, hogy egy másik szögből újra rájuk csap és mindenkit legyalul.
Másodszor, amíg az egyik gépre vadul tüzelnek, addig egy másik gép már simán rájuk vezethető.
Arról meg nem is beszélve, hogy a gép elkezd feléjük lőni a 2A42-essel és már ettől majd beszarnak.
- szerintem totál félreérted. Nem azon van a hangsúly hogy 12.7 vagy 14.5 hanem hogy ott egy nehézfegyver ami minden helikopternek fáj. Lehet hogy a Mi-28 páncélzata megfog egy 12.7 est de attól még cserélni kell a rotorlapátokat, a szárazon futó reduktort, és a kilyuggatott üza tartályt amikor hazaért. Hány ország engedhet meg magának minden bevetés után egy ilyen szintű javítást? Szerntem egy sem...
- a videó folytatása: kicsit meglódult a fantáziád...de OK. vsak akkor gonsolj még hozzá további gépágyúkat meg MANPADot is...
rtem én hogy szerinted a forgószárnyasoknak leáldozott, d
NEM...ha ez jött át akkor elnézést kérek mert nem etre gondoltam.
Szerintem csakis ennek a stand-in helikopteres harcmodornak áldozott le.