Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Van pár ásványkincs, főleg fémek, de például a hélium is, ami a jelenlegi kitermelési trendekkel számolva még ebben az évszázadban túl lesznek a kitermelésük csúcsán.
Hasonlóan az olajhoz, ez nem azt jelenti, hogy elfogy az utolsó gramm is és kész, hanem a jelenleg ismert lelőhelyek, illetve újabbak felfedezése és kitermelésbe vonása, nem fog lépést tartani a kereslettel, tehát elszállt árak és hiány várható, mindenben ami rá épül. Jelenleg úgy tűnik, hogy a piac szabályozó mechanizmusai (nagyobb kereslet -> magasabb ár -> gyorsabb felfedezés és kitermelés) nem fogják tudni tartani a lépést, illetve sok esetben a még kihasználatlan ismert lelőhelyek minősége miatt a ROI is meredeken romlik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Resource_depletion#Minerals_depletion
https://www.resilience.org/stories/...n-mineral-depletion-do-we-need-mining-quotas/
https://pubs.usgs.gov/periodicals/mcs2020/mcs2020.pdf

"...Hasonlóan az olajhoz, ez nem azt jelenti, hogy elfogy az utolsó gramm is és kész,..."
Nem "véletlenül" megy a harc a végletekig. Lehet róla tájékozódni, de minden kormány hallgat róla mélyen, melyik háborút miért erőltetik. (gazdasági vagy tényleges háborút)
 
W

Wilson

Guest
Talán nézz utána. Én nem keveset dolgoztam ezért régebben. Nem tettem el "bizonyításra" az eredményeket, úgy hogy nem fogok neked idepakolni semmit.
Csak egyetlen stratégiai fém jelenlegi állását ismertetném, ez legyen a vörösréz. Nos számításokat végeztek, és britania (csak a sziget, nem a brit nemzetközösség!) átállítása teljes napelemes üzemmódra felzabálná a világ összes vörösréz készleteit.
Úgy keresd a kurrens, a súlyos nyersanyaghiányra való adatokat, hogy stratégia fémek és ennek variációi, magyarul és angolul is. Aztán olvasgass 1-2 napot. ;) (komoly tudáshiányt kell pótolnod ez-ügyben)
Talán annak is nézz utána, hogy mi a helyzet líthium és a ritkaföldfém nyersanyag piacon. (ezek kellenek a BLCD motorokba az elektromos járművekbe) Ugyanis ha alaposan utána nézel, rá fogsz jönni, hogy az elektromos járművekre átállás egy utópia, egy hoax, mert a földön fellelhető készletek a tizedére sem elegendőek, mint amire szükség volna. Azt is kiszámolták, csak a Toyota elektromos jármű koncepcióinak megvalósítása egyedül felzabálná a világ összes líthium készletét, és elég sem lenne rá.
Persze ezeket egyetlen államban sem verik nagydobra, de minden komolyabb országban a titkos hosszútávú tervezés és túlélést tervező csoportok nagyon is jól tudják, hogy mire lehet számítani. A túlélésért folyik a harc, a még megszerezhető készletekért. Az hogy én "téves" dolgot állítanék. Nos maradjunk annyiban, hogy "szerinted téves"... :D:D:p Ehhez bármikor jogod van. :) De azért én már mondtam sok hihetetlen előrejelzést életemben, és sajnos általában úgy is lesz mindig. Jó tájékozódást ! Ja, és ne nagyon híreszteld majd a szomorú eredményt amit találsz, mert sokan hajlamosak bepánikolni, ha megtudják az igazat. A világra sajnos nem a szép jövő vár. Ez van sajnos. (de várjuk a csodatitánokat, ha léteznek, akik majd kihúznak bennünket a slamasztikából ;))

Az a helyzet,hogy a ritkaföldfémek esetén,hogy ahogy nő irántuk a kereslet úgy tolnak egyre több pénzt az új lelőhelyek felkutatására és kitermelési módszerek kifejlesztésére.Tehát még korántsem lefutott a dolog íme egy példa erre.

https://villanyautosok.hu/2019/08/10/japan-kimerithetetlen-ritkafoldfem-forrast-talalt/
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Az a helyzet,hogy a ritkaföldfémek esetén,hogy ahogy nő irántuk a kereslet úgy tolnak egyre több pénzt az új lelőhelyek felkutatására és kitermelési módszerek kifejlesztésére.Tehát még korántsem lefutott a dolog íme egy példa erre.

https://villanyautosok.hu/2019/08/10/japan-kimerithetetlen-ritkafoldfem-forrast-talalt/

Azt tudod használni, amihez hozzáférsz. Az a 16000 tonna egy becsült érték, az egész világra vetítve meg édeskevés, elárulom. ;) Másrészt nem ismered, hogy ezek a lókupecek (gazemberek) hogyan számolnak az ilyen készletekkel. Azt számolják, a jelenlegi "fejlett országok" keresletére hogyan lehet majd elég. A föld 2/3-ad részét kitevő világ eddig is ki volt semmizve, ki volt rabolva, még a jelenlegi felhasználás 10%-át sem fogyasztják az ilyen kurrens nyersanyagokból. Gondolod hogy örökké nyomorban akarnak élni ??? Ez mindig így fog menni az idők végezetéig, hogy ott a nyomor, a "fejlett világban" a jóllét ? Minden a "fejlett világé", mindig ?

Ez a cikk amit linkeltél egy nem mélyen a témához értő újságíró cikke. Jelenleg meg még 10 év múlva is kína akkor állítja meg a világgazdaságot, amikor kedve szottyan hozzá, vagy felpiszkálják valamivel. Ezt jobb ha megjegyzed. Ne érts félre, nekem is böki a csőrömet, hogy megszegte a szavát pld. Hongkonggal kapcsolatban, és a megkötött érvényes szerződések ellenére be akarja kebelezni.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 771
7 008
113
Az a helyzet,hogy a ritkaföldfémek esetén,hogy ahogy nő irántuk a kereslet úgy tolnak egyre több pénzt az új lelőhelyek felkutatására és kitermelési módszerek kifejlesztésére.Tehát még korántsem lefutott a dolog íme egy példa erre.

https://villanyautosok.hu/2019/08/10/japan-kimerithetetlen-ritkafoldfem-forrast-talalt/
Ez mondjuk meglepően jól bejött az olajpalával.
Egyébként a ritkaföldfémek, nevükkel ellentétben, nem különösebben ritkák, csak bonyolult, energiaigényes és környezetszennyező finomítani őket, nem csoda, hogy inkább a harmadik világra hagyják. Az aggodalmat főleg az okozza, hogy a kitermelés túlnyomó többségét Kína adja.
Global-Location-of-Rare-Earth-Elements-.png
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Tehát akkor nem vörösréz probléma van, hanem baromságot probléma van, mert ilyen hülye balfasz barom ötlettel foglalkozni sem kell.

Az külön vicc, hogy azt a fémet hozod fel, ami a világon egyik legjobban és leginkább újrahasznosítható fém...


Lásd fent. Nem kell az agyatlan villanybuzulást tolni és kész.

Két olyan példát hoztál fel, ami a populizmus és hülye emberek miatt lehetne max. gond... Egyik sem releváns. Ha ezeket akarja a sok marha tolni, akkor az eredménye az, hogy magas kereslet + alacsony kínálat = luxus...

Csak neked hoztam egy 2 évvel ezelőtti a Geopolitikai Kutatóintézet által írt cikket. Szóval érdekes, de még Magyarország is foglalkozik a jövővel, hivatalos szinten, és nyilvánvalóan felhasználják az adatokat a jövővel kapcsolatos tervekhez is. Egy amerikai ÁLLAMI kimutatást már láttál Horizon linkjén, ami szintén stratégiai okokból készült. Persze mindezek után is az a véleményed ami neked tetszik, csak nem biztos, hogy én azt valóság talajára illeszkedőnek fogom értékelni. :) Ha olyan meredek mint ami volt, akkor inkább egy fantáziálásnak, utópiának. Mindenki azt hisz el amit akar, és a véleménye is az lehet ami neki tetszik. De attól az még nem biztos, hogy megfelel a valóságnak is.

Az összefoglalóját ide teszem a cikknek. Ebből is látszik, hogy én nagyon is jól tudtam miről beszélek.:p (egyébként vannak ennél még sokkal jobb tanulmányok is a témában - a világűrben történő bányászatról, ami jelenleg a földről elérhetetlen, a közeli jövőben is, a google segít neked anyagot találni)
-------------------------------------
Összefoglalás
A 21. században a gazdasági kérdések kapcsán gyakran háttérbe szorul a primer szektor jelentőse (ide tartozik a mezőgazdaság mellett a bányászat is), sokkal hangsúlyosabb a szekunder szektor (ipar), a tercier (szolgáltatások), illetve a kvaterner szektor (kutatás-fejlesztés, „információs ipar”). Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a globális értékláncokban igen fontos szerepet játszanak a nyersanyagok, ugyanis ezek jelentik az ipari termelés alapját (az ipar által előállított eszközök pedig a kereskedelem és egyéb szolgáltatások, valamint a további kutatás-fejlesztés alapját). Sőt, éppen a modern technológia és a különböző ipari innovációk hajtják fel a különböző nyersanyagok iránti keresletet, teszik azokat egyre fontosabbá. A fent bemutatott átfogó képet nyújtó lista alapján pedig kiderül, hogy ezeknek a stratégiai nyersanyagoknak a kitermelése sok esetben néhány országban koncentrálódik csupán, ennek pedig fontos geoökonómiai hatásai lehetnek, következésképpen, minden ország gazdaságstratégiájában fontos szerepet kell kapnia ezen tényezők számbavételének. Az erőforrásokhoz való hozzáférés ugyanis még ma, a 21. században is a további gazdasági fejlődés egyik fontos alapját képezi.
2018. április 19. Gere László
A Föld stratégiai fontosságú nyersanyagai
 
M

molnibalage

Guest
Nézz már utána a teljes helyzetnek, majd utána nyilatkozzál. Igaz hogy engem az sem fog zavarni ha akkor is ezeket mondod. Amúgy a líthiumnál és a ritkaföldfémeknél meg ha kihúzom e teljes elektromos jármű építést akkor is gáz van, mert az automatizáláshoz is kellenek ezek.

Meg mielőtt ilyen egyszerűen egy legyintéssel elintéznél mindent, nézz már utána, a stratégiai fémek milyen fontos ötvözőket tartalmaznak, amik nélkül lefekszik az ipar, mert nem tudnak megfelelő alapanyagokat gyártani. Ezekhez a területekhez nem kicsit értek. Sajnos keveset tudsz a világ jelenlegi valós helyzetéről. Az a jó, hogy ezt a világ nagyrésze sem tudja, mert kitörne a balhé rögtön. Addig jó, amíg nem tudják. Addig legalább valamennyire nyugalom lesz.
Valamennyire képben vagyok, csak a probléma az, hogy egyesek csak úgy tudnak gondolkozni, hogy kitermelni és elfogy. A He esetén ez van.
A ritkaföldfém tipikusan nem ez és Li sem. Most az emberiség itt is a szokásos seggfejséget tolja. Olcsóbb kitermelni, mint újrahasznosítani. De ha nem lesz már, akkor az lesz. Drágább lesz? Igen. Akkor változni fog az, hogy ki hány ájfont vesz és milyen gyakran? Igen.

Egyesek meg úgy fogják fel, hogy elfogy minden és kezdődik az apokalipszis. Nevetséges.

Van pár ásványkincs, főleg fémek, de például a hélium is, ami a jelenlegi kitermelési trendekkel számolva még ebben az évszázadban túl lesznek a kitermelésük csúcsán.
Hasonlóan az olajhoz, ez nem azt jelenti, hogy elfogy az utolsó gramm is és kész, hanem a jelenleg ismert lelőhelyek, illetve újabbak felfedezése és kitermelésbe vonása, nem fog lépést tartani a kereslettel, tehát elszállt árak és hiány várható, mindenben ami rá épül. Jelenleg úgy tűnik, hogy a piac szabályozó mechanizmusai (nagyobb kereslet -> magasabb ár -> gyorsabb felfedezés és kitermelés) nem fogják tudni tartani a lépést, illetve sok esetben a még kihasználatlan ismert lelőhelyek minősége miatt a ROI is meredeken romlik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Resource_depletion#Minerals_depletion
https://www.resilience.org/stories/...n-mineral-depletion-do-we-need-mining-quotas/
https://pubs.usgs.gov/periodicals/mcs2020/mcs2020.pdf

Igen. A He. De bakker. Fémek...
Sóhaj...
A fémek a világ legjobban újrahasznosítható anyagai. Most is elég magas szinten van. A ritkaföldfémeket is lehet, de ma azért nem teszik, mert nem éri meg egy bizonyos árszínvonal és támogatás nélkül. Láttam ilyen üzem ajánlatát, hogy mi kell hozzá és mit termel. Kb. áram kell hozzá és réz. Ami van. És a réz is újrahasznosítható. És, áram van, akkor szinte minden van. Megoldás? A sok oköbarmot, aki atomenergia ellenes pofán kell verni, hogy kussoljon és ennyi.

Az a helyzet,hogy a ritkaföldfémek esetén,hogy ahogy nő irántuk a kereslet úgy tolnak egyre több pénzt az új lelőhelyek felkutatására és kitermelési módszerek kifejlesztésére.Tehát még korántsem lefutott a dolog íme egy példa erre.

https://villanyautosok.hu/2019/08/10/japan-kimerithetetlen-ritkafoldfem-forrast-talalt/
Ez az olaj esetén is igaz. Amikor 7-8 éves voltam, akkor 2020-30 tájára vizionálták az apokaliptikus olaj és gázháborúkat. Ja, hogy a gázból azóta akkora készletek vannak a repesztés miatt is, hogy ehaj...?

Minden előrejelzésre igaz, hogy egyszerűen abból a hülye alapfelvetésből indulnak ki, hogy egyes dolgok nem válnak drágábbá vagy luxussá, ami ma nem az. Mert sokak világképébe nem fér bele az életmódváltás. Tavaly 600 Ft volt egy zacskó blansírozott mogyi. Ma fele. Az alma meg duplája. Ez minden másra is igaz. Ha drága lesz a repülés vagy az okosteló, akkor más lesz a kereslet is. Ennyi. De nem Mad Max lesz.
 
M

molnibalage

Guest
Csak neked hoztam egy 2 évvel ezelőtti a Geopolitikai Kutatóintézet által írt cikket. Szóval érdekes, de még Magyarország is foglalkozik a jövővel, hivatalos szinten, és nyilvánvalóan felhasználják az adatokat a jövővel kapcsolatos tervekhez is. Egy amerikai ÁLLAMI kimutatást már láttál Horizon linkjén, ami szintén stratégiai okokból készült. Persze mindezek után is az a véleményed ami neked tetszik, csak nem biztos, hogy én azt valóság talajára illeszkedőnek fogom értékelni. :) Ha olyan meredek mint ami volt, akkor inkább egy fantáziálásnak, utópiának. Mindenki azt hisz el amit akar, és a véleménye is az lehet ami neki tetszik. De attól az még nem biztos, hogy megfelel a valóságnak is.

Az összefoglalóját ide teszem a cikknek. Ebből is látszik, hogy én nagyon is jól tudtam miről beszélek.:p (egyébként vannak ennél még sokkal jobb tanulmányok is a témában - a világűrben történő bányászatról, ami jelenleg a földről elérhetetlen, a közeli jövőben is, a google segít neked anyagot találni)
-------------------------------------
Összefoglalás
A 21. században a gazdasági kérdések kapcsán gyakran háttérbe szorul a primer szektor jelentőse (ide tartozik a mezőgazdaság mellett a bányászat is), sokkal hangsúlyosabb a szekunder szektor (ipar), a tercier (szolgáltatások), illetve a kvaterner szektor (kutatás-fejlesztés, „információs ipar”). Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a globális értékláncokban igen fontos szerepet játszanak a nyersanyagok, ugyanis ezek jelentik az ipari termelés alapját (az ipar által előállított eszközök pedig a kereskedelem és egyéb szolgáltatások, valamint a további kutatás-fejlesztés alapját). Sőt, éppen a modern technológia és a különböző ipari innovációk hajtják fel a különböző nyersanyagok iránti keresletet, teszik azokat egyre fontosabbá. A fent bemutatott átfogó képet nyújtó lista alapján pedig kiderül, hogy ezeknek a stratégiai nyersanyagoknak a kitermelése sok esetben néhány országban koncentrálódik csupán, ennek pedig fontos geoökonómiai hatásai lehetnek, következésképpen, minden ország gazdaságstratégiájában fontos szerepet kell kapnia ezen tényezők számbavételének. Az erőforrásokhoz való hozzáférés ugyanis még ma, a 21. században is a további gazdasági fejlődés egyik fontos alapját képezi.
2018. április 19. Gere László
A Föld stratégiai fontosságú nyersanyagai
Majd elolvasom, köszi.
De pl. a fentiekhez. A sok marha pl. jön azzal sokszor, hogy "ennyi urán van". Bele sem gondol abba, hogy ha egyesek számára elfogadható, hogy a "zöldáram" 0.3 Eucent, akkor az atomáramnál ez miért is nem igaz? Ja, hogy ilyen eladási áron a balfaszok szerin soha meg nem térülő erőmű 7-9 éven belül kitermelné az árát még 5000 USD/kWe+ telepítési áron is?

Minden ilyen sipákolás, hogy elfogy abszolúte nem veszi figyelembe a közgáz légalapvetőbb dolgát, a kereslet kínálati görbét. A 2008 válság idején hogyhogynem megzuhant az benzin és go. fogyasztás. Nem azért, mert elfogyott az olaj...

Ha majd 200k lesz a drága fémek miatt az okosteló, akkor a gazdája vigyáz rá és nem 1,5 évenként dobja el. Mert ma ez az átlag...

A repülés is - már elnézést - minden suttyó számára eddig elérhető volt. Most úgy tűnik, egy ideig nem lesz.
Majd ameddig nem pörög fel az újrahaszn. akkor ott is lesznek ilyen hullámok.
 
W

Wilson

Guest
Ez mondjuk meglepően jól bejött az olajpalával.
Egyébként a ritkaföldfémek, nevükkel ellentétben, nem különösebben ritkák, csak bonyolult, energiaigényes és környezetszennyező finomítani őket, nem csoda, hogy inkább a harmadik világra hagyják. Az aggodalmat főleg az okozza, hogy a kitermelés túlnyomó többségét Kína adja.
Global-Location-of-Rare-Earth-Elements-.png

Bizony az olajpalánál ez így történt és biztos vagyok benne,hogy a ritkaföldfémek esetén is elindultak ezek a folyamatok,
Sőt nem kisebb vállalat mint az IBM előrehaladott kutatásokat folytat egy olyan akkumulátor technika létrehozásában amely a ritkaföldfémek okozta jelenlegi szűk keresztmetszetet megszűnteti,

https://www.origo.hu/gazdasag/20191226-szenzacios-bejelentes-imb-keszul-tengervizes-akkumulator.html
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Majd elolvasom, köszi.
De pl. a fentiekhez. A sok marha pl. jön azzal sokszor, hogy "ennyi urán van". Bele sem gondol abba, hogy ha egyesek számára elfogadható, hogy a "zöldáram" 0.3 Eucent, akkor az atomáramnál ez miért is nem igaz? Ja, hogy ilyen eladási áron a balfaszok szerin soha meg nem térülő erőmű 7-9 éven belül kitermelné az árát még 5000 USD/kWe+ telepítési áron is?

Minden ilyen sipákolás, hogy elfogy abszolúte nem veszi figyelembe a közgáz légalapvetőbb dolgát, a kereslet kínálati görbét. A 2008 válság idején hogyhogynem megzuhant az benzin és go. fogyasztás. Nem azért, mert elfogyott az olaj...

Ha majd 200k lesz a drága fémek miatt az okosteló, akkor a gazdája vigyáz rá és nem 1,5 évenként dobja el. Mert ma ez az átlag...

A repülés is - már elnézést - minden suttyó számára eddig elérhető volt. Most úgy tűnik, egy ideig nem lesz.
Majd ameddig nem pörög fel az újrahaszn. akkor ott is lesznek ilyen hullámok.

Persze, sok-mindenben igaz amire hivatkozol. Csakhogy a túlnépesedés is felborít mindent, és ez 30-40 éve még nem így volt. A világ folyton változik. Jelentősen nőnek az erőforrás igények, és ez az alapanyagokra is igaz. A simákra és a stratégiai fontosságúakra is.

De térjünk csak rá arra az okostelóra például. Azt hiszed, ezt benyelik az emberek, hogy akkor nem 1,5 évente fogja cserélgetni ? Dehogy... :D:D Na akkor fog beavatkozni a politika, hogy rájuk szavazzanak megint. Ez az ami nagyon veszélyes. Itt volt a szemét és újrafeldolgozás gond is európában és a világ más un. "fejlett" részein. Mit csináltak ??? "Mi megoldottuk!" - harsogták a politikusok. (mind, de hazudtak ! :eek:) Aztán lassan kiderült, a legnyomorultabbaknak "exportálták" a világ szegény részeire. Aztán 1500 km-es úszó szemétsziget lett a csendes-óceánon !!! Megoldotta a sok politikus, igaz ? Még egy rakás pénzt is elloptak a szemét exportálásból. Ilyen mocskos a világ, és NEM lesz jobb, csak rosszabb, erre számíts te is. A sok mocskot is be kell venni mindig a számításokba. De ha egyszer valahol nagyon túltolják, ki fog törni a háború is. Azt is jól tudod szerintem, a háború a gazdasági válság egyik "megoldása". Nem változott ez mára sem. :) Az meg a másik, hogy az emberek 2/3 része alapvetően hülye. Ezt már tudjuk 3000 éve a görögtől, ahol kifejlesztették a "demokráciát". Ha biztosan rossz döntést akarsz valamiről, ami stratégiai, a jövőt alapozza meg, de most áldozni kell érte, bízd az emberekre demokratikus szavazásra, és ki fogják nyírni a jövőt... tutira... :rolleyes::D:D:D Na ezért lehet csak hozzáértőkre bízni a fontos, a jövőt meghatározó döntéseket. ;)
 
M

molnibalage

Guest
De térjünk csak rá arra az okostelóra például. Azt hiszed, ezt benyelik az emberek, hogy akkor nem 1,5 évente fogja cserélgetni ?
A lakás árak drágulását is benyelték, nem tudtak semmit csinálni vele...
Ahogy n+1 mással sem. A piac már csak ilyen...

Azt is jól tudod szerintem, a háború a gazdasági válság egyik "megoldása".
Ööö, ezt soha nem láttam. Németországban is "jól megoldotta". Romokban hevert az ország, meg fél Európa.
Nagyon "megéri" háborúzni, majd a hamvak királya lenni...
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Kezd letisztulni, körvonalazódni ez a dolog az Index körül:

"A Spirit FM-en a Media1 rendkívüli műsorában Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke azt mondta, bármit tett volna, a mostani helyzet alakult volna ki – írja a Magyar Hang. Érvelése szerint a Fidesznek ehhez most semmi köze nem volt, az Index

úgy esett szét, hogy nem kellett belenyúlniuk, röhögnek a markukba."

https://24.hu/belfold/2020/07/29/bodolai-laszlo-a-fidesz-csak-rohog-a-markaba/

"Üzleti titkok megsértésének gyanúja miatt jelentette fel az Index nemrég menesztett főszerkesztőjét az ügyészségen Tényi István – értesült a PestiSrácok.hu. Tényi feljelentését arra alapozza, hogy Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke egy nyilvánosság előtt is ismertté vált Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg Dull Szabolcsot, hogy üzleti titkokat szivárogtatott ki a 444-nek és a 24.hu-nak, ami miatt szerinte a volt főszerkesztőt Németországban a rendőrök szíjon vezették volna el."

https://pestisracok.hu/uzleti-titok-megsertese-miatt-jelentettek-fel-az-index-volt-foszerkesztojet/
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Kínáról 20 éve azt írják, hogy mostmár tényleg mindjárt megelőzi az USA-t, de csak nem jön össze.
Indiáról 30 éve írják, hogy ők lesznek a következő kína, az ipari nagyhatalom, világ vezető gazdasága. Aztán amikor odamennek a cégek felmérni a terepet elszaladnak, aki meg brute forceból odaköltözik, az 5 év múlva elmenekül.
A német gazdaság meg agyonverhetetlen. Ha a politikusok ki is véreztetik őket a cégek ellesznek. Elég sok országban vannak gyáraik. És nem indiára gondolok.

TLDR, 4 év múlva térjünk vissza erre és röhögjünk. :)
2019 https://databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf
USA 1 United States 21,427,700
CHN 2 China14,342,903
JPN 3 Japan 5,081,770
DEU 4 Germany 3,845,630
IND 5 India 2,875,142
GBR 6 United Kingdom 2,827,113
FRA 7 France 2,715,518
ITA 8 Italy 2,001,244
BRA 9 Brazil 1,839,758
CAN 10 Canada 1,736,426
RUS 11 Russian Federation1,699,877
KOR 12 Korea, Rep.1,642,383
ESP 13 Spain 1,394,116
AUS 14 Australia 1,392,681
MEX15 Mexico1,258,287
IDN 16 Indonesia 1,119,191
NLD 17 Netherlands 909,070

Kínának - hogy beváljon a jóslat - az elkövetkező 4 évben több, mint 10%-os éves növekedést kellene produkálnia, míg az USA GDP-jének stagnálnia, vagy csökkennie kellene. Lehetséges, de nagyon nem valószínű.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
Kínáról 20 éve azt írják, hogy mostmár tényleg mindjárt megelőzi az USA-t, de csak nem jön össze.
Indiáról 30 éve írják, hogy ők lesznek a következő kína, az ipari nagyhatalom, világ vezető gazdasága. Aztán amikor odamennek a cégek felmérni a terepet elszaladnak, aki meg brute forceból odaköltözik, az 5 év múlva elmenekül.
A német gazdaság meg agyonverhetetlen. Ha a politikusok ki is véreztetik őket a cégek ellesznek. Elég sok országban vannak gyáraik. És nem indiára gondolok.

TLDR, 4 év múlva térjünk vissza erre és röhögjünk. :)
Ne viccelj már, Kína már most a valós első számú gazdaság... Minden IS ott készül! Nem kell nekik 4 év ehhez, csak maximum a IMF és a WB addig tudja még saját véleményük szerint is elhazudni a statisztikáikon. Németország agyon verhetetlen? Aha, akkor a svédek is, a franciák is, IKEA meg Auchan is sok helyen van, azt mégis megzabálják őket belülről a bevándorlóik, a németek is sötét jövő elé néznek a sok törökkel, kurddal, meg az új arabjaikkal...