[HUN] NASAMS

• Tetszik
Reactions: tacticool
Az lenne a szakmai kérdésem az internet nép felé, hogy érti azt valaki hogy miért Győrben (!!!!!!!!???????!!!!!!) vannak a magyar rakéták? Az megvan mindenkinek hogy a Magyar rakéták közelebb vannak Pozsonyhoz mint Budapesthez??? Legalább is eddig ott voltak, remélem ezen változtatnak a Nasams-al!!

Az lenne a szakmai kérdésem az internet nép felé, hogy érti azt valaki hogy miért Győrben (!!!!!!!!???????!!!!!!) vannak a magyar rakéták? Az megvan mindenkinek hogy a Magyar rakéták közelebb vannak Pozsonyhoz mint Budapesthez???
Ne kezdjétek már megint. Nem a laktanyából harcol egy hadsereg se.
Az lehet de egy légvédelem szerintem másképp működik! Itt nincs idő arra hogy odaérnek a rakétákkal majd valamikor ha repűl befelé az országba valami...!

Az lehet de egy légvédelem szerintem másképp működik! Itt nincs idő arra hogy odaérnek a rakétákkal majd valamikor ha repűl befelé az országba valami...!
Arra van a kecskeméti QRA, nem lövöldöznek légvédelmi rakétákkal, csak háborús helyzetben. Mire az bekövetkezik, már régen nem a laktanyában lesznek.

Arra van a kecskeméti QRA, nem lövöldöznek légvédelmi rakétákkal, csak háborús helyzetben. Mire az bekövetkezik, már régen nem a laktanyában lesznek.
Én mindent értek csak akkor mégis miért van nagyon sok országban ill. sok helyen állandó légvédelem?

Én mindent értek csak akkor mégis miért van nagyon sok országban ill. sok helyen állandó légvédelem?
Ezt hívják politikai döntésnek. A mi politikusaink (egyébként helyesen) úgy ítélik meg, hogy jelenleg nincs indokoltsága légvédelmi rakéták állandó készültségben tartásának.
Hozzáteszem, sem a személyi, sem a technikai feltételei nincsenek meg ennek. Mármint most megvannak, de az állandó készültség hamar erodálná mindkettőt.

Oké akkor ezen elmélet szerint a Washingtoni Nasams nyugodtan lehetne egy raktárban Floridában mert majd úgyis lesz rá idő oda vinni ha történik valami!

A másik is ismerhető, csak a Norvégok szégyelik magukat, hogy "annak" az országnak eladtak fegyvert, így inkább nem reklámozzák...
... és lehet hogy mi is ebbe a kategóriába kerülünk lassan.
Lehet a norvégok lassan a saját zászlójukat is szégyellik.....

Mindenesetre tuti nem ez van mögötte. A török zászló is ott van. Az USA is... :)

Egyébként a lengyel meg az indonéz tükörkép. o_O

Régebben volt külön készültség Paks-on, sőt ha jól tudom állandó IGLA szakasz is volt. A jugo háború idején szintén volt kitelepült légvédelem. Teljesen normálisnak tartom, hogy most nincs, gyakorlatilag nincs háborús veszélyhelyzet max egy repülőgéppel lehetne Paksra zuhanni, de arra ott a QRA. (persze Vári Gyula feljött mélyrepülésben 1x Jak-52-vel a duna felett és bizonyította, hogy későn vették észre a radarok, de akkor még más idők jártak.. Én sok bázison voltam, Lengyelországban, Romániában volt állandó légvédelem, a Bolgároknál például nem.. Ahány ház annyi szokás..

• Tetszik
Reactions: fishbed and alfa74
3, 1988-as tűzrend, gyakorlatilag az egész ország területe védett.
- Budapest
- Dunaújváros
- Paks
- Miskolc (Borsodi iparvidék)
- Dunántúl (Balatoni front felvonulási területe)
Terkep5d.jpg

Szia Fitom,

Amikor meg volt mukodo legvedelem az orszagban (lasd a fenti terkep), akkor egyreszt osszehasonlithatatlanul komolyabban vettek az orszag vedelmet mint most, es ha jol tudom, akkor a honi legvedelemi ero 1/3-a adott keszultseget, vagyis csak ok voltak kepesek nehany percen belul reagalni.

Tehat Miskolc korul elhelyezett 3 legvedelmi osztalybol csak 1, illetve a Budapest korul elhelyezett 11 osztalybol csak 3-4 volt valoban harckesz.

Jelenleg a honi legvedelmunk pontosan 0 eszkozzel rendelkezik, ennek megfeleloen pont ennek 1/3-ban kepesek vedeni barmit is. :-(

Ami megmaradt, azok a nagyon kicsi hatotavolsagu Mistralok, es a vegtelenul "elkopott" Kub-ok. Ezek csapatlegvedelmi eszkozok, sosem adtak folyamatos keszultseget.

Ehhez a szinthez kepest hatalmas elorelepes lesz a NASAMS.

Szerintem miutan azok nem csak megerkeztek, hanem megfelelo szamu kezeloszemelyzet is lesz hozzajuk, akkor mar lenne ertelme egy reszuket folyamatosan harckeszen (2. fok) tartani (megkockaztatom, hogy a mai bekes vilagban kevesebb mint az 1/3-ot).