Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
De az ezt követő agyvérzés az magyar lenne....Nah a vegen lesz 2 szazad RafaleMekkora huzas lenne
Foldi cuccok nemet vonal, legi cuccok francia
![]()
Igen ez tűnik logikus választásnak, főleg ha a szomszédok F-16-ig mennek. 2 százados légierőt a jelenlegi tervekből ki lehet alakítani és 2%-os GDP-ből fent lehet tartani.Mi a Gripen-nel kicsit beszorultunk a sarokba.
Túl azon, hogy még a mi változatunkban is van avionikai fejlesztési potenciál (mert más már nemigen), innen túlajdonképpen csak az E Gripen irányába tudunk továbblépni.
Az F-16V nem hozna sok újat, de az átállás sokba kerülne, a Rafale hozna új képességeket, de még mindig túl sok téren izolált, egyedien francia rendszer és még drága is, az F-35-ös meg igazi előrelépés lenne, de drága és itt is teljesen az alapoktól kéne kezdeni. Illetve az összes esetben (talán itt is csak a Rafale a kivétel) a szerény fegyverzeti csomagunk az, ami átmenthető lenne.
Én molnibalage-val értek egyet, egyelőre, belátható ideig a JAS-39EBS-HU (JAS-39C/D) gépeinkkel kellene elmenni úgymond a falig és amit lehet, ezekből kellene kihozni.
Igen ez tűnik logikus választásnak, főleg ha a szomszédok F-16-ig mennek. 2 százados légierőt a jelenlegi tervekből ki lehet alakítani és 2%-os GDP-ből fent lehet tartani.
Ez logikusan max. 12-14 további Gripen E-t jelentene és kihasználni a meglévő lehetőségeket a C upgradehez.
Beszerezni, használni hozzá, amit lehetne de nem költöttünk eddig erre.
Amellett beszállhatunk akár az új európai vadászgéprogiba.
@molnibalage
F-35 beszerzés anyagi korlátairól. Mivel 4 milliárd dollárból kb. 24 gép és a megfelelő szokásos support kijönne, ezért nem sci-fi csak politikai döntés kérdése. Ezt évek alatt kellene kicsengetni. Az ellenzéki kiszivárogtatás szerint át is ment egy hasonló kaliberű engedély a honvédelmi bizottságon.
De döntés nincs, csak tárgyalás, viszont minden lehetőség nyitott. Van rá még laza 2 évük.
Teljesen sci-fi...F-35 beszerzés anyagi korlátairól. Mivel 4 milliárd dollárból kb. 24 gép és a megfelelő szokásos support kijönne, ezért nem sci-fi
Ez 2012-es adat, valahol olvastam nemrég aktuálisat, de nem találom.Teljesen sci-fi...
Az F-35 öt nem csak megvenni kéne hanem üzemeltetni is.
A repóra költsége sokkal magasabb minden minden más technikánál.
![]()
2 F-35 század üzemeltetési költsége, erős jóindulattal viseltetve az F35 felé, annyiba kerülne mint 8 Gripen századé
Jaj, ne már. Rudi, ezt a szutyok diagramot tőled nem vártam volna.Teljesen sci-fi...
Az F-35 öt nem csak megvenni kéne hanem üzemeltetni is.
A repóra költsége sokkal magasabb minden minden más technikánál.
![]()
2 F-35 század üzemeltetési költsége, erős jóindulattal viseltetve az F35 felé, annyiba kerülne mint 8 Gripen századé
Az említett 1.500 mrd-os tételből simán kijönne 2 század, ha a svájci F-35 ajánlattal arányosítjuk.
A 2 századnak semmi realitása.2 F-35 század
Ez 2012-es adat, valahol olvastam nemrég aktuálisat, de nem találom.
Mert nem olvastad a grafikon mögött a Janes elemzést....Jaj, ne már. Rudi, ezt a szutyok diagramot tőled nem vártam volna.
SegítségMert nem olvastad a grafikon mögött a Janes elemzést....
Tedd meg!
A Gripen FAQ mellé tett árakat (egy már sajnos) halott linkről szedtem le, de a RAND egész metódusa is oda van téve.Az arányok 2012 óta nem változtak érdemben.
Annyi hogy az F35A esetében a $21 ezer / óra egy elérendő célként volt meghatározva aminek nem sok realitása volt / van.
2018 ban a NYT szerint ez az érték inkább $44 ezer / óra volt
Mert nem olvastad a grafikon mögött a Janes elemzést....
Tedd meg!
Ha gondolod írj egy hasonló mélységű, forrásokkal alátámasztott munkát, de addig én inkább őket tekintem hitelesnek
Mennyiért reptetjük évente a jelenlegi gépeinket? Hogy legyen vmi bázis.Az arányok 2012 óta nem változtak érdemben.
Annyi hogy az F35A esetében a $21 ezer / óra egy elérendő célként volt meghatározva aminek nem sok realitása volt / van.
2018 ban a NYT szerint ez az érték inkább $44 ezer / óra volt
Mert nem olvastad a grafikon mögött a Janes elemzést....
Tedd meg!
Ha gondolod írj egy hasonló mélységű, forrásokkal alátámasztott munkát, de addig én inkább őket tekintem hitelesnek
Gondilom a költségvetés egyik sorát vetted adatnak, de ebből nem igazán derül ki hogy ebből mennyi volt a gépek tényleges repült óra klts.e mondjuk a Jane's tematikájának megfelelően (értsd: alkatrész, üzemanyag, javítási klts.ek)Mennyiért reptetjük évente a jelenlegi gépeinket? Hogy legyen vmi bázis.
Tavaly 25 milliárdba fájt a Gripen század. De ebben lizing, minden venne van.
Számomra a repül óra költség az összes kiadás / repóra.Gondilom a költségvetés egyik sorát vetted adatnak, de ebből nem igazán derül ki hogy ebből mennyi volt a gépek tényleges repült óra klts.e mondjuk a Jane's tematikájának megfelelően (értsd: alkatrész, üzemanyag, javítási klts.ek)
Primitív megközelítés aminek az az eredménye hogy semmit nem fogsz tudni semmivel összehasonlítani.Számomra a repül óra költség az összes kiadás / repóra.
Pont.
Mert ezt kell elkölteni a gépre.
Az, hogy ebből masszív tételeket lehúzva parádéznak egyesek nevetséges számokkal engem röhögésre késztet.
Keró-költség is benne van? Ráadásul hiába tudnánk minden fillért, tudjuk az évi össz rep-órát?Mennyiért reptetjük évente a jelenlegi gépeinket? Hogy legyen vmi bázis.
Tavaly 25 milliárdba fájt a Gripen század. De ebben lizing, minden venne van.
Igen onnan, csak az aprót, pár százmillióGondilom a költségvetés egyik sorát vetted adatnak, de ebből nem igazán derül ki hogy ebből mennyi volt a gépek tényleges repült óra klts.e mondjuk a Jane's tematikájának megfelelően (értsd: alkatrész, üzemanyag, javítási klts.ek)
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..