Ha már itt lenne min 24db az is késő lenne.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha már itt lenne min 24db az is késő lenne.
Elég sok sebből vérzik ez a dolog, minek boxer ha van patria ( és visa versa)?? , rábára himmars?? Minek az fa259?? Milyen célra állítasz fel egy összesen 70.000 szárazföldi haderőt? Mit jelent Neked a magas fizu? Mitől vonnád el a többletkiadásokhoz fedezetül szolgáló összeget? Milyen struktúrába illesztenél be ennyi technikát?és mikorra?A magyar honvédséget én így képzelném el
A vízfejet persze megpróbálnám csökkenteni, de úgysem sikerülne komolyabb mértékben, ezért valószínűleg átszervezném. Lehet kellene is az alább felsoroltak miatt, mert ehhez nagyon jó logisztika szükséges.
A hadsereg így állna fel:
- Reguláris (30000 fő) magas fizetés
- Nemzetőrség (Nemzeti Gárda-szerűen) 30000 fő (40-50 bruttó havonta - cserébe bárhol és bármikor bevethető, ha szükség van rá)
- Milícia (Landwehr) (akár 100000 fő, csak a saját kistérségben bevethető - a mostani zsoldért - higgyétek el nemcsak pszichopaták jelentkeznének! Előnye, hogy fegyveres konfliktus esetén az első napokban nem egymásban kárt tevő, maga alá piszkító sorozott újoncok lennének behívva)
Szerintem ez működőképesebb, mint a mostani káosz a tartalékosoknál. Szerintem a mostani rendszer a legrosszabb, ennél még a sorkötelesség is jobb, de az nem lesz.
Felszereltség (a teljesség igénye nélkül)
Légierő:
2 század Gripen E
1 század F/A -259 Striker (inkább ez, mint az ALCA - valamilyen cseh úgyis lesz.)
Csatahelikopter 14 db Mangusta
A szállítóhelikopterek száma is kiegészítésre szorul.
Szárazföldi erők:
2 zászlóalj Leo 2 A7+
220 Lynx
300 Boxer
500 Patria
200 Kebab
22 Pzh + sürgősen 2 használt
26 db Archer
50 db Rábára szerelt HIMARS vagy hasonló
Kiváló egyéni felszerelés a katonáknak természetesen - és nem stewardess egyenruha.
Hát ez csak nagyvonalakban.
![]()
Mivel a láncos szerintem Puma vagy KF 41-es lesz, a jó üzlet reményében akkor inkább Boxer, persze itt nem csak az árakat értem, de viszont Patriaból gondolom többet tudnánk beszerezni. Na,de a lúd legyen kövér, akkor inkább Boxer plusz legalább 24 db gumis önjáró tüzérséget minimum.Bizony vagy Boxer vagy Patria.
A magyar honvédséget én így képzelném el
A vízfejet persze megpróbálnám csökkenteni, de úgysem sikerülne komolyabb mértékben, ezért valószínűleg átszervezném. Lehet kellene is az alább felsoroltak miatt, mert ehhez nagyon jó logisztika szükséges.
A hadsereg így állna fel:
- Reguláris (30000 fő) magas fizetés
- Nemzetőrség (Nemzeti Gárda-szerűen) 30000 fő (40-50 bruttó havonta - cserébe bárhol és bármikor bevethető, ha szükség van rá)
- Milícia (Landwehr) (akár 100000 fő, csak a saját kistérségben bevethető - a mostani zsoldért - higgyétek el nemcsak pszichopaták jelentkeznének! Előnye, hogy fegyveres konfliktus esetén az első napokban nem egymásban kárt tevő, maga alá piszkító sorozott újoncok lennének behívva)
Szerintem ez működőképesebb, mint a mostani káosz a tartalékosoknál. Szerintem a mostani rendszer a legrosszabb, ennél még a sorkötelesség is jobb, de az nem lesz.
Felszereltség (a teljesség igénye nélkül)
Légierő:
2 század Gripen E
1 század F/A -259 Striker (inkább ez, mint az ALCA - valamilyen cseh úgyis lesz.)
Csatahelikopter 14 db Mangusta
A szállítóhelikopterek száma is kiegészítésre szorul.
Szárazföldi erők:
2 zászlóalj Leo 2 A7+
220 Lynx
300 Boxer
500 Patria
200 Kebab
22 Pzh + sürgősen 2 használt
26 db Archer
50 db Rábára szerelt HIMARS vagy hasonló
Kiváló egyéni felszerelés a katonáknak természetesen - és nem stewardess egyenruha.
Hát ez csak nagyvonalakban.
![]()
Lynix-raTudod te milyen szar érzés amikor átlag feletti vagy és szűk helyre kell bepréselned magadat
![]()
Olyankor én nyálazni szoktam.![]()
Oké oké , fair play , akkor a kövi kérdések merültek fel bennem még :Öööö... nem mindenre tudok válaszolni. Pl. nem tudok költségvetést mellékelniMeg a pontos fizetési javaslatok sem az én hatásköröm jelenleg.
Az általam leírt elképzelés finanszírozására Mo teljes közigazgatási átszervezése lenne a fedezet, ami jelenleg egy pénzügyi fekete lyuk. Nézzétek meg a költségvetési tételt. Sajnos ebben két évtizedes tapasztalatom van, hogy ebben az országban a megszorítás és a pazarlás mindig is együttesen jelentkezett. De ez offtopic.
A Boxernél már egyszer írtam, hogy nem tudunk belőle eleget venni, ezért ebben az esetben a BTR-ek egy része feltehetően maradni fog. Érdekes, hogy senkiben nem merül fel, hogy Boxer és BTR??? Brrrr. Csak szegény Patria szúr szemet.
A Rába önjáró löveg elképzelés korábban közelfogadott volt, most ehhez képest egy technikailag sokkal könnyebben megoldható Rába- HIMARS javaslatot tettem. De tőlem lehet más platformon is, csak sajnálom a Rábát. Szerintem ezt meg tudná oldani.
A cél pedig az, hogy a családom (sőt még az unokáim is) nyugodtan éljen otthonában, ugyanis néhány szomszéd népben nem bízom, különösen, ha eszkalálódna a helyzet.
Elég sok sebből vérzik ez a dolog, minek boxer ha van patria ( és visa versa)?? , rábára himmars?? Minek az fa259?? Milyen célra állítasz fel egy összesen 70.000 szárazföldi haderőt? Mit jelent Neked a magas fizu? Mitől vonnád el a többletkiadásokhoz fedezetül szolgáló összeget? Milyen struktúrába illesztenél be ennyi technikát?és mikorra?
Amúgy értem hogy kezdő próbálkozás , nem kötözködésből kérdezem csak érdekel a megvalósítás
Mivel a láncos szerintem Puma vagy KF 41-es lesz, a jó üzlet reményében akkor inkább Boxer, persze itt nem csak az árakat értem, de viszont Patriaból gondolom többet tudnánk beszerezni. Na,de a lúd legyen kövér, akkor inkább Boxer plusz legalább 24 db gumis önjáró tüzérséget minimum.
Oké oké , fair play , akkor a kövi kérdések merültek fel bennem még :
1.) minek tartanád bent a BTR-t? Már akkor szar volt mikor ide került
2.) értem hogy sajnálod a rábàt de hamar felejteni kell , mi másra raknád a HIMMARSt? HA az amik így odaadjak mert ez sem biztos ám
3.) ahhoz hogy ilyen számokkal dobálózzunk , legalább egy nagyon durva becslést adhatnál ami a költségvetést illetve ezen belül a fizukat illeti mert enélkül olyan mintha két ember anyázna egymásnak teljesen értelmetlenül mert ez nagyon sok dolog alapja , innen kell indulni hogy lehessen tovább számolni
Oké oké , fair play , akkor a kövi kérdések merültek fel bennem még :
1.) minek tartanád bent a BTR-t? Már akkor szar volt mikor ide került
2.) értem hogy sajnálod a rábàt de hamar felejteni kell , mi másra raknád a HIMMARSt? HA az amik így odaadjak mert ez sem biztos ám
3.) ahhoz hogy ilyen számokkal dobálózzunk , legalább egy nagyon durva becslést adhatnál ami a költségvetést illetve ezen belül a fizukat illeti mert enélkül olyan mintha két ember anyázna egymásnak teljesen értelmetlenül mert ez nagyon sok dolog alapja , innen kell indulni hogy lehessen tovább számolni
Szerintem elnézted a rajzot - nem 70.000 szárazföldi haderőt vizionál a kolléga. Szerintem elnéztél egy nullát a 'Milícia' rovatban - ui. nem 30.000 (Reguláris) + 30.000 (Nemzetőrség) + 10.000 (Milícia) -t képzel el. Ez adná ki az Általad írt 70.000 főt.
Hanem 100.000 fő Milíciát (!!).
Azért a logika ott is sántít illetve zavaró, hogy a jelenlegi vagy tervezett technika jórészét külön érti - azaz ezekhez képest plussz. Ezt a PzH2000 -knél hangsúlyozta is (azaz 24 új amiről tudunk valamint + 22 db és 2 db használt még plusszban). Feltételezem pl. a Gripen -eknél sem más a helyzet - azaz a mostani egy század mellé jönne egy ezred Gripen E/F ...
Volt korábban egy egész jó ilyen tervezet - persze az is "sántított" sok helyen. El is indult a vita, hogy regulárisok esetén milyen fegyvernemek legyenek-ne legyenek, miért nem alegység szinten vannak avagy éppen miért magasabb egység szinten stb. stb. Azonban van egy sokkal fundamentálisabb kérdés is amit senki nem pedzegetett pedig egy nagyságrendileg befolyásolhatja már a regulárisok létszámát is (és csak utána kezdhetnénk az osztozkodást a konkrét alegységek szintjéig). Például beletartozzon-e a regulárisok 30.000-37.000 közötti létszámába az alábbiak és miért igen - miért nem:
- Honvédelmi minisztérium,
- "vízfej",
- HM EI, Currus stb.
- Honvéd Kórház (mindenestül)
- a "százezer tonnányi" excel-huszár - minden szervezeti szinten,
- ugye jelenleg a "maradék" olyan kb. 5.000 és 7.000 fő között van (a 24.000 főnyi hivatásosból) - és még ezek mindegyike sem "harcoló alakulat" természetesen (hanem támogató, logisztikai stb. is).
Namost nekem van egy olyan érzésem, hogy a legutolsó kategóriába akar mindenki besuvasztani vagy 37.000 főt és a többivel nem is törődik. A "rossz hír", hogy bármekkora is lesz a valós reguláris haderő száma a többivel is számolni kell. Azaz senki ne tervezzen pl. 34.000 fős harcoló létszámmal, ha kicsit is a realitások talaján akar maradni ...
Tartalékos rendszer. Jelenleg 20.000 fő (10K+10K) a terv. Amennyiben ez meglenne, akkor már az hatalmas fegyvertény lenne - szó szerint. Amit én is emlegettem sokszor, hogy egy jó tartalékos rendszerhez nem csak "pénz, paripa és fegyver" kell, hanem rengeteg idő is (!!). Ne felejtsük el - ezen a területen "kivételesen" a tök nulláról indulunk ... Amikor olvasom ezen 130.000 fős álmokat e téren valami brutál képességekkel bárkit ledaráló "tökéletes katonákkal" - hááát ...
Értem, hogy csak "becslés" meg "wishful thinking", de ha már lúd akkor legyen kövér is. Én akkor már inkább valami ilyesmivel indítanék - szigorúan csak a kezdeti áthidaló megoldásként:
- 5 db Halálcsillag,
- 200 db Imperial Rombolóval - legalább a fele legyen bolygóromboló képességgel,
- 200.000 db X-Wing és 150.000 db Tie Fighter,
- 200.000.000 fős drónhadsereg,
- stb. stb.
![]()
A birodalmi lépegetőket ne hagyjuk ki.Amúgy ezzel a haderővel tényleg Közép Európa meghatározó hadereje lennék.
![]()
Szerintem elnézted a rajzot - nem 70.000 szárazföldi haderőt vizionál a kolléga. Szerintem elnéztél egy nullát a 'Milícia' rovatban - ui. nem 30.000 (Reguláris) + 30.000 (Nemzetőrség) + 10.000 (Milícia) -t képzel el. Ez adná ki az Általad írt 70.000 főt.
Azért a logika ott is sántít illetve zavaró, hogy a jelenlegi vagy tervezett technika jórészét külön érti - azaz ezekhez képest plussz. Ezt a PzH2000 -knél hangsúlyozta is (azaz 24 új amiről tudunk valamint + 22 db és 2 db használt még plusszban). Feltételezem pl. a Gripen -eknél sem más a helyzet - azaz a mostani egy század mellé jönne egy ezred Gripen E/F ...
Volt korábban egy egész jó ilyen tervezet - persze az is "sántított" sok helyen. El is indult a vita, hogy regulárisok esetén milyen fegyvernemek legyenek-ne legyenek, miért nem alegység szinten vannak avagy éppen miért magasabb egység szinten stb. stb. Azonban van egy sokkal fundamentálisabb kérdés is amit senki nem pedzegetett pedig egy nagyságrendileg befolyásolhatja már a regulárisok létszámát is (és csak utána kezdhetnénk az osztozkodást a konkrét alegységek szintjéig). Például beletartozzon-e a regulárisok 30.000-37.000 közötti létszámába az alábbiak és miért igen - miért nem:
- "vízfej",
- HM EI, Currus stb.
- ugye jelenleg a "maradék" olyan kb. 5.000 és 7.000 fő között van (a 24.000 főnyi hivatásosból) - és még ezek mindegyike sem "harcoló alakulat" természetesen (hanem támogató, logisztikai stb. is).
Namost nekem van egy olyan érzésem, hogy a legutolsó kategóriába akar mindenki besuvasztani vagy 37.000 főt és a többivel nem is törődik. A "rossz hír", hogy bármekkora is lesz a valós reguláris haderő száma a többivel is számolni kell. Azaz senki ne tervezzen pl. 34.000 fős harcoló létszámmal, ha kicsit is a realitások talaján akar maradni ...
Tartalékos rendszer. Jelenleg 20.000 fő (10K+10K) a terv. Amennyiben ez meglenne, akkor már az hatalmas fegyvertény lenne - szó szerint. Amit én is emlegettem sokszor, hogy egy jó tartalékos rendszerhez nem csak "pénz, paripa és fegyver" kell, hanem rengeteg idő is (!!). Ne felejtsük el - ezen a területen "kivételesen" a tök nulláról indulunk ... Amikor olvasom ezen 130.000 fős álmokat e téren valami brutál képességekkel bárkit ledaráló "tökéletes katonákkal" - hááát ...
Értem, hogy csak "becslés" meg "wishful thinking", de ha már lúd akkor legyen kövér is. Én akkor már inkább valami ilyesmivel indítanék - szigorúan csak a kezdeti áthidaló megoldásként:
- 5 db Halálcsillag,
- 200 db Imperial Rombolóval - legalább a fele legyen bolygóromboló képességgel,
- stb. stb.
![]()
A birodalmi lépegetőket ne hagyjuk ki.Amúgy ezzel a haderővel tényleg Közép Európa meghatározó hadereje lennék.
![]()
Srácok naaaÁáhhh, igen - a hsz -emet követően jöttem rá, hogy fontos dolgok maradtak le. Igen, a lépegetők (de szép magyar szó) mindenképpen kelleni fog. Meg még kb. 130.00 fő tartalékos Jedi mester (Landwehr) és legalább 80.000 önkéntes területvédő Xenomorph ...
Persze, az igazán fontos, hogy Te is "érzed a sötét oldal csábítását" ...
Persze az igazi lényeg sem sikkadhat el - amiről írtam a hsz -emben a regulárisok valódi létszámával (illetve azok fontos összetevőivel) kapcsolatban ...
Srácok naaane szóljuk már ennyire le a kedves fórumtársat , csak bedobta az Ő ötletét , picit álljunk hozzá kedvesebben
![]()
Kit??@Mackensen
Nem akarok durvan fogalmazni de nem lehetne ezt a tagot innen kib.szni? Paratlan napokon itt osztja az eszt, parosakon meg epp Gripeneket meszarolunk
https://www.armadninoviny.cz/100-viceucelovych-stihacek-ukrajine.html
Amúgy most nézem tök igazad van , benéztem és nem 10 hanem 100 ezer fővel számol a komaSzerintem elnézted a rajzot - nem 70.000 szárazföldi haderőt vizionál a kolléga. Szerintem elnéztél egy nullát a 'Milícia' rovatban - ui. nem 30.000 (Reguláris) + 30.000 (Nemzetőrség) + 10.000 (Milícia) -t képzel el. Ez adná ki az Általad írt 70.000 főt.
- "vízfej",
- HM EI, Currus stb.
- 5 db Halálcsillag,
- stb. stb.
![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..