A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 820
117 995
113
Ez csak a Kincstár első féléves költségvetési jelentésének a feldolgozása. Azaz a 6. hónapig átcsoportosított összegekről írnak benne. Az eredetileg a költségvetésben nem szereplő + pénzeket nagyjából mind a beszerzésekre számítja. Igazság szerint ilyen évközi - ráadásul túlhaladott évközi - jelentéseknek nem sok értelme van itt a fórum közönsége szempontjából. Majd esetleg egy 2020-as zárszámadásnak.
Szerepel a cikkben egy másik táblázat is:
1289463.jpg

Ahogy látszik, ezt nem a cikk szerzői számolták, hanem a Kincstártól származik.
Ebből a dokumentumból dolgoztak.
Ebben több érdekes dolog is van. Eszerint csak az első fél évben brutális költségvetési emelést kapott a HM!
Összesen az államtól 907Mrd Forint van előirányozva ezévre kiadásra. (Eredetileg 616Mrd volt, azaz majd 50% emelés) Ez csak az első fél éves változtatásokat tartalmazza! Ez még a táblázatban szereplő bevételekkel csökkenhet végül, bár a törvény szerint idéntől az értékesített ingó és ingatlanok (felhalmozási bevétel) ellenértéke a HM-nél marad forrásként.
Ezek nélkül is az első félévben bejelentett változtatásokkal együtt a felhalmozási kiadás (azaz az eszközbeszerzések, felújítások) 188Mrd Forinttal emelkedtek az eredeti költségvetéshez képest (391,8Mrd a 203,8Mrd-hoz képest). Ugyanakkor az is érdekes, hogy az előirányzott 391,8Mrdból eddig csak 24Mrd-ot fizettek ki.
Van még egy elég érdekes tétel a listában.
Az MH (a Honvédkórházon kívül, aminek az egészségügyi ellátási feladataiból van az EMMI-től is bevétele) költségvetésében szerepel egy olyan tétel, hogy "Működési bevételek". Ez azért érdekes, mert ez valami olyat jelent, hogy a HM valakinek szolgáltatást végez, és azért már eleve terveznek bevételt.
A terv szerint 5,6Mrd HUF-nak kellett volna lennie. A módosítás után ez 12,8Mrd-ra módosult, amiből ráadásul az első fél évben be is jött 10Mrd.
Ez azért érdekes, mert ha ez a szlovén légtérfelügyelet miatti díj, akkor az brutál jó! Persze közel sem biztos, de a korlátozott ismereteim nem tudnak más magyarázatot adni az ilyen jellegű bevételeknek. Ugye a Gripen lízing jelenleg valami 23-25Mrd?! :rolleyes:
Akkor most vegyük hozzá a pár évig aktuális horvát légteret is! :cool:
https://jogalappal.hu/ne-a-honvedsegen-csattanjon-a-valsag/

Béla bá kielemzi.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Ezek nélkül is az első félévben bejelentett változtatásokkal együtt a felhalmozási kiadás (azaz az eszközbeszerzések, felújítások) 188Mrd Forinttal emelkedtek az eredeti költségvetéshez képest (391,8Mrd a 203,8Mrd-hoz képest). Ugyanakkor az is érdekes, hogy az előirányzott 391,8Mrdból eddig csak 24Mrd-ot fizettek ki.
Ez az új 907 milliardos idei terv, a GDP visszaeséssel együtt már a 2% közelében van és megfelel nagyjából az év elején tervezett osztrák védelmi kiadásoknak. :cool:

Az idei eszközbeszerzési költségekről ezt tudtuk.
Screenshot-2020-05-26.png

Ez a 193 milliárd van idén 391 milliárdra módosítva.
Ez főként az IFV és az amerikai üzlet előlege lehet, esetleg a török kebabosok is.
Azt se feledjük el a külügy is beszállt egy A330-al és az ITM is a Hiúz gyárépítéssel
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 121
45 467
113
Írtam egy hasonló összegzést, kicsit más megközelítésből, de lényegét tekintve hasonló eredményre jutva. Annyi esetleg még, hogy a bevételnövekmény 1-2-10 milliárdos tételekből jött össze, hónapról-hónapra. A MH Egészségügyi Központnak egyébként van 2-3 milliárd forintos adóssága is. Egy nagyobb költségvetési támogatás (+95 milliárd forint) júniusban történt.

Link: https://jogalappal.hu/ne-a-honvedsegen-csattanjon-a-valsag/
Ha már egy húron pendülünk, akkor feltenném, azt a kérdést, szerinted mi lehet a már tervezett, majd év közben megnövelt Működési bevétel hátterében?
Én közben gondolkodtam, és arra jutottam, hogy nem biztos, hogy a Gripen külföldi légtérfelügyelet lehet a háttérben, hanem inkább a különböző más minisztériumoknak elszámolt VIP transport a Falconokkal és az A319-ekkel.
Mert valakinek kell állnia azt a pörgést, amit Szíjjártó bespeedezett bolygó hollandiként letol.
Mielőtt bárki félreértené! Nem azt mondom, hogy ne tegye! Neki ez a dolga!
(Megj.: Amennyire az elején "ürügyminiszter" volt, annyira nőtt bele a szerepbe. OK, nem mondom, hogy egy Kissinger, vagy egy Lavrov, de már sokat fejlődött.:p:D )
Pusztán megjegyzem, hogy a HM vezetői sem hülyék, és ezek a repülések ki vannak számlázva a Külügynek.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97 and SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Írtam egy hasonló összegzést, kicsit más megközelítésből, de lényegét tekintve hasonló eredményre jutva. Annyi esetleg még, hogy a bevételnövekmény 1-2-10 milliárdos tételekből jött össze, hónapról-hónapra. A MH Egészségügyi Központnak egyébként van 2-3 milliárd forintos adóssága is. Egy nagyobb költségvetési támogatás (+95 milliárd forint) júniusban történt.

Link: https://jogalappal.hu/ne-a-honvedsegen-csattanjon-a-valsag/
Nagyon jó ez a táblázat!! Néha majd frissítsd, pls! :)
koltsegvetes-768x270.jpg

1-2 kérdés, hogy megértsem.

23 milliárd többletbevétel, az a tervezett bevételeken felüli. Tehát szlovén légtérvédelem nem lehet, mert az előre tervezhető bevétel volt, oder??

Támogatásból: ez az amit Varga egy kis cseszegetésre áthuzogat a HM-hez.

Az előirányzatmaradványok mit rejtenek? Tudsz példát mondani?
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
A rajparancsnokok nálunk is ezt mondták. Különösen a hegyi kiképzést emlegették. Aztán amikor mi is mentünk Rezibe, rájöttem hogy az a probléma, hogy alföldi gyerekek, akiknek a 3 méteres domb is "hegy".

Nem biztos hogy a dombok voltak a fő nehézségek. Nekem legalábbis nem. Inkább az ottani harcászatnak hívott emberkínzás kategóriás kiképzés. Ami az ember megtörésére illetve, erőnléti, mentális, megerősítésére irányult. Nehéz lenne harcászati eljárásnak hívni, amikor az ember minden nap, békaszögdelésben kénytelen közlekedni egy táborban, dombnak felfelé, teljes harcászati felszerelésben, + málhazsák, a fején gázálarccal. Átkelni naponta 10 alkalommal is egy patakon, mellig érő vízben, csak azért, mert a szdpk-nak nem tetszik az átkelés harcászati kivitelezése. Menetelés, harcászkodva, folyamatos sebesült cipelés, hegynek felfelé, szintén állandóan gázálarcban. Meg a többi, amire már nem emlékszem. Fogadásokat kötöttünk, mikor szólal meg emberi hangon először Á...i ftörm, mert csak üvölteni tudott, igaz, azt nagyon. Miközben a Kossuthon tanították, hogy ő a Néphadsereg legjobb lövész kiképzője. Amikor augusztusban megjöttek a friss tisztek, a mi századunkhoz került hdgy. azt érdeklődte egy dandársorakozónál, ki az az Á...i. Mert szeretné látni. :) Gondoltam magamban, öreg szerencséd hogy nem kerültél a kezei közé, mint újonc. Gyorsan megtanultad volna hol lakik az úristen. :) Hát, ez is hozzátartozott.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 820
117 995
113
Nagyon jó ez a táblázat!! Néha majd frissítsd, pls! :)
koltsegvetes-768x270.jpg

1-2 kérdés, hogy megértsem.

23 milliárd többletbevétel, az a tervezett bevételeken felüli. Tehát szlovén légtérvédelem nem lehet, mert az előre tervezhető bevétel volt, oder??

Támogatásból: ez az amit Varga egy kis cseszegetésre áthuzogat a HM-hez.

Az előirányzatmaradványok mit rejtenek? Tudsz példát mondani?
Elmaradt egy csomó gyakorlat és az arra elkülönített pénzek megmaradtak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Elmaradt egy csomó gyakorlat és az arra elkülönített pénzek megmaradtak.
Ezt értem, de az nem növeli meg a 616 milliárdos tervezett büdzsét. Elmaradt kiadás, attól nem nő a költségvetési kereted.
De ha megnézem a táblázatot ez valószínűleg tavalyi maradvány. A január már 122 milliárddal indít és most tartunk 143 milliárdnál.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Ő arra a + pénzre gondol, amit írtál, hogy Júl.-Aug. között - a Lynx gyár bejelentése előtt - kapott a HM.
Áh. Most nézem szeptember volt.

Tegnap még dobtak egy kis extra zsozsót is.

"A 206 milliárd forintos költésen belül a legnagyobb egyedi átcsoportosítások:

  • 37 milliárd forinthoz jut a Honvédség beruházások címén."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...dasagvedelemre-ok-a-nagy-nyertesek-448110?amp
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Szeptemberi közlönyök:
http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/index.php?m=0&p=kozltart&ev=2020&szam=9&k=13
Számomra érdekesebbek:
Magyar Honvédség Parancsnoksága Főnöki rendelkezések

2/2020. (HK 9.) MH IICSF szakutasítás A Magyar Honvédség közép szintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek, és a légi irányítás-vezetés feladatrendszerének és szervezeti felépítésének átalakításával összefüggő infokommunikációs és információvédelmi szakfeladatok végrehajtására

2/2020. (HK 9.) MHP KIKCSF szakutasítás Magyar Honvédség közép szintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek, és a légi irányítás-vezetés feladatrendszerének és szervezeti felépítésének átalakításával összefüggő kiképzési feladatokról

5/2020. (HK 9.) MHP LOGCSF szakutasítás A Magyar Honvédség közép szintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek, és a légi irányítás-vezetés feladatrendszere és szervezeti felépítése átalakításának logisztikai feladatairól

6/2020. (HK 9.) MHP LOGCSF szakutasítás A H145M típusú könnyű többcélú helikopter üzembentartási és karbantartási szabályairól szóló 12/2019. MHP LGCSF szakutasítás módosításáról

7/2020. (HK 9.) MHP LOGCSF szakutasítás A Magyar Honvédség készenlét fenntartásának és fokozásának logisztikai támogatásáról szóló M/1/2019 MHP LGCSF szakutasítás módosításáról

M/7/2020. (HK 9.) MHP HDMCSF szakutasítás A Magyar Honvédség Technikai Riasztási Rendszere vevőberendezéseinek és programjainak elosztásáról

M/8/2020. (HK 9.) MHP HDMCSF szakutasítás A Magyar Honvédség katonai szervezetei riasztási utaltságáról
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 543
113
Csak hogy érzékeljük a különbséget. NATO-NATO, de picit más a hozzáállás.

http://zbiam.pl/tor-testowy-kmw-zagrozony/

KMW tesztpálya veszélyezben
....
a város lakói mintegy 600 panaszt kaptak, amelyek többek között a tesztpályáról érkező zajra panaszkodnak. nehéz lánctalpas járművek, beleértve a Leopard 2A7V tankokat. Az egyik javaslat szerint a pályát csak hétfőtől péntekig használnák 9.00 és 17.00 óra között.
....
Akár a központ Franciaországba költöztetése is felmerült.. Egyelőre nincs információ a létesítmény jövőjéért folyó csata jövőjéről, ahol a német vállalat teszteli termékeit.

Jöhet hozzánk is!!!! ;)
A direkt pártpolitikai részt kivágtam, de mki odaképzelheti, ki/mit szeretne Németországban.

Itthon is tiltakoznak már a lakók a Bakonyban...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Úgy néz ki a térség egy jelentős része a T-72-nél leragad, jók lesznek ide a Leopardok!!!
A csehek után a bolgárok is T-72 felújításban utaznak. A románok ezt kihívásnak érzik TR-85M1 "Bison"-ra, úgyhogy lehet még beletolnak pár milliárd lejt, ha szerencsénk van. :rolleyes:

https://m.defenseromania.ro/bulgari...rile-tr-85m1-bizonul-ale-romaniei_605425.html

Gugli
Bulgária bejelenti a T-72 tankok korszerűsítését. Kihívás a romániai TR-85M1 "Bison" harckocsikra?

Dunától délre fekvő szomszédok a szófiai védelmi miniszter hangján közölték, hogy elkülönítettek forrásokat 40 T-72 tank modernizálására. Az Armymedia.bg szerint, amely Krassimir Karakachanov minisztert idézi, Bulgáriában zajlik a modernizációs folyamat. Ezekről a frissítésekről nincs további információ.
...
A TR-85-eket több mint egy évtizede nem fejlesztették

Románia 30 T-72-es harckocsival rendelkezett, amelyeket az 1970-es évek végén vásároltak, de jelenleg még csak körülbelül öt harckocsi működik. De a régió államaihoz képest a tankok nem tűnnek elsődleges célkitűzésnek Románia számára, amely más adományozási programokra összpontosított, mint például vadászgépek, korvettek, védelmi rendszerek, páncélozott járművek stb.

Például a román TR-85 harckocsikat több mint egy évtizede nem korszerűsítették, az M1-es verziótól kezdve, amely kompatibilisvé tette őket a NATO szabványaival.

Virgil Bălăceanu tábornok szerint a román szárazföldi erők három típusú harckocsival vannak felszerelve. Ez egy zászlóalj, amely TR-85M1 "Bison" -al van felszerelve, egy másik zászlóalj, amely TR-85 -tel felszerelt, és a többi zászlóalj, amely T-55- tel van felszerelve , egy "minden szempontból elavult" harckocsi.

A bukaresti mechanikus üzemet a hadsereg tesztelhette

Ami a TR-85-et illeti, ez év elején Viorel Manole, a Patromil igazgatója a DefenseRomania elé küldött egy kihívást a bukaresti gépgyár számára, amelyet a Honvédelmi Minisztérium további TR-85M1 megrendelésekkel tesztelhetett.

"Nagyon ajánlom a hadseregnek, hogy tesztelje az UMB-t néhány további TR-85M1 paranccsal. A TR-85M1 jóváhagyása óta csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és elsőrendű ipari partnerséget alakítottunk ki a Leonard, a Rheinmetall, a General Dynamics társaságokkal. Most sokkal könnyebb olyan motort elhelyezni, amelyre a tartálynak szüksége van "- mondta akkor Viorel Manole.
....
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 746
26 205
113
Úgy néz ki a térség egy jelentős része a T-72-nél leragad, jók lesznek ide a Leopardok!!!
A csehek után a bolgárok is T-72 felújításban utaznak. A románok ezt kihívásnak érzik TR-85M1 "Bison"-ra, úgyhogy lehet még beletolnak pár milliárd lejt, ha szerencsénk van. :rolleyes:

https://m.defenseromania.ro/bulgari...rile-tr-85m1-bizonul-ale-romaniei_605425.html

Gugli
Bulgária bejelenti a T-72 tankok korszerűsítését. Kihívás a romániai TR-85M1 "Bison" harckocsikra?

Dunától délre fekvő szomszédok a szófiai védelmi miniszter hangján közölték, hogy elkülönítettek forrásokat 40 T-72 tank modernizálására. Az Armymedia.bg szerint, amely Krassimir Karakachanov minisztert idézi, Bulgáriában zajlik a modernizációs folyamat. Ezekről a frissítésekről nincs további információ.
...
A TR-85-eket több mint egy évtizede nem fejlesztették

Románia 30 T-72-es harckocsival rendelkezett, amelyeket az 1970-es évek végén vásároltak, de jelenleg még csak körülbelül öt harckocsi működik. De a régió államaihoz képest a tankok nem tűnnek elsődleges célkitűzésnek Románia számára, amely más adományozási programokra összpontosított, mint például vadászgépek, korvettek, védelmi rendszerek, páncélozott járművek stb.

Például a román TR-85 harckocsikat több mint egy évtizede nem korszerűsítették, az M1-es verziótól kezdve, amely kompatibilisvé tette őket a NATO szabványaival.

Virgil Bălăceanu tábornok szerint a román szárazföldi erők három típusú harckocsival vannak felszerelve. Ez egy zászlóalj, amely TR-85M1 "Bison" -al van felszerelve, egy másik zászlóalj, amely TR-85 -tel felszerelt, és a többi zászlóalj, amely T-55- tel van felszerelve , egy "minden szempontból elavult" harckocsi.

A bukaresti mechanikus üzemet a hadsereg tesztelhette

Ami a TR-85-et illeti, ez év elején Viorel Manole, a Patromil igazgatója a DefenseRomania elé küldött egy kihívást a bukaresti gépgyár számára, amelyet a Honvédelmi Minisztérium további TR-85M1 megrendelésekkel tesztelhetett.

"Nagyon ajánlom a hadseregnek, hogy tesztelje az UMB-t néhány további TR-85M1 paranccsal. A TR-85M1 jóváhagyása óta csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és elsőrendű ipari partnerséget alakítottunk ki a Leonard, a Rheinmetall, a General Dynamics társaságokkal. Most sokkal könnyebb olyan motort elhelyezni, amelyre a tartálynak szüksége van "- mondta akkor Viorel Manole.
....
Akkor most maradnak a TR-85M1 "Bison" -nál ?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 543
113
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Király Andrást, Magyarország felkészülő indiai és bangladesi nagykövetét szeptember 22-én, kedden...

"A honvédelmi miniszter a találkozón elmondta, hogy hazánk a földrajzi távolság miatt nem tart szoros katonadiplomáciai kapcsolatot Indiával, viszont vannak olyan együttműködési lehetőségek, amelyeket szem előtt kell tartani. A tárcavezető pozitív példaként hozta fel a keleti nyitással összhangban, hogy a magyar védelmi iparnak élő kapcsolata van Indiával. A védelmi ipar további fejlődésével ezek a kapcsolatok tovább fejleszthetőek mind India, mind pedig Banglades irányába."