W
Wilson
Guest
hova szeretnéd rakni?
Én például a szőlőbe a seregélyek ellen

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
hova szeretnéd rakni?
Nem vagyok benne biztos, hogy 10.000 felesleges egyenruha, és 30 db Defender elég egy ilyen gesztushoz. Vagy legalább is remélem!![]()
HahaÉn például a szőlőbe a seregélyek ellen![]()
Inkább az a baj, hogy totálisan nem tudsz helyén kezelni ilyen írásokat, különböző tanulmányokat meg diplomamunkákat osztogatsz folyamatosan mint tények, meg milyen jók így kellene igazából. Aztán azt sem tudod, hogy egy ilyen valójában miért születik.Hát,amilyen "komoly" irásokkal lehet találkozni-öszinte részvétem.
Szerintem ez rendszerprobléma eredménye.Ismered a véleményem,és kedvenc Perjés idézetem továbbra is hirdeti.
De azért nem teljesen reménytelen az ügy,Van szem az ocsú közt-csak sokat kell szitálni.
Nem. A magyar tüzérségnek önjáró 155-ös tarackágyúk, 122-277-es moduláris rakéta-sorozatvetők és 120-as aknavetők kellenek, míg vontatottból csak 81-es aknavető. De igazából ez utóbbi is ki kell kopjon, mert a könnyű kategóriában a Hirtenberger SRAMS kebaboskocsin olyan ideális megoldás, hogy mi a fenének tartsunk rendszerben vontatott 81-est néhány speciális könnyűgyalogos csapatot leszámítva!Szerintetek vontatott, helikopter által szállítható 105 mm-es könnyűágyúra (pl. LG1, M119, Boran) lehet szükség a modernizació során?
Rakéta-sorozatvetőt tervezünk? Az honnan lesz?Nem. A magyar tüzérségnek önjáró 155-ös tarackágyúk, 122-277-es moduláris rakéta-sorozatvetők és 120-as aknavetők kellenek, míg vontatottból csak 81-es aknavető.
81-es minek vontatott? Az még erősen kézben cipelős kategória, főleg egy újabb azért elég könnyű, a mostaninkhoz képest is.Nem. A magyar tüzérségnek önjáró 155-ös tarackágyúk, 122-277-es moduláris rakéta-sorozatvetők és 120-as aknavetők kellenek, míg vontatottból csak 81-es aknavető.
Nem tudni, hogy tervezünk-e de ő szeretne (meg mondjuk azt szerintem mindenki)Rakéta-sorozatvetőt tervezünk? Az honnan lesz?
Nem tudjuk, hogy tervezünk e. Normális esetben a tüzérség úgy néz ki, hogy van:Rakéta-sorozatvetőt tervezünk? Az honnan lesz?
Eufemizmus, a "kézbencipelős" nem feltétlen hagyományos szakkifejezés!81-es minek vontatott? Az még erősen kézben cipelős kategória, főleg egy újabb azért elég könnyű, a mostaninkhoz képest is.
Ja gombokért lehet venni járóképes T72-t, valószínűleg olyan gombokért mint a spanyol leókat amikre mint kiderült a gatyád is rámegy mire a járóképességen felül valamit akarsz is vele kezdeni.Tőled még mindig szívmelengető hozzászólásokat kapok, aminek megvan az "értő" közönsége is (), különösen segíti a fórumot a szakmai/technikai tények sora, amit tiszteletre méltó mennyiségben zsúfoltál bele fenti hozzászólásodba.![]()
De inkább a lényeg: igen figyelemre méltó, az az évtizedekkel ezelőtti izraeli T-55 átépítés Achzarit nehéz IFV/APC-vé és annak páncélozása, ami a mi T-72-inknél 20 évvel korábbi tervezésű T-55-t, pusztán passzív (pót-)páncélozással napjaink egyik (ha nem )legjobb nehéz lövész-szállítójává tették. ["... Achzarit nehéz IFV/APC-vé (külön külföldi fórumok tárgya, hogy melyik, de ebben ne "vesszünk el") ]
Technikai akadálya tehát NINCS egy hasonló teljesítmény elérésének az itthoni technikáknál sem.
Elérheti árú/technológiai színvonalú megoldás, évtizedekig olcsóbb, jobb mint az aktív vedelem (APS).
Az a hulladék érv, hogy "nincs elég", meg figyelemre se méltó, mert most gombokért fillérekért lehetne beszerezni járóképes T-72-t, kijavítva az elődök hibáit, nem pedig tetézve.
A Z2026 költségvetésének morzsáiból, is nagyon jó kiegészítői lennének a tervezett/álmodott 100+ Leo-nak(mert remélem jön még a kb. 60 hoz a Z2026+ keretében) .
Én is sajnálom, hogy a geopolitikai helyzetünk miatt reális 250+ Leopard szükségletet nem lehet a magyar költségvetésből kigazdálkodni.
Ezzel együtt kell élni. Rossz döntés ezt figyelmen kívül hagyni ! ! !
Az "örökölt" hátrányt pedig ki kell javítani!
és?Eufemizmus, a "kézbencipelős" nem feltétlen hagyományos szakkifejezés!
Az sem meglepő, hogy 2014-es a cikk és azóta sem lett belőle semmi. Amúgy emlékeim szerint valamelyik dél amerikai ország lehetett.Tekintve, hogy 50 eves design, ami 40 eve szolgal, nem tul meglepo...
Ehh. Mindenki ugyanazt a mult heti lengyel cikket meg egymast szajkozza, amibe en is belefutottam: https://forum.htka.hu/goto/post?id=740381#post-740381
Hát ha meglessük az új gyárunk 81mm-es portékáit akkor látható, hogy 3 részből áll mindkét fajta 81-es, amiket látni lehet képeket azokon mindig 3 személy kezeli esetleg 4.Jó, akkor kézbencipelős.
Kérdezném, hogy a vontatott tarackágyúknak miért nincs létjogosultsága? Számos hadsereg használja és fejleszti őket.Nem tudjuk, hogy tervezünk e. Normális esetben a tüzérség úgy néz ki, hogy van:
- zászlóaljtüzérség, ami általában egy üteg 120mm-es önjáró aknavető.
- dandártüzérség, ami általában egy osztály 155mm-es önjáró tarackágyú, esetleg mellé egy rakétatüzér osztály vagy üteg is.
- hadosztálytüzérség (önáló tüzérezred legalább), ami pedig általában több rakéta-sorozatvető osztály és alapvető feladata az ellenséges tüzérség elleni harc többet között, vagy vegyesen önjáró tarackágyú és rakétatüzér osztályok. Szerintem a magyar tüzérség minimum így kellene kinézzen:
5x8 db 120mm önjáró aknavető (PATRIA NEMO vagy AMOS a Lynx alvázán)
2x24 db 155mm önjáró tarackágyú (mégegy PzH2000 osztály, ha az 5-ös is Lynx-re lesz átfegyverezve)
2x24 db moduláris rakéta sorozatvető (hogy önálló tüzérezred, vagy +osztály a dandárokban az egyremegy)
Vagy @kamm posztja alapján utánaérdeklődött és nem hivatalosan megerősítették. Az Origo és a Magyar Nemzet hozta le (sztem ugyanaz a szerző...), tehát nem a Blikk találgat a vakvilágba, hanem a jó kormánykapcsolatokkal rendelkező MN honvédséggel foglalkozó újságírója írta a cikket. Én tennék rá a tippmixen, csak alacsony lenne az odds.És senki sem veszi észre, hogy a magyar cikkek csak feltételes módban írják hogy "Győrben készülhet...", " A győri Rába is részt vehet...."
Persze az újságíróknál ez bevett szokás. Két dolgot jelent: vagy nem tud semmit és találgat (mint mi itt a fórumon nulla információ alapján) vagy ha igaz és beperlik titoksértésért, akkor jogilag kibúvó hogy nem azt mondta hogy így van, csak azt hogy így is lehet...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..