A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Király Andrást, Magyarország felkészülő indiai és bangladesi nagykövetét szeptember 22-én, kedden...

"A honvédelmi miniszter a találkozón elmondta, hogy hazánk a földrajzi távolság miatt nem tart szoros katonadiplomáciai kapcsolatot Indiával, viszont vannak olyan együttműködési lehetőségek, amelyeket szem előtt kell tartani. A tárcavezető pozitív példaként hozta fel a keleti nyitással összhangban, hogy a magyar védelmi iparnak élő kapcsolata van Indiával. A védelmi ipar további fejlődésével ezek a kapcsolatok tovább fejleszthetőek mind India, mind pedig Banglades irányába."
A Hiúzzal ők is kacérkodnak.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Úgy néz ki a térség egy jelentős része a T-72-nél leragad, jók lesznek ide a Leopardok!!!
A csehek után a bolgárok is T-72 felújításban utaznak. A románok ezt kihívásnak érzik TR-85M1 "Bison"-ra, úgyhogy lehet még beletolnak pár milliárd lejt, ha szerencsénk van. :rolleyes:

https://m.defenseromania.ro/bulgari...rile-tr-85m1-bizonul-ale-romaniei_605425.html

Gugli
Bulgária bejelenti a T-72 tankok korszerűsítését. Kihívás a romániai TR-85M1 "Bison" harckocsikra?

Dunától délre fekvő szomszédok a szófiai védelmi miniszter hangján közölték, hogy elkülönítettek forrásokat 40 T-72 tank modernizálására. Az Armymedia.bg szerint, amely Krassimir Karakachanov minisztert idézi, Bulgáriában zajlik a modernizációs folyamat. Ezekről a frissítésekről nincs további információ.
...
A TR-85-eket több mint egy évtizede nem fejlesztették

Románia 30 T-72-es harckocsival rendelkezett, amelyeket az 1970-es évek végén vásároltak, de jelenleg még csak körülbelül öt harckocsi működik. De a régió államaihoz képest a tankok nem tűnnek elsődleges célkitűzésnek Románia számára, amely más adományozási programokra összpontosított, mint például vadászgépek, korvettek, védelmi rendszerek, páncélozott járművek stb.

Például a román TR-85 harckocsikat több mint egy évtizede nem korszerűsítették, az M1-es verziótól kezdve, amely kompatibilisvé tette őket a NATO szabványaival.

Virgil Bălăceanu tábornok szerint a román szárazföldi erők három típusú harckocsival vannak felszerelve. Ez egy zászlóalj, amely TR-85M1 "Bison" -al van felszerelve, egy másik zászlóalj, amely TR-85 -tel felszerelt, és a többi zászlóalj, amely T-55- tel van felszerelve , egy "minden szempontból elavult" harckocsi.

A bukaresti mechanikus üzemet a hadsereg tesztelhette

Ami a TR-85-et illeti, ez év elején Viorel Manole, a Patromil igazgatója a DefenseRomania elé küldött egy kihívást a bukaresti gépgyár számára, amelyet a Honvédelmi Minisztérium további TR-85M1 megrendelésekkel tesztelhetett.

"Nagyon ajánlom a hadseregnek, hogy tesztelje az UMB-t néhány további TR-85M1 paranccsal. A TR-85M1 jóváhagyása óta csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és elsőrendű ipari partnerséget alakítottunk ki a Leonard, a Rheinmetall, a General Dynamics társaságokkal. Most sokkal könnyebb olyan motort elhelyezni, amelyre a tartálynak szüksége van "- mondta akkor Viorel Manole.
....

Akkor most maradnak a TR-85M1 "Bison" -nál ?

Szerintem még akkor is örülnének, ha általánosságban a TR-85M1 -nél maradhatnának és mondjuk azok jó minőséggel karban lennének tartva. Azonban ahogy a cikkben is van alhangon van 3 típus Náluk rendszerben: TR-85M1, TR-85 és T-55 ... A legmodernebbhez sem nyúltak (modernizáltak) egy évtizede. Valamint az újabb verziókból nincsen "horror" mennyiség - pláne ami mozogni képes.

A modernizáció is igazából az újakat érintené, ha lesz rá pénz és akarat - azaz pl. nem kerül szóba másik típus, mert akkor "szó nélkül" arra lenne érdemes váltani. Persze ez utóbbi esetben a magasabb várható költségek mellett a saját hadiipar sorvadása is lenne az ár. Ezért nehéz kérdés ez odaát ...

A páncélvédelem javítása meg "ez-az" -on kívül tervben van a 100 mm -es löveg lecserélése 105 mm -esre vagy esetleg 120 mm -re. Különösen az utóbbi már nagyon erős vágyálom kategória. Igazából már a 105 mm -rel is szenvednek jóideje már eddig is tetemes erőforrást beleölve, de igazából a gond a költség oldalon kívül az az, hogy a fizikát nem igazán tudják átverni (még) ... Azért ezek már "millió éves" vasak és a legújabb verziók sem vannak fényes állapotban.

Láttam aránylag új videót az M1 -es belsejéről (ez valami katonai parádén lehetett valami "nyílt nap" féle), de ahhoz képest egy "hajléktalanszálló kb. maga a patika". Az irányzó periszkópjába belenézett kamerával, az egy dolog, hogy karcos/törött, de olyan szinten homály volt az üveg bemattulása és talán a szutyok miatt, hogy kb. foltokba láttál ki valamit homályosan. Ez a kiállított darab volt ... És ez a legkevesebb, mert azok a cuccok amik benne vannak, háát - a XXI. sz. -i színvonalat "mérsékelten" ütik meg. Félreértés ne essék, nálunk is a 6 db Leo 2A4 a "csúcstechnika" (ugye ez is '90 -es évek színvonala javarészt) és az a pár T-72 -nk sem számít már az "evolúció csúcsának" (mi ezeket nem modernizáltuk) ...
 
T

Törölt tag 008

Guest
Úgy néz ki a térség egy jelentős része a T-72-nél leragad, jók lesznek ide a Leopardok!!!
A csehek után a bolgárok is T-72 felújításban utaznak.....
Bulgáriában 27 már fel van újítva ha jól tudom, bár fogalmam sincs az a 40ben benne van, vagy ez új csomag. 700 körüli van nekik raktáron.

A Hiúzzal ők is kacérkodnak.
India. Kacérkodnak ők mindennel. Csak a fizetésnél vannak problémák. Ázsia romániája. :D

A helyi ipar azt szeretné.
Én is! Currusi magasságokban! :)
 

Mokiengine

Active Member
2018. január 12.
219
239
43
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Király Andrást, Magyarország felkészülő indiai és bangladesi nagykövetét szeptember 22-én, kedden...

"A honvédelmi miniszter a találkozón elmondta, hogy hazánk a földrajzi távolság miatt nem tart szoros katonadiplomáciai kapcsolatot Indiával, viszont vannak olyan együttműködési lehetőségek, amelyeket szem előtt kell tartani. A tárcavezető pozitív példaként hozta fel a keleti nyitással összhangban, hogy a magyar védelmi iparnak élő kapcsolata van Indiával. A védelmi ipar további fejlődésével ezek a kapcsolatok tovább fejleszthetőek mind India, mind pedig Banglades irányába."

Ahogyan nézem ide is mehet egy pár AV gyakorlo repcsi, Hiúz vagy kisméretű UAV hoz robbanó motor (Moki ).... Lesz feladat az új nagykövetnek sok sikert kívánok hozzá
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 980
113
Nem biztos hogy a dombok voltak a fő nehézségek. Nekem legalábbis nem. Inkább az ottani harcászatnak hívott emberkínzás kategóriás kiképzés. Ami az ember megtörésére illetve, erőnléti, mentális, megerősítésére irányult. Nehéz lenne harcászati eljárásnak hívni, amikor az ember minden nap, békaszögdelésben kénytelen közlekedni egy táborban, dombnak felfelé, teljes harcászati felszerelésben, + málhazsák, a fején gázálarccal. Átkelni naponta 10 alkalommal is egy patakon, mellig érő vízben, csak azért, mert a szdpk-nak nem tetszik az átkelés harcászati kivitelezése. Menetelés, harcászkodva, folyamatos sebesült cipelés, hegynek felfelé, szintén állandóan gázálarcban. Meg a többi, amire már nem emlékszem. Fogadásokat kötöttünk, mikor szólal meg emberi hangon először Á...i ftörm, mert csak üvölteni tudott, igaz, azt nagyon. Miközben a Kossuthon tanították, hogy ő a Néphadsereg legjobb lövész kiképzője. Amikor augusztusban megjöttek a friss tisztek, a mi századunkhoz került hdgy. azt érdeklődte egy dandársorakozónál, ki az az Á...i. Mert szeretné látni. :) Gondoltam magamban, öreg szerencséd hogy nem kerültél a kezei közé, mint újonc. Gyorsan megtanultad volna hol lakik az úristen. :) Hát, ez is hozzátartozott.
Nálunk ilyenek szerencsére nem voltak. Csak tényleges kiképzés. Drótkötélpálya, vietnami híd, megkerülő osztag, meg hasonlók.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 343
113
Ahogyan nézem ide is mehet egy pár AV gyakorlo repcsi, Hiúz vagy kisméretű UAV hoz robbanó motor (Moki ).... Lesz feladat az új nagykövetnek sok sikert kívánok hozzá

Végülis India vett már tőlünk Lynx-et (Hiúzt), csak éppen a "kis hiúzból":
https://en.wikipedia.org/wiki/Gepárd_anti-materiel_rifle
http://punedefencenews.com/2017/04/...t-to-be-acquired-shortly-for-the-indian-army/

Reméljük az új "nagy hiúzból" is legalább annyit vesznek.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Itt se tudják leírni Grúzia nevét?

Off
A Grúzia név a szovjet időket idézi, mivel az országnak ez az orosz nyelvű neve, erre az időszakra a helyiek - szerintem érthető okokból - szeretnének minél kevesebbet emlékezni. A Georgia név az európai nemszláv nyelvekben ma is használatos elnevezés, korábban a magyarban sem volt ismeretlen. Csak hát a kis hazánkban 45 évig ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok miatt ez-az más megvilágításba került.
ON
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Off
A Grúzia név a szovjet időket idézi, mivel az országnak ez az orosz nyelvű neve, ezt az időszakot a helyiek - szerintem érthető okokból - szeretnének minél kevesebbet emlékezni. A Georgia név az európai nemszláv nyelvekben ma is használatos elnevezés, korábban a magyarban sem volt ismeretlen.
ON

Off

Nem jó érvelés.

Ugyanez a "beteg" logika van Fehéroroszországgal kapcsolatban amikor "Beloruszozzák" ... Egyfelől Grúzia nem orosz nyelvű név - hanem a magyar. Amennyiben az eredetre gondoltál - az más tészta és nem érdekes.

Egyfelől általánosságban olyan országoknál vagy népeknél, ahol ezen vergődnek, hogy mások hogy hívják Őket - ott komoly egyéb jellegű "gondok" szoktak lenni ...

Másfelől a diplomációban a "kölcsönösség elve" létezik. Amennyire jól tudom akkor ezen országok (Grúzia, Fehéroroszország) Magyarország tekintetében szintén a "szovjet érában" is használt nevet használják ... Még amennyiben azzal jönnének a nemzetközi diplomációban illetve hozzánk is, hogy akkor eztán minket is a saját nevünkön neveznének szóban- és írásban és cserébe kérnének ezt meg azt, akkor más lenne a leányzó fekvése, de így ... Ugye apró nehezítés, hogy a nevünkben ékezet is található (ez cirill-betűs átírásnál okozhat fennakadást) - de mondjuk OK, ettől tekintsünk el (mármint az ékezettől).

Meg különben is - bakker, ezek 3,7 illetve 10 milliós országok ... Ameddig pl. egy Németország vagy Olaszország nem csapkodja magát a földhöz, hogy minek hívjuk Őket (cserében mi sem vergődünk ezen Velük kapcsolatban), akkor ezen országok is "vehetnének egy mély levegőt ...

Úgy egyébként Fehéroroszország, mint az ország magyar neve jelentéssel is bír és segít eligazodni egy "átlag laikusnak", hogy honnan eredeztethető történelmileg a név illetve kifélék és mifélék ... Amennyiben meg az lenne az "agonizáció tárgya", hogy miért "orosz" stb. akkor felhívnám a figyelmet, hogy a magyar és fehérorosz nyelvtan e tekintetben tökugyanaz (!!). Azaz a 'bel' és 'rusz' közé Ők bepattintanak egy 'o' betűt (ami a kiejtésükben inkább 'a' -hoz hasonlít) szabály szerint - mi sem tettünk másként (ráadásul mi "szeretjük" a magánhangzókat - csak egy másik gyors példa: a trpak -ba is beszúrtunk egy 'i' betűt és tirpák lett belőle, mondjuk ezt azóta a szlovákok stb. is átvették ... :)) ...

Ahogy a művelt angol mondaná: "Deal with it" ...

ON
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
"A grúzok önmagukat kartvelinek, országukat Szakartvelónak nevezik. A középperzsa nyelvben Varkana néven ismerték, ebből lett az újperzsa Gurgán. Az utóbbi a görögben lett Georgia, a szír nyelvben pedig Gurzán, majd Gurziya. A grúz népnév tehát a közhiedelemmel ellentétben nem orosz szó. A magyar nyelvű forrásokban mindig is megvolt a kettősség az elnevezésre, de a Grúzia alak mindig gyakoribb volt." Zárjuk le.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
"A grúzok önmagukat kartvelinek, országukat Szakartvelónak nevezik. A középperzsa nyelvben Varkana néven ismerték, ebből lett az újperzsa Gurgán. Az utóbbi a görögben lett Georgia, a szír nyelvben pedig Gurzán, majd Gurziya. A grúz népnév tehát a közhiedelemmel ellentétben nem orosz szó. A magyar nyelvű forrásokban mindig is megvolt a kettősség az elnevezésre, de a Grúzia alak mindig gyakoribb volt." Zárjuk le.

Pallasz nagy lexikona szerint másképp van és a грузия szerintem oroszul van, de OK. Ezen nem veszünk össze, részemről ezzel lezárva. :)