az a baj, hogy valójában nem tudom te most mi mellett is akarsz érvelni...
Izraelt felhozni példának ami egy katonaállam, és a GDP nagyon magas részét költi hadseregre és hozzánk képest azért nagyságrendekkel ellenségesebb államokkal van körülvéve az mennyiben is példa számunkra? ennyi erővel miért nem azzal érvelsz, hogy Izrael is vett f35-öt...
De főleg azért nem értem mit is akarsz mondani, mert a korábbi hsz-edben te magad írtad azt, hogy miután mindezeket leírtad rájössz, hogy bilibe lóg a kezed...
én megpróbáltam egy ésszerű fejlesztési roadmap-et felírni a Gripen-re, ami nem jelentene sem óriási költséget, és a belátható időn belül a térségben biztosítaná azt, hogy a Gripen egy potens gép maradjon (megjegyzem egy arexis pod/britecloud-os, aesa radaros meteor-os gripen szerintem a szu 50-en kívül bármelyik szóba jöhető orosz gép ellen is elegendő lenne)
értem én, hogy egy tanker force multiplier-ként működhet azzal, hogy több gépet tudsz a levegőben tartani....csak az a kérdés, hogy egy A330 mrtt-vel vagy +3/4 darab Gripennel jössz-e ki jobban árban/képességben...én a magam részéről inkább azt preferálnám, hogy 2025 után a felszabaduló svéd griepenek-ből kellene még vásárolni egy 8-10 darabot és inkább a Nato tanker flottából vennék üzemidőt...
én a magam részéről azt gondolom, hogy egy sdb-s (a Gripen elvileg a 8 sdb mellett vihetne még magával 2-2 darab Meteor/amraam-ot és iris-t, egy ilyen gép lelövéséhez sok szerencsét bármelyik közeli államban lévő gép részére), fejlett SAR képességű radaros, britecloud-os Gripen sokkal nagyobb ellensúlyt jelent mondjuk a román Himars "fenyegetéssel" szemben, mint a 200 darab lynx, amiből ténylegesen bevethető alakulat még a holdban van