[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

Tényleg elírtam a HEAT-et. ?) más: It is a NATO standard. In particular STANAG 4569:

155mm HE splinters (aka fragments) at 25m have the same penetration effectiveness as a 25mm APDS at 500m (Level 5) and a 155mm HE at 30m is the same as a 14.5mm AP at 200m (Level IV). Tehát ha nem páncélozod ennyire a dobozokat a tetőn bajban leszel. Ha pedig melletted robban...( Pont azt a tanulmányt nem találom, ahol erről voltak fotók.)

A PzH-k tetejét nézd meg(amik Afganisztánban voltak)látni fogo rajtuk az alappáncélon elhelyezett pótpáncélt.

update tüzérség vs tank, két képet megtaláltam a gépemen, de gondolom voltak már,
main-qimg-9a6340610a2ff2e60fd743c0a71e6400.webp
main-qimg-9fd00779443ee055a6a7643963ffa973.webp

oké., előbb egx kérdés? mire lesz elegendő, mekkora ütőereje lesz 2030-35 körül a Honvédségnek szerinted? De tegnap hoztatok egy cikket, hogy eredetileg használt A5(?) leokban gondolkodtak, kb arra volt a tervekben pénz, gondolom,(Veszünk egy használt Audit a csládnak, de nincs a kereskedőnél. Sebaj akkor nullkilométeres Q8. ) A honvédelmi költségvetés x forint. Nagyon durván ökölszabály, harmada lehet beszerzés, harmada a fenntartás, harmada a bérköltség. Saját véleményem: ezekkel a beszerzésekkel az arányokat felrúgták, mint gombászó a gyilkos galócát. Így vagy leállnak a beszerzésekkel, és itt marad alapvető dolgok nélkül a sereg, vagy úgy járnak a beszerzett eszközök mint a huszonkilencesek, vagy kezelhetetlen bérfeszültség lép fel.

mi alapján állítod hogy a fejlesztések(beszerzések) költségei magába foglalnak a bérköltségek és fenntartási költségekből elvont összegeket?:rolleyes: az "X" et eleve megemelték és amellett hogy más minisztériumok is beszáltak a finanszírozásba a költségvetés még plusz összegeket is kapott...továbbá s hadi ipari gyárak megvételét se a hadügy finanszírozta tudtommal, vagy nem mindegyiket.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus
oké., előbb egx kérdés? mire lesz elegendő, mekkora ütőereje lesz 2030-35 körül a Honvédségnek szerinted? De tegnap hoztatok egy cikket, hogy eredetileg használt A5(?) leokban gondolkodtak, kb arra volt a tervekben pénz, gondolom,(Veszünk egy használt Audit a csládnak, de nincs a kereskedőnél. Sebaj akkor nullkilométeres Q8. ) A honvédelmi költségvetés x forint. Nagyon durván ökölszabály, harmada lehet beszerzés, harmada a fenntartás, harmada a bérköltség. Saját véleményem: ezekkel a beszerzésekkel az arányokat felrúgták, mint gombászó a gyilkos galócát. Így vagy leállnak a beszerzésekkel, és itt marad alapvető dolgok nélkül a sereg, vagy úgy járnak a beszerzett eszközök mint a huszonkilencesek, vagy kezelhetetlen bérfeszültség lép fel.

Én egyike vagyok azoknak, akik állandóan nyomatják a további beszerzés(akármilyen) szükségességét, mert ez az erő leginkább politikai akar jóindulatvásárlát tartalmaz, illetve szerződéseknek megfelelést, ami viszont már egy jó pont, mert a szerződésünk ezt elvárja. A hk állomány ez alapján nem lesz elegendő, további erősítést fog igényelni. Hogy ez lesz-e vagy sem, részben a jövő kérdése, részben az akaraté, pénzé, meg talán 0,1%-ban a mi vitáinké is. Az IFV és egyéb állomány már tétel lesz amit komolyan kell vennie a környező országoknak, a felderítő eszközök, műszaki eszközök, logisztikai park pedig ki tudja szolgálni ezt, egy szintén ehhez mérten elégséges légierővel.

Magnak, a modern technikával ellátott magnak elegendő lesz az ereje. A honvédelmi költségvetést ők határozzák meg. Mi van, ha eltértek a nagykönyvtől a megvalósíthatóság miatt? :D Pokolra velük? Ha lenne használt a5 és azt vettünk volna, annak is örülnénk, így meg extrán örülünk, ha a hk-t nézzük. Morális szemszögből kiváló döntés volt és ha emögé még valami modernizálható régebbi vackot is beállítunk, akkor már félni lehet majd tőle.

A bérfejlesztés kérdését sem te láttad meg először, ha olvastad a fúrumot korábban is, ez a kérdés is visszatérő. Részemről úgy tekintem, mivel a jelen kormány hoszútávon képes volt fejlődőképes kormányzati tevékenységre a balos rablóhorda ellentevékenysége közben is, hogy a továbbiakban is képes lesz erre. Emiatt aztán nem négy éves terveik születnek a harácsolásra, hanem hosszabb távú lefixált folyamatok, ahol már lehet forrásátcsoportosításokat ütemezni. A csok meg fogja dobni a születésszámot, ez igény az országban. Mikor visszaesik majd és ez pár év ami alatt az első roham lecseng, az átmeneti időszakban amíg a generációk növekednek, lehet átcsoportosítani irgalmatlan összeget bérfejlesztésre.

update tüzérség vs tank, két képet megtaláltam a gépemen, de gondolom voltak már,
main-qimg-9a6340610a2ff2e60fd743c0a71e6400.webp
main-qimg-9fd00779443ee055a6a7643963ffa973.webp

Egyetlen harcjármű sem bír el egy közvetlen tüzérségi találatot. Általában a legjobb stanag értékek is tíz méteres körzetben robbanó töltetek elviselésével számolnak, nem a sértetlen túlélésével.

A PzH-k tetejét nézd meg(amik Afganisztánban voltak)látni fogo rajtuk az alappáncélon elhelyezett pótpáncélt.

Csak annyit olvastam, hogy a kivitt példányokat statikus lövegként alkalmazták, így is kiderült hogy hosszú és bajos a logisztikai lánc, ezért azt átszervezték. Csatlakoztattak hozzá külső légkindicionáló egységet, hogy üzembiztos maradjon. Ha mondod, biztos ott volt rajta a repeszvédő réteg, ez nekem új információ volt, Ezt mi ellen tervezték? Eleve a tüzérségi tűz hatásai, vagy a tálibok rendelkezésre álló fegyverek ellen méretezték?

oké., előbb egx kérdés? mire lesz elegendő, mekkora ütőereje lesz 2030-35 körül a Honvédségnek szerinted? De tegnap hoztatok egy cikket, hogy eredetileg használt A5(?) leokban gondolkodtak, kb arra volt a tervekben pénz, gondolom,(Veszünk egy használt Audit a csládnak, de nincs a kereskedőnél. Sebaj akkor nullkilométeres Q8. ) .
Ezt a hírt sztem félreértetted. Használt A5 / A6 az A4 helyett lett volna, ha arra az osztrák cikkre utalsz.
Ha megnézed a beszerzéseket szinte mindenből zsír új dolog jön. Valószínúleg az a motiváció áll mögötte, ha már egyszer építkezünk, akkor hosszú távra tervezzünk, ne köztes megoldást válasszunk és 10 év múlva újrakezdjük nulláról dupla annyi pénzt elköltve ( egyébként sok ország ebbe a rövidlátásba esik ), hanem 5-6 év múlva már mennyiségi bővítés lehessen stabil alapokról. Ezért megnyugató számomra, hogy már 2030-ra és azutánra terveznek, a Zrínyi nem egyszeri fellángolás volt.

Az anyagi fedezet biztosított. Ez politikai döntés kérdése, az már évekkel ezelőtt megszületett. Nem emészt fel extrém sok pénzt a HM, jövőre 778 milliárd, csak a korábbi évtizedek extrém alulfinanszírozottsága miatt nagy a kontraszt. Teljesen tarthatónak tűnik számomra, GDP 2%-ból 1200-1500 milliárd Ft-ból ezt a sereget fentartani a következő évtizdben.

Csak annyit olvastam, hogy a kivitt példányokat statikus lövegként alkalmazták, így is kiderült hogy hosszú és bajos a logisztikai lánc, ezért azt átszervezték. Csatlakoztattak hozzá külső légkindicionáló egységet, hogy üzembiztos maradjon. Ha mondod, biztos ott volt rajta a repeszvédő réteg, ez nekem új információ volt, Ezt mi ellen tervezték? Eleve a tüzérségi tűz hatásai, vagy a tálibok rendelkezésre álló fegyverek ellen méretezték?

A jarművek tetejére rakták és 81mm-es aknavető direkt találatatól kellett védenie.Ez egyébként bőven elég is.Lehetetlen egy 152-es gránát direkt találata ellen páncélozni a tetejét egy önjaró lövegnek vagy egy harckocsinak vagy bármi másnak.

Az oljzöld rátetről van szó.

FT14-PZH-2.jpg

Ezt a hírt sztem félreértetted. Használt A5 / A6 az A4 helyett lett volna, ha arra az osztrák cikkre utalsz.
Ha megnézed a beszerzéseket szinte mindenből zsír új dolog jön. Valószínúleg az a motiváció áll mögötte, ha már egyszer építkezünk, akkor hosszú távra tervezzünk, ne köztes megoldást válasszunk és 10 év múlva újrakezdjük nulláról dupla annyi pénzt elköltve ( egyébként sok ország ebbe a rövidlátásba esik ), hanem 5-6 év múlva már mennyiségi bővítés lehessen stabil alapokról. Ezért megnyugató számomra, hogy már 2030-ra és azutánra terveznek, a Zrínyi nem egyszeri fellángolás volt.

Az anyagi fedezet biztosított. Ez politikai döntés kérdése, az már évekkel ezelőtt megszületett. Nem emészt fel extrém sok pénzt a HM, jövőre 778 milliárd, csak a korábbi évtizedek extrém alulfinanszírozottsága miatt nagy a kontraszt. Teljesen tarthatónak tűnik számomra, GDP 2%-ból 1200-1500 milliárd Ft-ból ezt a sereget fentartani a következő évtizdben.
De halkan megjegyzem, ha még kicsit megtoljuk, elérjük összegben Ausztriát, akik nem képesek fenntartani akkora haderőt mint a magyar, nagyobb összegből. A felfuttatott védelmi költségvetés majd jordán-azerbajdzsán kategóriát fogja jelenteni, összegben, saccperkábé.

A jarművek tetejére rakták és 81mm-es aknavető direkt találatatól kellett védenie.Ez egyébként bőven elég is.Lehetetlen egy 152-es gránát direkt találata ellen páncélozni a tetejét egy önjaró lövegnek vagy egy harckocsinak vagy bármi másnak.

Az oljzöld rátetről van szó.

FT14-PZH-2.jpg
Kösz az infót.

• Tetszik
Reactions: dudi
De halkan megjegyzem, ha még kicsit megtoljuk, elérjük összegben Ausztriát, akik nem képesek fenntartani akkora haderőt mint a magyar, nagyobb összegből. A felfuttatott védelmi költségvetés majd jordán-azerbajdzsán kategóriát fogja jelenteni, összegben, saccperkábé.

Inkább mondjunk le mindent és merjünk kicsik lenni?

Az osztrák összehasonlítás azért nehéz, mert ott sorkötelezettség van, sztem az is viszi bőven a zsét. Sztem már idén elértük az osztrák költségvetést a pluszpénzekkel, de mondjuk ők extrém alulfinanszírozottak és ott a politikai szándék a további eljelentéktelenítése a haderőnek. Nincs így kimondva, de a számok ezt mutatják.
Viszont sztem jókor ültünk fel a vonatra és jó párt választottunk a németek személyében több okból is. Most elsősorban arra gondolok, hogy ott is megszületett a döntés, életet lehetnek a BW-be és komoly fejlesztési programok indultak. Érdemes minél többre rácsatlakozni, ha egy-kettő be is bukik, az eddigi tapasztalatok alapján nem teszünk rossz lóra.

Akkor hagyjuk is az egészet.

Inkább. Ilyen politikai hátszelű haderőfejlesztés, -igaz sokkal kisebb -2x volt, 1945 óta, az 1950-es években, illetve a 1970es évtized. A terveket egyszer se bírta el a valóság.

Inkább. Ilyen politikai hátszelű haderőfejlesztés, -igaz sokkal kisebb -2x volt, 1945 óta, az 1950-es években, illetve a 1970es évtized. A terveket egyszer se bírta el a valóság.
akkor kukába a zrínyi programmal magyarul? mert politikai hátszele van? meg amúgy se bírná el a "valóság" ? vagy mi a gondolat itt?

A személyes véleményem: Ebben a gyerekek a cukorkásboltban formában igen. De késő. aláírtuk a szerződéseket. Most szerintem a fékre kellene lépni, a meglévő részleteket utolérni, és szintre hozni.

A személyes véleményem: Ebben a gyerekek a cukorkásboltban formában igen. De késő. aláírtuk a szerződéseket. Most szerintem a fékre kellene lépni, a meglévő részleteket utolérni, és szintre hozni.
Ha most rálépsz a fékre legközelebb nem biztos, hogy lesz politikai akarat rálépni újra a gázra...

Mindkét korábbi fentarthatatlan gazdasági környezetben született. Most ha extrém nagy elbaszás nem lesz, Kelet-Közép Európa felívelő pályán van. Ezért is indult be mki felfelé 2008 óta, ha eltérő mértékben is. Tehát, ha a Covidon túl leszünk, jó sansz van rá, hogy 2017-2019-es szinten újra beindul a szekér, abból pedig szépen dinamikusan megerőltetés nélkül növelhető a katonai büdzsé.

A másik fontos tényező egy öngerjesztő folyamat, ami az autóiparban a 2010-es évek elején lejátszódott, beindulhat a hadiiparban. Egymást vonzzák a befektetések, annyi plusz bevételt generál az államnak, amivel a további bővítés finanszírozható. Sztem ez is ott van a tervekben. Látni, nagyon nyomják ezt az irányt. Bár én a hazai tulajdonlást preferálnám, de be kell látni az együttműködés nyugati, egyéb ( szingapúri??) multikkal, államokkal a mi utunk. Ez biztosíthatja a stabil piacot is az itthon előállított eszközöknek. És itt történelmi okoból nagy kiugrási lehetőségünk van a térséghez képest. Nálunk teljesen megszűnt a hadiipar, így egy működő vagy politikai-munkaerőpiaci okokból fentartott begyöpösödött struktúra nem hátráltatja a megújulást. Mint látod nagyon optimista vagyok, de enélkül nem is lehet tervezni.

Annyi negatív hullámmal, mint amit te bombázol, 896-ban megadtuk volna magunkat a besenyőknek, nem lovagoltunk volna be Vereckénél. :)

aha, tehát az hogy
-megvettük a világ legmodernebb hk zászlóalját hogy leváltsák a rohadó vsz technikát
-megvettük a világ legmodernebb sph zászlóalját hogy visszahozzuk amit elb@sztak réges-rég
-36 új, modern, nyugati heli fog érkezni a honvédséghez hogy leváltsák a rohadó vsz technikát
-új , modern egyéni felszerelést terveztünk és későbbiekben látjuk majd el a katonákat amivel kb egy 20 éves lemaradást pótlunk be
-elkezdeni talpra állítani a magyar hadipart, lásd lynx,bren,scorpion, hirtenberg stb és ezek csak az eddig bejelentettek
- végre normális csapatszállítókat venni, lásd 2db A319
-laktanyákat felújítani
-olyan infrastruktúrális beruházásokat kezdeni amivel a modern technikát végre hozzá méltó szinten tudjuk, használni, kezelni

mind mind hagyjuk a jó büdös f*******p************** csak mert VÉGRE b**********g van akarat és k********** pénz? atyaaaég ment az ignore

aha, tehát az hogy
-megvettük a világ legmodernebb hk zászlóalját hogy leváltsák a rohadó vsz technikát
-megvettük a világ legmodernebb sph zászlóalját hogy visszahozzuk amit elb@sztak réges-rég
-36 új, modern, nyugati heli fog érkezni a honvédséghez hogy leváltsák a rohadó vsz technikát
-új , modern egyéni felszerelést terveztünk és későbbiekben látjuk majd el a katonákat amivel kb egy 20 éves lemaradást pótlunk be
-elkezdeni talpra állítani a magyar hadipart, lásd lynx,bren,scorpion, hirtenberg stb és ezek csak az eddig bejelentettek
- végre normális csapatszállítókat venni, lásd 2db A319
-laktanyákat felújítani
-olyan infrastruktúrális beruházásokat kezdeni amivel a modern technikát végre hozzá méltó szinten tudjuk, használni, kezelni

mind mind hagyjuk a jó büdös f*******p************** csak mert VÉGRE b**********g van akarat és k********** pénz? atyaaaég ment az ignore
Nem értheted, mert ez nem jó, mert ezt a mostani kormány csinálja, szóval nem jó, mert nem jó...