A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 409
7 943
113
Ez már nem opció. Ez már le van zsírozva. A 21-eseik kivonása legkésőbb 2023-ban kötelező lesz. Addigra hétszentség, hogy nem lesz bevethető gépük az új beszerzésből. Még mindig alkudozás szinten vannak. Ahhoz pedig hogy készültséget adjanak még nagyjából tippre még innentől 5-6 év is eltelhet.
Különben a móka hasonló, mint a szlovénoknál. Úgy tudom ott is az olaszokkal együtt csináljuk a felügyeletet (a tengerparti rész az olaszoké). A riasztásokat ilyen esetben a németországi központból küldik. Annak az országnak a készenléti gépeinek, amelyik földrajzilag alkalmasabb a feladatra.
Nyugi majd vesznek Kefirt izraeltől. :D A bukott használt F-16 helyett. :)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 533
28 018
113
Akkor azoknak nem tábornok az eleje?
Van 65 fős ezred jogállású szervezet.
Szerintem "jogállású" szervekkel nem lehet haderőt építeni. Nekem is van Audi méretű autóm, de én a neven hívom, úgy nem égő. :)
A hadsereg szervezetében katonák vannak, akik alá-fölérendeltségi viszonyban vannak egymással, ebből adódóan a nem harcoló egységekre is vonatkozik valamilyen szinten a hadszervezet. Ezért ezred-, dandár- stb jogállásúak ezek a szervezetek. Nem lett volna olyan bonyolult ezt magadtól se kisakkoznod!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 810
47 057
113
Valaki a múltkor tett be linket a mihu topikba hogy a brazilok eladnák a 12 db Mi-35 et. Vajon érdemes lenne lecsapni rájuk? Gondolom egy nagyobb felújítás után még bőven maradna bennük üzemidő.
Azokra már Haftar képében megvan a vevő.
Annak tükrében, hogy milyen rendszert szeretnénk kialakítani, azt gondolom, hogy nem igazán lenne értelme. Én még nem hallottam olyat, hogy Link 16-ot integráltak volna orosz eredetű technikába. Ahhoz olyan fedélzeti rendszer kell, ami tud mit kezdeni a Link 16-on érkező infókkal.
A gépek újsága miatt viszont az áruk valószínűleg túl magas lenne. Azzal nem volt gondom, hogy a 8 gépet felújíttattuk, de hogy ezekre az orosz eredetű rendszerekre építsük a harci helikopter "flottánkat" azt erősnek érzem. Ha deklarált cél, hogy megszüntessük az orosz technikai hátteret, akkor abba nem fér bele, hogy az elkövetkező 20-30 évre repképes technikát szerezzünk be ilyen gyökerekkel.
Inkább azt lehetne gyorsítani, hogy a H145M-ek mielőbb elérjék a tüztámogató képességet, hogy még mielőtt a Mi-24-eseknek lejár az üzemidő hosszabbítása, még előtte esetleg pénzzé lehessen őket tenni. A lengyelek biztosan felújítják a saját Hindjeiket, nekik erre megvan a saját cégük. Nekünk viszont az Airbus kontingens beérkezése után már nem lesz létszükséglet. Ezzel együtt azért még megvárnám, hogy mi lesz a Tiger MkIII csomaggal, valamint az Ausztrál tendernek a végeredménye.
Ha már úgy is összebútoroztunk az Airbus-szal, akkor ha olcsón megkaphatjuk őket, akkor a jelenleg 10 éves gépekben még bőven van üzemidő. Az Mk III pedig pont arra lenne jó, hogy a tragikus logisztikai hátteret (gyakorlatilag az összes rendszeresítő országnak eltérő gépei vannak) kiegyenesítse. A technikai gondok állítólag már megoldódtak (de legkésőbb az mkIII-mal meg fognak!).
Nagy előny lenne, hogy ugye az új Airbus-aink azt a HForce rendszert kapták, amelyiknek az alapja a Tiger rendszere. Tehát azonos lenne a fegyverzeti skála.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
Mondjuk abban konkrétan igazuk van, ezt jobb, ha nem is kezdjük el feszegetni, inkább tegyük azt jóvá egy ilyen uzlettel...
Szerintem annyira nem kell megfelelni a horvátoknak, mivel elég sokat keresnek ők a magyar túristákon és ha az alapján amit kifogásolnak vissza kellene adni az Ina-t, akkor az ún. privatizáció miatt ebben az országban is minden ma nyugati tulajdont is, mert hasonlóan korrupt ügyletek miatt kerültek oda. Egyébként már nincs nemzetközi elfogató parancs Hernádi ellen. Továbbá még nem tudom mit kaptunk kárpótlásért azért amikor kisegítettük őket anno 100 ezer géppityuval. Valamint békésen elüldögélnek a Drávaszögön, meg a Muraközön ami eszükbe sem jutott nekik se soha hogy miért is az övék. A határkerítésért is szerettek nácizni minket, aztán meg építettek ők is. És van magyarellenesség bennük is, csak nem tudom mire fel.
Csak vázlatosan azt mondom, hogy nem kell rájuk áldozati bárányként tekinteni....
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 533
28 018
113
Továbbá még nem tudom mit kaptunk kárpótlásért azért amikor kisegítettük őket anno 100 ezer géppityuval.
Hát először is, ők kifizették az árát, de mi nem szállítottuk le a fegyvereket. Pontosabban csak egy töredékét, pár ezret!

Ettől függetlenül Horvátországra hosszú távon se lehet partnerként számítani, el kell engedni minden illúziót velük kapcsolatban! Szerbia ezerszer inkább baráti ország, mint a horvátok, az érdekeink a szerb kapcsolathoz kötnek minket! Ha meg az INA-t akarják, akkor vásárolják vissza piaci áron, aztán ... ja, aztán nincs semmi, mert az INA egyetlen perspektívája Közép-Európa volt a MOL tulajdonában (energetikai tengeri kijárat Közép-Európának), anélkül max a mesés buszniai üzleti lehetőségek maradtak nekik, mert a MOL vadászterületére az ÖMV-nek se sikerült betörnie, nemhogy néhány szerencsétlen horvát cégnek! A horvát nacionalizmus a térség legostobább nacionalizmusa, mert annyi eszük nincs, hogy felnézzenek a szarosbilijükből, hogy mi a valóságos helyzetük!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 479
18 424
113
A hadsereg szervezetében katonák vannak, akik alá-fölérendeltségi viszonyban vannak egymással, ebből adódóan a nem harcoló egységekre is vonatkozik valamilyen szinten a hadszervezet. Ezért ezred-, dandár- stb jogállásúak ezek a szervezetek. Nem lett volna olyan bonyolult ezt magadtól se kisakkoznod!
Köszi. Erről fogalmam sem volt. :)
Ha viszont nem lehet 12 nél több lövész század, mert nincs pénz, akkor ne legyen másra se. Ezt nem lenne olyan bonyolult kisakkoznod.... :)
Én pl nem tudok olyan banyarrol, ahol több a mérnök, mint a bányász. Legalább is termelőből.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 533
28 018
113
Köszi. Erről fogalmam sem volt. :)
Ha viszont nem lehet 12 nél több lövész század, mert nincs pénz, akkor ne legyen másra se. Ezt nem lenne olyan bonyolult kisakkoznod.... :)
Én pl nem tudok olyan banyarrol, ahol több a mérnök, mint a bányász. Legalább is termelőből.
Jelenleg is több lövésszázad van tizenkettőnél (6+9 a két dandárban)!
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ettől függetlenül Horvátországra hosszú távon se lehet partnerként számítani, el kell engedni minden illúziót velük kapcsolatban! Szerbia ezerszer inkább baráti ország, mint a horvátok, az érdekeink a szerb kapcsolathoz kötnek minket!
Apró probléma hogy Szerbia Orosz csatlós.
Nemhogy nem NATO de még az EU sem tagja, és még jó darabig nem is lesz.
Ha tovább pörög az új hidegháború akkor számynkra v.színű Szerbia lesz a fő "hadműveleti irány".
Ezzel szemben a Horvátok nemcsak EU de NATO tagok is, úgyhogy ha tetszik ha nem, katonai téren számunkra a Horvátok a szövetségesek, Szerbia meg a potenciális ellenség.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and borisz

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 533
28 018
113
Apró probléma hogy Szerbia Orosz csatlós.
Nemhogy nem NATO de még az EU sem tagja, és még jó darabig nem is lesz.
Ha tovább pörög az új hidegháború akkor számynkra v.színű Szerbia lesz a fő "hadműveleti irány".
Ezzel szemben a Horvátok nemcsak EU de NATO tagok is, úgyhogy ha tetszik ha nem, katonai téren számunkra a Horvátok a szövetségesek, Szerbia meg a potenciális ellenség.
Ugyanez a helyzetünk Oroszországgal és Romániával is. Mégis jól disztingválunk! Nem lesz itt semmilyen fő csapásirány Szerbia irányába és felvonulás az oroszok ellen sem rajtunk keresztül. Mert nem érdekünk. Tetszik, nem tetszik ez a szövetségeseinknek, nem vesszük figyelembe a hülyeségeiket. Márcsak azért sem, mert Oroszország akkor is nagyhatalom és Szerbia akkor is funkcionáló nemzetállam lesz, amikor Franciaországban már teveszart szárítanak a házfalakon míg Nagy Britanniában az állandó esőtől vizes teveszarral füstölnek!
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Szerintem annyira nem kell megfelelni a horvátoknak, mivel elég sokat keresnek ők a magyar túristákon és ha az alapján amit kifogásolnak vissza kellene adni az Ina-t, akkor az ún. privatizáció miatt ebben az országban is minden ma nyugati tulajdont is, mert hasonlóan korrupt ügyletek miatt kerültek oda. Egyébként már nincs nemzetközi elfogató parancs Hernádi ellen. Továbbá még nem tudom mit kaptunk kárpótlásért azért amikor kisegítettük őket anno 100 ezer géppityuval. Valamint békésen elüldögélnek a Drávaszögön, meg a Muraközön ami eszükbe sem jutott nekik se soha hogy miért is az övék. A határkerítésért is szerettek nácizni minket, aztán meg építettek ők is. És van magyarellenesség bennük is, csak nem tudom mire fel.
Csak vázlatosan azt mondom, hogy nem kell rájuk áldozati bárányként tekinteni....

Igen, nem véletlenül lesz majd kikötő Triesztben (Olaszország) és nem pl. Fiume -ben (Horvátország). Mondjuk az is érdekes mellékszál lehet, hogy miért nem a szlovén Koper - de ez már tényleg messzire vezetne.

A horvátoknál emlékezni kell az elmúlt évekből nemcsak a MOL -al kapcsolatos ügyekre, de pl. a 2015 -ös "kedves" húzásukra is. Amikor pár ezer migránssal és horvát fegyveres erőkkel (fegyver Náluk) áttörtek vonattal Magyarországra. Mi a fegyókat nem vettük el, hanem azzal együtt visszakísértük a kollégákat épen- és sértetlenül. Namost ezt követően nem egy vaskos bocsánatkérés jött, hanem egy bő "fikázódást" követően majd csak később jött a feketeleves ... Nem csak a vagonok használati díját (!!), hanem az igen vastag ceruzával számolt takarítási díját (ui. a migránsok teliszarták a szerelvényeklet a legelejétől a legvégéig) is kiszámlázták a magyar államnak. Na hát ehhez azért pofa kell azért ... Akkoriban egyedül Kitarović elnök asszony ütött meg egyedül épkézláb és köszönö hangnemet felénk a teljes horvát politikai elit részéről ...

https://index.hu/belfold/2015/10/09/a_horvatok_kiszamlazzak_a_nalunk_lefoglalt_vonatot/
 
  • Tetszik
Reactions: Autodidaktakatona

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 181
92 518
113
Apró probléma hogy Szerbia Orosz csatlós.
Nemhogy nem NATO de még az EU sem tagja, és még jó darabig nem is lesz.
Ha tovább pörög az új hidegháború akkor számynkra v.színű Szerbia lesz a fő "hadműveleti irány".
Ezzel szemben a Horvátok nemcsak EU de NATO tagok is, úgyhogy ha tetszik ha nem, katonai téren számunkra a Horvátok a szövetségesek, Szerbia meg a potenciális ellenség.
Kettős folyanat van a szerbeknél. Egyrészt katonai téren "orosz csatlós", de elkezdett nyitni, H145M, az európai vonal felé. Jól halad az Uniós targyalasokon, amit a Bizottságnál, mi felügyelünk, némi hátszelet biztisítva.
Nem véletlen hogy a Merkel féle EPP a legmagasabb szinten kampányolt a mostani, szerb állam és kormánypárt mellett. Pedig lehetne kritikai álláspontot is képviselni.
De eléggé elkanyarodtunk....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 181
92 518
113
Igen, nem véletlenül lesz majd kikötő Triesztben (Olaszország) és nem pl. Fiume -ben (Horvátország). Mondjuk az is érdekes mellékszál lehet, hogy miért nem a szlovén Koper - de ez már tényleg messzire vezetne.

A horvátoknál emlékezni kell az elmúlt évekből nemcsak a MOL -al kapcsolatos ügyekre, de pl. a 2015 -ös "kedves" húzásukra is. Amikor pár ezer migránssal és horvát fegyveres erőkkel (fegyver Náluk) áttörtek vonattal Magyarországra. Mi a fegyókat nem vettük el, hanem azzal együtt visszakísértük a kollégákat épen- és sértetlenül. Namost ezt követően nem egy vaskos bocsánatkérés jött, hanem egy bő "fikázódást" követően majd csak később jött a feketeleves ... Nem csak a vagonok használati díját (!!), hanem az igen vastag ceruzával számolt takarítási díját (ui. a migránsok teliszarták a szerelvényeklet a legelejétől a legvégéig) is kiszámlázták a magyar államnak. Na hát ehhez azért pofa kell azért ... Akkoriban egyedül Kitarović elnök asszony ütött meg egyedül épkézláb és köszönö hangnemet felénk a teljes horvát politikai elit részéről ...

https://index.hu/belfold/2015/10/09/a_horvatok_kiszamlazzak_a_nalunk_lefoglalt_vonatot/
Szlovén kikötő volt a terv, de az előző szlovén kormány másképp gondolta. Ma már más szelek fújnak.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 769
6 745
113
Jelenleg is több lövésszázad van tizenkettőnél (6+9 a két dandárban)!
Köszi. Erről fogalmam sem volt. :)
Ha viszont nem lehet 12 nél több lövész század, mert nincs pénz, akkor ne legyen másra se. Ezt nem lenne olyan bonyolult kisakkoznod.... :)
Én pl nem tudok olyan banyarrol, ahol több a mérnök, mint a bányász. Legalább is termelőből.
Üdv a Honvédségben :D a példáddal élve, itt 100 emberből 80 mérnök és a többi bányász :D
amúgy arra gondol hogy az ötösöknél van 3x3 meg a 25-ösben 2x3 de azt elfelejti hogy mindez PAPÍRON létezik, nagyon nincsenek feltöltve (mostanában lett jobb a helyzet de hosszútávon javulás aligha várható komolyabb lépések hiányában, sőt, épp az ellenkező irányba léptek az okosok) , abban igaza van hogy papíron több van de hogy jónéhány mennyi harcértékkel bír... hát az más kérdés
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv