1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus Helicopters H225M HForce

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Terminator által indítva @ 2018. december 15..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  FR-3 fel tud.Mig29 R73 rakétája odaér.
  Komolyan,elfelejtettél rendszerben gondolkodni?
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én?
  Az előbb még AHEAD-es gépágyúról írsz. Most meg már légvédelmi rakéta rendszerről, meg vadászgépekről.
  Nyilván a leendő drónjainkat is magukban küldjük, mert majd megoldják. o_O
  Még egyszer mondom, bármilyen légvédelmi környezetben nagyobb a túlélési esélye egy drónnak, mint egy harci helikopternek. (kisebb RCS, jóval magasabb működési magasság, és sebesség) De semmiképp nem rosszabb.
  Ráadásul ha le is lövik, akkor egyszerűen leemelsz a polcról egy másikat. A pilótákat nem veszted el!
  Ha meg a vadászgépeink (amik száma remélhetőleg emelkedni fog) megoldják a feladatukat, akkor jó esetben az általad említett fenyegetések helyett csak a MANPAD-ok és esetleg a csöves légvédelem marad ellenfélnek. Na ezek azok, amik az Raeper jellegű UAV-kra teljesen hatástalanok. Egyszerűen nem érik el őket.
  A helikopterekkel viszont könnyedén elbánnak.
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Még mindig az a gondom,hogy nem egy összfegyvernemi ellennel szemben gondolkozol.
  Nincs SEAD képességünk.A gépeink már azzal bajban lennének,hogy megközelitsék a frontvonalat
  Stb
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  2 kérdésem van ezzel kapcsolatban:
  1. Ez az aggodalmad nem dupla annyira érvényes a helikopterekre is, mint a UAV-kra?
  2. Mond, te mennyire ismered a Z2026-ot? Az egyik alap célkitűzése a Gripenek fegyverzetének és képességeinek fejlesztése. Ha '26-ig nem is (bár szerintem de!), de utána biztosan a számuk is bővítve lesz!
   
  Ruby de Puteaux and kamm like this.
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  1.Mert én nem vagyban,hanem ésben gondolkodom.Mert nem magában,összefüggéseiből kiragadva vizsgálik egy kérdést.
  A tétel marha egyszerű.A kis dronok kicsik,komoly fegyverzet hordozásához.A megfelelő méretű dron meg könnyű célpontja a légvédelemnek.Dronok még igazán dronokra is felkészült légvédelemmel nem kerültek szembe,mégis elég jol hullanak.Pansirröl meg a gyakorlatban kiderűlt,hogy akármelyik komolyabban felkészült ellenfél kiüti.Felderitő-célkövető rendszerei nem tudnak mit kezdeni a dronokkal (meg még a török EW is szénné zavarja).Gá részt meg szépen leirja Molni gá-s cikke.
  2.Miért,Te tudod,hogy végülis mi van a Z2026ban?Itt egy nyilatkozat nem jelent semmit.Multirole harcászati szállitó A319,harci heli képességet visszaadó pénzkidobás értékű restaurált Mihu.Harcászati busz.1 osztálynyi PzH,mint KM-ben egyedülálló tüzérképesség (a kinkrét tipusbol ugyanennyi van a horvátoknak)-csupa agitprop.Rossz nyilas duma,ahogy régen mondtuk egy hóhányó hazudozásra.
  SEAD képesség meg egyébbként is sokkal többröl szol,mint egy adott bomba/rakéta fajta.Nekünk meg még egy kósza EW konténert se sikerűlt 20 év alatt beszerezni....-vagyis a Gripenjeink tényleges háborús helyzetben lényegében bevethetetlenek jelenleg.Békebeli diszcigánykodásra jók csak,a mostani román/ukrán légvédelem blokkolja a gépeinket.
  Helikopter képes a terepkövető,bujkáló repülésre.Kicsi felderitődronokkal való együtműködéssel kiemeli a komolyabb csapatlégvédelmet,utána meg az olcsóbb fegyverzettel aprit.IR MANPADok ellen van védelem.
  Továbbra is ott a probléma,hogy csapatok (mi esetünkben csak kis záró osztagok,diverziosok már csak-nincs többre kapacitásunk) leggyorsabban helikopterekkel lehet mozgatni hadműveleti szinten.Szintén helikopterekkel mozgatsz a leggyorsabban tűzerőt-ami utána ott is tud maradni.Mert a heli le tud szállni,és úgy adni készültséget.Gripen meg csak korlátozott ideig tud jelen lenni (de az ellen légvédelme miatt még az is necces)
   
 6. zulu

  zulu Well-Known Member

  A Gripeneknek 15-20 évvel ezelőtti szinten nézve igen komoly beépített EW rendszere volt (pl. fényévekkel jobb mint az F-16 Block 50-ek). Nem is volt integrálva EW konténer hozzá, pont ezért. Tehát nem is volt mit és miért beszerezni. Tehát az, hogy most letolt gatyával, EW nélkül repdesne nem igaz. Pl. egy KUB rávezető radarját nagyon hatékonyan tudja zavarni, szinte blokkolni, mint ez az itthoni EW gyakorlatokon kiderült. És ez volt a legvalószínűbb, amivel szembe kerülhetett. Persze azóta fejlődött a technika, be kell szerezni az új EW rendszereket! (ha nem váltunk típust)

  A horvátok 15 db PzH-t szereztek be nem 24-et.
   
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  A svedek ebben jok es nem veletlenul, erre gyurnak a full stealth helyett. Az E/F rendszere is siman F-35 szintu, ezt azert mar mindenhol leirtak, csak ugye a svedek is (okosan) nemigen villogtatjak a publikumnak, konkretan mit is tud.
   
  exsorkatona and vasszekely like this.
 8. Ruby de Puteaux

  Ruby de Puteaux Well-Known Member

  Ez már történelem, ma viszont nincs semmi, amiből lehetne fejleszteni azt meg leszarják.

  Mi az ami itthon is megoldható?
  • üvegszállal itthon is dolgoznak, a sárkány legyártható
  • a belső alkatrészek többsége itthon gyártott vagy olcsón beszerezhető: pneumatikus hengerek, csatlakozók, érzékelők
  • irányításra/autonóm irányításra itthon is van szakember(egy volt évfolyamtársam konkrétan ezzel foglalkozik, csak civil cégnél)
  • swarming technológia: nem véletlenül veszünk részt az észt UGV programban
  Miből szorulunk külföldi behozatalra?
  • optikai felderítő-, esetleg EW rendszerek(ezek többségét a dróngyártók sem saját maguk fejlesztik)
  • motorok. Ez is könnyen elérhető nagyobb tételben, de pl. a lakhelyemtől 15 km-re van egy cég ahol RC versenygépek motorjait csinálják. Nem egy kategória, de a lehetőség adott.
  Valójában ott szúrtuk el hogy nem voltak addigra itt a váltótípus gépei. Ez van, lehetett volna jobban csinálni de már mindegy. Az általad felsorolt gépeket is le kell gyártani, ami idő és mint látjuk nem erre esett a választás.
   
  Mokiengine, Irsai Olivér and Luthero like this.
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Mihu restaurálás is idő volt.
  Sorozatgyártásban lévő gépek.Távlatilag is használatban maradhattak volna.
  Amit elbaxnak rá pénzt,az máshonnan hiányzik.
   
 10. Mokiengine

  Mokiengine Active Member

  Célrepülő és UAV Motorokat 1957 óta gyártunk kisebb kihagyással, de a mai napig elérhető. Csak hát itthon speciális viszonyok voltak pár éve még, most meg nem tudom épp mi van.
  Szóval ha célrepülő vagy UAV long life kismotor kell kérem szóljon valaki az illetékesnek, hogy létezik :) :) :)
   
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Brazil H225M-ek szerintem nekünk önvédelmi rendszer szempontjából abszolút követhető példa, mert a Brazil gépeken is a SAAB IDAS (Integrated Defensive Aids Suite) rendszere van. Lenne (lehetne...) legalább némi sinergia a Gripenek hasonló rendszerével....
  Ebben a rendszerben az alábbi eszközök vannak integrálva:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  alfa74, blogen, fishbed and 8 others like this.

Ezen oldal megosztása