A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 905
4 744
113
Ma az ATV-n 2 riport is volt a haderőfejlesztésről. Juhasz Ferenc volt honvédelmi miniszter szerint is a hadsereg az új stadion. Fingja nincs, hogy mit, miért és most vettünk. Ez szerinte érthetetlen, csak jóindulatvásárlás.
Kuncze (őt mi a faszért hívták be ilyen témában???) meg Tigris tankokról hadovált. Nem érti mi ellen védekezünk, biztos a vírus ellen kell. És ő ostobázik.....akkora barom!!!

Gondolkoztam rajta, de elrettentésként beteszem. Ez is egy lehetséges haderőfejlesztési irány!
Annyi blődséget beszéltek, bexarás....


A honvédelmi sportközpontisat be se teszem. Harangozó, szintén honv. bizottsági tag, szerint addig ne legyen, amíg az emberek nem tudják gyerekorvoshoz vinni a gyereküket.
A légvédelmi rendszert ő csak félig köpte le. Adjunk neki piros pontot?
Juhász miniszterként is úgy viselkedett, mint egy kivert f@sz. Mostanra tovább fejlődött, azt sem tudja miről beszél. A volt szadesz főnöknek marékszámra kellene szednie a Cavintont, mert szokása szerint ismét olyanról beszél, amihez nem ért. Vadai Ágikát hiányolom ebből a selejt csoportból. Ő is meg tudná mondani a frenkót.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 951
30 826
113
Pedig Amraamból biztos hogy nem lesz több, mint amennyit jóváhagytak. De más rakéta még lehet.

Gondolom, ha MAN alvázra kérték Mercedes helyett, az akkora drágulást azért nem okoz.
Hogy milyen tipusu a teherautó,az lényegtelen.(MAN jobb mint a Merci) anyagilag.De hogy milyen és mekkora lesz a szervezeti rendszer,mivel lesz kiegészitve,már igen.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 570
8 167
113
Juhász miniszterként is úgy viselkedett, mint egy kivert f@sz. Mostanra tovább fejlődött, azt sem tudja miről beszél. A volt szadesz főnöknek marékszámra kellene szednie a Cavintont, mert szokása szerint ismét olyanról beszél, amihez nem ért. Vadai Ágikát hiányolom ebből a selejt csoportból. Ő is meg tudná mondani a frenkót.
Juhász arra koncentrált, hogy meglegyen a budai villa, semmi másra. Van bőr a képén.
 
K

kamm

Guest
Őőő....elhagytam a cavintont.
Nem barkácsolt valami NASAMS koppintás rendszert az LM az AMRAAM-ra alapozva?Csak Zsiráf radar volt hozzá.

Az AMRAAM az Raytheon.
A LM a MEADS-ban van benne a nemetekkel, ami erosen emlekeztet arra a kiszivargott sztorira, hogy a bajor vezer fellelkesulve jott el Orbantol, hogy ezt "egyutt kell megepitenunk" (MDBA Deutscheland kozpontja Bajororszagban leledzik)...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 573
16 152
113
Idézet a cikkbol: "A volt magyar kormányfő arról is tájékoztatta, hogy a fenyegetés hatására Magyarország az Amerikai Egyesült Államokból és Japánból szerzett be rakétavédelmi rendszert."

Most hirtelen nem emlekszem, ez melyik raketavedelmi rendszer is volt? No meg milyen rakétákat allittatott rá Cau Paksra?
Ezért írtam bele azt a kitételt, hogy mi igaz belőle :) Hiába na...az a fránya szövegértés sokakon kifog :)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 662
113
A szukeseges infraval stb legjobb esetben 4-5, de inkabb kevesebb.

Erre írtam csomagfüggő - de mivel a gép iszonyatosan autonóm (hiszen az F-22/35 esetén tervezési követelmény volt, hogy minél kevesebb földi kiszolgáló cucc kelljen neki - ja és a központosított maintenance rendszer "tÁvIrÁnYitÁs"), így a gyártótól való függetlenedésed kerül sok pénzbe. Ha úgy döntesz, teljesen lógsz a gyártón (ami elérhető, sok légitársaságnál pl. ez a modell, semmi saját maintenance, saját hangár, műszaki személyzet, etc... csak max egy CAMO iroda), minimális saját bázissal - azt olcsóbb beszerezni, viszont totál függés. A többség valamiféle köztes utat választ (EUs alkalmazók többsége), vagy igyekszik a maximális autonómiást elérni (Izrael, Japán)
Ha minimalista maradsz (mint mondjuk egy lízinges konstrukció esetén) és a 8-at tartom - ismerve a kiképzési árakat.

(Természetesen ez nem tartalmazza az alkatrész és üzemeltetési költségeket, csak nyers beszerzés).
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Nem a norvégok primadonnáznak,hanem mi.
"Őfelsége ellenzéke" hozza a szokásos formáját (minálunk ebben különben nincs semmi extra,OVka is ugyanezt csinálta ellenzékben.Emlékezhetünk pl a tubesi lokátortelepités elleni tüntetésre-de Paks is még a vajdaság elött lett eldöntve,hogy bővitve lesz és orosz reaktorokkal.Bajnai alatt már el lett döntve a konkrét tipus,és akkor még OV tiltakozott ellene.Minálunk ez igy megy.Rendszerhiba).De egyenlöre csak a rakétákról beszélnek.Ha mégsem egyeznek ki a norvégokkal,az AMRAAM mehet a Gripenek fegyverzetébe is.Végső lehetőségként még mindig lehetünk az elsők,kik amcsi rakétákkal kérik a Spydert:)
Szerintem megrendeltük a norvég komponenst is,csak még kicsit húzzák az időt.
A Tubessel nem elòször jössz! Felejtsd már el!
Nagyon közel van a város. Tudom, rendszeresen felmegyek!
A Zengöre kellett volna és azt Sólyom L. akasztotta meg. A pécsi civilek a puszta létünket védték, nem pár kisvirágot....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 320
113
Lassan, nagyon lassan de kezdenek összeállni a dominók. Meglepetés nagyon nincs, de azért jó érzés, ha hivatalosan is leokéznak vmit.
  • AMRAAM - NASAMS: rakéta oldalról van több ismeret, de jo lenne tudni, hogy a jóváhagyott 240-ből ( 60 a legmodernebb ER), mennyi lesz, hány légvédelmi üteg, radar stb.. A norvég rész rendezése érdekesnek ígérkezik. Ezekről azért szeptember végére több tudásunk lesz. ( de vajon mivel házalt nálunk 1 honapja légvédelmi rendszerek terén a német védelmi miniszter, bár lehet csak fake szivárogtarás volt...)
  • Nurol Makina üzlet: itt is alakul, hamarosan ígértek részleteket, de ez a kormány nyelvén év vége is lehet. Mennyi Yörük, mennyi Yalcin, mit tesz hozzá az Aselsan, milyen tornyok. Rengeteg féle verzióra nyílik lehetőség.Engem az érdekel legjobban, milyen fejlesztéseket hajtottak végre a kedvünkért a törökök. Itthon hova kerülnek és mit hoznak hozzánk ellentételezésként cserében. Mit nyer vele a hazai hadiipar, illetve hogyan kapcsoljuk össze ezt a beszerzést a Hirtenberger üzlettel. Azt a szálat elég nagy homály övezi. Egyszer Maróth bedobta, hogy megvettük, azóta 0 infó. Csak a nemzetközi hírekben volt, hogy elnyertek egy francia tendert.
  • Rámpás szállító: ennél a résznél érzek csúszást. Itt vmi zavar lehetett az erőben.... Nah mind1.. Nálam az A400M németekkel közös használat a favorit és mellé jön a brazil KC-390. Az előbbi nem is kérdés, mert a Nemzetben egy német illetékes tényként közölte, az utóbbi aláírása viszont más érdekes kérdéseket is felvet a Gripenek és az Aero Vodochody kapcsán.
  • Jön szeptemberig 4 Zlin. Talán a következő lépcsőfok a sugárhajtású kiképzőgép is tisztul. Nagy meglepetés itt sem lehet, Aero Vodochody L39NG. Viszont itt lehetnek további tervek Light Attack gép ügyben. Ez 2010 előtt a honvédségi tervekben szerepelt.
  • IFV. Ez lehet a következő nagy falat és a legnagyobb hiányzó elem a kirakósból. A láncos az 99%-ra német. Puma vagy Hiúz ezen még egymás torkának ugranak néhányan, de ennél nagyobb dilemma ne legyen. Én úgy gondoltam Puma lesz, de mostanában annyi olvastam az RM-től, hogy átállítanak. :) Itt ha ügyesek a tárgyalók az ellentételezés dönthet és ebben a Rheinmetall lapjai erősebbnek tűnnek. Vagy inkább gyengébbnek, ezért tudhatunk kedvezőbb alkut kötni.
  • Kerekes IFV. Boxer a favorit nálam a német vonal miatt, a Rheinmetall számol is vele. de erős fekete ló a versenyben a Patria, bár ebből az iranyból még nagyon sejtetéseket sem olvastam.
Ehhez még az kell, hogy Varga Misi ne kapjon agyvérzést és a Covid-19 válság V alakban pattanjon. Ipari, autóipari oldalról ez látszik, de ehhez az kell hogy Európában ne legyen újabb lockdown, amire van sansz, ha a már felkészített intézmények és a lakosság is kimaszkolja ezt a telet. :D
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 963
7 009
113
Csak egy példa volt,amit mindenki ismer.Szerintem még én nem is emlegettem.De a Gripenek C-re konvertálása ellen is hisztizett.(Paksba meg nem lehet belekötni)Különben meg OVi 98ban a modernizációs program kidobásával,és az utána folytatott destruktiv politikájával nagyon is súlyos felelőséggel tartozik a sereg kinyirásáért,és az akkor még vegetáló magyar hadiipar maradékának megöléséért.Szocik meg feltették az i-re a pontot.Nem védem őket,pokolra való banda az is.
Rendszerprobléma.A bolsevik kamarillapolitikusi államstruktúra intézményi ösztönzőrendszere termeli ki a Feribohócokat és Viktorvajdákat.Ez az államszervezeti struktúra a mi alapproblémánk és fejlődésbeni gátunk.
OV nem véletlen nem csinált 2006ban a zavargásból forradalmat.Mert neki erre az államstruktúrára van szüksége,hogy vajda legyen.Egy forradalom nem csak a szocikat söpörte volna el,hanem ezt a pokolra való államstruktúrát is.
Elmaradt 90ben,elmaradt 2006ban.Ennek az árát fizetjük most is,és fizetik még majd a gyerekeink is.
Nincs menekvés,a múlt hibáiért a történelem mindig benyújtja a számlát.Kamatostul.

a belpol-t és a cigányozást vidd kérlek a megfelelő helyre.
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe and vata

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
Idézet a cikkbol: "A volt magyar kormányfő arról is tájékoztatta, hogy a fenyegetés hatására Magyarország az Amerikai Egyesült Államokból és Japánból szerzett be rakétavédelmi rendszert."

Most hirtelen nem emlekszem, ez melyik raketavedelmi rendszer is volt? No meg milyen rakétákat allittatott rá Cau Paksra?

Kb. a NATO csatlakozásig Amerika semmi komolyabb dolgot nem akart Magyarországnak eladni, nem hogy rakétavédelmi rendszert... akkoriban még S-300-ast akartak venni az oroszoktól, még később az államadósság ellentételezéseként is.

1992-ben kezdték el építeni a Suzuki gyárat Esztergomban, akkoriban nagy lehetett a magyar-japán barátság, de nem tűnik úgy hogy pl. Tan-SAM-1B/C-t vagy Type 93 (SAM-3)-at lett volna értelme rendszeresíteni.

https://missiledefenseadvocacy.org/intl_cooperation/japan/
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 410
5 001
113
Kb. a NATO csatlakozásig Amerika semmi komolyabb dolgot nem akart Magyarországnak eladni, nem hogy rakétavédelmi rendszert... akkoriban még S-300-ast akartak venni az oroszoktól, még később az államadósság ellentételezéseként is.

1992-ben kezdték el építeni a Suzuki gyárat Esztergomban, akkoriban nagy lehetett a magyar-japán barátság, de nem tűnik úgy hogy pl. Tan-SAM-1B/C-t vagy Type 93 (SAM-3)-at lett volna értelme rendszeresíteni.

https://missiledefenseadvocacy.org/intl_cooperation/japan/
Azt hiszem, ahogy az előző válaszból is látszik nem volt teljesen egyértelmű, hogy a reakcióm cinikus volt. Tudom, hogy semmit nem vettünk se az USA-tól, pláne nem Japántól akkoriban, de ha a cikk arra hiavtkozik, hogy valaki hallotta valakitől, aki mondta neki, hogy Németh Miklós azt mondotta volt, hogyez történt, akkor az újságírónak lehetne annyi esze, hogy végiggondolja. Ja igen - ez sem a te vélaszodra vonatkozik, de valaki itt emlegette - SCUD-al én nem támadnám Paksot, pláne nem "hagyományos" robbanófejjel, ha egyáltalán volt a Romulánoknak olyan és nem csak gyakorló nekik is, mert még az sem biztos, hogy a várost eltalálja.