[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Új Airbus helikopterek, új hangárok

Folytatódott az Airbus Helicopters H145M könnyűhelikopterek leszállítása a Magyar Honvédségnek. Év végéig a megrendelt húsz darab gépből tizennyolc már a szolnoki bázison fogja Magyarország biztonságát szolgálni. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program által folyamatosan érkeznek Magyarországra a megrendelt modern fegyverrendszerek, műszaki eszközök.


A Magyar Honvédség három új Airbus H145M könnyűhelikoptere érkezett meg hétfőn a szolnoki bázisra a németországi gyártótól. A gépek közül kettő kutató-mentő felszereltségű – számolt be a Honvédelem.hu. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Koller József dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a Covid–19 vírus miatt csak most érkeztek meg a gépek, de mivel az Airbus-gyár a járvány alatt is folyamatosan termelt, ezért nem két, hanem három darab helikoptert szállítottak le Magyarországra, pótolva az elmaradást. – A korábbi ütemezésnek megfelelően, év végéig tizennyolc helikopter fog összesen érkezni – tette hozzá a szolnoki alakulat parancsnoka.


Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: az első, általános célú (LUH) H145M gépek 2019 novemberében szálltak le a szolnoki helikopterbázison. A 2018-ban kötött szerződés értelmében 2021-ig összesen húsz H145M helikoptert kap a Magyar Honvédség. A szerződésben szereplő húsz darab gépből az utolsó kettő jövőre érkezik meg Szolnokra.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak. A honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 16 darab H225M típusú, az Airbus franciaországi gyárában készülő közepes méretű katonai szállítóhelikoptert is rendelt. Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású Mi–8-as és Mi–17-es szállítóhelikoptereket váltják fel. Az európai hadiipari óráscéggel való együttműködés eredményeként az Airbus egy új, helikopter-alkatrészek gyártásával foglalkozó kompetencia-központ beindítását is tervezi Gyulán.

A korszerű H145M forgószárnyasok egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre
Fotó: Havran Zoltán

A legújabb helikopterek egészen más körülmények között üzemeltethetők, mint a korábbi, szovjet gyártású eszközök. Az új helikoptereknek egy jövőben felépülő hangárkomplexum nyújt majd végső otthont a szolnoki bázison, addig is a Magyar Honvédség szakemberei megoldották, hogy az érkező, kiterjedt elektronikai rendszerekkel rendelkező, korszerű forgószárnyasoknak megfelelő tárolást biztosítsanak. A Magyar Honvédség Parancsnoksága mérnökeinek, a munkálatok nagy részét végző MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állományának, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak, valamint a sátrat gyártó cég olasz és román szakembereinek közreműködésével már elkészült két darab MT–2 típusú, 45×25 méter alapterületű hangársátor.

A Zrínyi 2026 programmal idén is több új eszköz érkezik a honvédséghez. Júliusban kezdi leszállítani a német gyártó a Leopard 2A4 típusú, kiképzésre szánt harckocsikat, továbbá folytatódik a Magyarországon összeszerelt fegyverek átadása az érintett szervezeteknek. Ezen túlmenően a katonák egyéni felszerelését is modernizálják a Digitális katona program részeként.

Idén ősszel a Magyar Honvédséghez a már meglévő négy mellé újabb négy darab Zlin–242-es kiképző-repülőgép érkezik. Az év vége előtt pedig megérkezik a hadsereg új, 4×4-es páncélozott terepjáró harcjárműveinek első sorozata a török Nurol Makina cégtől.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-airbus-helikopterek-uj-hangarok-8286105/
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and zsolti

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Úgy látszik, most minden médiumnak másik fotót küldtek ki...

HM facebook

101708664_3263211430432888_7735949322365173760_o.jpg
Itt még jobban látszik a SAR kiegészitők mibenléte:
1fba6b71c4f731b1425c855de2fbf537.jpg

Keresőfény, csőrlőrendszer...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Itt még jobban látszik a SAR kiegészitők mibenléte:
1fba6b71c4f731b1425c855de2fbf537.jpg

Keresőfény, csőrlőrendszer...
Hát ez csodálatos és az optika hol van (FLIR, stb), hogy meg is találjon valamit! Minek korszerű helikoptert venni, ha a színvonal a hidegháború alja! A fapados semmiért olcsóbb lett volna a Mi-2eseket reaktiválni...

Az irdatlan költséggel reaktivált, de legalább fegyvertelen mihuk után jönnek ezek a sétahelikopterek, amikkel lehet nappal, jó látási viszonyok között bohóckodni! Lassan valami katonai cuccot is vehetnénk!
 
  • Tetszik
Reactions: luperator

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Hát ez csodálatos és az optika hol van (FLIR, stb), hogy meg is találjon valamit! Minek korszerű helikoptert venni, ha a színvonal a hidegháború alja! A fapados semmiért olcsóbb lett volna a Mi-2eseket reaktiválni...
Egyedül ezt, a FLIR tornyot hiányolom a képről én is, mivel be a kabinba itt nem látunk...Szemmel láthatóan ez egy berepülésen készült fotó, nem feltétlenül kellett hogy teljes diszben legyen a heli. Akkor lehet igazából itéletet mondani, amikor ténylegesen szolgálatba, készenléti szolgálatba állnak idehaza és lesz kép arról,hogy azt milyen felszereltséggel teszik. Addig -mivel a gép sajátossága,hogy fel-le legózható róla minden- én nem itélkezem...,de ezt a "reaktivált Mi-2"-st ezt már elengedhetnénk...
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and alfa74

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Akkor lehet igazából itéletet mondani, amikor ténylegesen szolgálatba, készenléti szolgálatba állnak idehaza és lesz kép arról,hogy azt milyen felszereltséggel teszik.
Hagyjuk már ezt a selejtes szöveget, ugyanezt hallgattam az ebben a formában semmirevaló mihuk kapcsán is. Pontosan azt vettük, amit látunk, csak így minek! Nincs itt semmilyen könnyű támadóhelikopter, meg SAR képesség, hanem van több mint egy tucat sétahelikopter napsütéses jóidőre!

Ez a katonai H145:
maxresdefault.jpg


Ez meg a SAR:
H145M-D-HADD.JPG
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Hagyjuk már ezt a selejtes szöveget, ugyanezt hallgattam az ebben a formában semmirevaló mihuk kapcsán is. Pontosan azt vettük, amit látunk, csak így minek! Nincs itt semmilyen könnyű támadóhelikopter, meg SAR képesség, hanem van több mint egy tucat sétahelikopter napsütéses jóidőre!
Ha epét fogsz hányni akkor is ezek a gépek lesznek...,ha "selejtes" a szövegem, akkor meg ne reagálj rá.
Ha valóban érdekel a téma -és nem csak böfögni jársz ide- akkor bogarássz H145M témában legalább a német haderő csatornáján:
https://www.youtube.com/user/Bundeswehr/videos
...és talán láthatod, hogy "sétahelikopter"-nél picit többről van szó.
A másik dolog...köztudott, hogy ezt az elképzelt új modern magyar honvédséget (Zrinyi 2026) annak minden megújuló területével ugye kb. 6-7 év múlva kellene "átadni", mint valami kész projektet...szóval, csak nyugalom. Még csak 2020 van.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Ez a katonai H145:
Az ugye megvan, hogy ezt a kiállitás végett diszitették igy fel,...az Airbus, nem a szerbek.
Ezen meg az önvédelmi szenzor hiányzik,...és?!
Senki sem tudja, hogy még mi minden fog lapulni a raktárakban a gépekhez. Korábban @Terminator és én is tettünk be feltehetően magyar gépek berepüléséről képeket szenzortoronnyal (végre),...a kérdés inkább mindig az, hogy végül (!) a 20 géphez az egyes kiegészitőkből hány darab érkezik (csőrlő, gyorsköteles leeresztő, ajtólövész készlet, fegyverkonzolok, szenzortorony, keresőfény, belső egészségügyi készletek, ülések stb.)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Az ugye megvan, hogy ezt a kiállitás végett diszitették igy fel,...az Airbus, nem a szerbek.
Arról nem is beszélve, hogy ebben a konfigban sosem repülhet a szerb gép, mert a fenti képen lévő szenzortornyot nem rendelték meg hozzá. Helyette az van nekik mint ami a lenti SAR-on.
Ezen felül ki van mellé állítva egy Spike - ha jól látom - miközben a szerbek saját ATGM-et tesznek a saját gépeikre. Meg olyan NIR-t, mint ami pilonon van.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas
T

Törölt tag 1586

Guest
Senki sem tudja, hogy még mi minden fog lapulni a raktárakban a gépekhez. Korábban @Terminator és én is tettünk be feltehetően magyar gépek berepüléséről képeket szenzortoronnyal (végre),...a kérdés inkább mindig az, hogy végül (!) a 20 géphez az egyes kiegészitőkből hány darab érkezik (csőrlő, gyorsköteles leeresztő, ajtólövész készlet, fegyverkonzolok, szenzortorony, keresőfény, belső egészségügyi készletek, ülések stb.)
A magyar fegyverbeszerzések szomorú történeteiből kiindulva azt hiszem azért jogos az aggodalom ha nem látjuk a gépekre felszerelve ezeket a kiegészítőket.
Természetesen türelmesnek kell lenni de ha egy-két éven belül a kiegészítők nem kerülnek elő a raktárakból akkor @blogen nek lesz igaza...
Volt hír múltkor az Airbustól hogy a Spike integráció már az idén elkezdődik és jövőre már lövészeteket terveztek.
Borzasztóan kíváncsi vagyok mi számolunk e a H145-tel ATGM hordozó szerepkörben mert számomra ezeknek a helikopternek messze ez lenne a leg fontosabb feladata a honvédségen belül.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
A magyar fegyverbeszerzések szomorú történeteiből kiindulva azt hiszem azért jogos az aggodalom ha nem látjuk a gépekre felszerelve ezeket a kiegészítőket.
Természetesen türelmesnek kell lenni de ha egy-két éven belül a kiegészítők nem kerülnek elő a raktárakból akkor @blogen nek lesz igaza...
Hidd el nekem is ilyenkor a Gripenjeink földi csapásmérési képessége lebeg a szemem előtt, emlékezvén arra, hogy mikorra is sikerült beszerezni legalább az LGB-ket hozzájuk. Pontosan ezért is @blogen aggodalma nem alaptalan, de nekem olykor úgy tűnik, mintha itt sokan egy számitógépes játékban vásárolnának két kattintással, teljesen elrugaszkodva a valóságtól. Hogy példával éljek, meg kell nézni mi van a leszállitott szlovák Blackhawkokon,...és igy sorolhatnánk...
Borzasztóan kíváncsi vagyok mi számolunk e a H145-tel ATGM hordozó szerepkörben mert számomra ezeknek a helikopternek messze ez lenne a leg fontosabb feladata a honvédségen belül.
Maradjunk abban, hogy meglátjuk...elvileg 5 készletnek lennie kellene majd az alapcsomagban.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Maradjunk abban, hogy meglátjuk...elvileg 5 készletnek lennie kellene majd az alapcsomagban.
Hát ez az....
Merthogy OK...kel 4-5 SAR helikopter.
De a maradék 15 höz (nem 5 höz!!) ott kéne hogy legyen a ládákban a FLIR és a fegyvertartók, meg majd vagy 200 Spike 2 -ER (RF)
Meg kéne hogy legyen a gépekben Link 16 terminál és már ott kéne nyüzsögjünk valamelyik MUM-T program körül
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 118
113
Hát ez az....
Merthogy OK...kel 4-5 SAR helikopter.
De a maradék 15 höz (nem 5 höz!!) ott kéne hogy legyen a ládákban a FLIR és a fegyvertartók, meg majd vagy 200 Spike 2 -ER (RF)
Meg kéne hogy legyen a gépekben Link 16 terminál és már ott kéne nyüzsögjünk valamelyik MUM-T program körül
Ez így van. S most lehet engem köpködni megint, de addíg amíg nem így van, már évek óta s még ki tudja meddig, a mihu a legnagyobb harcértékű helikopterünk, amely egy új fegyvernemet teremtett újra...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Hát ez az....
Merthogy OK...kel 4-5 SAR helikopter.
De a maradék 15 höz (nem 5 höz!!) ott kéne hogy legyen a ládákban a FLIR és a fegyvertartók, meg majd vagy 200 Spike 2 -ER (RF)
Meg kéne hogy legyen a gépekben Link 16 terminál és már ott kéne nyüzsögjünk valamelyik MUM-T program körül
Te, ez a Link-16 ez nem egy rég elavult rendszer?