A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 269
113
Err, no. Konkretan 3.3 milliard ausztral dollar a 211 Boxer ara: https://www.defenceprocurementinter...ns-order-worth-billions-for-boxer-8x8-vehicle

Sot, mashol meg olcsbban idezik, bar euroban ugyanannyiert: https://www.defenseworld.net/news/2...rmored_Vehicles_for__2_4_Billion#.X04AZ7cpDpE

A te szamod abbol a hulyesegbol indult el, amikor belekevertek az extra support, gyartas stb budget egy reszet, de ott meg nem az egészet - a britek pl 500 boxert vesznek 5 milliard környékén, azaz korrekt 10 milliós darabaron, mert nem akarjak sem gyartani, sem hasonlókat: https://www.defenceconnect.com.au/l...australia-being-charged-double-for-boxer-mivs

Az a 10 millios ar pedig bezony az a 3 milliard forint, amit en saccolok magunknak is. :)
1db Boxer,Aztabegyárq.....Az már egy Leo ára.Már tudom miért hivják bokszolónak.Aki meglátja az számláját,hát azt kapásbol ki is üti..
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 384
120 601
113
Leopatdok, Pumák. Wunderwaffe a Honvedsegben volt a tavalyi előadás címe az NKE-n.
Azota levettek az eseményt sajna.
Mert már akkor is kreténséget beszélt az előadó.. Mint ahogy egy másfél hónapja már azt is lenyilatkozta a rádióban , hogy puma lesz miközben akkor az már habokban se volt. Így tessék ezt az előadást komolyan venni.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 046
113
Szamomra legerdekesebb ebben a 2017-es tavaszi cikkben az arakrol szolo resz:

A BOXER JÖVŐJE

Jelenleg a Boxer az egyik legdrágábban beszerezhető harcjármű a piacon, árával kapcsolatban több számadat is kering az interneten. Hozzá kell tenni azonban, hogy a csomagban beszerzett járműveknél nagyon nehezen lehet következtetni egyes eszközök bekerülési költségére, lévén az árak olyan tételeket is tartalmaznak, amelyek amúgy nem szerepelnek a járművek árában. Ilyenek lehetnek a kiképzés, a logisztikai csomag költsége, amely tartalmazhatja a járművek garanciális javítási költségeit, a karbantartási költségeket, egyéb szolgáltatások árait is. Amennyiben ezeket figyelmen kívül hagyjuk és feltételezzük, hogy ezek minden eszköz esetében hasonló mértékben megjelennek, akkor csak pusztán az elérhető, közzétett számok alapján, azt kell mondani, hogy a
– németek 2006. évi 272 db-s beszerzése járművenként 1000 MFt-ba,
– hollandok 2006. évi 200 db-s beszerzése járművenként 975 MFt-ba,
– németek 2015. évi 131 db-s megrendelése járművenként 1200 MFt-ba,
– litvánok 2015. évi 88 db-s megrendelése járművenként 1500 MFt-ba került.


Ezek az összegek bár jelentősnek tűnnek, de a jelenlegi harcjármű-piacon, a nagy kereslet miatt, nagyjából ugyanezekbe az árakba ütközünk. Álljon itt néhány példa az elmúlt három év beszerzéseiből kalkulált darabárak tekintetében:

Lánctalpas gyalogsági harcjárművek:

  • CV9040 (svéd) 1740 MFt;
  • PUMA (német) 3000 MFt;
  • Marder-1 (német)* 600 MFt;
  • DARDO (olasz) 2100 MFt;
  • M2A3 (amerikai) 1740 MFt;
  • M113M (amerikai)* 700 MFt;
  • K21 (dél-koreai) 1000 MFt;
  • BMD-4 (orosz) 1200 MFt;
  • BMP-3 (orosz) 1250 MFt;
  • ASCOD (spanyol) 1150 MFt;

Kerekes gyalogsági harcjárművek:

  • VBCI (francia) 1350 MFt;
  • PATRIA AMV (finn) 950 MFt;
  • Stryker (amerikai)* 750 MFt;
  • BTR-90 (orosz) 650 MFt.

*Használt, lekonzervált eszközök

Látható tehát, hogy bár a Boxer harcjárművet, amely egy sor olyan egyedi megoldással rendelkezik, amely más, kerekes – de a legtöbb lánctalpas eszköznél is – ritkán fedezhető fel, nemzetközi összehasonlításban az egyik legdrágább kerekes, azonban az egyik legolcsóbb lánctalpas harcjárművek közé lehetne sorolni. Mivel tulajdonságai jobbak a jelenlegi kerekes harcjárműveknél, és – legalábbis az üzemeltetői szerint – megegyeznek a lánctalpas harcjárművekénél az ár az elfogadhatóság határán van.
A fenyegetettség szintje Európában az utóbbi időszak konfliktusai miatt egyre nagyobb mértékben növekszik, a NATO is egyre jobban támogatja a magasabb védelmi szintű páncélvédelemmel rendelkező harcjármű-flották alkalmazását. A Boxer harcjárművek moduláris kialakítása nagy lehetőséget és rugalmasságot biztosít, mind a hadműveleti szakemberek, mind az alkalmazó egység/alegység parancsnokok részére, hogy az adott fenyegetettséghez, kialakult hadszíntéri helyzethez legjobban igazodó konfigurációt vessék be a legnagyobb siker elérése érdekében. A járművek modularitása előnyt jelenthet olyankor is, amikor egy missziós tevékenységre kell összeállítani a járműparkot, mert ilyenkor elég, ha csak a FOM-ot cserélik ki az eszközöknél, ami jelentősen olcsóbb egy komplett jármű-beszerzéséhez képest. Az új járműkialakítás esetében az alapjármű továbbra is maradna a jól megismert bázisjármű, amelynek alkalmazásával csökkenthető a kiképzési idő, mind a kezelők, mind a kiszolgálók, a logisztikai szakemberek tekintetében.
Mindezen felul az is kozismert, hogy az ausztral Boxer CRV konfigbol tavaly 211 darabot cirka 750 milliard forintert rendeltek, azaz 3.5 milliard korul jarmuvenkent - szerintem az lenne szamunkra is a mervado, mind felszereltsegben, mind arban... sajat gyartassal ez leszorithato mondjuk 3 milliard ala, ha legalabb 200-300 lenne abbol is, gondolom.
https://www.thedefensepost.com/2018/08/17/rheinmetall-australia-boxer-crv-contract/
https://www.thedefensepost.com/2018...at-reconnaissance-vehicle-australia-contract/
Az ausztrál beszerzés 3,3 Mrd AUD (2,1 Mrd EUR), az napi árfolyamon (219 HUF) "csak" 722 Mrd HUF. Ezt mondta az RM. Ez gépenként (211 db) átlag 3,421 Mrd HUF (~10 M EUR).
Az aussie kormány meg kezdeti 5,2 MRD AUD-ről beszélt, ami "kissé" több (bár nem tudni, mi van benne): 1 138,8 Mrd HUF. Ez gépenként 5,4 Mrd HUF.
Ami érdekesebb szerintem, hogy 30 évre 15,7 Mrd AUD (3 438 Mrd HUF) megy el a tervek szerint a beszerzésre és a fenntartásra, ami gépenként és évente 540 millió HUF.
Viszont a fenti összeg 70%-a Ausztráliában marad.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 595
8 211
113
Mert már akkor is kreténséget beszélt az előadó.. Mint ahogy egy másfél hónapja már azt is lenyilatkozta a rádióban , hogy puma lesz miközben akkor az már habokban se volt. Így tessék ezt az előadást komolyan venni.
En csak egy infót mondtam, mi hangzott el. Akkor hangzott el a 98 db ifv, a Puma.
Maróth tud mindent, más nem nagyon.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 052
113
Műszaki vasnak a t72-t is át tudod építeni. Ha felújítani akarsz holland vagy német használtat kell nézni ott lehetnek még értelmes állapotúak.



Cseheknek/lengyeleknek (vagy mindkettőnek) volt általánosan elismert magas szintű műszaki karbantartó(ra átépített) verziója, -ha jól emlékszem- T-73 sót asszem a T-55 is jónak volt minősítve. Gombokért lehetne üzemeltetni, "zsák lisztért/+kis "lobby pénz"( ;) ) adnak kannibalizálhatót is keletről (ez-SzU).

Én a Grad-ot(BM-21-et) sem temetném -főleg egy 60+ km-es lőtávosat-, egy T-55/T-72-n kicsit páncélba "dobozolva" -a tecnika végettsége kedvéért- szerintem erősen lenne helye az MH-nál.
"Csapnék" kettőt minden PzH-2000 mellé, "csak a szórás kedvéért"
ye.gif




800px-Army2016-487.jpg


(...ez a Grad orosz utódja: TOS-1, de nekünk kezdetnek egy 350 km-es előtt a Grad is jó lenne.
Kezdetnek...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 828
113
Cseheknek/lengyeleknek (vagy mindkettőnek) volt általánosan elismert magas szintű műszaki karbantartó(ra átépített) verziója, -ha jól emlékszem- T-73 sót asszem a T-55 is jónak volt minősítve. Gombokért lehetne üzemeltetni, "zsák lisztért/+kis "lobby pénz"( ;) ) adnak kannibalizálhatót is keletről (ez-SzU).

Én a Grad-ot(BM-21-et) sem temetném -főleg egy 60+ km-es lőtávosat-, egy T-55/T-72-n kicsit páncélba "dobozolva" -a tecnika végettsége kedvéért- szerintem erősen lenne helye az MH-nál.
"Csapnék" kettőt minden PzH-2000 mellé, "csak a szórás kedvéért"
ye.gif




800px-Army2016-487.jpg


(...ez a Grad orosz utódja: TOS-1, de nekünk kezdetnek egy 350 km-es előtt a Grad is jó lenne.
Kezdetnek...
A tos nem a grad utodja es nem ugyan arra valo. 60 km iszonat pontatlan lehet csokkentett robbanofejjel /teljesen hasznalhatatlan./ a 40 km is duplaja az eredetinek es az sem terjedt el mimden rendszeresito 30 km kornyeken megalt...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 828
113
Nema azt mondom hogy nem szukseges raketasorpzatveto de 72 alvazra rakni folosleges a tos a maga cirka 3,5 km es kezdeti lotavja miatt kellett hogy erosen pancelozott legyen. /nem 350 km hamem hrom es fel km. Max ahol mar a szoras is hatalmas.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and kamm

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 269
113
keresztkérdés: korábban hol voltak, melyik dandárnál a bmp-1-eseink, és hány db.?
Mikor?Kivonáskor már csak Tatán voltak.A másik 2dd már akkor is BTRes volt.
(megjegyzem,hogy a vajda 98ban lehúzta a modernizálásukat,meg a teljes MH modernizációs programot,kúrcsányéknak nagyon leamortizált állapotban kellett dönteni felőlük.A kasszát kiüritette a vajda,és hátrahagyott egy nagyon elqrt Gripen A szerződést,ami elvitt minden forrást-vastagon sáros a hazugságkirály a sereg leépülésébe,csak qrva rövid a memóriátok)
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Mikor?Kivonáskor már csak Tatán voltak.A másik 2dd már akkor is BTRes volt.
(megjegyzem,hogy a vajda 98ban lehúzta a modernizálásukat,meg a teljes MH modernizációs programot,kúrcsányéknak nagyon leamortizált állapotban kellett dönteni felőlük.A kasszát kiüritette a vajda,és hátrahagyott egy nagyon elqrt Gripen A szerződést,ami elvitt minden forrást-vastagon sáros a hazugságkirály a sereg leépülésébe,csak qrva rövid a memóriátok)
Szerencsére itt vagy te nekünk!
 
K

kamm

Guest
https://www.thedefensepost.com/2018/08/17/rheinmetall-australia-boxer-crv-contract/
https://www.thedefensepost.com/2018...at-reconnaissance-vehicle-australia-contract/
Az ausztrál beszerzés 3,3 Mrd AUD (2,1 Mrd EUR), az napi árfolyamon (219 HUF) "csak" 722 Mrd HUF. Ezt mondta az RM. Ez gépenként (211 db) átlag 3,421 Mrd HUF (~10 M EUR).
Az aussie kormány meg kezdeti 5,2 MRD AUD-ről beszélt, ami "kissé" több (bár nem tudni, mi van benne): 1 138,8 Mrd HUF. Ez gépenként 5,4 Mrd HUF.
Ami érdekesebb szerintem, hogy 30 évre 15,7 Mrd AUD (3 438 Mrd HUF) megy el a tervek szerint a beszerzésre és a fenntartásra, ami gépenként és évente 540 millió HUF.
Viszont a fenti összeg 70%-a Ausztráliában marad.

Igen, feljebb mar vazoltam, hogy ha csak az ausztral Boxerek "szaraz" arat nezzuk, akkor az cirka 750 milliard korul jon ki (kerekitve) - mondjuk abbol a 211 Boxerbol mindossze 133 a fullos CRV (=IFV) konfig, ez tovabb bonyolitja...

Talan meg inkabb mervado a britek 500 Bozeres rendelese, ahol siman megvettek oket £2.8 milliardert, ami meg 1200 milliard HUF sincs, azaz 2.4 milliard forint alatt jott ki nekik a Boxer darabja: https://www.army.mod.uk/news-and-events/news/2019/11/boxer/

Amugy szerintem ez csaknem ugyanaz az ar, amennyiert a Lynxet megbuliztuk magunknak: nalunk a Lynx kapcsan is a gyartas az elejen elvisz nemi extrat, de rendesen csokkent is az aron, no meg itt marad egy resze. Ha elfogadjuk a rebesgetett 2.3B euros azaz ~820 milliardos inditoarunkat, akkor abbol becselesem szerint 800M, de 1B euro alatt megy majd el a gyartas beinditasara - telek, uzem, gepek, felszereles, anyag, emberek stb -, a maradek cirka 500 milliard forint meg fedezi az elso 200+ jarmuvet, pont - csodak csodaja! - azon a 2.4-2.6 milliard koruli darabaron, amire kb a britek Boxere is kijott. :)
Gyanitom, nalunk a Lynx tobbsege IFV konfig lesz, rendesen kipimpelve: Lance RC torony, Spike-LR, minden ami szem-szajnak ingere - es hasonloan egy esetleges Boxer rendel;es ugyanigy nagyreszt IFV lenne.
 
K

kamm

Guest
Cseheknek/lengyeleknek (vagy mindkettőnek) volt általánosan elismert magas szintű műszaki karbantartó(ra átépített) verziója, -ha jól emlékszem- T-73 sót asszem a T-55 is jónak volt minősítve. Gombokért lehetne üzemeltetni, "zsák lisztért/+kis "lobby pénz"( ;) ) adnak kannibalizálhatót is keletről (ez-SzU).

Én a Grad-ot(BM-21-et) sem temetném -főleg egy 60+ km-es lőtávosat-, egy T-55/T-72-n kicsit páncélba "dobozolva" -a tecnika végettsége kedvéért- szerintem erősen lenne helye az MH-nál.
"Csapnék" kettőt minden PzH-2000 mellé, "csak a szórás kedvéért"
ye.gif




800px-Army2016-487.jpg


(...ez a Grad orosz utódja: TOS-1, de nekünk kezdetnek egy 350 km-es előtt a Grad is jó lenne.
Kezdetnek...

Kell a kutyanak barmi orosz kohoszokenveny...
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 046
113
:cool:
Nagyon rühellem a szocikat.De nem kell elfelejteni,hogy Hitler és Mussolini is eredetileg szocialisták.(NSDP-német nemzetszocialista munkáspárt).
Egyrészt NSDAP, másrészt Hitlernek semmi köze nem volt a szocialista/szociáldemokrata, baloldali eszmékhez, sőt!, a legnagyobb ellensége volt. (A krumplilevest nevezheted hagymás rostélyosnak, attól még krumplileves...) Mussolini valóban onnan indult, de végül 180 fokos fordulatot vett. Ez azért nem olyan ritka, itthon is van rá néhány példa :p (Bocs az off-ért)