• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 376
8 563
113
Nem, nem kínai felségterületen. Kínai tengeren! Nem érted? Nem Amerikai óceánon vagy tengeren. Nem kínai hajó volt Kalifornia partjainál. Mégis mi a fenét kujtorog ,provokál ott egy Usa hajó a kínaiak érdekövezetében?

Nem kínai tenger. Hivatalosan gondolom nemzetközi víz. Ha meg mindenképpen gazdát keresnénk neki, akkor fülöp-szigeteki tenger lenne. Az hogy kínai, sehogyan sem jön ki. Max úgy hogy ha azt mondjuk, hogy ők ott az erősek, azért. De így nézve az usákok is azért voltak ők, mert ők a erősek globálisan.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 376
8 563
113

Rosszul idéztél. Azt írtam, hogy nem kínai a terület, hanem nemzetközi. Ám a Fülöp-szigetek közelebb van hozzá, tehát ha mindenképpen gazdát keresünk neki, akkor a Fülöp-szigetek lesz az, vagy tán még Vietnám is hamarabb jönne a sorba.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 055
113
Rosszul idéztél. Azt írtam, hogy nem kínai a terület, hanem nemzetközi. Ám a Fülöp-szigetek közelebb van hozzá, tehát ha mindenképpen gazdát keresünk neki, akkor a Fülöp-szigetek lesz az, vagy tán még Vietnám is hamarabb jönne a sorba.
Nem tudom belinkelni az oldalt jelenleg de keress rá a Player.hu tech rovat, haditechnika részére. Az esetről ott egy cikk, vannak képek, és állítólag az amerikaiak beismerik hogy kínai területén jártak.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 177
20 121
113
Kell-e az a néhány szikla.
DugWundWkAAocjd.jpg

DugWungW4AAxtJp.jpg

DugWunhXcAAtLn8.jpg

DugWunjXgAETqYE.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 084
33 337
113
Igenyt tart igenyt tart... Az ovek voltak a szigetek a franciak igenytartottak ra majd megegyeztek a franviak a kinaiaknak majd a francisok azt mondtak a kinaiake a szigetek de a sajat terkepeiken sajatnak jeleztek es kvazi azt allitottak hogy az ovek... A francia gyarmatok megszuntek a franciak atadtak a szigeteket vietnamnak... /ami a kinaiak szerint nem is volt a franciake mert megeggyeztek hogy kina elismer valami francia teruletet cserebe a franciak nem tartanak igemyt a szigetekre../bonyolult francia sz.r kavaras.../ na mind 1 is. A 70 es evekbe /meg a vietnami kinai haboru elott./ kitort egy haboru /hatarvillongas?/ a paracel szigeteki haboru. Kina es vietnam kozott amit kina megnyert...

Ennyit az igenyekrol... Szerintem nem csak igemyt tart parcel szigetek teren /a tobbinek is megvan a tortenete.../
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Mar oda is irtak hogy Del Kinai tenger... Abszurdum.
Nem tudom, én harminc éve is így tanultam.
Egyébként, akkor lenne fair a térkép, ha az összes környező állam igényeit mutatná. Ott mindenki igényt tart mindenre.
Még a nagynéném műfogsorát is lenyúlták egy hong-kongi hajókiránduláson.
Hál istennek, mindig rosszat álmodtam egy hétig a látogatásai után. :)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 263
13 642
113
Évekkel ezelőtt is volt ilyen hír. De ott mintha kereskedelmi hajók vakítottak volna. Vagy valami ilyesmi.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 376
8 563
113

Nem tűnik ellentmondásosnak a dolog. Katonai lézernek nevezik azt is, amelyik már nem csak egy "pointer", de még nem is egy nagy mennyiségű energia közlésével pusztító eszköz. Hanem a kettő között, emberi szemet, érzékelőket zavar meg vagy esetleg némi kárt okoz azokban.

Nekem az nem tiszta, hogy pilóták szemében ez nem okoz kárt? Mert az már komolyabb cselekmény.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 086
113

Két eset lehetséges:
1. A magasan és bélkésen repkedő, fegyvertelen amerikai gépet nagy sebességgel megközelítette a vízből felemelkedő kínai romboló és agresszíven meglézerezte a Csillagok háborújából származó szörnyű lézerfegyverrel. Csak a csodának a köszönhető, hogy szegény amerikai gép nem pusztult ott az aljas kínai orvtámadásban.
2. Egy felfegyverzett, hajó elhárításra való, amerikai P-8 Poseidon nemzetközi vizeken pofátlanul alacsonyan és közel ment a kínai rombolóhoz. A lézeres rendszereket ugyanis csak közelről használják. A kínaiak pedig elég érthető módon ráirányították a közeli önvédelmi fegyvereiket. Olyat is, amihez lézeres távolság (és irány) mérő tartozik. A lézeres távmérő jelére bejelzett az amcsi gép lézer besugárzásjelzője.

Most az amcsik szokásukhoz híven telesírják a saját sajtójukat, hogy micsoda szörnyű viselkedés a kínaiak részéről, hogy a hajóra lecsapó amerikai gépet meg merték célozni. És mivel az átlag olvasó a lézerfegyver említésére valami sci-fi csodafegyverre gondol, egy picit csúsztatnak, azt sugallva, hogy a lézer nem célzáshoz kell, hanem maga lenne a fegyver. Fegyver szintű lézerről írnak, ami persze csak annyit jelent, hogy nagyobb a teljesítménye, mint a polgári célra, lézer mutatónak engedélyezett mikrowatt nagyságrendű teljesítmény. De ezt az átlag olvasó nem így fogja értelmezni. Miközben a gépnek és a személyzetnek kutya baja. Még csak alig átható festés elváltozásról sem tudnak közzétenni fényképet. Nem azt írják, hogy lelőni próbálták a kínaiak a lézerrel a gépet, hanem hogy rálőttek. (Valójában a lövés szó ez esetben teljesen indokolatlan hangulatkeltés, a helyes megfogalmazás az lenne, hogy ráirányították, célba vették, de az nem hangzik elég durván.) Nem azt írják, hogy bármi baja esett volna a személyzetnek és a gépnek, hanem hogy potenciálisan súlyos sérülést okozhatott volna a lézer embernek és technikának. Ez a potenciális a valóságban jó eséllyel azt jelenti, hogy ha pár méter távolságból belenéz valaki elég hosszan, akkor egészségkárosodással számolhat. Kb. olyan igazságtartalma van, mint amikor a homeopátiás készítményre elmondják a reklámban, hogy "támogathatja" az immunrendszert az influenza leküzdésében. Meg ugye ott van, hogy a lézert nem látták a pilóták, mert nem a látható fény tartományba esett a hullámhossza. A besugárzásjelző jelzett be. Úgy pedig némileg nehezebb a szemet károsítani, ha a hullámhossz nem a szem érzékenységi tartományába esik. Átmenetileg vakítani pedig egyáltalán nem lehet olyannal, ami nem vakít, mert nem is látható. De ez az átlag újságolvasónak úgysem fog feltűnni. Meg az sem, hogy a ráirányítás megtörtént, tényszerűen senkinek és semminek semmi baja, ami némileg ellentmond a súlyos sérülés okozás lehetőségének. A lényeg, hogy leírhassák a szokásos szövegüket: “unsafe and unprofessional” amit a másik csinál, meg "could potentially cause serious harm". Nem hajót megközelítő amcsi gép tevékenysége, amely akármilyen általa választott távolságban maradhatott volna, ha szegény ijedős személyzet félti a biztonságát, hanem a hajó tevékenysége mindezen potenciális szörnyűségek elméleti lehetőségének oka.

Érdekes, hogy az amerikaiak már több száz km-ről becéloznak minden járművet, ami a hajóiktól adott távolságban repül el (időnként le is lőnek egy-egy drónt, vagy irányi utasszállítót) és több száz km-ről vadászokat vezetnek rá minden légi járműre, ami az anyahajó kötelékeik "közelébe" kerül. De a kínaiak még közvetlen közelről se csináljanak ilyet!
Érdekes módon fordított esetben, amikor az amcsi hajó ment oda, ahol kevés keresni valója volt, a Krím közelébe és az orosz gép húzott el jelzés értékkel, jó közel, akkor a repülőgép volt agresszív, unsafe és unprofessional, nem a hajó.
Amikor az amcsi kémrepülő odamegy az orosz, vagy kínai légtér határára a légvédelmet provokálni és jeleket porszívózni és az oroszok, vagy kínaiak rávezetnek készültségi vadászt, akkor is az orosz/kínai vadász az agresszív, unsafe és unprofessional, mert meg merte közelíteni az amcsi gépet. De amikor a NATO vadászgépeket ráemelik a Baltikumból a nemzetközi légtérben, orosz területről orosz területre átrepülő, Kalinyingrádba, vagy onnan közlekedő orosz gépekre (sokszor nyilvánvalóan fegyvertelen, lécsavaros szállítókra), akkor nem a NATO vadászok az agresszívak, veszélyesek, indokolatlanul és szakmaiatlanul repkedők.
Itt is a repülőről leírják, hogy nemzetközi légtérben repült, szabályszerűen. De elfelejtik hozzátenni, hogy ebből következően a hajó is nemzetközi vizeken haladt, szabályszerűen.

Úgy szörnyülködnek, mintha nem is fegyverekről lenne szó, amiknek pont az a célja, hogy az ellenségnek csökkentsék a biztonságérzetét és adott esetben ne csak potenciálisan és elméleti lehetőségként, hanem valóban sülést okozzanak. Ugyan vajon mit kellene csinálni egy hadihajónak ilyen helyzetben? Kiállni a tengerészeknek a fedélzetre és a megtiszteltetéstől könnyes szemmel, de széles mosollyal integetni? Mert úgy már eléggé biztonságban érezné magát a hajóra barátságosan lecsapó amerikai repülőgép személyzete. Biztos az amcsi gép fedélzetén is csak virágcsokor volt, fegyver helyett és nem akartak mást, mint egy közös szelfit.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Most az amcsik szokásukhoz híven telesírják a saját sajtójukat, hogy micsoda szörnyű viselkedés a kínaiak részéről, hogy a hajóra lecsapó amerikai gépet meg merték célozni. És mivel az átlag olvasó a lézerfegyver említésére valami sci-fi csodafegyverre gondol, egy picit csúsztatnak, azt sugallva, hogy a lézer nem célzáshoz kell, hanem maga lenne a fegyver. Fegyver szintű lézerről írnak, ami persze csak annyit jelent, hogy nagyobb a teljesítménye, mint a polgári célra, lézer mutatónak engedélyezett mikrowatt nagyságrendű teljesítmény. De ezt az átlag olvasó nem így fogja értelmezni. Miközben a gépnek és a személyzetnek kutya baja. Még csak alig átható festés elváltozásról sem tudnak közzétenni fényképet. Nem azt írják, hogy lelőni próbálták a kínaiak a lézerrel a gépet, hanem hogy rálőttek. (Valójában a lövés szó ez esetben teljesen indokolatlan hangulatkeltés, a helyes megfogalmazás az lenne, hogy ráirányították, célba vették, de az nem hangzik elég durván.) Nem azt írják, hogy bármi baja esett volna a személyzetnek és a gépnek, hanem hogy potenciálisan súlyos sérülést okozhatott volna a lézer embernek és technikának.

Hmm, te biztosan tudod, hogy a kínaiak pontosan milyen eszközt használtak, valamilyen távolságmérésre, esetleg célmegjelölésre valót?
És nem kifejezetten fegyvernek szántat? Mondjuk ilyesmit?
https://www.scmp.com/news/china/dip...ngs-star-wars-life-laser-ak-47-could-set-fire
Ha igen, akkor elárulhatnád a típusát.

Ez a potenciális a valóságban jó eséllyel azt jelenti, hogy ha pár méter távolságból belenéz valaki elég hosszan, akkor egészségkárosodással számolhat. Kb. olyan igazságtartalma van, mint amikor a homeopátiás készítményre elmondják a reklámban, hogy "támogathatja" az immunrendszert az influenza leküzdésében. Meg ugye ott van, hogy a lézert nem látták a pilóták, mert nem a látható fény tartományba esett a hullámhossza. A besugárzásjelző jelzett be. Úgy pedig némileg nehezebb a szemet károsítani, ha a hullámhossz nem a szem érzékenységi tartományába esik.

Nem csak pár méterről, és nem is kell hosszan belenézni egy izmosabb lézerbe ahhoz, hogy maradandó látáskárosodást, vagy látásvesztés okozhasson.
És pont azok a lézerek a legveszélyesebbek, amik nem a "szem érzékenységi tartományába" esnek. Hanem az 1 mikrométer körüli hullámhosszú lézerek (a legtöbb katonai lézer amúgy pont ebben a tartományban üzemel...), amely hullámhossztartományt már nem látjuk, a retina nem érzékeli fényként, ezért még a pislogási reflexet sem triggereli, de a szemlencse még átlátszóként és fókuszálóként viselkedik abban a tartományban.

Meg az sem, hogy a ráirányítás megtörtént, tényszerűen senkinek és semminek semmi baja, ami némileg ellentmond a súlyos sérülés okozás lehetőségének. A lényeg, hogy leírhassák a szokásos szövegüket: “unsafe and unprofessional” amit a másik csinál, meg "could potentially cause serious harm".

Egyáltalán nem mond ellent. Csak ugye ahhoz, hogy lézerrel egy pilótának szemkárosodást okozzanak, az kell, hogy pont a pilótafülke ablakát és azon keresztül pont a pilóta szemét érje a nyaláb. Tehát esély van rá, de nem szükségszerűen következik be attól, hogy ha lézert irányítanak egy repülőgépre.



Érdekes, hogy az amerikaiak már több száz km-ről becéloznak minden járművet, ami a hajóiktól adott távolságban repül el (időnként le is lőnek egy-egy drónt, vagy irányi utasszállítót) és több száz km-ről vadászokat vezetnek rá minden légi járműre, ami az anyahajó kötelékeik "közelébe" kerül. De a kínaiak még közvetlen közelről se csináljanak ilyet!
Érdekes módon fordított esetben, amikor az amcsi hajó ment oda, ahol kevés keresni valója volt, a Krím közelébe és az orosz gép húzott el jelzés értékkel, jó közel, akkor a repülőgép volt agresszív, unsafe és unprofessional, nem a hajó.
Amikor az amcsi kémrepülő odamegy az orosz, vagy kínai légtér határára a légvédelmet provokálni és jeleket porszívózni és az oroszok, vagy kínaiak rávezetnek készültségi vadászt, akkor is az orosz/kínai vadász az agresszív, unsafe és unprofessional, mert meg merte közelíteni az amcsi gépet. De amikor a NATO vadászgépeket ráemelik a Baltikumból a nemzetközi légtérben, orosz területről orosz területre átrepülő, Kalinyingrádba, vagy onnan közlekedő orosz gépekre (sokszor nyilvánvalóan fegyvertelen, lécsavaros szállítókra), akkor nem a NATO vadászok az agresszívak, veszélyesek, indokolatlanul és szakmaiatlanul repkedők.
Itt is a repülőről leírják, hogy nemzetközi légtérben repült, szabályszerűen. De elfelejtik hozzátenni, hogy ebből következően a hajó is nemzetközi vizeken haladt, szabályszerűen.

Úgy szörnyülködnek, mintha nem is fegyverekről lenne szó, amiknek pont az a célja, hogy az ellenségnek csökkentsék a biztonságérzetét és adott esetben ne csak potenciálisan és elméleti lehetőségként, hanem valóban sülést okozzanak. Ugyan vajon mit kellene csinálni egy hadihajónak ilyen helyzetben? Kiállni a tengerészeknek a fedélzetre és a megtiszteltetéstől könnyes szemmel, de széles mosollyal integetni? Mert úgy már eléggé biztonságban érezné magát a hajóra barátságosan lecsapó amerikai repülőgép személyzete. Biztos az amcsi gép fedélzetén is csak virágcsokor volt, fegyver helyett és nem akartak mást, mint egy közös szelfit.

Ez pontosan így van. Ment a visítozás, meg a nyüszögés állandóan, ha Iván túl közel repült... De megnézném azt a hisztit, amit egyesek-kettesek-sokasok levágnának akkor, ha NEMZETKÖZI VIZEKEN az amcsik lézereznék meg a hajóikat túlzottan megközelítő orosz gépeket. Vagy az USA nyugati partja mentén szintén NEMZETKÖZI VIZEK fölött időnkét repkedő Tu-95-ösöket, Tu-160-asokat.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
Status
Not open for further replies.