A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Gripen E/F vs F35
A Gripentől nem fogunk egy más tipusért megválni, mert minden tapasztalat és képesség ehhez kötődik idehaza. Ha lvl-t lépünk csakis a két fenti madár játszik még sok-sok évig...
Fenntartom.A Gripen E egyszerűen nem éri meg az árát.Új gépben csakis az F35 szerintem a jó opció.
Az, hogy arra tudnák költeni, kellene, hogy a "szakma" és a szakmai vezetés legalább egy irányvonalat, vagy egy terméket ki tudjon választani. Ha nem tud előállni, illetve amiben elő tud, azzal is iszonyat lassan és néha minimum megosztó megoldással. Ha nincs "termék" nincs pénz. A semmire nem lehet lobbizni. Ha nincs még koncepció sem egy adott témában, akkor nem lehet kiharcolni pénzt. És igen, harc van a forrásokért, mert nem végtelen. Talán van némi pozitív elmozdulás, de még mindig nullán sem vagyunk.
30éve nem tudnak döntésre jutni....Erre most mit mondjak?Inkompetens idióták megfelelő jelző?Kriss szerintem 3hónap alatt meg tudná oldani a kérdést....
És kismillió egyébbre is el lehetett volna költeni azt a pénzt,amit a Mihukra költöttek,és költenek továbbra is.Igy modernizálatlanul teljesen értéktelen gépek.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Hogy a Gripen E/F mennyire ,,drága" arra ott a kanadai és finn vadászgép beszerzési programra adott SAAB ajánlat. Azok alapján a Gripen=F35 matek sehogy nem jönn ki.
Ez a ,,majdnem olyan drága" csak városi legenda.
Valamivel olcsóbb a Gripen E,és olcsóbb fentartani is.Viszont harcértékben nagyságrenddel kevesebb.Ár érték arányban felejtős a Gripen E/F

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
758
918
93
Valamivel olcsóbb a Gripen E,és olcsóbb fentartani is.Viszont harcértékben nagyságrenddel kevesebb.Ár érték arányban felejtős a Gripen E/F

Pont ezt mondom,hogy nem valamivel,sokkal olcsóbb.
Nem jönn ki a matek,ha csak pár millió vagy 10-20 millió a különbség.
Ár/érték arányban így már nagyon is jók. Erre gyúrtak. Drágább mint a C/D variáns,persze,de ez nem jelenti azt,hogy a világ legdrágább gépe lett.

• Tetszik
Reactions: tonyo

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Pont ezt mondom,hogy nem valamivel,sokkal olcsóbb.
Nem jönn ki a matek,ha csak pár millió vagy 10-20 millió a különbség.
Ár/érték arányban így már nagyon is jók. Erre gyúrtak. Drágább mint a C/D variáns,persze,de ez nem jelenti azt,hogy a világ legdrágább gépe lett.
%-ban mennyi a különbség?10%?Merthogy harcértékben 110% van az F35 javára.....

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 586
8 458
113
%-ban mennyi a különbség?10%?Merthogy harcértékben 110% van az F35 javára.....
Nem tudom hogy ki hogy van vele? De én ezt a 110% ot valahogy kételkedem benne. F-35 ös meg biztosra nem annyira jönne ki mint amennyire olcsóbban gondolná az ember. Új gépnél szinte mindent lehetne kezdeni elölről. Logisztikát ...................... stb. És ezek a tételek jelentősen feldobhatják az árt. Ép te fejteted ki pár hónapja hogy az F-35 el nem lennél kibékülve mert szerinted mindenben nem lennénk felkészülve rá egy ilyen tudású gépre. Meg nem tudnánk teljesen kihasználni itt a térségben a tudását amivel részben egyet is értek.
Azokkal értek egyet akik gripent favorizálják későbbre is.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 853
113

Ne felejts el az F-35-nél az amerikai nagybácsi bevetési-engedélyét és a "hátsókapukat" valamint a hatékony működéshez szűkséges amerikai hadműveleti szerver-központot. Ami most ingyen van, amikor kell, akkor pedig "csak kell egy gyors és titkos" megállapodás.
Egy modern háború addigra véget ért b+ !!!

ÓÓÓOOoooooo, még valami: az ilyen "egyenrangú" kapcsolatok szinte mindig ingyen vannak az ilyen szükséghelyzetben.

...és ez csak a realitás, még nem is volt semmi konteo/összeesküvés/üldözési mánia.

• Tetszik
Reactions: Gyurma

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 452
90 424
113
Nehez úgy két haditechnikai eszköz(tank,repülő stb) arát összehasonlítani érdemben,hogy közben nem nezed a képességeket.Gondoljunk bele ha van egy 1000Forintos repülő meg egy 500Forintos úgy,hogy az 1000Forintos harcértéke háromszorosa az 500Forintosnak akkor melyik is az olcsóbb???:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Nézz utána a progiknak. Nem a harcértékről megy a vita,de mindegy.
?????
Mégis,mi a fokmérője egy hadieszköznek,ha nem a harcérték?A szine?
Nem tudom hogy ki hogy van vele? De én ezt a 110% ot valahogy kételkedem benne. F-35 ös meg biztosra nem annyira jönne ki mint amennyire olcsóbban gondolná az ember. Új gépnél szinte mindent lehetne kezdeni elölről. Logisztikát ...................... stb. És ezek a tételek jelentősen feldobhatják az árt. Ép te fejteted ki pár hónapja hogy az F-35 el nem lennél kibékülve mert szerinted mindenben nem lennénk felkészülve rá egy ilyen tudású gépre. Meg nem tudnánk teljesen kihasználni itt a térségben a tudását amivel részben egyet is értek.
Azokkal értek egyet akik gripent favorizálják későbbre is.
Keversz valakivel.Mert én már régóta azt mondom,hogy valódi országvédelmi képességhez legalább 2 ezred kéne és 2 múködő légibázis.A térségbeli dominanciához meg 1 század F35,és valami kellő harcértékű olcsó tömegesitő tipus.(itt került képbe a zsidó tejtermék,akkor még úgy volt,hogy nem lesz használt Gripen C eladó).És folyton azzal voltam támadva,hogy a 2 tipusos légierő nem jó,meg drága,meg mert csak.
Gripen E logisztikailag nem igazán azonos a Gripen C-vel.Más sárkány,hajtómű,harcelektronika.Gyakorlatilag egy új tipus.Vannak ugyan közös alkatrészeik,de a többség nem az.Mint a Hornet-Super Hornet,vagy a MiG21F13-MiG21Bisz esete

• Tetszik
Reactions: Gyurma
K

kamm

Guest
Csak megjegyezném,hogy az 50es évek végén,a Fuga Magister licencgyártására már képes volt az iparuk.....Lavi programrol hallottál?Oké,hogy a végén nem gyártották sorozatban,de kifejlesztették.És az F35be is beszállitok.Harcelektromikájuk meg csak egyszerűen a világ élvonala.És nagyon nem olcsó.

Jaj, hagyjuk mar ezt a zsidok milyen okosak legendat, komolyan. Egy zsakutca volt a Lavi, soha nem voltak kepesek raaldozni a megfelelő összeget egy normális programra.

De igen, az elektronikai fejlesztés kifejezetten olcsojanos egy jet fighter programhoz kepest, az elektronikat par tizmilliardbol be lehet inditani.

Egy jet program mondjuk a 10-1010-100x osszeg es evtizedek.

Gripen E repüléstechnikailag kb az F18 szintjét éri el.

Jaj, hagyjuk mar az ilyen ostoba, amator zöldségeket, komolyan. A Gripen E/F messze bármi előtt jar, amit a zsidok valaha osszeraktak, az F-18F-18-at is simán lekorozi, mint multirole fighter.

Elektronikailag meg meg kb a Kfir block 60 szintjét(az ELTA 2052 GaNi technológiás AESA radar,de már az előző 2035nek is AESA antennája volt 2010után).

Megint a tudatlan hülyeségek... a svedek networked fighterekkel repkednek a 70-es evek ota, a zsidok most sem tudtak egyetlen épkézláb fightert epiteni, de meg az F-35 is csak most jutott el.oda, hogy kepes atadni-atvenni tuzvezetest a foldi tuzerseggrl stb.

Ára meg megközeliti a jóval felette álló F35ét.
Szóval nem nagyon eröltetném.F16V ugyan ez az árkategória,és jóval nagyobb teljesitményt ad.
Ha lesz ténylegesen a Gripen C-hez AESA radaros upgradelt elektronika,megfelelő áron,inkább arra mennék rá.Meg ha lesz tényleg eladó használt Gripen C,upgradelt és megfelelő árú,arra.De az E modelt nem eröltetném.Új gépben szerintem egyértelműen az F35 az opció.

Ennyi tudatlan marhasagot osszehordani... erre nem erdemes valaszolni, ez teged minosit.

• Tetszik
Reactions: zeal

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 036
90 299
113
Magyarország élőben extra: Benkő Tiborral (2020-04-26) - HÍR TV

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

K

kamm

Guest
?????

Ovodas szinten: ha az F-35-nek a repuloraja $35,000/ora, nem igazan multirole fighter, raadasul itt Kozep-Europaban, ahol egymas valagaba latunk otthonrol, gyakorlatilag hasznalhatatlan a stealth elonye, viszont legalabb $100M korul van darabja plusz nagyon komoly infra kell moge, mig az E/F Gripennek kb harmada-fele a repulora, direkt multirole fighter, ami kvazi a hatso kertbol felszall es valoszinuleg jo 25%-kal olcsobbra jon ki, nem kell hozza bazisokat epiteni stb, akkor szerinted melyiknek lesz jobb harcerteke, ha az utobbibol mondjuk 1.5x-2x annyit tudunk venni egy harminceves tavon...?

Keversz valakivel.Mert én már régóta azt mondom,hogy valódi országvédelmi képességhez legalább 2 ezred kéne és 2 múködő légibázis.

Ebben egyetertunk, engem is leszoltak, hogy elszalltam, amikor azt mondtam, kellene vagy 40-50 gep, elso kanyarban masik 20-22 E/F minden joval felszerelve, mig a jelenlegiek megmaradnak itthoni (meg szloven, netan horvat stb) legterellenorzesre.

A térségbeli dominanciához meg 1 század F35,és valami kellő harcértékű olcsó tömegesitő tipus.(itt került képbe a zsidó tejtermék,akkor még úgy volt,hogy nem lesz használt Gripen C eladó).És folyton azzal voltam támadva,hogy a 2 tipusos légierő nem jó,meg drága,meg mert csak.

Ez igaz, a ket tipusos egy ostobasag, az F-35 meg egy hibbant otlet, total penztemeto.

Gripen E logisztikailag nem igazán azonos a Gripen C-vel.
Más sárkány,hajtómű,harcelektronika.Gyakorlatilag egy új tipus.Vannak ugyan közös alkatrészeik,de a többség nem az.Mint a Hornet-Super Hornet,vagy a MiG21F13-MiG21Bisz esete

Nem igaz, de mindegy, erre kulon hangsulyt fektettek a svedek. Nem is errol szol, hanem hogy ugyanaz a mentalitas, nem kell nullarol treningelni embereket es peldaul a toolset stb tutira hasonlo.

• Tetszik
Reactions: vata and Nemerson

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
758
918
93
?????

Keversz valakivel.Mert én már régóta azt mondom,hogy valódi országvédelmi képességhez legalább 2 ezred kéne és 2 múködő légibázis.A térségbeli dominanciához meg 1 század F35,és valami kellő harcértékű olcsó tömegesitő tipus.(itt került képbe a zsidó tejtermék,akkor még úgy volt,hogy nem lesz használt Gripen C eladó).És folyton azzal voltam támadva,hogy a 2 tipusos légierő nem jó,meg drága,meg mert csak.
Gripen E logisztikailag nem igazán azonos a Gripen C-vel.Más sárkány,hajtómű,harcelektronika.Gyakorlatilag egy új tipus.Vannak ugyan közös alkatrészeik,de a többség nem az.Mint a Hornet-Super Hornet,vagy a MiG21F13-MiG21Bisz esete

Ne terelj. Azt írtad az új Gripen hú de drága. Erre írtam,hogy talán mégsem.
Téma lezárva. Megint vitát próbálsz generálni a semmiből.