A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Mondjuk egy NASAMS esetében, ha a "Norvégok" már most így packáznak velünk ( ha egyáltalán tényleg ez az oka annak, hogy a beszerzés bejelentése látszólag késik) akkor azért el kellene gondolkodni, hogy miként lesz akkor az oktatás, alkatrész ellátás, support, stb. ha nekik épp nem tetszik valami. Bár ez igaz lehet a többire is.
Egyébként a Kongsberg kinek a tulajdona valójában?

Tozsdei cég, 50% +1 a norvég állam kezében (keresk. minisztériumon keresztül.)
 
K

kamm

Guest
Úgy gondolom a szerződések elég hosszúak és reszletre menőek ahhoz, hogy egyik fél se pattoghasson alaptalanul. Én ilyesmitől nem tartok. Svédekkel is volt/van csörténk mégis működik a "Gripen képesség", CG-t is vettünk stb. ...nem lenne gond ilyesmivel szerintem.

A Saab, szintén piaci cég, de legnagyobb részvényese a Wallenberg csalad (igen, az.) Ok ugyan kvazi egy intézmény Svedorszagban, szinte minden nagy cegben benne vannak nagyban, egyértelműen a sved üzleti diplomacia részei, de akkor is maganbefektetok. Nem fognak kezzel belenyulkalni a befektetési alapjaik altal tulajdonolt részvények mogott álló egyik ceg uzletmenetebe sem.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 723
5 786
113
Mondjuk egy NASAMS esetében, ha a "Norvégok" már most így packáznak velünk ( ha egyáltalán tényleg ez az oka annak, hogy a beszerzés bejelentése látszólag késik) akkor azért el kellene gondolkodni, hogy miként lesz akkor az oktatás, alkatrész ellátás, support, stb. ha nekik épp nem tetszik valami. Bár ez igaz lehet a többire is.
Egyébként a Kongsberg kinek a tulajdona valójában?

A norvég szálnak nincs jelentôsége (annyiban csak, hogy ez szolgál a halogatás indokául). Tartom, hogy a US elnökválasztásig nem lesz kontrakt, ott dôl el, megyünk-e ebbe az irányba, vagy inkább MBDA/Thales.
Az Arrow amúgy szerintem felejtôs, szinte semmilyen politikai hozadéka nem lenne.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 443
46 342
113
Amerikai hadsereg vásárol 30 orosz Mi-17 helikoptert Afganisztánban való használatra a magas, forró területeken
(Az afgán Nemzeti biztonsági szervek használták a gépeket)
https://www.militaryaerospace.com/c...ters-for-use-in-high-hot-areas-of-afghanistan
Ezt tudom! Sőt azt is, hogy ebben a programban vett részt az MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, akik a kiképzést intézték.
Ugyanakkor, hogy került hozzánk a szimulátor, és nem az Afgánokhoz? Miközben nálunk pár éven belül kivonják a típust, az afgánoknak meg most lett új vásárolva. :cool::D
Azért remélem, hogy valami durva jó cucc, és simán átalakítható másik típusú helikopter szimulálására is... :rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 443
46 342
113
"In May, Hungarian Defence Minister Tibor Benkő told local broadcaster Radio Kossuth his ministry planned to invite bids from MBDA with its Aster systems, Israel Aerospace Industries with the Arrow missile, the MEADS international consortium with the Medium Extended Air Defense System, and Kongsberg and Raytheon with the NASAMS."
Van választék, OV-nak meg tök mindegy - technikailag - hogy mi lesz, a külpolitikánkba bármelyik "szál" beilleszthető. Érthető okokból ezt a tüskét ott akarja hagyni a norvégokban azzal, hogy teljes komolysággal NASAMS-ot akar. Sajnos ez a tili-toli azoknak, akik tűkön ülve várjuk a bejelentéseket nem igazán kedvez...marad a várunk és várunk...
Szerintem meg a kettő nem zárja ki egymást. Ugye a NASAMS nem rakéta elhárító rendszer. Voltak róla pletykák, hogy lesz külön olyan is.
Lehetségesnek tartom, hogy a veszprémi radaros ezredhez hasonlóan a győriek is dandárrá fognak alakulni. Tartalmazni fog az új dandár majd 1-2 osztály rakéta elhárító, meg 1-2 osztály NASAMS-ot. Plusz harcbiztosító, és logisztikai zászlóaljakat.
A Mistralok meg vagy maradnak, vagy mennek le VSHORAD-nak a lövészdandárokhoz 1-1 üteg csöves légvédelem együtt (CRAM).
Ezzel a módszerrel pedig szerintem megoldható egy elég átfogó, differenciált légvédelmi rendszer kiépítése.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 618
113
Plusz jó lenne ismét egy jó manpad kategoria.
Több minden lenne jó!

Csapatlégvédelemnek kellene sorrendben lentről felfele:
- drónelhárításra alkalmas kézi rendszer
- MANPADS
- drónok elhárítására alkalmas nagy mobilitású rendszer felderítő radarral és optikával
- Mistral (megvan), de új járművön, radarral, optikai szenzorokkal, a járműből vezérelve!
- nagy mobilitású közepes csapatlégvédelmi rendszer

Objektumvédelemre kellene: alapvetően Kecskemétre és Szolnokra
- drónok elhárítására alkalmas kis hatótávú rendszer
- gépágyús, vagy a jövőben lézeres, nagy precizitású, a bombákat, rakétalőszert is elhárítani tudó rendszer
- közepes légvédelmi rendszer (elvben ez lenne a NASAMS) a két fontos katonai légibázis (Kecskemét és Szolnok) és a hadianyagraktárak védelmére. Ha ezen túl belefér, akkor még a fővárosnak is jusson üteg!
- hosszú távon valamilyen rakétaelhárításra is alkalmas nagy hatótávú rendszer, alapvetően a légvédelmi ernyő kiterjesztése céljából az ország közepén található három fontos repülőtér (Ferihegy, Kecskemét, Szolnok) és a köztük található hadianyagraktárak védelmére.

Ebből a legutolsó tételen (nagy hatótávú) kívül minden kellene és nagyon! Persze az utolsó se lenne rossz, de az a luxi rész egyelőre.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 618
113
Nem is lenne olyan nagy durranás.
300 Gromot venni a lengyelektől, aztán szevasz.
Majdhogynem semmibe nem kerülne és onnantól kezdve már lenne egy "burok" a magyar gyalogság körül, amibe senki nem akarna berepülni (gépágyú és nem irányított rakéta kihúzva! Ha a Mistral átkerülne radarral és rendes optikával szerelt járműre, akkor pedig lenne egy újabb burok, ami elrettentené a rövidebb hatótávú, légi indítású ATGM-eket is.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 013
113
majd Hornek, utobbiak az agrariummal egyetemben, pedig azt a teeszesites, majd 1956 utan beken hagytak a komcsik es vilagszinvonalu agrarfejleszteseket dolgokat produkaltak. Mindezt a 10-20 evvel korabban romma lott orszagban.
Csak a történelmi hűség kedvéért jegyzem meg, hogy az agráriumot a téeszekkel a Fidesz verte szét '98 után.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
20200629_MH-86.-Szolnok-Helikopter-B%C3%A1zis-15.jpg

:(
 
  • Tetszik
Reactions: Galthran and Ocses

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 081
31 021
113
A haditechnikai tudásod számomra tiszteletre és irigylésre méltó, de ebben tévedsz. Ez nyersanyag, szaktudás és gazdaságosság kérdése. Az ipar (gyárak-eszközök) telepíthetők, relatív rövid időn belül megvalósíthatók, amennyiben van rá anyagi keret. A szaktudás megszerzése már időigényes (attól, hogy lediplomázol még nem leszel profi), a nyersanyag beszerzése és a gazdasági megtérülés pedig az igazi szűk keresztmetszet.
Én csak műkedvelő fotelharcász vagyok.
Jó pénzért bármilyen üzemet fel lehet épiteni,bármilyen iparágban.Meg türelemmel.
Tény,hogy nem fog ez minden téren rentábilis lenni,van amibe bele se szabad emiatt kezdeni.
Node....Egy nemesacélmű nem csak katonai szükségletre termelhet,sőt,elsősorban polgári ipari piacra kéne termelnie.
Egy csőgyártó gépsor nem olcsó.Egy igazán jó gépsorért talán még egy vidéki kisvárosnak épült stadion árának tizedét is elkérik.....
Egy csőgyártó gépsor is kielégithet polgári,piaci igényeket is.(legfeljebb újra lesz magyar vadászfegyver gyártás.A FÉG Puszta még ma se egy elavult konstrukció,a jó öreg Montecarló meg örök)
Ami lényeges.A mai háborúk meglehetősen intenziv tűzharcokkal járnak.Pl Groznij második ostromakor jellemezték azzal a harcok hevességét,hogy az AK 15ezer lövéses csőélettartamát 1héten belül kimeritették....A gp-k csöve cserélhető.De ha éppen a harc hevében ez késik,gyorsan leamortizálódik a cső.Másik kell helyette.
Nem tudom,hogy mennyi a Bren 2 tervezett csőélettartama(ez a használattol is függ,mert a felforrosodott cső gyorsabban amortizálódik),de ha kellően intenziv a kiképzés,10év alatt békeidőben is kikopik a fegyvercső.Cserélni kell.
Minden hadsereg alapja a gyalogság,legalapvetőbb fegyvere a gyalogos egyéni fegyvere.A gyalogsági fegyvereket és lőszereket legalább biztositanunk kéne hazai forrásbol.Az a fegyvergyártás,ami nem tartalmaz fegyvercsőgyártást,az nem fegyvergyártás.
Azonkivűl az én koncepcióm a kétszintű hadszervezet.Hivatásos/szerződéses Honvédség,és svájci miliciarendszer mintájára szervezett területvédő Nemzetörség.Egy ilyen rendszerben ki lenne használva az a csőgyártó kapacitás..
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 443
46 342
113
Minden hadsereg alapja a gyalogság,legalapvetőbb fegyvere a gyalogos egyéni fegyvere.A gyalogsági fegyvereket és lőszereket legalább biztositanunk kéne hazai forrásbol.Az a fegyvergyártás,ami nem tartalmaz fegyvercsőgyártást,az nem fegyvergyártás.
Hányszor kell még elmondani neked, hogy lesz csőgyártás is? o_O
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 630
113
Ezt tudom! Sőt azt is, hogy ebben a programban vett részt az MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, akik a kiképzést intézték.
Ugyanakkor, hogy került hozzánk a szimulátor, és nem az Afgánokhoz? Miközben nálunk pár éven belül kivonják a típust, az afgánoknak meg most lett új vásárolva. :cool::D
Azért remélem, hogy valami durva jó cucc, és simán átalakítható másik típusú helikopter szimulálására is... :rolleyes:



2017.02.02-án írtak ki közbeszerzést ennek a szimulátornak a beszerzésére.

2018.03.19-én született meg a döntés, hogy a Thales nyerte a közbeszerzést 1,649 millió Euróért. (Alvállalkozásra vonatkozó információk: Pilótafülke hardver telepítése)

2019.02.08-án adták át a szimulátort.


2018. december 14-én született meg a döntés a H225M-ek beszerzéséről.


Ideális esetben vettek egy H225M szimulátor, mert már 2017 elején tudták hogy azt a típust fogják rendszeresíteni, csak "ráprogramoztatták" a Mi-17 megjelenítését, hogy ne álljon évekig kihasználatlanul.

Kevésbé ideális esetben a Mi-17-es felújítás mellé vették a szimulátort, mert tudták hogy az 5 géppel nem lesz elég repülési idő az alapos képzésre.

Még kevésbé ideális esetben, ki volt adva a jelszó hogy "itthon kell megoldani a teljes pilótaképzést" és/vagy "Magyarország regionális képzési központ lesz", ezért vettek 550 millió forintért egy hasonló szimulátort, mint ami a szlovákoknál, horvátoknál és a cseheknél is van már.


H145M taktikai szimulátornak lehet ezt használni? Azt nyilatkozták hogy mindenre is jó vagy jó lesz...



Itt egy összefoglaló 2017-ből:

https://jogalappal.hu/helikopterszimulatort_kap_az_mh_86_szolnok_helikopter_bazis/

"Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative (MHI) program keretében, francia támogatással 2017. márciustól állt rendelkezésre a harcászati szimulátor kiépítéséhez szükséges pénz."

Hogy ehhez miért kellettek az amerikaiaktól a "segélyként adott" csökkentett árú használt(?) eszközök 1,929 millió USD-ért, azt nem tudom elképzelni. De az időpontok kb. egyeznek és kb. az árak is. De hogy az átadás időpontjáig miért csak 178 ezer USD értékben szállították le az amerikaiak, az is rejtély. Lehet, hogy közben meggondolta magát a Honvédség, mert megszületett a döntés a H225M beszerzéséről és mégsem költenek már el 1,75 millió USD-t a Mi-17 szimulálására?

Persze az is lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz és az excel fájlban szereplő tételeket az afgánok kapták, csak Magyarország fizette. Ez volt a magyar hozzájárulás az afgán helikopteres képzéshez a kiképző pilótákon kívül. Ebbe az irányba kellene még egy kicsit olvasgatni, hátha találunk még valami információt...