Páncélgránátos?
Az a németeknél már foglalt elnevezés.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Páncélgránátos?
A CV-90 nagyon drága tudjuk a cseh tender óta, az Ascod árban megfelelő lenne, azonban nincs úszóképes változata, így egy kerekes, úszóképes APC rendszeresítése szükséges lenne mellé. Még a lengyel Borsuk jöhetne szóba, de az legelőbb 2023-ban kerül sorozatgyártásra, meg a lengyelek saját igénye lefedi vagy másfél évtizedre a gyártókapacitást. És azért a koreai K-21, mert így gyakorlatilag egy típussal le tudunk fedni minden igényt, könnyebb úszóképes, nehéz IFV, FSV. Nem lenne szükség kerekes járművekre, csak a kebabos kocsikra. A 40 mm-es fő fegyverzete meg overkill minden hk-nál könnyebb cél ellen.Miért pont koreai? Még annyit sem bizonyított mint a német ráadásnak meg még jó messze is vannak. Nagyjából eu-n belül mindent tudnánk szerezni a korea árakhoz hasonlóan.
Számold ki, közel 400 millió USD fizetünk a 24 db PZH 2000-ért, a norvégek 24 db K-9 önjáró tarackért és 6 db K-10 ARV-ért fizetnek 200 millió USD-t. A K-21 IFV-re 4-4.5 millió dolláros árakat olvastam, még a K-21 XC-8 120 mm-es löveggel is csak 7.5 millió USD szemben a Puma és a Lynx 10 millió USD feletti árával. Arról nem is beszélnék, hogy a K-21 40 mm-es gépágyúja szétkapja az agyonpáncélozott német IFV-ket is. Természetesen a koreai nehéz IFV biztos drágább, erre konkrét árat nem találtam, de abból nekünk elég lenne 2-3 zászlóaljnyi mennyiség.
Ha az IFV-kre szánt pénznek vesszük az 1300 milliárdot, a 200 német PUMA/Lynx/Boxer árából vehetnénk kb 2-3 zászlóaljnyi AS-21, 3-4 zászlóaljnyi K-21 gyalogsági harcjárművet, és 1 zászlóaljnyi K-21 XC-8 úszóharckocsit. Ez alsó hangon is 300 darab jármű
Az a németeknél már foglalt elnevezés.Arra gondoltam én is, de azoknál már rég azok a gyalogosok. Ebből az apropóból ötlöttem ki a páncélos lövész elnevezést. Mégis jobban hangzik, mint a gépesített lövész, vagy csak lövész.
![]()
Ja ez kb 3-4 dandár. Ez biztos nem futja ki a 2%-ból.
Én mindössze a NATO felajánlás 2 dandárral számoltam, kizárólag láncos technikával. Azonkívűl meg a török gépek. Hk-nál maradnék a német vonalon, viszont IFV-nél a K-21 családot favorizálnám, minden változatával. Az önjáró tüzérségnél meg a PZH2000 mellé a hasonló tudású, de feleannyiba kerülő K-9. A Himarssal egyet értek.
Szerintem a gepesitett lovesszel semmi baj nincs, en siman elvallalnam.
Debogy fele! Leírtam neked, hogy a norvégok 9M USD-ért vették a K-9 darabját.Kb fele annyi az ára. És szerintem a mi igényeinknek megfelelnek, legalábbis a IFV és SPA szintjén. Nem sokra megyünk a dísszemle mennyiségű eszközökkel
A török meg a lengyel licenszelt cucc, az észtek kapkodnak mindenért az "orosz veszély" miatt, a norvégok meg a finnek lövésem sincs miért azt vették.A CV-90 nagyon drága tudjuk a cseh tender óta, az Ascod árban megfelelő lenne, azonban nincs úszóképes változata, így egy kerekes, úszóképes APC rendszeresítése szükséges lenne mellé. Még a lengyel Borsuk jöhetne szóba, de az legelőbb 2023-ban kerül sorozatgyártásra, meg a lengyelek saját igénye lefedi vagy másfél évtizedre a gyártókapacitást. És azért a koreai K-21, mert így gyakorlatilag egy típussal le tudunk fedni minden igényt, könnyebb úszóképes, nehéz IFV, FSV. Nem lenne szükség kerekes járművekre, csak a kebabos kocsikra. A 40 mm-es fő fegyverzete meg overkill minden hk-nál könnyebb cél ellen.
Norvégia, Finnország, Észtország, Törökország rendszeresítette a K-9 önjáró löveget+ a lengyel tesók meg az alvázát használják. Nekik nem gond a távolság?
Nem jön ki a matek a fele annyira.Semmi sem kerul feleannyiba, csodak nincsenek. Vagy az anyag nem olyan, vagy a support, vagy trening es logisztika nincs benne, akarmi. Nemetektol idehozni egy testet vasuton megoldhato, Koreabol egy extra hull mar repulon jon, piszok dragan stb stb.
Ezt áruljátok már el, hogy honnan vettétek, hogy EGYSZERRE fogunk 2 dandárt felajánlani a NATOnak!?!Ja ez kb 3-4 dandár. Ez biztos nem futja ki a 2%-ból. Én mindössze a NATO felajánlás 2 dandárral számoltam, kizárólag láncos technikával. Azonkívűl meg a török gépek. Hk-nál maradnék a német vonalon, viszont IFV-nél a K-21 családot favorizálnám, minden változatával. Az önjáró tüzérségnél meg a PZH2000 mellé a hasonló tudású, de feleannyiba kerülő K-9. A Himarssal egyet értek.
Eredetileg alövészszállitókon vitt lövészek megnevezése a II.vh-ban.De a hh alatt már kifejezetten a Marder ifv-hez kapcsolódik.M113,Fuchs egységek gépesitett lövészként szerepeltekAz a németeknél már foglalt elnevezés.Arra gondoltam én is, de azoknál már rég azok a gyalogosok. Ebből az apropóból ötlöttem ki a páncélos lövész elnevezést. Mégis jobban hangzik, mint a gépesített lövész, vagy csak lövész.
![]()
Nem! Ott a páncélgránátos az, aki jelenleg vegyesen Marderben és PUMA-ban ül. Talán nehézlövésznek lehet fordítani. Mondjuk náluk elég régóta van annak hagyománya.Az a németeknél már foglalt elnevezés.Arra gondoltam én is, de azoknál már rég azok a gyalogosok. Ebből az apropóból ötlöttem ki a páncélos lövész elnevezést. Mégis jobban hangzik, mint a gépesített lövész, vagy csak lövész.
![]()
A finnek azért mert marha olcsón jutottak a koreaiak felesleges K9-eihez.A török meg a lengyel licenszelt cucc, az észtek kapkodnak mindenért az "orosz veszély" miatt, a norvégok meg a finnek lövésem sincs miért azt vették.
Úgy hirlik,hogy a mozgékony tűzcsapásos taktikában jelenleg a koreai a legjobb a világon.A finnek azért mert marha olcsón jutottak a koreaiak felesleges K9-eihez.
A norvégok az Archer programban voltak benne, de egyrészt az nagyjából annyira jött volna ki, mint a lánctalpas K9, és akkor rájöttek, hogy bár sok pénzük van, de a terep és a hó inkább a láncosnak kedvez.
Hogy végül miért a K9-nél maradtak a PZH helyett, azt nem tudom. Lehet, hogy akkor éppen nem volt gyártásban???
De az is lehet, hogy valamilyen fizikai paraméter nem engedte (főleg a súly) a PZH-t. Ugye a PZH vagy 8 tonnával nehezebb.
Közepes dandár 2023, nehéz dandár 2028Ezt áruljátok már el, hogy honnan vettétek, hogy EGYSZERRE fogunk 2 dandárt felajánlani a NATOnak!?!
1.39 milliárdot fizettünk a csomagért, legalábbis a németek szerint. Magyarország páncélos technikára ennyit fizetettA török meg a lengyel licenszelt cucc, az észtek kapkodnak mindenért az "orosz veszély" miatt, a norvégok meg a finnek lövésem sincs miért azt vették.
Keresgettem, a páncélos üzletre (leo pzh és kiszolgáló járművek + hídvetők) a neten 565 és 600M$ között vannak említések amit vegyünk 600-nak és tételezzük fel, hogy csak 44+12+24 nehéz technikáért fizettünk a többit grátiszként adták a németek így 7,5M$/db-ra jön ki az ár 80 járműre (de tudjuk ennél több jön így a /db ár csökken, ugyebár 5 mentőjármű és 3 hídvető +Xdb MAN tgk)
Ha a norvég üzletet veszem 215M$ 24+6 járműre akkor az ár 7,1M$/db
IFV-re meg mi is kérhetünk wotan35-öt.
On December 20, 2017, a contract was signed between Hanwha Land Systems and Norwegian Defence Materiel Agency for ₩245.2 billion to supply 24 K9 Thunder and 6 K10 ARV by 2020. 245 milliárd won az 178 millió euro vagy 202 millió dollárDebogy fele! Leírtam neked, hogy a norvégok 9M USD-ért vették a K-9 darabját.
Eredetileg alövészszállitókon vitt lövészek megnevezése a II.vh-ban.De a hh alatt már kifejezetten a Marder ifv-hez kapcsolódik.M113,Fuchs egységek gépesitett lövészként szerepeltek
Nem! Ott a páncélgránátos az, aki jelenleg vegyesen Marderben és PUMA-ban ül. Talán nehézlövésznek lehet fordítani. Mondjuk náluk elég régóta van annak hagyománya.
Ezen túl vannak a sima jäger (lövész) alakulatok főleg Boxerben. Meg vannak hegyivadászok, akik most már szintén Boxert kapnak. Esetleg BvS-10-ben "hernyóz nak".![]()
És ez mi alapján "hírlik"?Úgy hirlik,hogy a mozgékony tűzcsapásos taktikában jelenleg a koreai a legjobb a világon.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..