• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Érdekeségképpen beteszem ide hogyan látták nem is annyira régen a magyar katonai helikopterképesség helyzetét,még mielőtt engem is komoly rohamdesszant támadás érne:)a megállapítások egy 1998-s tanulmányból származnak.

"A magyar katonai helikoptererők helyéről és szerepéről

A Magyar Köztársaság katonaföldrajzi jellemzői sajátosak, a védelmi tevékenység szempontjából (a nagy folyami határszakaszok és az északi-hegyvidék egyes körzetei kivételével) kedvezőtlenek. Hazánk nagyrészt összefüggő síkságai az agresszor harckocsi- és gépesített csapatai alkalmazásához nyújtanak lehetőséget. Ha ránézünk hazánk térképére, akkor szembetűnő, hogy légi járművekkel szinte minden irányból földközeli magasságban megközelíthető és átrepülhető az országhatár. A 15- 20 m magasságban repülő helikoptereket felderíteni szinte lehetetlen. Ezen okfejtésből következik, hogy megnő a harci helikopterek szerepe a páncélelhárításban, a légvédelmi és más csapatobjektumok elleni csapásmérésben.

Szomszédaink haderőiben nem került le a napirendről a harci helikopterek alkalmazásának kérdése. Például, a nyílt sajtóból megismerhető információk szerint, Szlovákia többszörösére kívánja növelni harci helikoptereinek számát. Romániában 20 katonai fejlesztési program folyik, ebből az egyik újra zöld jelzést kapott: AH-1W Super Cobra, azaz a DRACULA harci helikopter licenc alapján történő gyártása (96 db). Ezt is figyelembe véve növekszik harci helikoptereink szerepe a csapatok, az objektumok ellenséges helikopterek elleni oltalmazásában.

Amikor a magyar katonai helikoptererők helyét-szerepét vizsgáljuk, nem lehet kikerülni a honvéd légierővel szemben támasztott követelményeket, az annak való megfelelés mértékét, valamint az ezen követelményekből fakadó feladatrendszert. Ehhez mindig szem előtt kell tartani, hogy a légierő összetevő részei: a harcászati (vadász) repülő-, a csapatrepülő-, a légvédelmi rakéta- és tüzér-, valamint a légtérellenőrző alakulatok.

Egy kis kitérővel vitatni kell egyfajta felfogást. Az AVIATOR, és a TOP GUN című repülő folyóiratok kizárólagosan csak a harcászati vadászrepülőgépek vásárlását (fejlesztését) emlegetik, szinte ezzel kötik össze a honvéd légierő létét. Hozzáteszem, a politika szintjén is hasonlót hallani. Olyan megfogalmazásokkal találkozni, mint: - “legyen légierő, legyenek korszerű harci repülőgépek, és a pilóták kellő időt tölthessenek a levegőben!” , vagy - “be kell szerezni az annyit emlegetett, az annyira megcsodált új harci repülőgépeket”, vagy “a harci helikopterekre továbbra is nagy szükség van. Nagyon sok rendészeti, határrendészeti feladatot éppen ezek a forgószárnyasok tudnak a legjobban ellátni”, vagy - évekkel ezelőtt egy konferencián elhangzott, hogy “a harci repülőgépek egy bevetéssel 150 harckocsit pusztítanak el...”

Véleményem szerint a követelményt és a feladatrendszert tekintve honvéd légierőről csak akkor beszélhetünk, ha a légierő minden összetevő része a vele szemben támasztott követelményeknek azonos időintervallumban eleget tesz és teljesíti a feladatait. Ez így van a NATO-tagállamok haderőiben is. Sőt, elsősorban ott van így, mi ettől még igen messze vagyunk. Úgy gondolom, hogy az említett összetevők nélkül a légierő nem teljes. A légierővel szemben támasztott követelmények különböznek békében, válsághelyzetben és agresszió esetén - azaz harci-körülmények között - , de ezeknek mindenkor eleget kell tenni! Az új honvéd légierő létrehozása természetesen jelentős átmeneti időszak (15- 20 év?) után és nem kis áldozat révén fokozatosan lehetséges, nem tévesztve szem elől a végső célt!

Visszaemlékezve az MHTT légvédelmi és repülőszakosztálya által 4-5 évvel ezelőtt rendezett repülőharcászati konferenciára, ahol a bevezető előadásomban a honvéd légierővel szemben támasztandó hadműveleti-hadászati követelményeknél a következőket hangsúlyoztam: “agresszió esetén biztosítsa a védekező szárazföldi csapatok hatékony légi támogatását, legyen képes harcászati repülő- és harci helikopter-alegységeivel az agresszor 140-150 harckocsijának egy bevetéssel való egyidejű megsemmisítésére.” Tehát a harcászati vadászok és a harci helikopterek közösen, egy bevetéssel! És nem külön, mert erre nem lesz elegendő erő (az örökös forráshiány miatt).

A honvéd légierő feladatát az ország katonaföldrajzi sajátosságai, az ország nagyságrendje és a légierővel szemben támasztott követelmények határolják be. A légierő repülő - harcászati vadász- és csapatrepülő - alakulatainak feladatai agresszió esetén az alábbi öt csoportba sorolhatók:

1.) Légi felderítési feladatok; amelyeket a harcászati vadászok, a harci, a szállító- és a futárhelikopterek teljesítenek. Ilyenek:

a hadműveleti-harcászati légi felderítés,


a harcmező-megfigyelés,


a pontosító és ellenőrző légi felderítés,


a légi vegyi- és tűzfelderítés,


a légi műszaki felderítés,


a légi időjárás-felderítés.


2.) Légi oltalmazási feladatok; amelyeket a harcászati vadászok és a harci helikopterek teljesítenek. Ilyenek:

•az ország körzeteinek, fontos objektumainak és az MH csapatainak oltalmazása a támadó harcászati vadászok és harci helikopterek ellen,


a saját repülő- és helikopterkötelékek tevékenységének biztosítása (kísérés, légvédelmi eszközök lefogása),


•a helyi légi fölény kivívása,


az agresszor légideszantjainak pusztítása a levegőben.


3.) Légi támogatási feladatok; e feladatokat a harcászati vadászok és a harci helikopterek teljesítik. Ilyenek:

az agresszor betörési sávjában
lévő határ menti város(ok) védelmének támogatása,

az agresszor első lépcsője páncélos alegységeinek pusztítása,


a harcmező/harctevékenységi körzet elszigetelése,


•a bekerítésben harcoló alegységek támogatása, biztosítása,


•saját csapataink ellenlökéseinek/ellencsapásainak támogatása,


a védekező alegységek harcának közvetlen légi támogatása,


•az agresszor légideszantjainak/légimozgékony alegységeinek
pusztítása a földön.

4.) Légi szállítási feladatok; amelyek végrehajtásában a csapatrepülők szállító repülőgépei és helikopterei, valamint a polgári repülési szervektől bevont repülőtechnika vesz részt. Például: az MH csapatai részére végzett különböző légi szállítások (deszantolások, anyagi-technikai eszközök szállítása, evakuálások, átcsoportosítások) és az ország, a lakosság, a polgári védelem részére végzett különböző légi szállítások.

5.) A légi biztosítási feladatokat részben a harcászati vadászok és zömében a különböző rendeltetésű helikopterek és könnyű repülőgépek látják el. Például: légi vezetés biztosítása, légi futár- és tábori postaszolgálat, a légi vegyimentesítés, légi tűzoltás, a légi aknatelepítés, a bajba jutott hajózóállomány kutatása és mentése, a tüzérségi tűzhelyesbítés, ködfüggöny létesítése, a harcmező megvilágítása és a légi elektronikai zavarás.

Úgy vélem, hogy a légierő feladatrendszerének vázlatos áttekintése is kifejezi a lényeget: a Magyar Honvédség légiereje a katonai helikopterek, a csapatrepülők nélkül nem képes feladatait teljesíteni! Nincs olyan feladatcsoport, melynek végrehajtása lehetséges lenne elsősorban a harci helikopterek, illetve más helikopterek részvétele nélkül (a békeidős és válsághelyzet feladatairól nem is beszélve). A honvéd légierő fejlesztése tehát nemcsak a harcászati vadászrepülők, a légvédelmi rakéta- és légtér- ellenőrző eszközök, hanem a katonai helikopterek, a csapatrepülők feladatarányos fejlesztését is jelenti. Az utóbbi években erről - sajnos - nálunk méltánytalanul kevés szó esett. Éppen ezért tartom fontosnak - mondhatnám: kiemelkedő jelentőségű - eseménynek az MHTT légierő szakosztály és szolnoki repüléstudományi szekciójának “Merre, hová, helikopter?” témájú tudományos konferenciáját, amely az érdeklődés középpontjába állította a témát."
 
  • Tetszik
Reactions: Negan
K

kamm

Guest
“agresszió esetén biztosítsa a védekező szárazföldi csapatok hatékony légi támogatását, legyen képes harcászati repülő- és harci helikopter-alegységeivel az agresszor 140-150 harckocsijának egy bevetéssel való egyidejű megsemmisítésére.” Tehát a harcászati vadászok és a harci helikopterek közösen, egy bevetéssel! És nem külön, mert erre nem lesz elegendő erő (az örökös forráshiány miatt).

Hat, ha ilyen aranyokban gondolkodnak, akkor valoban kell meg nemcsak egy marek H145M iranyitott ATGM-mel, de az a masik 28-30 E/F is... ha "csak" 100-120 hk lonenek ki egy kanyarban, az mondjuk az ukranokon kivul pont be is fejezte barmelyik szomszednak a hadmuveletet. :D
 
W

Wilson

Guest
Hat, ha ilyen aranyokban gondolkodnak, akkor valoban kell meg nemcsak egy marek H145M iranyitott ATGM-mel, de az a masik 28-30 E/F is... ha "csak" 100-120 hk lonenek ki egy kanyarban, az mondjuk az ukranokon kivul pont be is fejezte barmelyik szomszednak a hadmuveletet. :D

Azért raktam be ezt a 22 évvel ezelőtt született összegzést,hogy így össze lehet hasonlítani az 1998-s helyzetet és elvárásokat a jelenlegi helyzettel és elvárásokkal (természetesen csak amennyi publikus belőle)a Z2026-s haderőfejlesztés tükrében.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Azért raktam be ezt a 22 évvel ezelőtt született összegzést,hogy így össze lehet hasonlítani az 1998-s helyzetet és elvárásokat a jelenlegi helyzettel és elvárásokkal (természetesen csak amennyi publikus belőle)a Z2026-s haderőfejlesztés tükrében.
Az a gond (persze nem teljesen, mert így legalább van aki azt a perspektívát is iderakja nekünk), hogy @Negan a '98-as helyzetet akarja ráhúzni a mai állapotokra.
Miközben menet közben végbe ment egy olyan digitalizációs forradalom a haderőknél, hja meg egy "drónforradalom" is menet közben.
Ezen túl a beillesztett tanulmány részeiben ragyogóan kivehető a H145M és a H225M feladatköre. És egyik sem a klasszikus harci helikopter szerepkör lesz!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Az a gond (persze nem teljesen, mert így legalább van aki azt a perspektívát is iderakja nekünk), hogy @Negan a '98-as helyzetet akarja ráhúzni a mai állapotokra.
Miközben menet közben végbe ment egy olyan digitalizációs forradalom a haderőknél, hja meg egy "drónforradalom" is menet közben.
Ezen túl a beillesztett tanulmány részeiben ragyogóan kivehető a H145M és a H225M feladatköre. És egyik sem a klasszikus harci helikopter szerepkör lesz!
Nem.Az a gond,hogy ezek a feladatok ugyanúgy megvannak.De mivel közben fejlődött a teknyika,a feladatot végrehajtó helikopternek is fejlettebbnek kell lennie,mint 20-30 éve.
A másik gond,hogy ez a technikai fejlődés árban is nagyon jelendkezik.
Különben harcászati rendszer szempontjábol nincs forradalmi változás.A dronok nem töltenek be új harcászati szerepkört,csak átvették,és tartományában kibővitették a könnyű felderitő,célmegjelölő,könnyű csapásmérő gépek helyét.Olyanokét mint az O-1/2,OV1/10 gépek.Részben átvették a könnyű felderitő,könnyű támadó helik szerepét is.De mivel a páncélvadász szerepkört már kevésbé,és a könnyű szállitó és futár szerepkört meg egyáltalán nem,továbbra is szükség van könnyű helikopterekre.
Ez ugyanigy van a csata,vagy legalábbis csatafegyverzetű helikopterekkel.A dronok nem vették át a szerepkört,csak kiegészittik.
A szállitóhelikopterek szerepkörét meg alig érintik.
Szóval továbbra is megvannak a szerepkörök,csak a technológiai szint,ami a betöltésükhöz szükséges,az változott a fejlődéssel párhuzamosan.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Különben harcászati rendszer szempontjábol nincs forradalmi változás.A dronok nem töltenek be új harcászati szerepkört,csak átvették,és tartományában kibővitették a könnyű felderitő,célmegjelölő,könnyű csapásmérő gépek helyét.Olyanokét mint az O-1/2,OV1/10 gépek.Részben átvették a könnyű felderitő,könnyű támadó helik szerepét is.De mivel a páncélvadász szerepkört már kevésbé,és a könnyű szállitó és futár szerepkört meg egyáltalán nem,továbbra is szükség van könnyű helikopterekre.
Nincs páncélvadász szerepkör?
Mondom, hogy picit :rolleyes: le vagy maradva!
Nézd ezeket a pilonokat!
16780391_303.jpg

Az új Protector variáns (Raeper angol verziója) pedig már összesen 6 (7) pilonnal rendelkezik, és az SDB bomba is a napirenden van.
7,5 km a cruisin' magassága és egészen 15.000-ig emelkedhet. A max. sebessége 480+km/h.
Az ár meg?
Az angolok már megrendelték az új széria első elemeit. 65M font lesz 3db, a hozzá tartozó irányító egységgel.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Nincs páncélvadász szerepkör?
Mondom, hogy picit :rolleyes: le vagy maradva!
Nézd ezeket a pilonokat!
16780391_303.jpg

Az új Protector variáns (Raeper angol verziója) pedig már összesen 6 (7) pilonnal rendelkezik, és az SDB bomba is a napirenden van.
7,5 km a cruisin' magassága és egészen 15.000-ig emelkedhet. A max. sebessége 480+km/h.
Az ár meg?
Az angolok már megrendelték az új széria első elemeit. 65M font lesz 3db, a hozzá tartozó irányító egységgel.
Ezzel csak az a baj,hogy gyakorló célpont egy komolyabb légvédelemnek.Nagyon jók-asszimetrikus hadviselésben.De akinek van rendes légvédelme,kicsit is jobb légiereje,annak csak zavaró körülmény,pár plusz légicél
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 889
113
Nincs páncélvadász szerepkör?

16780391_303.jpg

Az új Protector variáns (Raeper angol verziója) pedig már összesen 6 (7) pilonnal rendelkezik, és az SDB bomba is a napirenden van.
7,5 km a cruisin' magassága és egészen 15.000-ig emelkedhet. A max. sebessége 480+km/h.
Az ár meg?
Az angolok már megrendelték az új széria első elemeit. 65M font lesz 3db, a hozzá tartozó irányító egységgel.

Na, ilyeneket szeretnénk már látni a hadsereg kötelékében. Vajon része a Zrínyinek a drón beszerzés?
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Ezzel csak az a baj,hogy gyakorló célpont egy komolyabb légvédelemnek.Nagyon jók-asszimetrikus hadviselésben.De akinek van rendes légvédelme,kicsit is jobb légiereje,annak csak zavaró körülmény,pár plusz légicél
Tényleg? A harci helikopter hogyan teljesítene ebből a szempontból? :cool:
Melyik MANPAD-dal lősz fel 10k méterre? Ráadásul SDB vagy akár Brimstone távolságba? És akkor még az RCS beli különbségeket nem is vettük.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Tényleg? A harci helikopter hogyan teljesítene ebből a szempontból? :cool:
Melyik MANPAD-dal lősz fel 10k méterre? Ráadásul SDB vagy akár Brimstone távolságba? És akkor még az RCS beli különbségeket nem is vettük.
Őőő......Normális légvédelem az MANPAD?Meg kicsit is normális légierőt irtam....
Nem asszimetrikus-vagyis ahol jelen van reguláris erő is.Ott már a Kaszás bajban van.Kicsi dronok meg nem hordanak komoly fegyverzetet.
Harci heli korszerű módon bevetve meg jol teljesitene.Sárkány ellen sárkány fű.Modern légvédelem ellen kisérődronok,stand off fegyverzet.Amcsik most fejlesztenek a helijeiknek egy kisérődront,amit Hydra inditócsőből indithat a heli....
És akármit csinálsz,a szállitóképességet nem tudod pótolni dronnal.Ha meg szállitasz harci övezetbe,akkor a szállitmányt,és a szállitót is fedezned kell fegyveresen.A kirakott katonákat megint csak támogatnod kell.És harci övezetben,még ha nem is a "frontvonalban" csinálod,a kirakás első lépcsője mindenképpen a rohamdeszant szabályai szerint kell megcsinálnod.Mert nincsenek légmentesen zárt frontvonalak.Kisebb felderitő,biztositó,portyázó csapatrészekkel bárhol összefuthatsz.és bekeritésben lévő,vagy csak simán harcban álló egységekhez szóló küldetések esetén meg nincs is más vállasztásod.
Csataképes fegyverzetű (értve ez alatt a fegyvermennyiséget-ami mindkét H helinknél kevéske) heli meg egy olyan mozgékony fegyverplatform,amit egy nagyobb kiterjedésű hadszintéren nem nélkülözhetsz,ahogy a szállitóképességet sem.
Mindig elfeledkeztek róla,hogy ha háborúba keveredünk itt a KM-be,akkor nem 1-2 szétbontakozott dd szélességű és mélységű hadszintér lesz.Nagyobb.Sokkal nagyobb.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Ezzel csak az a baj,hogy gyakorló célpont egy komolyabb légvédelemnek.Nagyon jók-asszimetrikus hadviselésben.De akinek van rendes légvédelme,kicsit is jobb légiereje,annak csak zavaró körülmény,pár plusz légicél

De gondolom szerinted is szükség van drónokra.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Ha meg szállitasz harci övezetbe,akkor a szállitmányt,és a szállitót is fedezned kell fegyveresen
Ezt valaki kétségbe vonja?
Az amerikai SOF amikor a Chinookjait használja, akkor azok miért nincsenek felfegyverezve?
Miért gondolod azt, hogy egy agyig felfegyverzett deszantot hordozó helikopterrel ideális egy rohamdeszantot végrehajtására?
Egyrészt, kevesebb a deszanttal kirakható ember, felszerelés, fegyver, ellátmány. Másrészt csökkenti a hatósugarat, és a sebességet, mivel megnöveli a légellenállást.
Pontosan ezért lesznek mellettük a felfegyverzett H145M-ek, meg majd a leendő drónok.
 
K

kamm

Guest
Ezt valaki kétségbe vonja?
Az amerikai SOF amikor a Chinookjait használja, akkor azok miért nincsenek felfegyverezve?
Miért gondolod azt, hogy egy agyig felfegyverzett deszantot hordozó helikopterrel ideális egy rohamdeszantot végrehajtására?
Egyrészt, kevesebb a deszanttal kirakható ember, felszerelés, fegyver, ellátmány. Másrészt csökkenti a hatósugarat, és a sebességet, mivel megnöveli a légellenállást.
Pontosan ezért lesznek mellettük a felfegyverzett H145M-ek, meg majd a leendő drónok.

Az egyetlen ilyesmi hibrid a Hind volt, ami remekul mukodott mondjuk Afganisztanban, hegyeket bontott meg rajokat tett ki - addig, amig Rep. Charlie Wilson fel nem tunt a szinen es a mujahedinek nem kezdtek szazasaval leszedni az egrol a szovjet Hindeket meg Migeket az aranyosan szinte filleres Stingerekkel.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Őőő......Normális légvédelem az MANPAD?
Csak mert a helikopterek már a MANPADtól sincsennek biztonságba. Az ennél komolyabb csapatlégvédelemnek meg nem is kétséges.
De nem véletlenűl említettem az SDB-t, meg a Brimstone-t. Mert egy ilyennekel felszerelt drón már igen komolyan veszélyezteti a MANPADnál komolyabb légvédelmet is.
Emlékszel még a török drónok videóira a Pantsirokról? ;)
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Negannak kellene egy munkahely, ahol "rohamdeszantolhat" egesz allo nap. Rekordmennyisegu hajmereszto hulyeseget pakol ide napok ota.

Úgy, hogy napok óta nem olvastam és most nincs is időm de a szolnokiak/nem kmz/mostanában rohamlövész néven futnak. Vagy nem?

Ez nem az a régi amit a jelentkezők 5-10 százaléka végzett el, hanem egy új. Ezt van egyszerre 100an csinálták meg.

Szóval ha ők nagyrészt helikopterrel lennének bevetve/és rohamlövész a nevük, lehet nem csak Celebra gondolja így.

És az amcsikkal a romvárosban nem valami ilyet gyakoroltak?

De ha már dudi leírta vagy más, hogy ez nem így van nyugodtan oltsatok le.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Úgy, hogy napok óta nem olvastam és most nincs is időm de a szolnokiak/nem kmz/mostanában rohamlövész néven futnak. Vagy nem?

Ez nem az a régi amit a jelentkezők 5-10 százaléka végzett el, hanem egy új. Ezt van egyszerre 100an csinálták meg.

Szóval ha ők nagyrészt helikopterrel lennének bevetve/és rohamlövész a nevük, lehet nem csak Celebra gondolja így.

És az amcsikkal a romvárosban nem valami ilyet gyakoroltak?

De ha már dudi leírta vagy más, hogy ez nem így van nyugodtan oltsatok le.
Nyilvánvaló, hogy a H225M-ek és a H145M-ek elsősorban a KMD-t fogják támogatni.
Ehhez viszont nem kell agyig felfegyverezni a szállítókat, amit @Negan hiányol.
Az ö szemében az AH-60 az egyetlen deszant szállítására alkalmas helikopter, de az is csak akkor, ha a fegyvertartók hajlanak lefelé a fegyverektől.
Ez kb. Kfir mentális állapot.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and kamm

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Ezt valaki kétségbe vonja?
Az amerikai SOF amikor a Chinookjait használja, akkor azok miért nincsenek felfegyverezve?
Miért gondolod azt, hogy egy agyig felfegyverzett deszantot hordozó helikopterrel ideális egy rohamdeszantot végrehajtására?
Egyrészt, kevesebb a deszanttal kirakható ember, felszerelés, fegyver, ellátmány. Másrészt csökkenti a hatósugarat, és a sebességet, mivel megnöveli a légellenállást.
Pontosan ezért lesznek mellettük a felfegyverzett H145M-ek, meg majd a leendő drónok.
H145M-et mint csatahelit,meg egyáltalán komoly fegyverzetet szállitó helit,felejsd el.MD530 szintű a fegyverhordozó képessége.
Az amerikai SOF amikor a Chinookjait használja, akkor azok miért nincsenek felfegyverezve?
Minek lennének?COIN hadviselésben egy ritkánlakott országban elég nekik a dron (és a vadászgépek) fedezete.Komolyabb ellenféllel szemben meg csak a második lépcsőben lennének bevetve,miután az Apachok és a BH-k már kirakták a biztositó erőket,és megtisztitották a leszállózónát.
Oroszok viszont durván felfegyverzik a Minyóikat (orosz seregben a Mi171 is Mi-8 jelzéssel üzemel).
Csak mert a helikopterek már a MANPADtól sincsennek biztonságba
A korszerűtlen védelmi rendszerekkel,vagy védelmi rendszerek nélküli helik nincsenek biztonságban.Meg a nem megfelelő taktikával bevetett gépek.
De egy korszerűen felszerelt és bevetett heli továbbra is komoly,vagy inkább igencsak szükséges erő.
De nem véletlenűl említettem az SDB-t, meg a Brimstone-t. Mert egy ilyennekel felszerelt drón már igen komolyan veszélyezteti a MANPADnál komolyabb légvédelmet is.
És egy Patriot,FR-3,F16,MiG21 simán leszedi,mielött bevethetné az SDB/Brimstone/akármi fegyverzetét....
Emlékszel még a török drónok videóira a Pantsirokról?
És a Guardian szerinted minek kapott dronkiséretet?Vagy a heliről inditható dront minek fejlesztik?
Mégegyszer.A dron igen hasznos,sőt,szükséges eszköz.De nem pótolja,csak segiti a halikoptereket.