A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A katonák meg attól hánynak, aki szerint nem kell a jobb, elérhető, jó lesz az úgy, ahogy van. Ezért tartunk itt.
Sokan mantraztak, milyen fasza lesz a 35. Most, hogy nem lesz, az a szemét, aki ezt sajnálja.
Örülünk a beszerzésének, csodálatos a gyár. De azért a véleményt had lehessen már elmondani.
A 35 egy lehetőség volt, ami elszállt. Ez szakmai kérdés, nem luxus.

Nekem nincs azzal semmi bajom aki azt mondja,hogy jobb lett volna a 35 mm gá személy szerint én is jobban örültem volna a 35 mm gá-k és az unmanned toronynak de a HM konzervatív megoldást választott ugyanúgy ahogy a csehek és a németek de pl a lengyelek a Borsukra is 30 mm gá raknak tehát abszolút nem lógunk ki a sorból.Ha pedig nagyobb kalibert akarunk belerakni arra a torony simán lehetőséget ad,így aztán én egyáltalán nem látom tragikusnak a dolgot épp ellenkezőleg én egy olyan platformot látok a Lynx-n amelyben bőven van modernizációs lehetőség a számunkra.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
A Lynx lehetne a világ egyik legjobb IFV.je, fullos verzióban.

A Tomcat-nél is kelelttek a Phoenix rakéták ahhoz, hogy kihasználják a lehetőségeit, itt is kéen a 35-ös torony.

Mi akadálya a későbbi átfegyverzésnek?

- az eddigi infók alapján ehhez toronycsere kéne, mert a sima Lance torony nem képes kezelni a 35mm-t. A toronycsere pedig 2-3 millió Euró is lehet vasanként.

- a történelmi tapasztalat. Amit írtam is, hogy a hazai eszközök zöménél - T-72, BTR-80, BMP-1, BRDM-2 - a 30-40 éves élettartamuk alatt a korszerűsítés kimerült az újrafestésben.

A hazai minyók/mi tizenhetesek közül is csak pár példány lett felszerelve éjszakai bevetést lehetősé tevő eszközökkel, azok is csak valamikor 2008-10 környékén.

A szarrágás pedig jogos, mert ha már ennyi pénzt költenek modern vasakra, ne az legyen már, hogy 10%-os költségmegtakarításért cserébe a képességek 30%-át beáldozzuk.
Igazabol semmit sem tudsz de mar fel vagy haborodva :D azt sem tudod hogy hova is fog kerulni ez a csomag azt sem tudod hogy kesobb lessz e meg megrendeles es az mit fog tartalmazni :) ugyhogy addig szerintem nyugi nem kell felhavorodni addig tessek orulni...
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 191
10 952
113
Eddig jó - sőt, meglepően jó - döntéseket hoztak.
A manned/30-as torony ugyan többünknek meglepetés, de a fentiek alapján nincs okunk azt gondolni, hogy szakmailag és pénzügyileg ne gondolták volna ezt is végig és ne a maximumra törekedtek volna, a valós lehetőségeink határán belül.

Esetleg nem akartak még több kockázatot vállalni.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
Hat a kesobbi megrendelesbe mi lessz a csomagba? Elofordulhat hogy abba lessz a valodi ifv az akkor mar rendelkezesre allo 35 ossel es sok mas egyebbel? Miutan az ausztralok csehek netan amerikaiak lenyomjak az arakat esetleg valamelyik az integraciot is megelolegezi?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
Gondolkozzatok mar kicsit :D mikorra kell felalnia a kozepes dd nek es mikorra kell a neheznek? Hany jarmu kell a kozepesbe es hany a nehezbe? Es hany jarmu jon most? Mikor erkeznek be az a7 ek es a 2000 ek es mikor jar le ez a megrendelesi csomag? Hany db ot gyartanak majd itthon evente es a jelenlegi csomag lejarta utan es a nehez dd felallitasa kozott mennyi ido tellik el? Hany jarmu gyartasa fer bele? /ez csak logika de ha gondolja valaki leirhatja ide hogy szemmel lathato legyen./
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 866
4 874
113
A katonák meg attól hánynak, aki szerint nem kell a jobb, elérhető, jó lesz az úgy, ahogy van. Ezért tartunk itt.
Sokan mantraztak, milyen fasza lesz a 35. Most, hogy nem lesz, az a szemét, aki ezt sajnálja.
Örülünk a beszerzésének, csodálatos a gyár. De azért a véleményt had lehessen már elmondani.
A 35 egy lehetőség volt, ami elszállt. Ez szakmai kérdés, nem luxus.
Miért tényként közlöd, hogy a Wotan 35-ös elszállt? Ha olvasod a katonák hozzászólását akkor pont azt lehet leszűrni, hogy még el sem kezdődött a Honvédség számára gyártandó variáns felszereltségének véglegesítése. És ha ehhez hozzáadod, hogy Benkőék (nagyon helyesen) láthatóan évtizedekre előre gondolkoznak akkor nagyon is benne van a képletben, hogy HUNLynx Wotan 35-ös gépágyúval lesz gyártva. Ez teljesen a mi döntésünktől függ. Mindkét fegyvert az RM gyártja, sőt ők valószínűleg a nagyon kaliberű, hatékonyabb ágyút ajánlják. (az RM-nek mi vagyunk a referencia. Egyértelműen az az érdekük, így is nyilatkoztak, hogy mindent megtesznek, hogy a magyar Lynx siker legyen.) Megjegyzem tankok és IFV ellen amúgy is ATGM lesz. Minden más gyengébben páncélozott járművet meg darabokra tép a 30-as is.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
Ez megadja a valaszt arra is hogy ifv bol miert volt nagyon kves a 6 fos desszant es megadja a valaszt arra is miert nem hallassz semmit apc teren es megadja a valaszt arra is hogy mitol lessz gazdasagos es alapjarmu valami.

Ha nem a Honbedsegrol van szo olyan faszan kitudjatok szurni a fogasokat...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 279
74 002
113
Ez megadja a valaszt arra is hogy ifv bol miert volt nagyon kves a 6 fos desszant es megadja a valaszt arra is miert nem hallassz semmit apc teren es megadja a valaszt arra is hogy mitol lessz gazdasagos es alapjarmu valami. Ha nem a Honbedsegrol van szo olyan faszan kitudjatok szurni a fogasokat...

De akkor ez azt jelenti hogy nem lesz semmi úszóképes rendszeresítve?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
A lengyelek így is tíz éve használják és gyártják a k9 önjárókat szóval nem lehet nagy gond.

Arról nem is beszélve ha lengyelek a K2 választják akkor a koreaiak odaadnak nekik minden tech transzfert és tekintetbe véve a betervezett darabszámot és,hogy a lengyelek nem csak összeakarják legózni hanem a szó klasszikus értelmében gyártani akarják a K2 platformján tovább fejlesztett saját tankjukat az alkatrész ellátással biztosan nem lesz gond.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
De akkor ez azt jelenti hogy nem lesz semmi úszóképes rendszeresítve?
Ha csak a tartalekosoknak nem lessz valami ami uszik es abbol kap majd valamennyit az aktiv allomany.
Mennyi kell 50-60 db 2-3 dd be... Vagy eleg ha a felderitok valodi ezredde valnak es nekik 1 zl uszokepessel? Ugye a felderitoknek nem csak a felderites a feladatuk hanem a biztositas az uldozes a hatraltatas stb. Szetszorjak a felderitok uszokepess szazadait a dd k kozott ahol atkelnek biztositanak /felderitenek./ majd megy a hidveto /szerintem 72 alvazon is mehetne../ vagy akar lynxen dragabban.72 a 25 m ert kitolja annal nagyobbra meg ott a ponton. De ha a helyorsegek allomamyaba kennenek 6x6 os 8x8 as uszokepes qvadok par db mar felderites is meglenne a hidfonek.,, amit a felderitok biztositanak . de dd szervezetebe is elferne.. Sok a variaacio.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 056
2 762
113
Ezt a 30mm gépágyút én sem értem. Mi a fenének vesszük meg még egyszer a most rendszerben lévő BTR 80/a (2A72) kicsivel jobb teljesítményű nyugati megfelelőjét. Komolyan most fejlesztünk, vagy egy helyben toporgunk.
Szvsz itt nincs jó döntés. Momentán a 30 milis az ideális, bmp/btr ellen bőven elég, és több lőszer fér. Probléma akkor lesz ha gyűlöltellensêgeink, a haditengerészet után elkezdik a sajátjaikat fejleszteni mert (legalább a katalógus szerint) minden modern ivf szemből "30mm resistant".
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 005
7 180
113
Az összeset itt olvastam az utóbbi 24 órában....
én meg állításoddal ellentétes idézeteket olvastam. Mellesleg a nagyobb méretű KF-41-et Lance 2.0 toronnyal tervezték. Olyan infót hogy mi a KF-41-et a 31-es Lance tornyával vettük volna meg, még nem láttam
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 688
14 717
113
én meg állításoddal ellentétes idézeteket olvastam. Mellesleg a nagyobb méretű KF-41-et Lance 2.0 toronnyal tervezték. Olyan infót hogy mi a KF-41-et a 31-es Lance tornyával vettük volna meg, még nem láttam

Volt egy kép, ahol már a Lance 1-es torony volt a miniszterék mögé photoshoppolva.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 894
113
Az usszokepessegnek addig van szerepe ameddig meg nem erkezik a fert usztatott vagy vetett hid. +felderiteshez nem art ha rendelkezik egy alegysegnyi ilyen kepessegel... Konnyu jarmuveket atlehet dobni hamar ptsz uszo szemelygepkocsi ujakbol az uszokepes qvadok. "Nehez" technikabol meg nem kell sok ilyen kepessegel csak alakitsanak ki tarthato hidfot az atkeles helyetol par km re.., meg csak tartos vedelemre sem kell berendezkedniuk ott mert pikk pakk jonnek a tobbiek... Nem kell mimdenkinek a draga kikepzes legyen kisebb alegyseg erre a feladatra de az legyen profi.