Boxer (GTK/MRAV/MIV/CRV/...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 321
113
Furan hangozhat hogy a kissebb kaliber mellett allok de nem varok teljes elterjedest a nagykalibereknel vagy ha igen akkor a nehezgeppuskat kell meg beepiteni a gpu melle mert annyira elszakadnak a zonak... 50-60 mm melle mar siman ujra szukseg lenne 25 mm es gyorstuzelore a rendszerbe./bmp3 mar egy erre valo probalkozas volt./
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 566
113
Es akkor lehetne egy csogyarto kepesseg ami csofurasra alapulna. Lefurni a sajat 35 mm es csoveinket /tobb ezret tartalekcsovekkel eggyuutt./ majd felfurni a 57 mm eseink 60 ra. Tobb szaz db cso atfurasa egy reszuk ertekesitese es a 100 as csoveket szinten szazas tetelbe atfurni 105 re es exportalni. Aknaveto csogyartasba maer van elvileg jartas emberunk... Es ugyan itt mehetne kissebb csovek furasa is. /puska csovek nehezpuska csovek./

Es ezekre a csovekre raepulhet a loszergyartas ezekben a kaliberekben is... A regi keszleteket meg ezen a csatornakon keresztul el lehet adni /57-100./ hisz at van furva kaliberre.

35 mm es tekintetben nagy rendszeresitok lennenk nagy kedvezmenyeker is kapnank es kedvezo licenseket...
Miért akarod az 57 mm-est felfúrni 60-ra?
Van a Boforsnak 57 mm-ese, az miért nem jó?
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 321
113
A bmp 1 raketas lovegehez hasonlot csak olcso iranyitott raketaval tehat belsoterben toltoautomataval trendelkezo sok olcso raketat hordozo ta!ogato jarmuvet eltudnak kepzelni. /megha vezetekes vagy lezeres iranyitassal is./ hsn lobeg ujragondolva... Aknavetogranatnal is a lezeres vegfazis ravezetest eltudnam kepzelni karabelyra szerelheto kis lezerrekkel kompatibilist./

Biztos nem ugyan azt a loszert tuzeli valamennyit valoszinuleg furni kellene vagy a kamraba vagy a csovon.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 321
113
Nem kellene nekunk csoanyagot gyartani eleg lenne ha a piacrol fillerekert beszerezheto cdoveket furnank fel. Sot ujrabeteteleseket is lehetne vegezni tuzersegi csoveket pl... Egy komplett kis termelo ipart kiepiteni ra ugy hogy mind a nemzetkozi mimd a honvedsegi igenyeket kielegitse./

A femszovetek erdekelnesk mostanaba /van valaki aki jartas a tmaba? Ha igem irhatna rolla valamit./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 321
113
Kis tetelben mehetnenek precizios furasok / akar sport civil vadaszat reszre akar honvedsegi celra es ott a gepardokhoz is lehetne mind csovet pontosra furni huzagolni mind ujjakat keszitrni. M2 bol egesz biztos hogy kellene meg. Meg talan m6 bol egy kissebb keszlet. Most nszvt csovek is szabadulnak fel.tartalek is./
Karabelyok cove es a pisztolyokenak a furasa is tortenhetne ott.


/2 het mulva megyek toborzoba tartalekos rendszerrel kapcsolatban itt szivesen fogadnak par tanacsot a mar tartalekosoktol /elsosorban ömt./
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
Azt tessék megérteni amit már egy tanult kolléga leírt:ha ezekkel nem tudsz érdemben harckocsira lövöldözni(márpedig 105-ös ágyúval nem tudsz) akkor tök fölöslegesek mert ugyan úgy tudsz 40-50mm-es gépágyúval is tűztámogatni mint a 105-össel.
Valami rejtélyes oknál fogva, Amerikától kezdve Európán át Ázsiáig lényegében mindenki 105 milliméteres löveget épít be a a 8x8 rohamlövegeibe. Sőt az új kínai könnyű hk, meg a jövendőbeli amerikai könnyű hk is ilyet kap.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Valami rejtélyes oknál fogva, Amerikától kezdve Európán át Ázsiáig lényegében mindenki 105 milliméteres löveget épít be a a 8x8 rohamlövegeibe. Sőt az új kínai könnyű hk, meg a jövendőbeli amerikai könnyű hk is ilyet kap.
2020-at írunk. A Stryker MGS harminc éves ötlet és vagy húsz éves konstrukció a hidegháborús LAV600 nyomdokain, az AMX10 ötven míg a Centauro negyven éves fejlesztés, akár csak a Rooikat. Az európai hadszíntéren ez már rég kevés. Az MGS-t ebben a formában csak a lándzsás-dárdás bennszülöttek harmadik világbeli kihívása legitimálta. A torony-nélkülisége viszont rendkívül előremutató volt a kategóriájában, mert ez a lényeg: ez egy pőre ágyú, nem kellenek a sallangok!

A kelet-ázsiai hadszíntér eleve kevésbé páncélozott harckocsik tömegével operál, ezért van még legitimitása ott a Type16 MCV-nek és a Type11 rohamlövegnek.

A könnyű harckocsi nevű krampácsolásokat meg hagyjuk, mert se nem könnyűek , se nem harckocsik, hanem alulfegyverzett és alig páncélozott nehéz harcjárművek.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
A könnyű harckocsi nevű krampácsolásokat meg hagyjuk, mert se nem könnyűek , se nem harckocsik, hanem alulfegyverzett és alig páncélozott nehéz harcjárművek.
Szerintem ne hagyjuk. Indúljunk ki abból, hogy harckocsikat lényegében háromféleképpen lehet a gyalogsággal keverni.
1. 1-3 hk vs. gyalogság
2. 2-2 hk vs. gyalogság
3. 3-1 hk vs gyalogság
Az utolsó kettő eléggé egyértelmű. A 2 pontnál találhatóak hadosztály alá tartozó független elit egységek. A 3 pont azok a kimondott harckocsi csapatok.
Az első pont, a gyalogság, amit esetenkén megerősítenek harckocsikkal. A helyzet az, hogy minden gyalogsági egységet nem erősíthetsz meg harckocsikkal, mert az már túl drága lenne. Meg aztán ha kerekes pszh-kat használnak, akkor ugye a harckocsik kell alkalmazkodjanak a kerekesekez és nem fordítva. Sokkel célszerűbb ugyanazt az alvázat használni. Ezekben az esetekben a harckocsik elleni harc másodlagos. Elsődleges a gyalogsák közvetlen tűztámogatása. A 105 mm meg messze űberel bármilyen gépágyút.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A 30 mm-es 8x8-as IFV és a 155 mm-s kerekes dd.tüzérség is elvégzi a közepes gyalogság tűztámogatását. E kettő között csak akkor van értelme ágyúnak, ha a harckocsit is kilövi, mert különben az ATGM a helyes válasz ez utóbbi feladatra. A hatékony önjáró páncéltörő ágyú sokkal több dologra jó, mint az ATGM, ez az oka a létjogosultságának, de ha páncéltörőnek nem jó, akkor teljesen fölösleges, mert minden másra már van rendszerben eszköz. Éppen ezért nincs igazad, nem kell megerősíteni a közepes gyalogságot akármilyen mobil ágyúval, csak érdemes olyannal, amivel korszerű harckocsit ki lehet lőni.

A mobil ágyú optimális esetben egy torony nélküli ágyú 8x8-as alvázon.

Lánctalpas alvázon azért értelmetlen, mert azt tanknak hívják és csak korszerű formában van értelme. A light tank ellenben drága és nehéz, mint egy rendes tank (modernizálható másodvonalbeli, mondjuk LeoA4), ellenben páncélozatlan és ebből adódóan esélytelen ahhoz képest. A mobil ágyúnak elég egy esély, mert a közepes gyalogság max a visszavonulását fogja fedezni vele harckocsikkal szemben vagy valamilyen hit&run rajtaütést és ezért már érdemes is rendszeresíteni, ellenben a nehézgyalogság, amely megküzd a harckocsikkal nem tud mit kezdeni egy egyesélyes páncéltörő ágyúval, mert olyan kell neki, ami a csatát megvívja: MBT!
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 462
113
A 30 mm-es 8x8-as IFV és a 155 mm-s kerekes dd.tüzérség is elvégzi a közepes gyalogság tűztámogatását. E kettő között csak akkor van értelme ágyúnak, ha a harckocsit is kilövi, mert különben az ATGM a helyes válasz ez utóbbi feladatra.
Nekem úgy tűnik, hogy aki komolyan veszi a csapatai felszerelését, mindegyiket rendszeresíti.
Éppen ezért nincs igazad, nem kell megerősíteni a közepes gyalogságot akármilyen mobil ágyúval, csak érdemes olyannal, amivel korszerű harckocsit ki lehet lőni.
Az a helyzet, hogy a harckocsiágyúnál sokoldalúbb és nagyobb tűzerejű dolgot, eddig még nem nagyon találtak ki.
A light tank ellenben drága és nehéz, mint egy rendes tank
Kezdjük azt, hogy ez egy nagyon exkuzív kategória. Nagyon kevés ország fejleszt és rendszeresít ilyeneket. Viszont akik belevágnak, azok olyan speciális követelmények szerint építik meg őket, amit semmilyen régebbi tankkal nem teljesítesz. Továbbá olyan helyeken és környezetben használják, ahol szinte minimális az esély, hogy az ellen teljes értékű harckocsikkal rendelkezik, vagy mélyen a vonalai mögött, vagy a tibeti fennsíkon stb.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Ha már itt vagyunk, lehet, hogy hamarabb meglesz valakinek séróból a dolog:
A Boxer topicban felmerült a Cockerill tornyos 8x8-ak opciója, a könnyű tankok témakörével vegyítve. Nekem eszembe jutott egy másik alternatíva is, ami a "tűztámogató" elnevezést kitágítja. Ugye ott felmerült, hogy nem igazán hatékony a 105-ös űrméret modern környezetben. Ugyebár ezek huzagolt 105-öst hordoznak.
Azt tudom már, hogy a tüzérségi (howitzer) 105mm-es lövedék/lőszer (2 részes) nem egyezik meg a tankágyúba való lőszerrel (ott egybeépített), azonban azt nem tudom, hogy a HE lövedékben lévő töltet hatásossága milyen arányban van a tüzérségi lőszerével.
Mert az az érdekes, hogy a Cockerill torony meglepően nagy csőemelkedésre képes. Konkrétan 42 fokra. Azt gondolom, hogy ez már egy indirekt tűztámogatásra is alkalmas lehet, habár a promó anyagaiban az szerepel, hogy ez elsősorban a városi környezet miatt van így.
Az is igaz ugye, hogy a harckocsi lövegek csöve nem olyan sorozat terhelésre van kitalálva, mint a egy dedikált tüzérségi eszköz, azonban ez az opció egy tényleg all-around tűztámogató eszközt eredményezhet. Én mindenképpen a Leo zászlóaljat preferálnám mindkét gépesített dandárba, de ebbe
Mert ugye egy 105-ös AT löveg overkill a hk. alatt mindenre. De a csőből indítható LAHAT a hk. ellen is bevethetővé teszi (top attack 800mm, ahogy olvastam). Ha ezen túl a nagy csőemelkedés miatt még HE lőszerrel indirekt tűztámogatásra is alkalmas, akkor gyakorlatilag a gyalogság teljes értékű támogatója lehet. (tűztámogató századokban keverve aknavetős eszközökkel)
Itt az a kérdés, hogy bár én ezt fejben szépen összeraktam, de nem tudom, hogy mennyire működő fegyverrendszer lehet ez. Mert egy 105-ös lőszereinek egyszerűbb a logisztikája, valamint a desszanttér elég bő helyet biztosít nagyobb mennyiségű lőszer eltárolására is, még nagyobb lőszertípus választékban is.
Azért ide teszem, és nem a Boxer topicba folytatom, mert ez a MH szempontjából is releváns lehet.
Én azt gondolom, továbbra sem biztos, hogy el kellene vetni a 105-ös űrméretű eszközöket. Az az elméletem, hogy a területvédelmi tartalékos ezredek kaphatnának majd olcsón beszerezhető, fenntartható, logisztikázható (idősek és nők is könnyebben kezelhetik a 105-ös lőszert) ütegeket. És nem utolsó sorban könnyen kiképezhető rá a személyzet. Ráadásul egy digitalizált Giat LG1 MKIII tök alkalmas lenne erre a feladatra. Még a komoly lőelemszámítások is megspórolhatóak vele.
De ennek akkor van elsősorban létjogosultsága, ha a 105-ös űrméretet nem csak egyfajta eszköz használja. Még akkor is, ha a lőszer nem egyezik a tüzérségi és a harckocsi ágyúban. Ha a gyártó (erősen a Hirtenbergerre gondolok) képes ugyan azon a gépsoron - minimális átalakítással - mindkét típust gyártani, akkor a nagy tételű megrendelésekkel olcsón lehet tartani a lőszer beszerzését.
Nem tudom például, hogy a harckocsi és a tüzérségi lőszer lövedék része lehet-e azonos.

Ide is beteszem, mert ide IS vág.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Valami rejtélyes oknál fogva, Amerikától kezdve Európán át Ázsiáig lényegében mindenki 105 milliméteres löveget épít be a a 8x8 rohamlövegeibe. Sőt az új kínai könnyű hk, meg a jövendőbeli amerikai könnyű hk is ilyet kap.

Mert az nem tépi szét a kerekest...Nincs értelme egy olyan 120-ast belerakni ami annyit tud mint egy 105-ös.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A Boxer és a PATRIA lehetnek azok a platformok, amik talán elbírnak egy 120-ast. A Cockerill nem véletlenül tehette fel a PATRIA-ra, igaz valamiért a Boxerra nem!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
A Boxer és a PATRIA lehetnek azok a platformok, amik talán elbírnak egy 120-ast. A Cockerill nem véletlenül tehette fel a PATRIA-ra, igaz valamiért a Boxerra nem!
A Boxer esetén nagyobb a fejlesztési igény, mert ott a teljes mission modult nekik kell lefejleszteni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Lehet, hogy volt, de a légi-szállítás problémája miatt beteszem: A magasság itt is meghatározó sajnos. A test önmagában 2,38 m, a sebesült szállítónál 2,99 m. Egy brossurában az összes toronyváltozattal megvannak adva ezek az adatok, azt is megpróbálom ide tenni.

rlFLx1y.jpg
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Lehet, hogy volt, de a légi-szállítás problémája miatt beteszem: A magasság itt is meghatározó sajnos. A test önmagában 2,38 m, a sebesült szállítónál 2,99 m. Egy brossurában az összes toronyváltozattal megvannak adva ezek az adatok, azt is megpróbálom ide tenni.

rlFLx1y.jpg

Itt megvannak az alapvető méretek, bár külön-külön:
http://www.artec-boxer.com/index.php?id=9


Hat, ez a brazil szallitoba nem megy be sehogyan sem. Mondjuk nem meglepo, az A400M eleve a Puma ill Boxer kore lett tervezve, a brazil nem.
Viszont a Patriat be lehet ugyeskedni a brazilba is, ujabb erv a Boxerrel szemben, hacsak nem Atlasokat vesznek szallitogepeknek...


Leszerelt toronnyal/RWS-szel bármelyik verzió belefér. A KC-390 rakterének rámpa utáni első 4.5 méteres hosszán a magasság 3.2 méter (a további 8.2 méteren már csak 2.95 méter a belmagasság), szóval amelyiknek a "mission modulját" 3.2 méter magasság alá lehet "csupaszítani", azt elvileg be lehet tenni. Persze ez nyilván macerásabb, mint egy olyan gépbe tenni, amibe mókolás nélkül is befér.