[HUN] Vadászgépek beszerzése

F-35 beszerzés anyagi korlátairól. Mivel 4 milliárd dollárból kb. 24 gép és a megfelelő szokásos support kijönne, ezért nem sci-fi
Teljesen sci-fi...
Az F-35 öt nem csak megvenni kéne hanem üzemeltetni is.
A repóra költsége sokkal magasabb minden minden más technikánál.
get

2 F-35 század üzemeltetési költsége, erős jóindulattal viseltetve az F35 felé, annyiba kerülne mint 8 Gripen századé

Teljesen sci-fi...
get

2 F-35 század üzemeltetési költsége, erős jóindulattal viseltetve az F35 felé, annyiba kerülne mint 8 Gripen századé
Ez 2012-es adat, valahol olvastam nemrég aktuálisat, de nem találom.

Cserében erre a képzési nehézségre, extraköltségre akadtam.

Google ford.

"Az F-35A esetében azonban csak az Egyesült Államokban kell számolni átfogó pilóta képzéssel. Nem biztos (egyelőre nem jelentették be), hogy valóban létrejön-e egy teljes értékű oktatóközpont az F-35 pilóták átfogó képzéséhez - az F-35 pilóták minden kiképzése jelenleg az Egyesült Államokban zajlik. Csak a nagyon drága F-35 3D szimulátorok és elegendő számú tapasztalt oktató jelent óriási beruházást.

Éppen ezért az európai F-35 üzemeltetők (Hollandia, Belgium, Norvégia, Dánia stb.) Pilótáik kezdettől fogva teljesen képzettek az USA-ban képzett T-6 és T-38 gépeken. Végül is egy kétüléses F-35 hiánya állt az amerikai légierő azon követelménye mögött, amely a T-7 Red Hawk kiképzéséhez valóban nagyon magas repülési teljesítményt (vagy egy úszó gémmel rendelkező tankerből való tankolás képességét illeti). Úgy tűnik, még a fejlett olasz M-346 edzőgép sem képes teljesen felkészíteni az F-35 pilótáit.

Az F-35A-n való képzés tehát teljesen más dimenzió, mint például a cseh JAS-39 Gripen edzés. Csehországban a pilótáknak csak három hónapra és körülbelül 15 repülésre van szükségük a Gripen átképzéséhez. Ez teljesen irreális az F-35A esetében. "

Teljesen sci-fi...
get

Jaj, ne már. Rudi, ezt a szutyok diagramot tőled nem vártam volna.
A mesékben van x4 árdifi. Ezt a magyar lízing díj is mutatja. A Gripen C legjobb esetben is talán USAF F-16C árából reptethető. Az a 4700-as érék kb. a keróköltésge a gépnek... A mesében van benne az, ami az "includes" alatt felsorol.

Az EF esetéln 7-8 éve 60 ezer eurós teljes repóra költségekről lehetett olvasni. a 18000 is romáb népmese.

Az F-16 7700 értéke is hónnan a búbánatos f*szból jön...?

Ezt a balfasz diagramot kérem úgy felejtse el mindenki, ahogy van.
T-Ö-M-É-N-Y M-A-R-H-A-S-Á-G.

A Gripen és Hovnédelem cikknél ott vannak a mellékletben az USAF F-16 költségek. 20k USD/óra tája.

Ez 2012-es adat, valahol olvastam nemrég aktuálisat, de nem találom.

Az arányok 2012 óta nem változtak érdemben.
Annyi hogy az F35A esetében a $21 ezer / óra egy elérendő célként volt meghatározva aminek nem sok realitása volt / van.
2018 ban a NYT szerint ez az érték inkább $44 ezer / óra volt
Jaj, ne már. Rudi, ezt a szutyok diagramot tőled nem vártam volna.
Mert nem olvastad a grafikon mögött a Janes elemzést....
Tedd meg!
Ha gondolod írj egy hasonló mélységű, forrásokkal alátámasztott munkát, de addig én inkább őket tekintem hitelesnek

Annyi hogy az F35A esetében a $21 ezer / óra egy elérendő célként volt meghatározva aminek nem sok realitása volt / van.

Tedd meg!
Ha gondolod írj egy hasonló mélységű, forrásokkal alátámasztott munkát, de addig én inkább őket tekintem hitelesnek
A Gripen FAQ mellé tett árakat (egy már sajnos) halott linkről szedtem le, de a RAND egész metódusa is oda van téve.
A mesékben 7700 USD az F-16.
És innentől fogva többi nem is érdekel. Tömény marhaság a feltételekkel is. A táblázat, amit említettem TÉNYEKET tartalmaz. Az USAF adatai.

• Tetszik
Reactions: endre

Tedd meg!
Mennyiért reptetjük évente a jelenlegi gépeinket? Hogy legyen vmi bázis.
Tavaly 25 milliárdba fájt a Gripen század. De ebben lizing, minden venne van.

Gondilom a költségvetés egyik sorát vetted adatnak, de ebből nem igazán derül ki hogy ebből mennyi volt a gépek tényleges repült óra klts.e mondjuk a Jane's tematikájának megfelelően (értsd: alkatrész, üzemanyag, javítási klts.ek)

Gondilom a költségvetés egyik sorát vetted adatnak, de ebből nem igazán derül ki hogy ebből mennyi volt a gépek tényleges repült óra klts.e mondjuk a Jane's tematikájának megfelelően (értsd: alkatrész, üzemanyag, javítási klts.ek)
Számomra a repül óra költség az összes kiadás / repóra.
Pont.
Mert ezt kell elkölteni a gépre.
Az, hogy ebből masszív tételeket lehúzva parádéznak egyesek nevetséges számokkal engem röhögésre késztet.

• Tetszik
Pont.
Mert ezt kell elkölteni a gépre.
Az, hogy ebből masszív tételeket lehúzva parádéznak egyesek nevetséges számokkal engem röhögésre késztet.
Primitív megközelítés aminek az az eredménye hogy semmit nem fogsz tudni semmivel összehasonlítani.
A 25 milliárdban jó eséllyel még a kecskeméti őrkutya költsége is benne van...

De jó röhögést...
az minket is jókedvre derít :)

Keró-költség is benne van? Ráadásul hiába tudnánk minden fillért, tudjuk az évi össz rep-órát?

Ha van 4-5 milliard beszerzesre, tovabbi 10 uzemeltetesre, johet a 2 szazad F-35 felolem :D Azt meg nekem nehezen meseli be akarki hogy 1 szazad F-35 orszagvedelmi szempontbol jobb valasztas mint 2 szazad Gripen.

Igen onnan, csak az aprót, pár százmillió:), felfelé kerekítettem. Igen, ebben minden xar benne van ezért nem releváns adat. Bár ha az éves lizingdíjat vki tudja és azt ebből a tételből kivonjuk, akkor lehet ez megközelítően jó adat lenne.

Innen van, alulról a 4-ik sor.
Kepkivagas1.jpg

Pont.
Mi az összes költség? Ami konkrétan kötődik a típushoz, vagy a kecskeméti bázis költségeinek arányosított része is benne van? (Hiszen nem csak a gripenek használják.) Kérdezem, nem kötekszem. Csak tv-s koromban az volt a fentartó kérdése, mennyibe kerül egy műsorperc előállítása, és én azt mondtam, hogy teljes költségvetés/sugárzott adásperc, akkor rögtön rájött, hogy nem erre kíváncsi. Pedig a működéshez/műsorkészítéshez kell áram, wc-papír, és sok minden más is. Ahogy egy vadászszázad működtetéséhez is.

Primitív megközelítés aminek az az eredménye hogy semmit nem fogsz tudni semmivel összehasonlítani.
A 25 milliárdban jó eséllyel még a kecskeméti őrkutya költsége is benne van...

De jó röhögést...
az minket is jókedvre derít :)
Ne haragudj, de amikor ennek megközelítésnek az eredménye az, hogy a SAAB és a sok netes trollhívjője nekiáll lobogtatni azt a 4700 dollárt, mint teljes repóra költséget, addig bashingelni fogom az ilyen szutyok diagramot. Ennél még az is jobb, ha ezt nem teszik ki, mert ide vezet. Főleg úgy, hogy a benne levő értékek más megbízhatóbb forrással szembemenve nettó baromságot állít.

Mi az összes költség? Ami konkrétan kötődik a típushoz, vagy a kecskeméti bázis költségeinek arányosított része is benne van? (Hiszen nem csak a gripenek használják.) Kérdezem, nem kötekszem. Csak tv-s koromban az volt a fentartó kérdése, mennyibe kerül egy műsorperc előállítása, és én azt mondtam, hogy teljes költségvetés/sugárzott adásperc, akkor rögtön rájött, hogy nem erre kíváncsi. Pedig a működéshez/műsorkészítéshez kell áram, wc-papír, és sok minden más is. Ahogy egy vadászszázad működtetéséhez is.
Az nem, de lássuk be, azt sanszosan kerekítési hiba lenne. Nem ilyen apróságok miatt vicc az a Jane's féle táblázat.
Ja, és amúgy szoktak hülyeséget írni, itt is tévedett rudi.

• Tetszik
Reactions: endre and migfun
Keró-költség is benne van? Ráadásul hiába tudnánk minden fillért, tudjuk az évi össz rep-órát?

Igen onnan, csak az aprót, pár százmillió:), felfelé kerekítettem. Igen, ebben minden xar benne van ezért nem releváns adat. Bár ha az éves lizingdíjat vki tudja és azt ebből a tételből kivonjuk, akkor lehet ez megközelítően jó adat lenne.

Innen van, alulról a 4-ik sor.
Kepkivagas1.jpg
Én a költségvetés szellemiségét figyelembe véve ezt nem gondolnám.
Szerintem a 24,78Mrd Forintban csak az van benne, amit a svédeknek (Svéd Légierő, mivel tőlük béreljük a gépeket) utalunk.
A személyzet díja (földi és repülő) miért is lenne benne? Ők a Honvédség alkalmazásában vannak. Nem a svédek adják a fizujukat.
Ugyan így a kerozint sem svédek adják. Meg valószinüleg a kenőanyagot sem.
De az az igazság, hogy ez sokkal közelebb áll a reális, összehasonlítható költségekhez, mint molni marhasága.
Azt gondolom, hogy az US Air Force sem taxisként alkalmazza a pilótáit, vagy a földi személyzetet. Azaz, nem akkor ketyeg a fizetésük, amikor éppen a levegőben vannak, vagy a szerelők éppen a gépeken matatnak.
Arról nem is beszélve, hogy hogyan lehetne egy mondjuk amerikai pilóta és egy leendő lengyel pilóta fizetését, juttatásait egy lapra venni, majd azzal kiszámolni a "repült óra költséget". Az üzemanyag belevehető, de csak valami nagyon nagy átlaggal.
A Gripenek költségeit abból a szerződésből lehet legjobban leszűrni, amit a Saab és a Svéd Lévierő kötött. (Ezt most nem tudom belinkelni, mert úton vagyok.)

Én a költségvetés szellemiségét figyelembe véve ezt nem gondolnám.
Szerintem a 24,78Mrd Forintban csak az van benne, amit a svédeknek (Svéd Légierő, mivel tőlük béreljük a gépeket) utalunk.
A személyzet díja (földi és repülő) miért is lenne benne? Ők a Honvédség alkalmazásában vannak. Nem a svédek adják a fizujukat.
Ugyan így a kerozint sem svédek adják. Meg valószinüleg a kenőanyagot sem.
De az az igazság, hogy ez sokkal közelebb áll a reális, összehasonlítható költségekhez, mint molni marhasága.
Azt gondolom, hogy az US Air Force sem taxisként alkalmazza a pilótáit, vagy a földi személyzetet. Azaz, nem akkor ketyeg a fizetésük, amikor éppen a levegőben vannak, vagy a szerelők éppen a gépeken matatnak.
Arról nem is beszélve, hogy hogyan lehetne egy mondjuk amerikai pilóta és egy leendő lengyel pilóta fizetését, juttatásait egy lapra venni, majd azzal kiszámolni a "repült óra költséget". Az üzemanyag belevehető, de csak valami nagyon nagy átlaggal.
A Gripenek költségeit abból a szerződésből lehet legjobban leszűrni, amit a Saab és a Svéd Lévierő kötött. (Ezt most nem tudom belinkelni, mert úton vagyok.)

WUT barátom?
Az megvan, hogy ezek összege a svédeknek fizetett pénz mellett kerekítési hiba? Ott van benne a gripenes anyagban rudi számításával együtt.
Szóval mi ez a vastag személyeskedés úgy, hogy semmit nem tettél mögé..?

• Tetszik