A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 002
30 905
113
:(
Körülbelül sok tucatszor ki lett már beszélve, hogy a BTR nem korszerűsíthető, a kohó az egyetlen megoldás a problémáira. Hányszor kerül elő még! A magyar fegyveres erőknek nincsenek ésszerűen modernizálható felszerelési tárgyai.

Ez csak a PTSZ felújítás példája arra, hogy mindent kohóba kell küldeni, ami a Honvédség valamelyik telephelyén áll és a Néphadseregtől örökölték:
Azt jelenti a pénzügyhatékony kitétel,hogy csak akkor érdemes ilyet csinálni,ha megéri.Ha nincs ilyen opció,mehet a llevesbe.
Nyilván csak azokkal a példányokkal érdemes foglalkozni,amit még nem evett meg a rozsda.Fagyi visszanyal.A pocsék tárolási/üzemeltetési kultúra visszacsap.De a méregdrága,és méregdrágán fentartható igényes Pumát is gyorsan ocskavassá lehet igy amortizálni.
Mbombe 6 való nekünk.Azt úgy tervezték,hogy a kaffer néger meg a tevés beduin is tudja üzemeltetni.Talán még az MH is képes lenne rá.:(
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Szerintem nem az a lényeg, hogy békeidőben mit adsz a tartalékos kezébe, hanem háborúban! Akkor nem válogathat a baka, azzal gazdálkodik, amilye van! Én annyiban egyet értek Szittyával, hogy a semminél jobb a BTR is! Mert ugye a BMP-k, Gvozgyikák, T72-k..... elkótyavetyélésével nem maradt semmi tartalék! Csak azt kellene tudatosítani a politikusokkal, hogy ezek mire alkalmasak! Mert ha ezeket is egy kaptafa alá veszik az új technikával, és csak a számokat nézik, akkor tényleg többet ártunk a megtartásukkal, mint amit használunk! Az már a katonai vezetés felelőssége, hogy megértesse velük, hogy ezek mire alkalmasak! Amint lesz normális másodvonalas technika, akkor már talán lehet kukázni őket! De egyelőre az a kevés elsővonalas is csak 4-5év múlva lesz bevethető!
Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy így meg nem lesz tartalékos/önkéntes. Állhat a vas az udvaron százszámra, ha nem lesz kit beleültetni.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 159
10 897
113
Ha alig használható technikát adnál a kezükbe, senki nem lesz tartalékos. Én sem úgy viszem a gyerekemet horgászni, hogy sz@r 20+ éves felszerelést adok a kezébe, azzal a jelszóval, hogy az van régebbről, jó az neki, ha azt szeretném, hogy megszeresse a tevékenységet, és horgász váljon belőle...

Jó neki.
Én mindig levetett szarokat kaptam, azzal a mondással, hogy "a mi időnkben/háború után ilyen sem volt".
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 002
30 905
113
Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy így meg nem lesz tartalékos/önkéntes. Állhat a vas az udvaron százszámra, ha nem lesz kit beleültetni.
Nem attol lesz tartalékos,hogy csillivilli vasat teszel a segge alá.Attol lesz tartalékos,hogy az emberek magukénak érzik az országot,és hajlandók érte vállalni a tartalékos szolgálatot.
Sima önkéntes tartalékos amúgy sem való egy komoly felkészűltséget igénylő gépesitett manőverező harcba.Oda csak leszerelt szerződéses való,de ő is csak záros ideig.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Lehet a BTRt modernizálni?Lehet.Van rá egy halom kidolgozott technológia.Kaphat új vagy modernizált tornyot,motort,felfüggesztést,kiegészitő páncélzatot.

Csak ennyit? :) BTR-rel az a legnagyobb probléma, hogy 0 a "növekedési" tartaléka, ha valami komolyabbat akarsz, pl új hidraulikus/elektromos mozgatású tornyot a kézi helyett, akkor kell új nagyobb teljesítményű motor is, ahhoz váltó is dukál, ha kiegpáncélt, akkor új felfüggesztést, hogy elbírja a megnövekedett tömeget és megint a motort, hogy ne veszítsen a mobilitásából és a többi és a többi. A végén ott tartunk, hogy már majdnem annyiba kerül mint egy modern, új jármű... csak szar alapokon, szar ergonómiával. Ez az igazi baj. Megérné? Biztosan nem.
A váltótípustól vesszük el minden egyes forintot, amit a BTR kókányolására költünk. Max a torony atgm integrációját kellene megoldani + valami tényleg könnyű csirkeháló, mint a Q-NET, hogy ne terhelje jelentősen az alvázat. Többet költeni rá nem szabad. Ahogy a T-72-re is max modernebb lőszereket és ERA-t vennék.
Ezek mind olyan dolgok, amik viszonylag olcsón, de szvsz számottevően növelnék a harcértéket és már nagyon rég meg kellett volna lépni.

Akkor már inkább kunyeráljunk a németektől Mardert 1 ójróért a nehéz dandárba réskitöltőnek egy új IFV érkezéséig. Biztosan van még nekik itt-ott eldugva - ahogy hirtelen került 14 A4 Leo 2 is a semmiből -, ha már Jordánoknak adtak ingyért valami 50 darabot 2016-17-ben, két részletben, gyári nagyjavítva a TeNoRiSTáK eLeNNi HáRc TáMogLaTáSÁ jegyében. Vagy inkább egy kis étvágygerjesztőnek... you know what i mean€€€. Nem hiszem, hogy pont egy IFV lenne ellenük a legmegfelelőbb eszköz. Na mind1.

Gyári nagyjavítást nekik, akár itthon megszervezve a Rheinmetall segítségével ofc, nem Currus lefestjük a zsömlét IS félét. Meg egy olcsóbb közepes távirányítású tornyot atgm-el(ami annyira olcsó, hogy egy 1,5 milliós történet alsó hangon uhh irónia off). És kész, még jó sokáig elszaladgálnának. Nagyobb harcértékkel, esélyesen kisebb ráfordítással és közben még elsajátítjuk a német üzemeltetési kultúrát is, hátha jól jön a jövőben. :p

Ha meg többet is akarunk rákölteni, mert jelentősen csúszna a váltótípus érkezése, akkor jöhet az A5 változat megerősített aknavédelme és a kiegpáncélzat a Marder Evolution-ról (AKA papaLynx). Ha meg jön az utód, lehet átalakítani másodvonalas feladatokra... A tornyokat meg akár át lehet majd pakolni a BTR váltótípusára a közepes dandárban a jövőben.

Csak összehasonlításként, a jordán második 25 járműves csomag 17 millió euróba került németeknek, ebben volt egy gyári nagyjavítás, festés, pótalkatrészek, szerszámok, lőszer, kiképzés, support és a technikai dokumentáció meg ki tudja még mi.

Bár ha nagyon átcsap a szar a fejünk fölött. Akkor akár a "segíly" Bradley-re is ráfanyalodnék és lehet egyszerűbb, egyből rendelkezésre álló, jobb húzás is lenne a Mardernél, csak most per pill nem ők a fő (nyelv)csapás irány.

Nem igazán látni más alternatívákat. De még nagyon sok a HA és csak ötletelgetés megy a legrosszabbra készülve. Várjuk ki a végét, majd 1 év múlva okosabbak leszünk...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 206
119 823
113
A marderben amúgy bőven van még fejlesztési potenciál csak a németek mertek nagyot álmodni inkább. Szomorú, hogy többszázat vágtak szét pár éve mert nem volt rá vevő.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
A tobbi elfer valami reg bezart laktanya telephelyen fedve.
Nincs használható, rég bezárt laktanya.
Az egyik legjobban egyben maradt Rétsági laktanya harckocsi beállóiba is folyik be a lapos tetőn összegyűlt esővíz, bokrok nőnek az épületben, a betonelemekből épült oldalfalak több helyen már ki vannak dőlve.
A tégla építésű jármű javító vagy a mosó még gyászosabb állapotban van. A sok helyen 15 éve lehullott vakolat miatt már a téglák mállanak szét.
_MG_5356.jpg

IMG_5488.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Én kb. 5 tartalékost ismerek, 3 srác a korosztályomból (35-40év), egy huszas éveiben járó kiscsajt, és egy idősebb bácsit. Elhivatottságukról nem tudnék rosszat írni semmit mindenkinek más oka volt belépni, de ezt most nem részletezném, felesleges.
De... egymás mellé teszem egy parádén a jövendőbeli LEO2A4-est, egy szépen lefestett T-72est, mondjuk a Galloktól kilóra vett szépen lefestett VAB-ot vagy egy szintén jó állapotú BTR-80ast, egyiknek sem lesz fogalma harcértékről, korról, vagy arról, hogy akik ellen kell menni (bármelyik szomszéd), az mivel jöhet vele szemben. Nehogy azt gondoljátok, hogy mindenki htka-t olvas.. szerintem még a hivatásosok közt sem (ezt persze csak tippelem). Szóval nyugodtan húzzátok ki a listáról, hogy a tartalékos a teknika miatt szerel fel, őt szerintem az érdekl, hogy a ruha ne legyen szar, meg a civil életbe valami könnyítés érje a szolgállatért.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and SilvioD

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Nincs használható, rég bezárt laktanya.
Az egyik legjobban egyben maradt Rétsági laktanya harckocsi beállóiba is folyik be a lapos tetőn összegyűlt esővíz, bokrok nőnek az épületben, a betonelemekből épült oldalfalak több helyen már ki vannak dőlve.
A tégla építésű jármű javító vagy a mosó még gyászosabb állapotban van. A sok helyen 15 éve lehullott vakolat miatt már a téglák mállanak szét.
_MG_5356.jpg

IMG_5488.jpg
Nos mivel gazdasági visszaesés van ép itt az ideje hogy pár db bezárt laktanyát teljesen rendbeszendjenek. Az épitőiparnak így áthidalás. Egyébként se ártana mert a mostani járványügyi helyzet megmutatta hogy milyen sebezhetőek vagyunk.
Mi értelme ezeket továbbra felújítani, újá varázsolni.
-építő ipar részbeni fenntartása
-polgár és rendvédelmi "tartalékos" központok újboli kialakítása persze katonai is.
-az ezekhez szükséges cuccoknak legálább lesz hely. Nemcsak járványra kell gondolni. Mindenre is.
- 50-100 fős gyengélkedő központ kialakítása. Járványban jól jön a plusz jegelt kapacítás. Meg bármi krizisnél. Nem muszály használni. Elég egy jegelt szinten fenntartani.
-Ha van telephely akkor lehet kialakítani egy 2000-3000 ezres nm raktár hangárt is. Ha beüt valami akkor a szabad raktárkapacítás helyén el lehet szállásolni jó néhány embert.
Ha már tele lett a sport csarnok stb......
Szerintem lenne értelme.
Ja a fiataloknak valami központott is kialakítanni lehet benne. Valami modern .......
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 029
26 573
113
A marderben amúgy bőven van még fejlesztési potenciál csak a németek mertek nagyot álmodni inkább. Szomorú, hogy többszázat vágtak szét pár éve mert nem volt rá vevő.
Szomorú, hogy nem mi voltunk a vevő! Használt Leo4-el és Marderekkel elég szépen elmuzsikálnánk azóta is! Mindig a chilei hadsereg jut eszembe!

1lw95pg4k0l01.jpg

16670509692_635752abb4_b.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 867
91 379
113
922 mrd-ot szed el a kormány minisztériumoktól a gazdaság újraindításához. Kíváncsi vagyok, ez a honvédelmi büdzsénél mennyit jelent, illetve vmennyi szivárog-e vissza.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Nos mivel gazdasági visszaesés van ép itt az ideje hogy pár db bezárt laktanyát teljesen rendbeszendjenek. Az épitőiparnak így áthidalás. Egyébként se ártana mert a mostani járványügyi helyzet megmutatta hogy milyen sebezhetőek vagyunk.
Mi értelme ezeket továbbra felújítani, újá varázsolni.
-építő ipar részbeni fenntartása
-polgár és rendvédelmi "tartalékos" központok újboli kialakítása persze katonai is.
-az ezekhez szükséges cuccoknak legálább lesz hely. Nemcsak járványra kell gondolni. Mindenre is.
- 50-100 fős gyengélkedő központ kialakítása. Járványban jól jön a plusz jegelt kapacítás. Meg bármi krizisnél. Nem muszály használni. Elég egy jegelt szinten fenntartani.
-Ha van telephely akkor lehet kialakítani egy 2000-3000 ezres nm raktár hangárt is. Ha beüt valami akkor a szabad raktárkapacítás helyén el lehet szállásolni jó néhány embert.
Ha már tele lett a sport csarnok stb......
Szerintem lenne értelme.
Ja a fiataloknak valami központott is kialakítanni lehet benne. Valami modern .......

Ezek elvesztek. Gyakran már nem is a HM kezében hanem önkormányzati vagy magán tulajdonban vannak. Ha bármit csinálni akarsz horror összeg. Pont ezért áll szinte az összes üresen.
A talaj felső rétege gyakran szennyezett, hogy engedélyt kapjon egy építkezés, mentesíteni kellene, a régi épületeket bontani. 15-20 évvel ezelőtt talán lett volna értelme ezekkel foglalkozni, ma már egyszerűen nem gazdaságos. Jobban megérné egy újat építeni mellé.

Ha nagyon építkezni akarsz, kezdésnek vágd rendbe az üzemelő laktanyákat. Azt a csarnokot meg fel lehet húzni egy ilyen laktanya valamelyik sarkába is, nem mindegy hol penészedik a BTR?