Én a mellett érvelek hogy jó lenne ha lenne egy kicsi de ütőképes légierőnk amely képes esetleg komplexebb hadműveleteket is végrehajtani.
Ez feltételezi hogy van stratégiai és taktikai felderítés, command & control, elegendő számú harci repülőgép, PGM fegyverzett és gyakorlott pilóta és parancsnoki állomány.
Ennek az egész rendszernek, ahhoz hogy működjön, egyenszilárdságúnak kell lennie, más szóval az egész rendszer pontosan annyit ér mint annak a leggyengébb eleme.
Lefordítva: hiába van Meteor rakétád vagy SDB bombád ha AEW hiányában nem.tudnak e gépeid időben felszállni. Vagy hiába tudnak felszállni ha pilóták keveset repülnek, gyakorlatlanok és a harc helyett mondjuk a gép vezetése köti le a figyelmüket. Stb, stb...
egyet értek, hogy én is szeretnék egy kicsi de ütőképes légierőt...csak az mit is jelent pontosan...mert, hogy néhányan már 28-30 db. f35-ot vízionálnak idehaza...ez sem nevezhető nagy légierőnek...ütősnek annál inkább...csak hát kérdés nekünk megéri-e/belefér-e a pénztárcánkba...
szerintem az általam felvázolt Gripen korszerűsítési roadmap egy meglehetősen ésszerű költségkereten belül képes a belátható időn belül olyan képességet adni, ami nekünk bőségesen elég (megjegyzem ha már lérakból nem veszünk olyat ami képes a Himars-t ledurrantani, akkor még mindig a legjobb ellenszer rájuk, hogy ha indítás történik, akkor a határ mentén járőröző Gripenek a litening pod-al rögtön repülnek az indítás helyére..mert olyan gyorsan azért egy Himars üteg sem tud felszívódni)...mert annál nagyobb marhaság nincs, hogy jó drágán veszel 28-30 darab f35-öt csak aztán nem lesz zseton a fegyverzetre meg a megfelelő repült óraszámra stb...
én egyet értek azzal, hogy a:
- jól képzett, red flagon gyakorolt pilóta
- az AEW&C
- a tanker
ezek mind force multiplier-ek...(mondjuk nem tudom, hogy egy határ közelébe telepített patriot milyen őrjáratozási útvonalat tesz lehetővé egy AEW&C-nak, és onnan milyen messze fog belátni a román légtérbe)
csak te magad írtad, hogy miután ezeket mind felsorolod rájössz, hogy bilibe lóg a kezed....
szóval ha ezekre nincs mind zseton mit tudsz tenni?
vagy aminél lehet megpróbálod a költségeket megosztani (pooled megoldások): ez működhet a pilótaképzés vagy a tankerok esetében (szerintem kis nyitott országként nem élhetünk úgy, hogy nem bízunk a szövetségeseinkben...persze ehhez lehet nekünk is máshogy kellene hozzájuk állnunk)...vagy esetleg ha a horvátokkal vagy valamelyik másik állammal sikerülne légtérellenőrzési szerződést kötni...és ekkor van esélyed arra, hogy mindhárom tétel kijöjjön a budget-ból...
ellenkező esetben viszont a között kell válogatnod, hogy melyik ujjad harapjad meg...