Rheinmetall Lynx

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Plusz 2 embert,felszerelést,dront,toronyorát láncostul.

Nem kell bele még két ember.A drónt meg nem a közdőtérbe kell rakni hanem a toronyba,ha a küzdőtérbe rakod akkor mindig meg kell állni hogy alkalmazni tudd,ha a toronyban van ezzel nincs gomnd mert csak kinyitod a távirányítású ajtót és kirepül belőle.Felszerelésnek így is van benne hely bőven,csak a te világodan nincs.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
A németeknél eléggé nyilvánvaló volt/az/ amikor az a400m/eurocopter tiger/g36 vagy más haditechnikai eszközök nem üzemelneknormálisan.
Szerintem a pumáról is voltak hasonló írások.
Volt. /a lenyeg hogy nem hogy nekunk nem lessz puma a nemeteken kivul senkinek sem lessz... Egyszeruen nem akarjak eladni hiaba inditjak tendereken... /
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A Puma nem tudom mennyire moduláris felépítésű a Hiuzhoz képest. De ezt nagy előnyének látom a költségek szempontjából. mind gyártási, mind alkalmazási oldalon,. Ráadásul a marketinganyagok szerint gyorsan variálható sok esetben műhely nélkül.

10 év késésben vab a jelenlegi Pumától készenlétben, de ennyi előnye is lehet a későbbi tervezésnek. 2028-ra akarunk kész lenni a nehézdandárral, 2023-ra az RM szerint készen áll a Hiúz gyártása. A világon az első bevezetők lehetünk. Nekem bassza ez a kihívás a hiúságom. Egyszer belevághatnánk egy ilyen buliba mondjuk csehekkel közösen, hogy mégis fogjuk vkinek a kezét, ne legyünk annyira egyedül. :)

Mivel nincs kész, igy saját magunk számára is alakíthatjuk, bevonva hazai cégeket. Szinte felkínálja erre magát az RM.
Időbeli korlátot nem érzek, mert mi van ha csúszik 2-3 évet, tök reális. Ilyen képességünk nincs, semmit sem vesztünk, viszont utána 20-30 éves előnyben leszünk a térségben.

A drón integrációt már a tervezéskor figyelembe vették, ha jól olvastam ezzel papíron a Puma előtt járnak.
A Leok kapacitási okoból nem jöttek előbb, illetve a 2018-as kedvező költségvetési számok miatt hoztuk előre a szerződéskötést. Itt a Z2026 eltért a tervtől, csak nem szokás szerint csúszott, hanem előrébb hoztak egy beszerzést.

A pénzügyi korlátok már inkább aggasztóak a kiforratlan konstrukció miatt, de itt van "jó barátunk", Katar, ők is játszadoznak a gondolattal, egy parádén már fel is vonultak vele.

Szal nem egyedül de másokkal együttműködve, én ma meggyőztem magam és belecsapnék. :rolleyes:
Ha lesz vmi itthoni barkács, még a céghez is jelentkezek. :cool:
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

Ha lesz cég itthon, 2060-ig biztos állásod lesz, 2040-ig legyártják, húsz évig meg a gyárban lesznek "rendszer integráción".........:)

Viccet félretéve. Sajnos mi vagyunk a leginkább elkésve, a csehek osztrák Pandurokat, meg BMP-ket váltanak vele, mindkettő ipari üzemeltetési háttere biztosított, a cseh hadiipar tudja üzemeltetni nekik a harcjárműveiket. Mi a BTR-eket már a kohóba is csak vontatni tudjuk, ha elforog a kereke, mert egy fékjavítás sem megy....:confused: (Gondolom sokan tudják miről beszélek...)
Mi vagyunk nagyon elkésve. Ha most azt mondjuk, hogy majd 23-24-ben jönnek az első harcjárművek, akkor három négy évig a lövészfegyvernem nem nagyon fog kapni személyi utánpótlást, mert a fiatalok ilyenek: a modern technikáért bejönnek (szarfizetésért is), de álló BTR- be nem üldögélnek....ez sajnos a kemény valóság.
Ha a Puma lenne a nyerő, abból lenne mit mutogatni, arra lehetne menni kiképzésre Németországba (profán módon van is tervezve lövész kiképzés BW.hez, de hát milyen típusra?). Azzal lehetne bevonzani a fiatalokat és sokkal hamarabb kaphatna belőle az MH! Ezek egy kivéreztetett fegyvernem esetében nagyon fontos dolgok! Lehet, hogy a Balaton utcából ez nem látszik, de ez az MH valós helyzete. Itt már ígérgetés, számítógépes grafikák lejátszása roadshow-k keretében nem tartja meg az állományt, de hogy be nem vonzza az kib......-ul biztos!
Tehát nagyon sok múlik azon, hogy végül melyiket vesszük meg!
Egy nemzetközi példát had citáljak ide: Nem figyelem, de sok országból csak panaszt hallani az NH 90-es helikopterre. Vadi új technika, ráadásul egy helikoptergyártó cég terméke. Ennek ellenére teljes technikai kudarc, van olyan ország aki már visszaadta a gyártónak, van aki eladását fontolgatja. Évtized alatt nem lehetett rendszerbe állítani, úgy, hogy a régebbi társai gond nélkül üzemelnek. Lehet rajta vitatkozni, de szerintem ez egy példa arra, hogy lehet rosszul választani.
Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak (a kísérletezést), ebben az országban 100 évente kétszer vesznek fegyvert..... Nem lesz a Lynx helyett másik, ha nem válik be, nem lesz használható.....
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Nem kell bele még két ember.A drónt meg nem a közdőtérbe kell rakni hanem a toronyba,ha a küzdőtérbe rakod akkor mindig meg kell állni hogy alkalmazni tudd,ha a toronyban van ezzel nincs gomnd mert csak kinyitod a távirányítású ajtót és kirepül belőle.Felszerelésnek így is van benne hely bőven,csak a te világodan nincs.
Toronyóra láncának akkor is kell a hely:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Harci tapasztalat szerint,kell az a plusz 2 ember.
Felszereléslista meg olyan hosszú,hogy annyit nem vagyok hajlandó gépelni.
Mint harcjármű család alap is sokkal jobb
Tervezésnél ügyeltek az üzemeltetési költségekre
Stb,
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Toronyóra láncának akkor is kell a hely:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Harci tapasztalat szerint,kell az a plusz 2 ember.
Felszereléslista meg olyan hosszú,hogy annyit nem vagyok hajlandó gépelni.
Mint harcjármű család alap is sokkal jobb
Tervezésnél ügyeltek az üzemeltetési költségekre
Stb,

Ne kezd még egyszer ezt a harci tapasztalatos bullshitet mert eddig semmivel nem támasztottad alá.Mutass csak egy tanulmányt arról,hogy miért kell IFV-be több mint 6 ember a modern háborús tapasztalatok alapján.

A felszerelésbe meg kezdj csak bele nyugodtan,érdekel,hoy szerinted mire van szükség.
Ami pedig a moduláris platformot illeti az mindenesetben kompromisszum.Tehát ha tervezel egy IFV-t aminek más teljesen eltérő feladatra is alkalmasnak kell lennie azt csak akkor tudod megtenni,ha az IFV-ségből engedsz.Minden kompromisszum amit kötsz azért,hogy egy IFV alkalmas legyen eü,műszaki,légvédelmi stb feladatracsak csökkenteni fogja az alapfeladatellátást(IFV).A Pumánál nincs kompromisszum az 100% IFV...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Ha lesz cég itthon, 2060-ig biztos állásod lesz, 2040-ig legyártják, húsz évig meg a gyárban lesznek "rendszer integráción".........:)

Viccet félretéve. Sajnos mi vagyunk a leginkább elkésve, a csehek osztrák Pandurokat, meg BMP-ket váltanak vele, mindkettő ipari üzemeltetési háttere biztosított, a cseh hadiipar tudja üzemeltetni nekik a harcjárműveiket. Mi a BTR-eket már a kohóba is csak vontatni tudjuk, ha elforog a kereke, mert egy fékjavítás sem megy....:confused: (Gondolom sokan tudják miről beszélek...)
Mi vagyunk nagyon elkésve. Ha most azt mondjuk, hogy majd 23-24-ben jönnek az első harcjárművek, akkor három négy évig a lövészfegyvernem nem nagyon fog kapni személyi utánpótlást, mert a fiatalok ilyenek: a modern technikáért bejönnek (szarfizetésért is), de álló BTR- be nem üldögélnek....ez sajnos a kemény valóság.
Ha a Puma lenne a nyerő, abból lenne mit mutogatni, arra lehetne menni kiképzésre Németországba (profán módon van is tervezve lövész kiképzés BW.hez, de hát milyen típusra?). Azzal lehetne bevonzani a fiatalokat és sokkal hamarabb kaphatna belőle az MH! Ezek egy kivéreztetett fegyvernem esetében nagyon fontos dolgok! Lehet, hogy a Balaton utcából ez nem látszik, de ez az MH valós helyzete. Itt már ígérgetés, számítógépes grafikák lejátszása roadshow-k keretében nem tartja meg az állományt, de hogy be nem vonzza az kib......-ul biztos!
Tehát nagyon sok múlik azon, hogy végül melyiket vesszük meg!
Egy nemzetközi példát had citáljak ide: Nem figyelem, de sok országból csak panaszt hallani az NH 90-es helikopterre. Vadi új technika, ráadásul egy helikoptergyártó cég terméke. Ennek ellenére teljes technikai kudarc, van olyan ország aki már visszaadta a gyártónak, van aki eladását fontolgatja. Évtized alatt nem lehetett rendszerbe állítani, úgy, hogy a régebbi társai gond nélkül üzemelnek. Lehet rajta vitatkozni, de szerintem ez egy példa arra, hogy lehet rosszul választani.
Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak (a kísérletezést), ebben az országban 100 évente kétszer vesznek fegyvert..... Nem lesz a Lynx helyett másik, ha nem válik be, nem lesz használható.....
Lynx mellet pont az szól,hogy egy tapasztalt cég magánvállalkozásban kezdte el.Nem szolt bele a politika.Nem egy közös program túrós hátú lova.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 973
113
Ha lesz cég itthon, 2060-ig biztos állásod lesz, 2040-ig legyártják, húsz évig meg a gyárban lesznek "rendszer integráción".........:)

Viccet félretéve. Sajnos mi vagyunk a leginkább elkésve, a csehek osztrák Pandurokat, meg BMP-ket váltanak vele, mindkettő ipari üzemeltetési háttere biztosított, a cseh hadiipar tudja üzemeltetni nekik a harcjárműveiket. Mi a BTR-eket már a kohóba is csak vontatni tudjuk, ha elforog a kereke, mert egy fékjavítás sem megy....:confused: (Gondolom sokan tudják miről beszélek...)
Mi vagyunk nagyon elkésve. Ha most azt mondjuk, hogy majd 23-24-ben jönnek az első harcjárművek, akkor három négy évig a lövészfegyvernem nem nagyon fog kapni személyi utánpótlást, mert a fiatalok ilyenek: a modern technikáért bejönnek (szarfizetésért is), de álló BTR- be nem üldögélnek....ez sajnos a kemény valóság.
Ha a Puma lenne a nyerő, abból lenne mit mutogatni, arra lehetne menni kiképzésre Németországba (profán módon van is tervezve lövész kiképzés BW.hez, de hát milyen típusra?). Azzal lehetne bevonzani a fiatalokat és sokkal hamarabb kaphatna belőle az MH! Ezek egy kivéreztetett fegyvernem esetében nagyon fontos dolgok! Lehet, hogy a Balaton utcából ez nem látszik, de ez az MH valós helyzete. Itt már ígérgetés, számítógépes grafikák lejátszása roadshow-k keretében nem tartja meg az állományt, de hogy be nem vonzza az kib......-ul biztos!
Tehát nagyon sok múlik azon, hogy végül melyiket vesszük meg!
Egy nemzetközi példát had citáljak ide: Nem figyelem, de sok országból csak panaszt hallani az NH 90-es helikopterre. Vadi új technika, ráadásul egy helikoptergyártó cég terméke. Ennek ellenére teljes technikai kudarc, van olyan ország aki már visszaadta a gyártónak, van aki eladását fontolgatja. Évtized alatt nem lehetett rendszerbe állítani, úgy, hogy a régebbi társai gond nélkül üzemelnek. Lehet rajta vitatkozni, de szerintem ez egy példa arra, hogy lehet rosszul választani.
Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak (a kísérletezést), ebben az országban 100 évente kétszer vesznek fegyvert..... Nem lesz a Lynx helyett másik, ha nem válik be, nem lesz használható.....
A fékrendszer javítás megy, ráadásul a káros rt-hez se kell vinni, alakulatnál megoldják viszont mivel a fékrendszer konstrukciós hibás kb félévente kéne cserélni az egészet.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Ne kezd még egyszer ezt a harci tapasztalatos bullshitet mert eddig semmivel nem támasztottad alá.Mutass csak egy tanulmányt arról,hogy miért kell IFV-be több mint 6 ember a modern háborús tapasztalatok alapján.

A felszerelésbe meg kezdj csak bele nyugodtan,érdekel,hoy szerinted mire van szükség.
Bocs,de letojom,hogy a 75éve háborút nem látott BW 6fós rajt használ.Mindenki más minimum 8 fős rajt akar,élén azokkal,ki háborút is láttak ebben az évezredben.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Bocs,de letojom,hogy a 75éve háborút nem látott BW 6fós rajt használ.Mindenki más minimum 8 fős rajt akar,élén azokkal,ki háborút is láttak ebben az évezredben.

Ez egy ultimate érv...
Bár az fura,hogy most nem okádod tele a fórumot mindenféle tanulmánnyal ebben a témában holott nem idegen tőled tanulmányokra hivatkozni...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Türelmem határtalan.
Akkor állj féllábra.Valahol a külsővinyó kismilió rendszerezetlen irásai között lehet.
Mindenesetre hazai gyakorlótéri és külföldi harci tapasztalatok alapján minimum 8fős deszantrajt tart kivánatosnak(de inkább 9főst).És olyan hosszú felszerelés listát,hogy ahoz tán még a Lynxnek is pót kell,hogy el tudja vinni.
És ha körűlnézel a világban,a harcoló hadseregek tényleg a nagyobb deszantrajt preferálják.