[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
furcsa ez az új, de egyáltalán nem rossz itthonra. Már Budaörsön a kebabos kocsik is hasonlóan voltak, kizárt hogy ez ad hoc minta lenne
Ja, tényleg furcsa. Valóban nem triviális, hogy ez miért lenne jól működő rejtőszín. @blogen írt pár sort a komplementer színekről. A sötétkék (vagy milyen paca az ott rajta) komplementere ez a világosabb sárga (vagy mi), ha jól értettem.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Ezzel azért kicsit mellé lőttél, Krisss tiszt, râadâsul, ha jól tudom, éppen "tankos", így igen, képviseli itt az állományt. A szín: az eddigiek miatt igen, furcsa ez az új, de egyáltalán nem rossz itthonra. Már Budaörsön a kebabos kocsik is hasonlóan voltak, kizárt hogy ez ad hoc minta lenne
Hogy ki lőtt mellé és mennyire azt nem biztos, hogy jól tudod.
Hogy mit képvisel és mennyire, azt megint nem lehet tudni, hisz mindenki azt mond amit akar, a bölcsebbje meg azt nem mond amit nem kellene.
Nem ad hoc a minta, akik közel vannak a tűzhöz, azok tudják a történetét is, az is elég magyaros. De ezt mások biztosan elmondják majd egyszer. :cool:
Egy biztos, szakma nincs mögötte, de ettől még nem annyira rossz, hogy azonnal festeni kellene. Az álcafestésnek vannak elvei, mondhatni szabályai, amitől persze el lehet térni, de általában nem érdemes. Manapság számítógéppel tervezik a komoly álcázófestéseket, ha ezt azzal tervezték volna, akkor arányosan lennének elosztva a színek a harckocsik felületén.
Messziről látszik, hogy nem így van, ez a hozzáértőknek azért elmond valamit. Én a színeket is vitatom, de az tényleg szubjektív, bár a vanília sárga feltűnően nagy hiba.
Reméljük a következő majd jobb lesz, de azért az MH járműveinek csak jó lenne egy egységes álcaminta, amit le lehetne védetni, csak mi használhatnánk. Az sem lenne gond, ha csak a színek kódja egyezne meg (nekünk a festés javítása miatt lenne jó), az arány a járművek szerepköre miatt kissé eltérhet.
Az is egy választás lenne, - és szakmailag azt is meg lehetne indokolni -, ha csak egyszínű zöldre festenénk őket, de az a zöld legyen egy csak ránk jellemző zöld szín. (Spanyol Leopardok pl.). Nekem még a NATO RAL 6031-is jó, az egy egyszerű sötétzöld, az oroszok is ilyesmire festik mostanában mindenüket szinte, biztos meg van az oka.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 547
5 197
113
Ez az alap álca szín nem tök mindegy ? 4 évszakunk van ezernyi színvilággal ! Ma egy tankot leálcázni/lefóliázni aktuálisan bagatel összeg a technika árához képest ! Egy jó 8-10 fős csapat pár nap alatt lefóliázza az összeset olyanra amilyenre akarja !
A 80-as években három féle álcaruha volt. Tavaszi, (világos zöld fő színnel) Őszi (sárgás barna) Téli(fehér) Nincs olyan festés, ami magyarországon egész évben tökéletes.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Ezzel azért kicsit mellé lőttél, Krisss tiszt, râadâsul, ha jól tudom, éppen "tankos", így igen, képviseli itt az állományt. A szín: az eddigiek miatt igen, furcsa ez az új, de egyáltalán nem rossz itthonra. Már Budaörsön a kebabos kocsik is hasonlóan voltak, kizárt hogy ez ad hoc minta lenne

A Kebabos kocsikat meg egy évvel korábban már a felvidéken is bemutatták az ottaniak felségjelével, ugyanezzel a "magyar" festéssel. Szóval nincs köze az MH festéséhez, ha megnézed egyl kevesebb szín is van benn, meg mindegyik más szín. De hasonlít.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
A fene egye meg. Nem tudtam jól betenni ...(a képet :)).
Szóval ezt találtam magyar festésnek. Nekem sokkal jobban tetszik, szerintem jobban passzol a hazai kötrnyezetbe. Ha kicsit tudnak világosítani a világos színen, akkor még az alakmásító hatása is jobb lenne.

EhigrDrXsAAyX9L-1068x801.jpg
Erről a Defence Blog-os oldalon lévő festésről lehet tudni valamit? Kinek készült. Látható, hogy az előzőleg a gépen lévő cseh mintát módosították. Megtoldották egy világosbarnával, és talán a világoszöldet tompították (lehet ez utóbbi csak fénykép beállítás miatt látszik így). Ez tetszik, így a + színnel már a foltok sem olyan nagyok.

https://defence-blog.com/news/army/hungary-orders-218-lynx-infantry-fighting-vehicles.html
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 884
7 592
113
Nem er annyit egy akáclevél:D
Van egy rakás képfeltöltő szolgáltatás ahol regisztrálni sem kell, én az imgbb.com-ot szoktam használni, ott semmi sallang nincs.
Feltöltöd, beírod a linket amit ad a böngészőbe és már látod is a képedet. Jobb gombbal vágólapra másolod a kép linkjét és azt adod meg itt. Pár másodperc az egész.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

bejczi

Active Member
2020. március 19.
98
164
33
nem is tudtam, hogy az IFV leggyakoribb előfordulása helye a lombkorona szintje :p
Csak egy kérdés:
Melyik fegyvernem jelenti a legnagyobb veszélyt a harckocsikra, ami ellen a legcélszerűbb védekezés a rejtőzködés, aminek az első lépése, hogy vizuálisan környezetbe a olvad?
Azt tudom, hogy a mai világban már annyira nem releváns a camouflage, de azért még mindig mutatósabb egy tereptarka harckocsi mint egy szürke. Szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 449
27 727
113
Ja, tényleg furcsa. Valóban nem triviális, hogy ez miért lenne jól működő rejtőszín. @blogen írt pár sort a komplementer színekről. A sötétkék (vagy milyen paca az ott rajta) komplementere ez a világosabb sárga (vagy mi), ha jól értettem.
Akkor fog legjobban működni, amikor a kékesfekete részt valami másnak nézzük mint ami és fogjuk, mert:
Nem feltétlen, az optika az érdekes dolog. Annak a kéknek ellentétpárjai lesznek a komplementer triádban:
compl02.png


Ismerős ugye a 2016M-ből, meg a tankon is fenn vannak! No, amikor majd valóságos környezetben látni fogjuk, akkor a szemünk e két ellentétpár felé fogja közelíteni a jármű és környezete többi barna és zöld színét, ez a kék arra kényszeríti majd az agyunkat, hogy összemossuk ezeket a barnákat és zöldeket a járművön és azon kívül! Érzéki csalódás lesz, ami növeli a rejtőképességet. Ennyire komplex rejtőszínre nem számítottam, mert ilyen dolgokat csak olyanok tudnak, akik művészeti képzésben részesültek. Az első gondolatom az volt, hogy megnézzem mik a komplementerjei ennek a hülye kéknek és máris nem volt olyan hülye!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 506
121 177
113
A Kebabos kocsikat meg egy évvel korábban már a felvidéken is bemutatták az ottaniak felségjelével, ugyanezzel a "magyar" festéssel. Szóval nincs köze az MH festéséhez, ha megnézed egyl kevesebb szín is van benn, meg mindegyik más szín. De hasonlít.
Jah az a gyártó promós festése a kebabosokon. Amúgy porban járó vagyok. De a tankos haverok eddig nem panaszkodtak, hogy szar lenne a festés amikor kérdeztem tőlük.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 506
121 177
113
Te képviseled őket?
A tankosok nem értenek veled egyet, sőt sajnos nagyon sokan mások is problémásnak tartják.
Van aki csak esztétikailag (ez szubjektív), van aki szakmailag. Valaki szerint nem is a szín a furcsa, hanem az aránytalan színelosztás (az elején több a sárga, mint hátul), meg a foltok formája, ami jól láthatóan csak ahogy esett, úgy puffant.
Én látom az előnyét is: például az alakmásító hatása kiváló a nagy kontraszt miatt. Ez bizonyos háttérnél jó. De azért lássuk be ezek a színek nem azok a színek, amik itthonra jók.
Hát én is beszéltem egypár tankossal, hogy milyen meg hogy rejt. Ezek szerint náluk is megoszlanak a vélemények.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Az is egy választás lenne, - és szakmailag azt is meg lehetne indokolni -, ha csak egyszínű zöldre festenénk őket, de az a zöld legyen egy csak ránk jellemző zöld szín. (Spanyol Leopardok pl.). Nekem még a NATO RAL 6031-is jó, az egy egyszerű sötétzöld, az oroszok is ilyesmire festik mostanában mindenüket szinte, biztos meg van az oka.

Az amerikaiak is mostanában egyre több M1est dobnak európába tiszta zöld festéssel és arra álcáznak növényzettel, hálóval. Az oroszoknál megint az a divat mint anno, hogy megy fel a zöld alap, aztán ha buli van a csapattest vagy alegység magának festi le az évszakhoz és terephez illően a szabályzat alapján. Ennek van a legtöbb értelme.
8a0b4bf902297549270ce6c2eb932637.jpg
8590d6f65edc5bbe013e29fda8245d85.jpg
da1831aab6b75c7408998f38c6e6a70b.jpg
v
db23f0ddc69402c6c98f3392dee0e27c.jpg
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Hát erre azt tudnám mondani, hogy akkor ilyen elven is szűrni kell a személyzetet már a kiképzésen, vagy akár még azelőtt. De szerintem ez a dolog inkább az idősebbeknél okozhat(ott) gondot. A mostani generáció jelentős része már monitorok, telefonképernyők előtt nőtt fel, náluk nem hinném, hogy gondot okozna az akár sok óráig történő képernyőbámulás.

Ismerős a német állományból azt mondja, hogy az ottani páncélgránátosok ilyen szempontból jobban szerették a Mardert. Pár példa:
-Nem lehet közvetlen kiszólni a gyalogosoknak a toronyból. Többet számít mint gondolná az ember, még ma is, mikor a patkánynál is rádió van.
-Sokkal jobb a toronyból kinézve az ember helyzetképe, jobban érzékeli a teret, távolságokat, ami helységharcban vagy akármilyen szűk helyen történő mozgás esetén fontos.
-Fedezékből jobban lehet megfigyelni az emberes toronyból. Búvónyílásból ki, fel a torony tetőre, hopp - rögtön látod is mi van a domb túloldalán, és csak a te fejed látszik, nem a torony, és nem kell az egész gépet mozgatni.

Persze, rá lehet mondani, hogy csak kiképzés kérdése, meg pár éven belül mire a marderesek kikopnak már senkit se fog érdekelni hogy tudott anno elnézni a papper a fedezék felett, de attól még ezek valid kritikák.
 
W

Wilson

Guest
Ismerős a német állományból azt mondja, hogy az ottani páncélgránátosok ilyen szempontból jobban szerették a Mardert. Pár példa:
-Nem lehet közvetlen kiszólni a gyalogosoknak a toronyból. Többet számít mint gondolná az ember, még ma is, mikor a patkánynál is rádió van.
-Sokkal jobb a toronyból kinézve az ember helyzetképe, jobban érzékeli a teret, távolságokat, ami helységharcban vagy akármilyen szűk helyen történő mozgás esetén fontos.
-Fedezékből jobban lehet megfigyelni az emberes toronyból. Búvónyílásból ki, fel a torony tetőre, hopp - rögtön látod is mi van a domb túloldalán, és csak a te fejed látszik, nem a torony, és nem kell az egész gépet mozgatni.

Persze, rá lehet mondani, hogy csak kiképzés kérdése, meg pár éven belül mire a marderesek kikopnak már senkit se fog érdekelnihogy tudott anno elnézni a papper a fedezék felett, de attól még ezek valid kritikák.

Ugyanerről beszélnek a csehek:)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 710
46 776
113
A festés mögött láthatóan nincs koncepció. Amit bemutattak számítógépes grafikán az még csak-csak. De ezek el lettek rontva. Sem a színek nem olyanok, mint a grafikán (barna, homok, fekete), sem a foltok formája, elhelyezkedése, arányai.
Hungarian-Defence-Force-New-Leopard-2A7HU.jpg

Az egyértelmű, hogy a 90M gyakorló színeit akarták leutánozni, de azt már mi magunk sem tartottuk jónak.
Srácok, én javasolnék egy pöttyöskönyves tesztet! :)
Az feltűnt, hogy a bociban van jó sok barna is? Ezen kívül ez antracit, és nincs benne fekete?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 971
78 262
113
Ismerős a német állományból azt mondja, hogy az ottani páncélgránátosok ilyen szempontból jobban szerették a Mardert. Pár példa:
-Nem lehet közvetlen kiszólni a gyalogosoknak a toronyból. Többet számít mint gondolná az ember, még ma is, mikor a patkánynál is rádió van.
-Sokkal jobb a toronyból kinézve az ember helyzetképe, jobban érzékeli a teret, távolságokat, ami helységharcban vagy akármilyen szűk helyen történő mozgás esetén fontos.
-Fedezékből jobban lehet megfigyelni az emberes toronyból. Búvónyílásból ki, fel a torony tetőre, hopp - rögtön látod is mi van a domb túloldalán, és csak a te fejed látszik, nem a torony, és nem kell az egész gépet mozgatni.

Persze, rá lehet mondani, hogy csak kiképzés kérdése, meg pár éven belül mire a marderesek kikopnak már senkit se fog érdekelni hogy tudott anno elnézni a papper a fedezék felett, de attól még ezek valid kritikák.

A Pumábólnis ki lehet szólni,ott a búvó a torony mellett.
Helységharcban ha kinézel a toronyból megölnek...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 710
46 776
113
Nem gondolom, tudom. Látványos hibákkal készült, nehéz lenne bármiféle koncepciót belemagyarázni ebbe a festésbe. Nem véletlenül szedték szét a fb-n szerencsétlen új tankjainkat. Pedig azok nagy része civil vélemény, amire mondhatnánk, hogy nem értenek hozzá. Van az a környezet ahová ez a legjobb. Nem, nincs.
De nem, nem kell erőltetni. Nem gond ez ezek kiképző harckocsik, az első próbálkozás volt, biztos a harci eszközökön már komoly festés lesz.
A térségbeli országok festése (az újabbak) lehetnek irányadóak.
Cseh:
BMP-2_Replacement_03.jpg

Lynx-KF41_01-800x445.jpg
Jó, hogy betetted ezt a második képet. Megmutatja, hogy ez nálunk mennyire szar lenne...:p:D