A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 605
8 227
113
Szerintetek vontatott, helikopter által szállítható 105 mm-es könnyűágyúra (pl. LG1, M119, Boran) lehet szükség a modernizació során?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 518
24 438
113
Hát,amilyen "komoly" irásokkal lehet találkozni-öszinte részvétem.
Szerintem ez rendszerprobléma eredménye.Ismered a véleményem,és kedvenc Perjés idézetem továbbra is hirdeti.
De azért nem teljesen reménytelen az ügy,Van szem az ocsú közt-csak sokat kell szitálni.
Inkább az a baj, hogy totálisan nem tudsz helyén kezelni ilyen írásokat, különböző tanulmányokat meg diplomamunkákat osztogatsz folyamatosan mint tények, meg milyen jók így kellene igazából. Aztán azt sem tudod, hogy egy ilyen valójában miért születik.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Fundin

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 190
113
Szerintetek vontatott, helikopter által szállítható 105 mm-es könnyűágyúra (pl. LG1, M119, Boran) lehet szükség a modernizació során?
Nem. A magyar tüzérségnek önjáró 155-ös tarackágyúk, 122-277-es moduláris rakéta-sorozatvetők és 120-as aknavetők kellenek, míg vontatottból csak 81-es aknavető. De igazából ez utóbbi is ki kell kopjon, mert a könnyű kategóriában a Hirtenberger SRAMS kebaboskocsin olyan ideális megoldás, hogy mi a fenének tartsunk rendszerben vontatott 81-est néhány speciális könnyűgyalogos csapatot leszámítva!
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 614
121 814
113
Nem. A magyar tüzérségnek önjáró 155-ös tarackágyúk, 122-277-es moduláris rakéta-sorozatvetők és 120-as aknavetők kellenek, míg vontatottból csak 81-es aknavető.
81-es minek vontatott? Az még erősen kézben cipelős kategória, főleg egy újabb azért elég könnyű, a mostaninkhoz képest is.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 190
113
Rakéta-sorozatvetőt tervezünk? Az honnan lesz?
Nem tudjuk, hogy tervezünk e. Normális esetben a tüzérség úgy néz ki, hogy van:

- zászlóaljtüzérség, ami általában egy üteg 120mm-es önjáró aknavető.
- dandártüzérség, ami általában egy osztály 155mm-es önjáró tarackágyú, esetleg mellé egy rakétatüzér osztály vagy üteg is.
- hadosztálytüzérség (önáló tüzérezred legalább), ami pedig általában több rakéta-sorozatvető osztály és alapvető feladata az ellenséges tüzérség elleni harc többet között, vagy vegyesen önjáró tarackágyú és rakétatüzér osztályok. Szerintem a magyar tüzérség minimum így kellene kinézzen:

5x8 db 120mm önjáró aknavető (PATRIA NEMO vagy AMOS a Lynx alvázán)
2x24 db 155mm önjáró tarackágyú (mégegy PzH2000 osztály, ha az 5-ös is Lynx-re lesz átfegyverezve)
2x24 db moduláris rakéta sorozatvető (hogy önálló tüzérezred, vagy +osztály a dandárokban az egyremegy)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 518
24 438
113
Tőled még mindig szívmelengető hozzászólásokat kapok, aminek megvan az "értő" közönsége is (
cl.gif
), különösen segíti a fórumot a szakmai/technikai tények sora, amit tiszteletre méltó mennyiségben zsúfoltál bele fenti hozzászólásodba.



De inkább a lényeg: igen figyelemre méltó, az az évtizedekkel ezelőtti izraeli T-55 átépítés Achzarit nehéz IFV/APC-vé és annak páncélozása, ami a mi T-72-inknél 20 évvel korábbi tervezésű T-55-t, pusztán passzív (pót-)páncélozással napjaink egyik (ha nem )legjobb nehéz lövész-szállítójává tették. ["... Achzarit nehéz IFV/APC-vé (külön külföldi fórumok tárgya, hogy melyik, de ebben ne "vesszünk el") ]

Technikai akadálya tehát NINCS egy hasonló teljesítmény elérésének az itthoni technikáknál sem.
Elérheti árú/technológiai színvonalú megoldás, évtizedekig olcsóbb, jobb mint az aktív vedelem (APS).

Az a hulladék érv, hogy "nincs elég", meg figyelemre se méltó, mert most gombokért fillérekért lehetne beszerezni járóképes T-72-t, kijavítva az elődök hibáit, nem pedig tetézve.
A Z2026 költségvetésének morzsáiból, is nagyon jó kiegészítői lennének a tervezett/álmodott 100+ Leo-nak(mert remélem jön még a kb. 60 hoz a Z2026+ keretében ;) ) .
Én is sajnálom, hogy a geopolitikai helyzetünk miatt reális 250+ Leopard szükségletet nem lehet a magyar költségvetésből kigazdálkodni.
Ezzel együtt kell élni. Rossz döntés ezt figyelmen kívül hagyni ! ! !
Az "örökölt" hátrányt pedig ki kell javítani!
Ja gombokért lehet venni járóképes T72-t, valószínűleg olyan gombokért mint a spanyol leókat amikre mint kiderült a gatyád is rámegy mire a járóképességen felül valamit akarsz is vele kezdeni.
Az meg főleg nem jut el hozzád, hogy most cseréljük le a szovjet technika bő 80%-át, erre egy rakat ex szovjet cuccot akarsz valahonnan aminek az állapotát sem ismered.
Azt észrevetted, hogy az izraeli csoda t55-nek ugyan miért van csak 1 távirányítású géppuskája? Azért mert ami annó torony volt annak a tömege ráment a frontra és az oldalakra mint páncél, (15-16 tonna körül van egy t55 torony) amire már 20mm-es löveget se lehet pakolni.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 950
75 231
113
Ehh. Mindenki ugyanazt a mult heti lengyel cikket meg egymast szajkozza, amibe en is belefutottam: https://forum.htka.hu/goto/post?id=740381#post-740381

És senki sem veszi észre, hogy a magyar cikkek csak feltételes módban írják hogy "Győrben készülhet...", " A győri Rába is részt vehet...."
Persze az újságíróknál ez bevett szokás. Két dolgot jelent: vagy nem tud semmit és találgat (mint mi itt a fórumon nulla információ alapján) vagy ha igaz és beperlik titoksértésért, akkor jogilag kibúvó hogy nem azt mondta hogy így van, csak azt hogy így is lehet...