A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Folyamatosan vitáink vannak az összes skandináv állammal.
Legutóljára most Majusban hivattuk be a nagyköveteket (köztük Svédet)
https://infostart.hu/belfold/2020/0...lte-be-a-kulugyminiszteriumba-szijjarto-peter
Előtte a Svédekkel külòn is volt csörte a családtámogatási rendszer miatt is.
A Svédekkel viszont a Gripenek miatt kényszer házasságban vagyunk és ott legalább van annyi eszünk hogy nem játszuk el a sértődöttett.
https://www.kormany.hu/hu/honvedelm...ban-targyalt-benko-tibor-honvedelmi-miniszter

Sajnos így van, pedig nagyon jó lenne a haderő-fejlesztési együttműködés.

Szerintem pont a svédekkel van egy korrektnek nevezhető együttműködés haderő-fejlesztési kérdésekben.

Igen, néha elborítja ott néhány arc agyát a "szürke köd". Ezeket érdemes a jelzett hivatalos utakon tisztázni, hogy lássák foglalkozunk a kérdéssel. Úgy nem mellesleg mi nem ártjuk magunkat a dolgaikba, még akkor sem, ha amúgy lenne is miért.

Úgy egyébként meg, hogy ki hogyan "pettingel" nagykövetekkel - az meg kb. a lőtéri kutyát sem érdekli. Őket sem - úgy igazából minket sem túlzottan ...

• Tetszik
Reactions: vata and LMzek 2.0
Átolvasva a cikket, a cseh írás szerzője is reális alternatívának látja a csehek számára a brazil gépet. Meglátjuk mi lesz.

Én azért nem tartom valószinűnek a KC-390 vásárlását mert nem régen rendeltek még 2 db C-295 a meglévő 4 db mellé ráadásul a hírek szerint a knédlievők is csatlakozni akarnak a közös üzemeltetésű A400 flottához.Van esély arra szerintem,hogy mivel mi vettük meg a cseh repcsi gyárat és nagyon összespanolódtunk Svejkékkel ha a KC-390 mellett döntünk mi fogjuk átvenni azokat a 390-t a cseheknek járó kedvezményes áron.

https://honvedelem.hu/hatter/bovul-a-cseh-c-295-flotta/

2019. szeptemberi a cikk.

Igen, vegig is vettük már.
Anno ebből is világosan kiderült, hogy a Kongsberg boldogan eladna bármit, de Orbanek nem fognak naluk kolteni, ha kozben a norveg kormány nem hajlandó beleszolast engedni abba, kinek es mennyi penzt adnak független nonprofitok kozott (persze, hogy nem fog, ezért függetlenek.)

Igen, vegig is vettük már.
Anno ebből is világosan kiderült, hogy a Kongsberg boldogan eladna bármit, de Orbanek nem fognak naluk kolteni, ha kozben a norveg kormány nem hajlandó beleszolast engedni abba, kinek es mennyi penzt adnak független nonprofitok kozott (persze, hogy nem fog, ezért függetlenek.)

A lőtéri kutyát nem érdekli a "független nonprofitok" (már amennyiben ténylegesen a "bivalyb@sznádi sakkegyletre" meg hasonlókra gondolsz) - se az Orbánékat, se a norvégokat.

Most mi lehet a legrosszabb forgatókönyv? Legfeljebb bukják a NASAMS bizniszt ...

Semmi új infó nincs benne, csak egy vicces kép meg nacigyanus volt a zene a Leo bemutató alatt. :eek:

Panzer für Orban
https://www.jungewelt.de/artikel/382887.ungarn-und-brd-panzer-für-orban.html
Ungarn erhält erste Leopard-2-Lieferung. Budapest ist zu einem der wichtigsten Waffenabnehmer der Bundesrepublik geworden
140510.jpg

Azon kérdés körül pörögnek, hogy részben boldogok mivel jelentős megrendeléseket adunk, illetve akár elvégezzük a piszkos munkát a déli határon. Smelard Nemeth :) szerint mi védjük a keresztény Európát. Ez veszélyes!! :cool:

A másik kérdés a rakétavédelmi rendszer. Állítólag a németek nagyon rápörögtek erre az MBDA-s sztorira és szeretnék kifúrni a bizniszből az amcsikat. A védelmi miniszter asszony fő célja ez a biznisz volt 2 hete.

Ez erősíti azt a teóriát, hogy az IFV buli már nagy vonalakban lezsírozva.

Mondjuk sokszor a Nepszavára hivatkoznak, szóval inkább csak egy pletyka terjed, nincs belsős infójuk.

• Tetszik
Reactions: borisz
Semmi új infó nincs benne, csak egy vicces kép meg nacigyanus volt a zene a Leo bemutató alatt. :eek:

Panzer für Orban
Ungarn erhält erste Leopard-2-Lieferung. Budapest ist zu einem der wichtigsten Waffenabnehmer der Bundesrepublik geworden
140510.jpg

Azon kérdés körül pörögnek, hogy részben boldogok mivel jelentős megrendeléseket adunk, illetve akár elvégezzük a piszkos munkát a déli határon. Smelard Nemeth :) szerint mi védjük a keresztény Európát. Ez veszélyes!! :cool:

A másik kérdés a rakétavédelmi rendszer. Állítólag a németek nagyon rápörögtek erre az MBDA-s sztorira és szeretnék kifúrni a bizniszből az amcsikat. A védelmi miniszter asszony fő célja ez a biznisz volt 2 hete.

Mondjuk sokszor a Nepszavára hivatkoznak, szóval inkább csak egy pletyka terjed, nincs belsős infójuk.

Az kétségkívüli tény, hogy a cikk legerősebb tartalma a kép, melyet itt is láthatunk. "Kis ember nagy bottal jár" ... :)

Az a "Smelard Nemeth" (ha nem nyomod be a fordítást), akkor "Szilard Nemeth" lesz. Ő a mi Szilárd -unk :) Úgy illeszkedik a cikk -ben oda, ahol közvetlenül egy Benkő idézetet követ.

Általánosságban kb. annyi konkrétumot illetve annyi- és olyan predikciókat tartalmaz, mint itt a HTKA -n ebben a topikban kb. egy óra alatt összejön ... :D

Panzer für Orban
140510.jpg

Nekem meg mindig nem világos, mégis mit is vennénk a német MBDAtol...?

A TLVS cirka egy open keretrendszer, MEADS alapokkal plusz IRIS-T SL, de egyelőre továbbra sincs hozzá saját ABM, csak méregdrága amerikai PAC3, hypersonic meg kilátásban sincs... ennél a SAMP/T a franciák-olaszok MBDA-jatol legalább egy mukodokepes, bevalt rendszer lenne.

Mondjuk ha joval a NASAMS alatt adják, de ugye IRIS-T SL lövöldözve (Diehl IRIS-T SLM, a svedek pont a honap elejen validaltak az o uj SLS rendszerüket), akkor kb ugyanazt tudja majd (40km), de elvileg van hozza Patriot, ha nagyon kell ill lesz egyszer europai ABM is hozzá...

... nem tudom, szkeptikus vagyok. Ertem, hogy a bajor mire mondta, hogy a BW együtt kellene ezt bevezetnunk, ő azon lesz, az jó, mert nekunk sehol nincs olyan dev kapacitásunk, amit egy ilyen open framework testreszabása jelent (vittem hasonlot IT-ben), ugyanakkor nekünk nemigen van időnk németes alapossagu fejlesztgetesre, az az IRIS-T SLS/SLM kb tegnap kellett volna.

Nekem meg mindig nem világos, mégis mit is vennénk a német MBDAtol...?

A TLVS cirka egy open keretrendszer, MEADS alapokkal plusz IRIS-T SL, de egyelőre továbbra sincs hozzá saját ABM, csak méregdrága amerikai PAC3, hypersonic meg kilátásban sincs... ennél a SAMP/T a franciák-olaszok MBDA-jatol legalább egy mukodokepes, bevalt rendszer lenne.

Mondjuk ha joval a NASAMS alatt adják, de ugye IRIS-T SL lövöldözve (Diehl IRIS-T SLM, a svedek pont a honap elejen validaltak az o uj SLS rendszerüket), akkor kb ugyanazt tudja majd (40km), de elvileg van hozza Patriot, ha nagyon kell ill lesz egyszer europai ABM is hozzá...

... nem tudom, szkeptikus vagyok. Ertem, hogy a bajor mire mondta, hogy a BW együtt kellene ezt bevezetnunk, ő azon lesz, az jó, mert nekunk sehol nincs olyan dev kapacitásunk, amit egy ilyen open framework testreszabása jelent (vittem hasonlot IT-ben), ugyanakkor nekünk nemigen van időnk németes alapossagu fejlesztgetesre, az az IRIS-T SLS/SLM kb tegnap kellett volna.
Csapatlegvedelmet? Teruletit meg olasz/franciaktol. Szerintem /akar csovest is a nemetektol./

Csapatlegvedelmet? Teruletit meg olasz/franciaktol. Szerintem /akar csovest is a nemetektol./

Végül is... IRIS-T SLS, mint az uj sved kettevagott lanctalpasra rakott rendszer, plusz szetszorva objektumokra, az Aster meg minden masra - csak ugye erre mar a joisten pénze nem lenne elég. :)

Az kétségkívüli tény, hogy a cikk legerősebb tartalma a kép, melyet itt is láthatunk. "Kis ember nagy bottal jár" ... :)

Az a "Smelard Nemeth" (ha nem nyomod be a fordítást), akkor "Szilard Nemeth" lesz. Ő a mi Szilárd -unk :) Úgy illeszkedik a cikk -ben oda, ahol közvetlenül egy Benkő idézetet követ.

Általánosságban kb. annyi konkrétumot illetve annyi- és olyan predikciókat tartalmaz, mint itt a HTKA -n ebben a topikban kb. egy óra alatt összejön ... :D
Plána úgy hogy egyesek akik ide irógatnak biztosan jóval több infoval rendelkeznek mint mi. Ebből következően "imádnak" félreterelő kommenteket írni :D:D

https://honvedelem.hu/cikk/kikepzes-az-egyentol-a-csapatig/

Ránézésre tippre szerintem legalább a negyede átmegy szerződésesnek.
Szerintem jó ez a rendszer. Plánne 3-6 hónap alatt biztosan több ragad az embere mint 20 nap alatt. Biztos lehetne faragni még rajta. Meg kénne hagyni a későbbiekben is valamilyen szinten. Pl ráhúzni kicsit a továbbtanulokra is vagy akiknek nem sikerült az első felvételi jelentkezésük stb..... pl plusz felvételi pontokért stb....
A cégek felé meg lehetne nyitni azáltal ha csökken a termelés v. Átmeneti szarban lesz akkor legyen lehetőség a normálisabb munkavállalóknak belépni oda. 20-30-40 (60 vagy 90 napra). Mert lehet hogy jobb az Állásidőnél (amit legtöbb helyen vissza kell adni) vagy roszabb esetben a munkanélküli segélynél vagy a fizetés nélküli szabadságnál.

• Tetszik
Reactions: Szittya and SilvioD
Ránézésre tippre szerintem legalább a negyede átmegy szerződésesnek.
abszolute nem akadékoskodásból vagy szemétkedésből de ránézésre hogy lehet így megállapítani egy olyan adatot ami az ember individuális döntésétől függ ?
Plánne 3-6 hónap alatt biztosan több ragad az embere mint 20 nap alatt.
ragadni ragad de ahhoz hogy az ember használni is tudja ami "rá ragadt" szerintem 3 hónap kevés