A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Köszi! És nemzetközi vonulatból (angol nyelvű) van olyan amit érdemes lenne ismerni?
Angol szempontból nagyon sok érdekes cikk van
az UKLandPower Blogon. (év elején nagyon meg volt állva!)
Tudom még ajánlani a Think Defence-et is, szintén angol vonalon (bár ez meg inkább átköltözött twitterre, de a régebbi dolgaik is pöpecek)
A Corporal Frisk is nagyon jó, ez skandináv országokkal főleg finnekkel, és a svédekkel foglalkozik.
Ezeken nagyon jó elemzések IS vannak!
Eszközök részletes információi meg talán ezen a thai oldalon. Képekkel részletes típustörténetekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: kiskrumpli and kamm

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
aham, tudsz egy ilyen országot is mondani aki :
ad1.) képes bármilyen támadó hadmozdulatot végrehajtani 7 hétnél tovább
ad2.) az általad mondott "mértékeknek" megfelel
?

Viszont mindegyik "anspiráns" ország képes kiállítani alhangon 40000 paramilitáris (félkatonai/szabadcsapatok/gerilla/partizán - kinek vérmérseklete szerint) erőt kiállítani a regulárisai mellett felszerelve - akár némi nehéztechnikával (igaz nem feltétlenül elsővonalbeli technikával jellemzően) is. A történelmi tapasztalatok - illetve egyiküknél a jelenlegi történések alapján is még a saját honfitársaikkal szemben sincsen(/volt) túl sok erkölcsi/morális aggályaik ... Szintén ezen tapasztalatok alapján ezek "simán" kitartanak akár több évig vagy akár évtizedes távlatban is. Továbbá ekkora létszámban már a kisebb harcértékük mellett is simán le tudják fogni egy 7000 fős operatív létszámmal rendelkező reguláris haderő jelentős részét is akár - főleg helyiségharcokat feltételezve (persze feltételezve, hogy a regulárisaik sem "vakaróznak" csak közben). Persze ezért is fontos egy értelmes mértékű és felkészültségű tartalékos állomány is. Persze ez igen vegyes harcértékű állomány lenne, de a feladatok is többrétűek ...

...

Felejtsuk mar el ezt a hulyeseget es inkabb azon drukkoljunk, hogy jojjon legalabb masik 2-3x 44 2A7HU mondjuk 2026-2030 kozott.
Aki pedig azt hiszi, hogy 56 Lopard 2 nem jelent semmit, az maga nem ert semmit az egeszbol - Europaban meg franciak Leclerce meg az olaszok Arietejen kivul gyakorlatilag mindenhol ez van, mind oregebb tipusok, az osszes orszag 50-100-150 darabot uzelmeltet (minusz a par konfliktusban allo avagy nagy hadsereget fenntarto allam):

Hollandia 18-20 (konkretan felszamoltak husz eve az egesz fegyvernemet, fillerekert kiarultak a tobb szaz Leopardjukat, most meg epitgetik vissza irgalmatlan penzekert)
Portugal 37
Norvegia 52
Magyarorszag 56 (ebbol ugye 44 a legujabb, legmodernebb tipus a vilagon)
Qatar 62 (az oveke is)
Dania 63
Kanada 112
Ausztria 114
Chile 130 korul
Finnorszak 100-200, de nem vilagos, mennyit tettek raktarba
Legyelorszag 247
Nemetorszag 250-300
Svajc 300 korul, de csak 134 modern es aktiv (tobbi elavult 2A4, raktarban)
Spanyolorszag 327
Gorogorszag 353
Torokorszag 354

Egyetértek a teljes posztoddal. Tulajdonképpen a végével kapcsolatban világítanék rá egy-két dologra. Ezeket a Leo -kkal kapcsolatos számokat én is néztem régebben is - csak néhány érdekesség hozzánk viszonyítva (elsősorban népességarányosan):

- a kvázi feleakkora Norvégiának illetve Dániának van kb. ugyanannyi vagy kicsivel több,
- a picit kisebb Ausztriának kétszer annyi,
- a nagyságrendileg kb ugyanakkora Finnországnak 3X annyi, Görögországnak 7X annyi (igaz Portugália kb. 2/3; Hollandia 1/3 annyi),
- a nagyságrendileg kb négyszerakkora Lengyelországnak kb. 5X annyi.

A válogatás némileg önkényes, de igyekeztem Európa -nál maradni - illetve többé-kevésbé a környéken. Igaz, igaz hogy ezen országokban régebbi Leo -kat üzemeltetnek javarészt és/vagy igen vegyes az eszközállomány. Ugyanakkor érdemes észrevenni azt is, hogy szintén jellemzően a Leo -k mellett van a tarsolyban Náluk más is - bőséggel (nálunk meg nem) ...

Azaz az indítás jó (átlagosan Nálunk lesz a legmodernebb Leo flotta :)), de reméljük hogy filmes nyelven megfogalmazva "To Be Continued" (Folytatjuk) ... ;)
 
K

kamm

Guest
Te nem értesz semmit. Most mondod, hogy nem vagy szakértó.
De az izraeli háborús technológiát lesz@rozod.

Ha valamit nem ertesz, nyugodtan kerdezz, nem kell hoborogni meg szemelyeskedni. :rolleyes:
En nem ertek hadaszati ill katonai muveleti tervezeshez, ezt a hk szamat illetoen irtam - hogy jon ez a hk modernizaciohoz? o_O
Annak kapcsan en pusztan a Negantol indult alapveto tevedesre mutattam ra, amire te epitetted az egesz ervelesed.
Felmilliobol semmit nem lehet modernizalni, nemhogy egy T72-est, igy aztan az egesz elmeleted osszedol, mert hibas a kiindulo feltetelezes.

Mivel lathatoan nem erted, mirol beszelek az izraeliek kapcsan, itt van ujra: a zsidoknak nincs igazan semmilyen neheziparuk, plane nem az ehhez (T72 modernizalashoz) szukseges nehezipari-technologiai hatteruk. Ez amugy a sajat cuccaiknal is latszik: a mai napig a szenne futtatott (amugy eleg atlagos) Merkavajuk minden verzioja amerikai meg nemet rendszerekre epitkezik (motor, valto/mechanika, ontvenyek stb.) Igen, maguk gyartjak, de a technologia mind transzferbol jon, nem sajat.
Amihez van technologiai hatteruk az az elektronikai felujitas meg a meglevo dolgok hekkelese es - lass csodat! - az valoban kb felmillio-egymillio dollarbol megoldhatonak tunik, pl par uj szenzort, radiorendszert uplinkkel, displayt stb betenni. Egymillioba meg talan egy korrekt generalozas is beleferne, ezt jarmuipari gepeszek jobban meg tudnak mondani.
Ettol viszont ugyanugy T72-es marad, sehol sem lesz "modernizalva" egy mai hk szintjere.

Ez az egesz 'felmillios modernizacio' egy jo nagy ostobasag a kobon.

...határozott véleményt osztassz.

Sot. En meg helyesen is irok magyarul, hiaba 20+ eve szinte csak angolul kommunikalok napi 8-10 oraban. :p

???

Ezek szerint a mennyiség és minőség összhangja kettősből az egyikről fogalmad sincs

Hat, nem en vagyok, aki azt hiszi, hogy 100 kivenhedt kohoszokeveny modernizalt radioval meg kipofozott motorral, marek uj K5 lapokkal feler 40-50 2A7HU hk-val... :eek:


...nem, nem ezt mondtam.

de ennek ellenére minősíted a másik tényezőt.
Olvass utána, és adatokkal tudsz érvelni, nem: "sz@r, öreg, régi..." marketing bla-bla érvekkel.

Egyreszt mernok vagyok ~25 eve, ezeket a dolgokat muszaki szempontbol erdekesnek tartom es kovetem, masreszt ha valakinek el kell magyarazni, mitol "oreg" (netan "szar") egy 30-40 eves T72-es hk a mai viszonyok kozott (pancelzat, fegyverzet, tamado elektronika, vedelmi rendszerek, teljesitmenyi mutatok stb), akkor nem nekem kellene sokat olvasgatnom...

...ha irsz ertelmes ervet, akkor szivesen vitazom - de ahhoz kicsivel tobb kell, mint deklarativen kijelenteni, hogy X osszegbol a T72 modernizalhato avagy ezekbol X tobbet er, mint X/2 a mai csucstechnikabol, mert a te elkepzelt, szimpla szituacios jatekodban ok gyoznek es punktum. :D
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Pedig ebben lenne fantázia, a legtöbb embert(laikust) ez érdekli leginkább, hogy miként zajlana le egy mai háború és hogy miként illeszkedne ebbe a jelenlegi magyar haderő fejlesztése, új eszközei. Mondjuk az igaz, hogy még a felét sem tudjuk, mi lesz nálunk beszerezve.
Hogy mi lesz nehéz megjósolni. Csak 2 lehetséges fegyveres konfliktus a sok közül: a német haditechnika beérkezése után a tatai lesz a Nato egyik legjobban felszerelt alakulata. Borítékolható, hogy amint jenki barátaink nagyobb támadó hadműveletet fognak végezni akkor a tatai katonák könnyen az első vonalban találhatják magukat pl. Dél-Koreában, Venezuelában (Trump meg akarta támadni, alig tudták lebeszélni a tanácsadói) vagy valamelyik középkori sivatagi országban vagy akár Tajvanon is a kínaikkal szemben (Tajvan nem Nato tag, de a jenkik meg fogják védeni.)
Székelyföld: a román megszállók tovább növelik az elnyomást ami a székelyek felkelését eredményezi. A romulákok erőszakot alkalmaznak Székelyföldön amit nyilvánvalóan nem fogunk tétlenül nézni. Itt az a lényeg, hogy mi legyünk a gyorsabbak és elsőként lépjünk: bombázzuk a katonai célpontokat, mert ha lassúak vagyunk akkor ők iktatják ki Kecskemétet, Szolnokot, Debrecent, HMVH-t lényegében az egész haderőt a pontosan ezért vásárolt 54 db HIMARS sorozatvetővel. Ezért van nagy igazsága Molninak, hogy betonfedezék kellene legalább Kecsekemétre és Szolnokra.
 
K

kamm

Guest
Hogy mi lesz nehéz megjósolni. Csak 2 lehetséges fegyveres konfliktus a sok közül: a német haditechnika beérkezése után a tatai lesz a Nato egyik legjobban felszerelt alakulata. Borítékolható, hogy amint jenki barátaink nagyobb támadó hadműveletet fognak végezni akkor a tatai katonák könnyen az első vonalban találhatják magukat pl. Dél-Koreában, Venezuelában (Trump meg akarta támadni, alig tudták lebeszélni a tanácsadói) vagy valamelyik középkori sivatagi országban vagy akár Tajvanon is a kínaikkal szemben (Tajvan nem Nato tag, de a jenkik meg fogják védeni.)
Székelyföld: a román megszállók tovább növelik az elnyomást ami a székelyek felkelését eredményezi. A romulákok erőszakot alkalmaznak Székelyföldön amit nyilvánvalóan nem fogunk tétlenül nézni. Itt az a lényeg, hogy mi legyünk a gyorsabbak és elsőként lépjünk: bombázzuk a katonai célpontokat, mert ha lassúak vagyunk akkor ők iktatják ki Kecskemétet, Szolnokot, Debrecent, HMVH-t lényegében az egész haderőt a pontosan ezért vásárolt 54 db HIMARS sorozatvetővel. Ezért van nagy igazsága Molninak, hogy betonfedezék kellene legalább Kecsekemétre és Szolnokra.

Utobbi szentigaz. Mondjuk a HiMARS inditokat melyen a felkeles teruletere kellene telepiteni, konkretan maximum Kolozsvaron lehetnenek legtavolabb, az pont 300km Kecskemettol, ami pedig a maximum firing range a rendszernel - ekkor viszont mar 150-180 kilometerre vannak peldaul Debrecentol, feltetelezem ott lenne valamifele uteg, igy ha szabotazst nem is varunk el a felkeloktol, akkor is 'celmegjelolhetik' a HiMARS inditokat nekunk...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 778
30 547
113
emiatt a "nem kell megvenni mert túl drága" mentalitás miatt is tartunk ott ahol tartunk...


nem maradnak az A4-ek, max átépítik maguknak hansék


éés ezzel most mit szerettél volna mondani? vagy mi kapcsán jött ez?
Értsd,ha annyit kóstál mint a Leó, inkább arra kell költeni
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 689
90 781
113
Heli fejlesztés meg van benne más is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-airbus-helikopterek-uj-hangarok-8286105/

A 2018-ban kötött szerződés értelmében 2021-ig összesen húsz H145M helikoptert kap a Magyar Honvédség. A szerződésben szereplő húsz darab gépből az utolsó kettő jövőre érkezik meg Szolnokra.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak
 
K

kamm

Guest
Pedig ebben lenne fantázia, a legtöbb embert(laikust) ez érdekli leginkább, hogy miként zajlana le egy mai háború és hogy miként illeszkedne ebbe a jelenlegi magyar haderő fejlesztése, új eszközei. Mondjuk az igaz, hogy még a felét sem tudjuk, mi lesz nálunk beszerezve.

Szerintem a legeletszerubb egy olyan szitu, ahol Ukrajna szethullik es kitor a cirkusz... akkor el tudom kepzelni, hogy Karpataljara nagyon gyorsan begurul vagy ket szazad 2A7HU, egy zaszloalj Lynx meg egy nagy adag kebabos kocsi a morcosabban felszereltek kozul, a helyi magyarokat es mindenki mast is biztositani. Ilyenkor a gyorsasag fel gyozelem, ha egyszer ott vagyunk, senki mast nem engedunk be addig, amig le nem zarult a konfliktus. Ha viszont veglegesen szethullik, akkor mar komoly helyzeti elonyunk lenne egy esetleges osztogatasnal, plane ha okosan megnyerjuk a nem magyar helyieket (szavazas stb.)
Erre is nagyon kicsi az esely, de kb szazevente adodik ilyesmi - ha egy csepp eszuk van, akkor az ilyesmi az elsok kozott szerepel a kulonbozo top secret war games gyakorlatok listajan, minden hozza tartozo adat naprakeszen van tartva, ilyesmire is kalkulalnak eroket stb...
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Heli fejlesztés meg van benne más is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-airbus-helikopterek-uj-hangarok-8286105/

A 2018-ban kötött szerződés értelmében 2021-ig összesen húsz H145M helikoptert kap a Magyar Honvédség. A szerződésben szereplő húsz darab gépből az utolsó kettő jövőre érkezik meg Szolnokra.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak
Az érkezettek közül kettő kutató-mentő, és a harmadik, milyen konfig?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 122
113
Nekem valahogy gyanus hogy a lengyelektol meg semmi sem jott.

Mert Nemetorszag, Svedorszag, Norvegia, USA, Franciaorszag, Csehorszag letudva de a lengyelek eddig mindenbol kimaradtak.
Mennyire valoszinu egy naluk gyartott APC(jobb esetben mar az XP verzio) rendeles?
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Általános LUH, mint a decemberi helik.
Most egyébként a kutató mentö, felderítő, stb. helikoptereken, tehát ami nem tűztámogató, azok azért rendelkeznek valami alap fegyverzettel? Mert ugye a H-Force nem mindegyiken lesz, de amin nem lesz azon semmilyen önvédelmi fegyver sincs?
Illetve a lehető legmodernebb H-Force ATGM integrációjáról van hír?
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Nekem valahogy gyanus hogy a lengyelektol meg semmi sem jott.

Mert Nemetorszag, Svedorszag, Norvegia, USA, Franciaorszag, Csehorszag letudva de a lengyelek eddig mindenbol kimaradtak.
Mennyire valoszinu egy naluk gyartott APC(jobb esetben mar az XP verzio) rendeles?
Ez a kérdés engem is foglalkoztatott, kicsit utána is mentem, és arra jutottam, hogy a lengyelek gyártó kapacitása arra is csak nagyon szűkösen elég, hogy a saját seregüket ellássák modern harcjárművekkel. A patria/rosomak programjukat 2002-ben, lassan 20 éve indították, és még mindig nem gyártották le a saját maguknak szükséges mennyiséget.
Esetleges exporthoz plusz kapacitást, értsd üzemeket kellene építeniük, ezt pedig csak miattunk nem fogják megtenni. Annál is inkább igaz ez, hogy az IFV programjuk a borsukkal elvileg a közeljövőben indul.
Más felszereléseknél nem tudom pontosan mi van, elejtett megjegyzéseket olvastam, hogy rugalmatlanok, csak a saját igényeikkel foglalkoznak hadiipari termékeknél, illetve relative drágák. Nem tudom ebből mennyi igaz.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Maximum jarokepesse tettek oket, de nem modernizalsz semmit fel-egymillio dolllarbol max elektronikat, amivel meg kitorolheted a valagadat.
A zsidoknak amugy sincs semmi mas technologiajuk, csak elektronika - neheziparuk sosem volt, ma sem igazan letezik.

Egy modern harcjármű árának nagyobbik részét pont az elektronika teszi ki.

40 éve
40-Dash-driver-side.jpg

ma
ECqdSx4WsAE3Flt.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Mondj lényeget: Mennyi hk kellene Mo-nak???

Ugyan nem nekem szólt a kérdés...

Feltehetően annyi harckocsira lenne szükségünk, amennyi összfegyvernemi dandárt hadrendben tudunk tartani, vagy háborús helyzetben mozgósítani. Dandáronként 1 zlj. ( 44 db harckocsi )
Az első az, ami hadrendben van. Most elvileg 2 lövészdandár van, amiből egy lesz összfegyvernemi, ha eléri a tervezett szintet. A debreceni dandárról még pletykát sem hallani, hogy velük mi lesz. Gondolom, ha a tatai dandár, tokkal, vonóval, felállt, akkor jönnek ők. Homályos még milyen felállás lesz ott, milyen nehéz fegyverzettel.
Az ország és a honvédség anyagi helyzete, illetve a mindenkori hatalmon lévők politikai akarat határozza meg a haderő harcértékét is. Lehet marad ennyi, ami háborúzni semmi, sajnos. Lehet később, újabb egységek is felállításra kerülnak, valamilyen formában, mert bővíteni is kell, ha komolyan gondoljuk, ezt az egészet. Ez még nagyon távoli jövő lehet, persze.
A második, egy mozgósítás esete. Nos, a nagy kérdés lesz-e hadműveleti tartaléka a Honvédségnek, mozgósítás esetére. (Letárolt, lekonzervált nehéz technika )
Jelenleg ilyesmi gyakorlatilag nincs. A közeli jövőben sem lesz ebben biztos vagyok. Feltételezem csak, minden régi orosz technikát kidobnak, amint érkezik a korszerű nyugati vas, adott fegyvernemben. Szakszerű letárolást, normális lekonzerválást, a Honvédségtől eddig nem láttunk.
Amennyiben viszont, tartjuk hogy a védelmi költségvetésből, minden évben, 25-30 %-ot beszerzésre, korszerűsítésre, felújításra fordítunk, akkor idővel elképzelhető, hogy lesz nehézfegyver tartaléka is a haderőnknek. Hiszen minden évben lehet venni valamit. Pontos számot harckocsik tekintetében megmondani senki nem fog tudni. Mert megmondhatatlan.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and LMzek 2.0

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Hogy talán vki még nem olvasta. Új infókat próbálunk itt sokan megosztani, ha már hivatalos sosincs, akkor gondoltam ez belefér. De ezt miért kell magyaráznom?
ne haragudj már csak azt hittem valami kapcsán célzol vele
Jelenleg a környékünkön talán a Lengyelek és Szerbek állnak a leg közelebb ahhoz hogy 7 hétnél tovább önerőböl hadat viseljenek, bàr a Lengyelek már egy kicsit kilógnak a 3:1 létszám arányból (hozzànk képest)
most nézem hogy elírtam, én csak 1 hétre gondoltam nem 7-re, fair play, legyen és akkor most vegyük bele azt is hogy ki lenne aki politikailag is tényleg ilyen kategóriába esne?
Maradnak.
Az első kiképzésre szánt Leopard 2A4-es harckocsik 2020 második felében érkeznek, ebből 12 darabot kiképzési céllal lízingeltünk, amely a szerződés szerint a honvédség tulajdonában marad.

Maróth!!
jogos, én keveredtem bele elnézést
Viszont mindegyik "anspiráns" ország képes kiállítani alhangon 40000 paramilitáris (félkatonai/szabadcsapatok/gerilla/partizán - kinek vérmérseklete szerint) erőt kiállítani a regulárisai mellett felszerelve - akár némi nehéztechnikával (igaz nem feltétlenül elsővonalbeli technikával jellemzően) is. A történelmi tapasztalatok - illetve egyiküknél a jelenlegi történések alapján is még a saját honfitársaikkal szemben sincsen(/volt) túl sok erkölcsi/morális aggályaik ... Szintén ezen tapasztalatok alapján ezek "simán" kitartanak akár több évig vagy akár évtizedes távlatban is. Továbbá ekkora létszámban már a kisebb harcértékük mellett is simán le tudják fogni egy 7000 fős operatív létszámmal rendelkező reguláris haderő jelentős részét is akár - főleg helyiségharcokat feltételezve (persze feltételezve, hogy a regulárisaik sem "vakaróznak" csak közben). Persze ezért is fontos egy értelmes mértékű és felkészültségű tartalékos állomány is. Persze ez igen vegyes harcértékű állomány lenne, de a feladatok is többrétűek ...
nem erről beszéltünk, támadó hadműveletről volt szó, nem védekező gerilla harcról
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ugyan nem nekem szólt a kérdés...

Feltehetően annyi harckocsira lenne szükségünk, amennyi összfegyvernemi dandárt hadrendben tudunk tartani, vagy háborús helyzetben mozgósítani. Dandáronként 1 zlj. ( 44 db harckocsi )
Az első az, ami hadrendben van. Most elvileg 2 lövészdandár van, amiből egy lesz összfegyvernemi, ha eléri a tervezett szintet. A debreceni dandárról még pletykát sem hallani, hogy velük mi lesz. Gondolom, ha a tatai dandár, tokkal, vonóval, felállt, akkor jönnek ők. Homályos még milyen felállás lesz ott, milyen nehéz fegyverzettel.
Az ország és a honvédség anyagi helyzete, illetve a mindenkori hatalmon lévők politikai akarat határozza meg a haderő harcértékét is. Lehet marad ennyi, ami háborúzni semmi, sajnos. Lehet később, újabb egységek is felállításra kerülnak, valamilyen formában, mert bővíteni is kell, ha komolyan gondoljuk, ezt az egészet. Ez még nagyon távoli jövő lehet, persze.
A második, egy mozgósítás esete. Nos, a nagy kérdés lesz-e hadműveleti tartaléka a Honvédségnek, mozgósítás esetére. (Letárolt, lekonzervált nehéz technika )
Jelenleg ilyesmi gyakorlatilag nincs. A közeli jövőben sem lesz ebben biztos vagyok. Feltételezem csak, minden régi orosz technikát kidobnak, amint érkezik a korszerű nyugati vas, adott fegyvernemben. Szakszerű letárolást, normális lekonzerválást, a Honvédségtől eddig nem láttunk.
Amennyiben viszont, tartjuk hogy a védelmi költségvetésből, minden évben, 25-30 %-ot beszerzésre, korszerűsítésre, felújításra fordítunk, akkor idővel elképzelhető, hogy lesz nehézfegyver tartaléka is a haderőnknek. Hiszen minden évben lehet venni valamit. Pontos számot harckocsik tekintetében megmondani senki nem fog tudni. Mert megmondhatatlan.
Azért vannak még formációk. Ha nincs elég katona, akkor érdemes több harckocsival növelni az ütőerőt, mert az nem ígényel annyi embert, mint a gyalogság. Például így:

pc.dd.:
3x pc.zlj.
1x gl.zlj.

pcg.dd.:
2x pc.zlj.
2x pcg.zlj.

megerősített gl.dd.:
2x pc.zlj.
3x gl.zlj.

megerősített pcg.dd.
3x pc.zlj.
2x pcg.zlj.

Ezeken belül például:
megerősített gl.zlj (nevezhetjük pcg.zlj-nek is!): 1x pc.szd. és 4x gl.szd