A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Alapvetően igazad van, de
+70% +500.000
Is-is.
A járvány ilyen, sehol sincs elég.
Ez csak tűzoltás, akármennyi pénzt adsz, egészségügyi szakszemélyzetet nem tudsz hirtelen sehonnan se leakasztani. Ez ugyanaz mint a Honvédségnél, hiába lenne 50 Gripenünk, ha 20-ra se tudnánk pilótát ültetni. Az eü. bérfejlesztést min. 5-6 évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni, akkor kevesebben mentek volna el, és már lenne plusz belépő és iskolát végzett eü. személyzet. De volt ami akkor is fontosabb volt ennél ...
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Alapvetően az a gond, hogy egy világjárványba egy az utolsó cseppig kifacsart közszférával estünk lényeg, hogy nekem nem olyan könnyű hinni, ahhoz túl sok ígérettel ejtettek már pofára.
Anno régen a PG-ben is volt ilyen:
-"Na, megint kaptunk egy nagy PG-szendvicset!!" (PG-szendvics: két ígéret közt egy nagy lófütyi :(:mad:)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and borisz

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 432
113
A Forint/EUR árfolyam egyértelműen káros, mert igaz, hogy az ipar alapvetően exportorientált (mármint a jármű összeszerelés, részegységek gyártása), de azokhoz is nagyon sok külföldi alkatrészt, rendszert szerzünk be. A Forintárfolyam romlása viszont mint olajban, földgázban és egyéb foszilis erőforrásban bővelkedő országnak kurvára káros, mert ezzel megy minden (még az autógyártáshoz is energia kell) és ez begyűrűzik mindenbe amelyet termelünk, akár ipari, akár mezőgazdasági termék. Ráadásul a polgároknak kifizetett fizetések még mindig alacsonyabbak mint a folyamatos infláció. Gyakorlatilag sokkal kevesebbet ér a pénzünk, ez érezhető a napi megélhetési cikkek beszerzésekor. (Persze a fogyasztói kosárban van TV is, meg számítógép de azt nem veszünk évente).. Az orvosok béremelése is azért szemfényvesztés, mert kvázi annyit kapna emelés után, mintha nem kaptak volna árfolyamromlás után. Ha kidugom a fejem Magyarország határán túlra (különösen az Európai Unió vagyis ki kell mondani saját területre (mégha ez nem is tetszik minden turbómagyarnak) mert a Fekete Tengertől az Atlanti Óceánig terjed az Uniónk), akkor a pénzem lassan 2/3-át éri mint 2 éve.. Ez azért kurva jelentős különbség.. Ami fontos az árfolyamról. Az MNB-nek és a kormánypártnak érdeke az árfolyam ilyen szinten, sőt még alacsonyabban tartása, mert akkor több pénzt síbolhat ki az árfolyam különbözetből az alapítványaiba stb. (ja és persze pld. a gáz paici és a rezsicsökkentéses emelt ára között.).
Én kedvelem a haditechnikai írásaidat, mégha mindig belecsempészel egy kis nerezést, de lexarom, ha érdekes és hát legalább egyedi. Egy kis becsípődés senkinek sem árt. Ez a komment viszont hemzseg az ökörségtől.

hogy az ipar alapvetően exportorientált (mármint a jármű összeszerelés, részegységek gyártása), de azokhoz is nagyon sok külföldi alkatrészt, rendszert szerzünk be.
Nein. Nem forintot utalnak a szlovák importörnek, hanem eurot. 0 hatása van az árfolyamváltozásnak. Az itthoni költségeiken viszont fognak. Ezért engedhetnek meg maguknak nagyobb béremelést. A gyengülő forint részben kompenzálja az emelkedő bérköltségeiket.

Te a hazai költségeiden az infláció függvényében érezhetnéd meg a gyenge forint hatását. 0 - 4% közötti rekordalacsony infláció volt az elmúlt években Magyarországon.
Amikor negatív infláció volt az a rezsicsökkentés hatása.
@krisss vmi ilyet kértél, oder? :)
20200811_mti.jpg


Ehhez rekord reálbérnövekedés társult. Durva, de tényleg ez volt. Tartósan ennyi évig sosem volt Magyarországon ilyen trend. Egyszóval semmiben nem vitte el a forintgyengülés a bérnövekedést!!!
reálbérnövekedés = inflációval kompenzált valós bérnövekedés.
20190103szazadveg-eurostat-bernovekedes.jpg


Az energiaárakra gyakorolt forintgyengülés hatása nagyrészt igaz. ( Paks nem.) De mivel befagyasztott rezsi van évek óta, ebből direkt semmit sem érzel, a benzinben részben, de ezt kompenzálja a változó adótartalma. Ha nő az olajár, csökken a benzin jövedéki adója, ha csökken, akkor emelkedik.
Illetve ahogy írod az általános infláción keresztül rontja a reálbérnövekedést, de ezzel együtt, ahogy látszik dinamikus növekedés volt!

Az orvosok béremelése is azért szemfényvesztés, mert kvázi annyit kapna emelés után, mintha nem kaptak volna árfolyamromlás után.
Nah, ez erős volt!!!! Betettem! 8 év alatt 10%-os forint-euro árfolyamromlás volt....
Idén kábé még 10% eddig. De ugye idén a Covid miatt hektikus a piac.Az látszik, hogy az MNB gond nélkül minimál kamatemeléssel visszanyomta idén kétszer is 345-re.Ha megnézed a hosszú távú trendeket, ez jövőre a múlt tapasztalatai alapján lazán vissza fog korrigálni.
Egyébként ilyen direkt kapcsolat max. akkor lenne, ha a forintban kapott fizetésedet 100%-ban euroban költenéd el. ( védjük a magyar munkahelyeket a szlovák vendégmunkásoktól :) )
EUR-MNBkozeparfolyam-2020-01.png



A külföldi nyaralási költségekben 100%-ban igazad van. De ez nem szempont egy hazai gazdaságpolitika kialakításánál. Sőt igazából ez is pozitív. Az államnak nem cél, hogy külföldön költsd el a fizetésed. Több turistát viszont generál, ami viszont cél.

Egy szó mint száz a fokozatosan, mérsékelten gyengülő forintnak:
export és külföldi befektetésösztönző hatása. --> ez munkahelyeket generál --> a munkaerőhiány megtolja a béreket.
Arra kell figyelni, hogy az infláció ne szálljon el, ami ronthatja a reálbérnövekedést. Mint látod és érezhetted is ez az utóbbi időkben sikeres volt.( tudom te 20-30%-os inflációt éreztél. :rolleyes: )
Most az EU-s pénzek megnövelt Ft-ban kifejezett értékére ki sem térek.

Ez egyébként nem magyar találmány. Szinte minden exportorientált gazdaság alkalmazza, fejlettségtől függetlenül, ( pl. Japán igen erőteljesen ).
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 139
113
Én kedvelem a haditechnikai írásaidat, mégha mindig belecsempészel egy kis nerezést, de lexarom, ha érdekes és hát legalább egyedi. Egy kis becsípődés senkinek sem árt. Ez a komment viszont hemzseg az ökörségtől.


Nein. Nem forintot utalnak a szlovák importörnek, hanem eurot. 0 hatása van az árfolyamváltozásnak. Az itthoni költségeiken viszont fognak. Ezért engedhetnek meg maguknak nagyobb béremelést. A gyengülő forint részben kompenzálja az emelkedő bérköltségeiket.

Te a hazai költségeiden az infláció függvényében érezhetnéd meg a gyenge forint hatását. 0 - 4% közötti rekordalacsony infláció volt az elmúlt években Magyarországon.
Amikor negatív infláció volt az a rezsicsökkentés hatása.
@krisss vmi ilyet kértél, oder? :)
20200811_mti.jpg


Ehhez rekord reálbérnövekedés társult. Durva, de tényleg ez volt. Tartósan ennyi évig sosem volt Magyarországon ilyen trend. Egyszóval semmiben nem vitte el a forintgyengülés a bérnövekedést!!!
reálbérnövekedés = inflációval kompenzált valós bérnövekedés.
20190103szazadveg-eurostat-bernovekedes.jpg


Az energiaárakra gyakorolt forintgyengülés hatása nagyrészt igaz. ( Paks nem.) De mivel befagyasztott rezsi van évek óta, ebből direkt semmit sem érzel, a benzinben részben, de ezt kompenzálja a változó adótartalma. Ha nő az olajár, csökken a benzin jövedéki adója, ha csökken, akkor emelkedik.
Illetve ahogy írod az általános infláción keresztül rontja a reálbérnövekedést, de ezzel együtt, ahogy látszik dinamikus növekedés volt!


Nah, ez erős volt!!!! Betettem! 8 év alatt 10%-os forint-euro árfolyamromlás volt....
Idén kábé még 10% eddig. De ugye idén a Covid miatt hektikus a piac.Az látszik, hogy az MNB gond nélkül minimál kamatemeléssel visszanyomta idén kétszer is 345-re.Ha megnézed a hosszú távú trendeket, ez jövőre a múlt tapasztalatai alapján lazán vissza fog korrigálni.
Egyébként ilyen direkt kapcsolat max. akkor lenne, ha a forintban kapott fizetésedet 100%-ban euroban költenéd el. ( védjük a magyar munkahelyeket a szlovák vendégmunkásoktól :) )
EUR-MNBkozeparfolyam-2020-01.png



A külföldi nyaralási költségekben 100%-ban igazad van. De ez nem szempont egy hazai gazdaságpolitika kialakításánál. Sőt igazából ez is pozitív. Az államnak nem cél, hogy külföldön költsd el a fizetésed. Több turistát viszont generál, ami viszont cél.

Egy szó mint száz a fokozatosan, mérsékelten gyengülő forintnak:
export és külföldi befektetésösztönző hatása. --> ez munkahelyeket generál --> a munkaerőhiány megtolja a béreket.
Arra kell figyelni, hogy az infláció ne szálljon el, ami ronthatja a reálbérnövekedést. Mint látod és érezhetted is ez az utóbbi időkben sikeres volt.( tudom te 20-30%-os inflációt éreztél. :rolleyes: )
Most az EU-s pénzek megnövelt Ft-ban kifejezett értékére ki sem térek.

Ez egyébként nem magyar találmány. Szinte minden exportorientált gazdaság alkalmazza, fejlettségtől függetlenül, ( pl. Japán igen erőteljesen ).
A fogyasztói árak növekedése kissé túlugrotta az inflációt.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Minek még egy A319?
Igazság szerint nem biztos, hogy A319, csak hasonló méretű (A320, A321) Airbusnak írta le annak idején Benkő, és multifunkci megoldásnak.
Szerintem ott a M3A -ra vártak, várnak. Aztán lehet, hogy ezt már túlhaladtuk. Tekintve hogy lett közben - bár nem honvédségi - az A330.
Az Airbus állítólag fejleszti a modul rendszereket a multi mission gépekhez, de egyrészt mostanában erősen eltolódott a piac az utasszállítók tehergéppé alakítása felé. Úgyhogy, nem tudom, hogy mennyi erőforrás maradt rá.
Ráadásul az első verziót a tengerészeti felderítőből igérték (MPA). Ez meg nálunk nem annyira játszik... :rolleyes:
De ígértek SIGINT és AEW&C verziót is.
Szóval, lehet, hogy nem győztük kivárni. De szerintem még idén is volt emlegetve Benkő papa által.
 
K

kamm

Guest
A fogyasztói árak növekedése kissé túlugrotta az inflációt.

Hat iden az mindenhol, meg itt is nagyon durvan meg fog ugrani, hiaba kozmetikazzak a statisztikat szovetsegi szinten.
Ez egy nagyon draga kornyek volt mindig is, ahol lakom, de hogy a kenyer (skinny baguette) $2-$2.50-rol $3-$4 re ment fel, az azert az aractlansag teteje - es minden elelmiszer igy ugrott meg, siman par dollarokat racsaptak mindenre, ami alapbol 20-60% kozotti aremelkedest jelent. Na ez a durva, mert kozben a fel varosnak meg mindig otthon ul es nincs munkaja, tobbhavi lakberrel log mindenki stb.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
Ez nagyon nagy mellélövés szerintem.
Nem neked mondom elsősorban, de több embernél előkerült ez a dolog.
A braziloknak nincs szüksége kiképzőgépekre.
Nekik ott a saját gyártású Super Tucano.
Tulajdonképpen konkurenciája az NG-nek.
Az Gripen F-et meg tulajdonképpen a kedvükért fejlesztette le a Saab. Szerintem csak egybeesés a két ügy.
Ráadásul a NG Kecskemétre ment az aláírás meg Pesten volt, a HM-ben.

A 36 E/F Gripennel mit váltanak le a brazilok?
Jelentősen megkésve a már kivont Mirage2000-et?
Az F-5-ösöket?
Az AMX-eket?
Mindent? (Ezért van a kb. 100 gépes Gripen opció?)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
A fogyasztói árak növekedése kissé túlugrotta az inflációt.
Tényleg nem akarom nagyon túloffolni a topicot, de ez paradoxon. Az infláció mértékét a fogyasztói árak mértékének változásából számolják (Statisztikai Hivatal).
Igen, előfordulhat, hogy az az érzete az egyénnek, hogy nincs köze az inflációnak az árindexhez, de az inflációt nem egyénekre számolják, hanem komplett gazdaságokra.
Na én befejeztem.
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95 and SilvioD

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 139
113
Hat iden az mindenhol, meg itt is nagyon durvan meg fog ugrani, hiaba kozmetikazzak a statisztikat szovetsegi szinten.
Ez egy nagyon draga kornyek volt mindig is, ahol lakom, de hogy a kenyer (skinny baguette) $2-$2.50-rol $3-$4 re ment fel, az azert az aractlansag teteje - es minden elelmiszer igy ugrott meg, siman par dollarokat racsaptak mindenre, ami alapbol 20-60% kozotti aremelkedest jelent. Na ez a durva, mert kozben a fel varosnak meg mindig otthon ul es nincs munkaja, tobbhavi lakberrel log mindenki stb.
Hát idén kb 300 forinttal ment feljebb a csirkemell is.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and Kishuszár

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 139
113
Tényleg nem akarom nagyon túloffolni a topicot, de ez paradoxon. Az infláció mértékét a fogyasztói árak mértékének változásából számolják (Statisztikai Hivatal).
Igen, előfordulhat, hogy az az érzete az egyénnek, hogy nincs köze az inflációnak az árindexhez, de az inflációt nem egyénekre számolják, hanem komplett gazdaságokra.
Na én befejeztem.
Nagyon sok termékre pofátlan módon még plusz pénzt rádobtak a kereskedők, köztük alapélelmiszerekre, gondolj bele hogy megugrott mindennek az ára amikor lefosztották a boltokat és azon a szinten is maradt. Nem feltétlen az infláció, hanem a kereskedői mohóság is tolja az árakat.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
A 36 E/F Gripennel mit váltanak le a brazilok?
Jelentősen megkésve a már kivont Mirage2000-et?
Az F-5-ösöket?
Az AMX-eket?
Mindent? (Ezért van a kb. 100 gépes Gripen opció?)
Az F5-ösöket. De gyaníthatóan lesz még rendelésük, mivel 36db-ra nem nagyon éri meg gyárat alapítani.
Az AMX-ek még fiatalok, de aztán mire kifut az első, esetleg a második Gripen batch, akkorra már a harmadik lehetséges, hogy az AMX-ek cseréjét fogja jelenteni.
Különben mintha úgy rémlene, hogy az Embraernek mintha export joga is lenne. Full tech transfert kaptak. Többek között ezért sem gondolom, hogy megállnának, mert a 36 gép darabára így nagyon horrorra jön ki. Asszem F-et meg különben is csak ők fognak gyártani, a svédeknek egyelőre nem kellett...
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113
A 36 E/F Gripennel mit váltanak le a brazilok?
Jelentősen megkésve a már kivont Mirage2000-et?
Az F-5-ösöket?
Az AMX-eket?
Mindent? (Ezért van a kb. 100 gépes Gripen opció?)

Mindkettot.



Kesobb igen, a terv elvileg 120-130 Gripen E/F a braziloknal.

Az F5-ösöket. De gyaníthatóan lesz még rendelésük, mivel 36db-ra nem nagyon éri meg gyárat alapítani.
Az AMX-ek még fiatalok, de aztán mire kifut az első, esetleg a második Gripen batch, akkorra már a harmadik lehetséges, hogy az AMX-ek cseréjét fogja jelenteni.
Különben mintha úgy rémlene, hogy az Embraernek mintha export joga is lenne. Full tech transfert kaptak. Többek között ezért sem gondolom, hogy megállnának, mert a 36 gép darabára így nagyon horrorra jön ki. Asszem F-et meg különben is csak ők fognak gyártani, a svédeknek egyelőre nem kellett...
mindent, a braziloknak összesen 108 gépre van vagy rendelésük vagy opciójuk. mindenre grif lesz a váltó
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 162
10 905
113
Mi köze egy ÜZLETNEK egy fegyverrendszer ár/érték arányáról vagy hasznosságról?
Ha sarkantyúgyárat venne meg egy magyar üzletember, akkor felállna újra a huszársereg?
Pislogok, erősen...

Balázs, bakker, ne csinálj úgy, mint ha nem ismernéd az országot.

Azért van pofájuk azt is bruttóban számítani :DD

Merthogy mindenki megkapja a bruttóját, aztán a nettó meg lesz valami, annak függvényében, hogy milyen adó- és járulékterheket rónak a munkabéredre.
Azzal tudnak a minisztériumban számolni, hogy:
-Hány ilyen dolgozó van?
-13534
-Jó, itt van X milliárd, osszátok szét közöttük.


az is, hogy az EMBRAER weboldalán látható promóciós képen a 610-es szám szerepel a magyar teherszállítón, ami nekem sehogy se akar kijönni, kivéve ha…

?????
Ne tartsd magadban!:)

Ezt kifejtené nekem valaki szájbarágósan?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Hát idén kb 300 forinttal ment feljebb a csirkemell is.
Viszont ez csak a "fogyasztói kosár" csak egy igen kis része. Ha a súlyozottabb tételek nem változtak (rezsiköltségek), vagy csökkennek, akkor azok bőven kompenzálják a teljes árszint növekedést. Ezért mondom, hogy felesleges 1-1 terméket, szolgáltatást kiemelni.