.
A VSZ nyomása és a NATO nyomása azért nem ugyanaz. Bele is xarhatnánk, ahogy eddig, sőt most a válság jó alkalom lenne, hogy kihátráljunk belőle, de nem ez történik szerencsére.
A Z2026 egy jól átgondolt szakmai haderőfejlesztési program, ami mellé a politika is odaállt. Hogy a program kapcsán a külpolitikai nyereséget is igyekszik kimaxolni az meg természetes, hol nincs így.
Ha 2028-ban is csak 5 fullra felfegyverzett H145M-ünk lesz akkor igazad van, de amíg csak 5 pilótánk van (talán mar van 5), aki magabiztosan tudja vezetni, minek 20-at maxra felfegyverezni. Az majd a következő lépés. Te ezt kéred számon, amikor még az elsőn sem vagyunk túl. Jól tudod erre a lehetőség minden gépnél meg lesz, igy vesszük őket.
A Leo és Pzh2000 két részben vagy egészben felszámolt fegyvernem helyreállításáról szól, nem is ertem az ezzel kapcsolatos kritikád.
Z2026 nem megváltás, csak esély, hogy legyen potens Honvédség. A progi végén sem lesz, de jó alap lesz a jövőbeni fejlesztésekhez.
A seregen belül megvan a tudás,és a türekvés is a fejlődésre.De messze nem egységesen,És mint szervezet,már eléggé problémás.Erre irtam,hogy kéne egy magyar Mcnamara,aki gatyába rázza a rendszert.(Mcnamara vállalati rendszerszervező volt,nem katona)
De,külső NATO nyomásra indultak meg a dolgok.Trampli nyiltan megfenyegetett minket(is),hogy kivágnak a NATObol,ha nem csinálunk valamit.És közben jöttek az EUval a politikai problémák.Orbán meg ügyes politikusként összekötötte a kettőt,és az ami nyomáskényszert európai politikai jóindulatvásárlásra használta.(Orbán barmi ügyes politikus.Nagyon nagy kár,hogy ezt az érzékét arra használja,amire)
Honnan tudod,hogy jol átgondolt szakmai progi a Z2026?Még azt se tudjuk,hogy a nehéz dd végül is milyen felépitésű lesz.......Én nem láttam sehol leirva,hogy végül is mit tartalmaz,milyen koncepció alapján a Z2026.Csak lózungokat,hogy a térség meghatározó erejét épitjük.....
A fegyvernem nem a technikátol fegyvernem.A szervezetétől az.
Különben a Pzh szerintem a legfontosabb eszköz,amit most berendeltünk.Csak a Gripen a példa,hogy hiába a potenciálisan jó eszköz,ha csak magában van,elégtelen vagy hiányzó fegyverzet(PzHnál munizió az analóg)....,Etc.Szerintem térségünkben a tüzérség a csatadöntő fegyvernem.De a tüzérségi fegyvernemnek csak egyik eleme a tarackágyú.
Szerintem nem tudunk vitatkozni a Z2026 értékéről,mert nem tudjuk mi szerepel benne.Csak arrol tudunk vitázni,amit bejelentenek,ami nyilvános.Abban meg van öröm is,de sok üröm is.
Vegyes a kép.És ami azt illeti,a meghirdetett célok,és a kibontakozó beszerzések között elég nagy a differencia.