A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Szerintem se H215M gyártanának itt ha áthoznák hanem valami új/befutottabb tipust.



Tudom, hogy épül, de attól áthozhatják az üzemet más tipus gyártására.

Harmadszor is nekifutok, hatha sikerul megerteni, az Airbus miert kizart altogether: "két újabb nagyon komoly légiipari beruházás jelentkezett be"
 
K

kamm

Guest
Úgy tűnik kezd mindenkinek elszaladni a szekér a fantáziálással.

Raadasul ignoraljak az egesz kontextust:

"Itt említeném meg: két újabb nagyon komoly légiipari beruházás jelentkezett be, egyikükkel reményeink szerint már jövő év elejére eljutunk a konkrét megállapodásig. Egy kifejezetten komplex helikopteripari beruházásról, fejlesztésről beszélünk. Emellett tárgyalások folynak a dróniparágban is egy rendkívül komoly beruházásról, amellyel reményeink szerint bekerülhetünk majd a valódi drónfejlesztő országok közé."

Azaz egy helikoperekhez gyartani es fejleszteni valamit plusz a drongyartas es fejlesztes.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 581
8 189
113
Airbus uzem mar epul Gyulan, az eleve kiesik, mint uj.
En amerikai vagy olaszra tippelek, bar a lengyeleknel kabe mindenki gyart mar, Leonardo-AW, LM-Sikorski stb, de azert az kelloen messze van, tolunk inkabb del fele lehete ellatni, plusz alkatreszt is gyarthatnak a lengyel osszeszerelo uzemeknek.
A cseheknel egy helyi ceget (Aviation akarmi) megvett a Textron-Bell jo regen, ott van karbantartas meg felujitokozpont, az is kiesik.
A Boeingnek a nemeteknel van legkozelebb kozpontja, de mondjuk fogalmam sincs, mit vehetnenk toluk (Apachet semmikeppen sem, max parat az uj Chinookbol?)

En amerikaira tippelek, a NASAMS kapcsan is - a Raytheonnak resze a Collins Aerospace (formerly Rockwell-Collins ill United Technologies), azok csillio dolgot tudnanak itt gyartani es tudomasom szerint nekik nincs europai gyaruk...?
De mit vehetnénk/gyárthatnánk tőlük?
 

Harci fecske

Active Member
2020. augusztus 18.
57
121
33
Raadasul ignoraljak az egesz kontextust:

"Itt említeném meg: két újabb nagyon komoly légiipari beruházás jelentkezett be, egyikükkel reményeink szerint már jövő év elejére eljutunk a konkrét megállapodásig. Egy kifejezetten komplex helikopteripari beruházásról, fejlesztésről beszélünk. Emellett tárgyalások folynak a dróniparágban is egy rendkívül komoly beruházásról, amellyel reményeink szerint bekerülhetünk majd a valódi drónfejlesztő országok közé."

Azaz egy helikoperekhez gyartani es fejleszteni valamit plusz a drongyartas es fejlesztes.

A harci drón beszerzés az azeri-örmény miniháború után azt hiszem létfontosságú lenne!
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
És egy másik nagy pozitív hozadéka az NFTC-nek az angol nyelvtudás..azt nem tanulod meg magyar anyanyelvű tanártól az NKE-n..
Mivel nem dedikált magyar iskola lesz, így nem lehet megúszni az angol nyelvtanulást.

De, van. A svéd 500 óra jet időt követelt meg hogy Gripenre ülhessen a cseh. A magyar NFTC-t végzettet átvesz úgy ahogy érkezik (kb 160 óra jet idő, 3xx total).
A certifikáció kérdése....
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa védelmi miniszteri ülése
Brüsszel, 2020. november 20.

AZ EURÓPAI VÉDELMI ÜGYNÖKSÉG SAJTÓKÖZLEMÉNYE

A KÖZÖS KATONAI KÉPESSÉGEK VONATKOZÁSÁBAN ÚJ LEHETŐSÉGEK TÁRULTAK FEL A MINISZTEREK ELŐTT A SZÉTTAGOLT EURÓPAI VÉDELMI HELYZET MEGSZÜNTETÉSÉRE

Az európai védelmi helyzet legelső áttekintése, a koordinált éves védelmi szemle (CARD) keretében készült jelentés az európai védelmi együttműködés fontos irányvonalait határozza meg azzal, hogy 55 új lehetőséget kínál az országok védelmi képességeinek együttes fejlesztésére. Azt javasolja, hogy a közös európai fejlesztési törekvések kiemelt területeit hat új generációs, nagy hatású képesség alkossa. A szemle azt is megállapítja, hogy az európai védelmi helyzetet nagymértékű széttagoltság és kevés együttműködési célú befektetés jellemzi.Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) a mai napon ismertette a védelmi miniszterekkel az első CARD-jelentést, amelyet az Európai Külügyi Szolgálattal (EKSZ) és az Európai Unió Katonai Törzsével (EUKT) szoros együttműködésben dolgozott ki az elmúlt 12 hónap során.Josep Borrell, az Ügynökség vezetője, főképviselő/alelnök a következőket mondta: „Ez az első alkalom, hogy egyedi áttekintéssel rendelkezünk mind a 26EDA-tagállam nemzeti védelmi tervezési és képességfejlesztési erőfeszítéseiről. Mindez a nemzeti védelmi tervezési szakemberekkel uniós szinten folytatott elmélyült párbeszéd eredménye. Olyan területeket jelöl ki a tagállamok számára, amelyeken hatalmas lehetőségek nyílnak az európai védelmi együttműködésre, biztosítva ezáltal a tagállamok fegyveres erőinek korszerű felszerelésekkel való ellátását és interoperabilitásának javítását, többek között a KBVP-missziók és -műveletek során.

”EGYÜTT FORMÁLJUK A JÖVŐT

A jelentés a tagállamok saját tervei és a nemzeti védelmi tervezési szakemberekkel folytatott párbeszéd alapján a multinacionális együttműködés egyértelmű lehetőségeire mutat rá, és az összes katonai területet tekintve 55 lehetőséget azonosít: szárazföld (17); levegő (14); tenger (12); kibertér (3); világűr (4), valamint közös és támogató műveletek (5). A jelentés arra a következtetésre jut, hogy ezek közül több is jelentős hatást gyakorolhat az európai képességek jelenlegi helyzetére, művelet előnyöket biztosíthat és támogathatja az EU stratégiai autonómiáját. Ezenkívültovábbi 56 kapcsolódó, kutatási és technológiai együttműködési lehetőséget javasol. A tagállamok az EDA mai miniszteri irányítóbizottsági ülésén hagyták jóvá a CARD ciklusa során tett ajánlásokat.A jelentés hat új generációs képességet jelöl meg kiemeltterületként, amelyre összpontosítani kell a tagállami erőfeszítéseket, mivel ezek a területek jelentős potenciállal bírnak ahhoz, hogy rövid és középtávon javítsák az EU és a tagállamok műveleti teljesítményét, ugyanakkor az ágazati szaktudásról is gondoskodjanak. Olyan területekről van szó, amelyeken jó esély van az együttműködésre a tagállamok saját szempontjai alapján, és amelyek a nemzetek széles körű részvételét tennék lehetővé rendszer-és alrendszerszinten egyaránt. A hat kiemelt terület a következő:

Általános célú harckocsi (MBT) – a CARD hosszú távon az új generációs általános célú harckocsik közös fejlesztését és beszerzését javasolja (szolgálatba állás a 2030-as évek közepén), rövid távon pedig a meglévő képességek korszerűsítését és felújítását.Ha a tagállamok együttműködnek a felújítás, illetve az új képességek bevezetése során, a 2030-as évek közepére a különböző típusok és változatok tekintetében 30%-os csökkenés érhető el. 11 ország nyilvánította ki érdeklődését a jövőbeni együttműködés iránt.

Európai járőr osztályú vízfelszíni hajó –a CARD az javasolja, hogy a következő évtizedben cseréljék le a part menti és nyílt tengeri járőrhajókat és dolgozzanak ki uniós szintű megközelítést a moduláris tengeri platformok tekintetében. Együttműködési lehetőségek mutatkoznak a késztermékek közös beszerzése, a hasonló hajók közös logisztikája, a jövőbeni közös funkcionális követelmények tekintetében, és 7 tagállam nyilvánította ki érdeklődését az együttműködés iránt.

Katonai rendszerek – a CARD rövid távon a katonai rendszereknek a meglévő rendszerek közös beszerzése révén történő korszerűsítését javasolja, beleértve a követelmények összehangolását, a közös IT-eszközöket felhasználó közös virtuális képzés és hadgyakorlatok felhasználói csoportjának kialakítását. Hosszú távon minden alrendszer tekintetében azt javasolja, hogy a 2020-as évek közepére fejlesszék ki a legkorszerűbb technológiát alkalmazó közös architektúrát. 10 ország nyilvánította ki érdeklődését a jövőbeni együttműködés iránt.

Pilóta nélküli légijármű-rendszer elhárítás / behatolásvédelem/területvédelem –a CARD a pilóta nélküli légijármű-rendszer (UAS) elhárítására irányuló európai képesség kifejlesztését javasolja a haderő-védelem javítása érdekében, valamint a behatolásvédelemre és területvédelemre (A2/AD) vonatkozó európai szabvány létrehozásában való közreműködést. Az A2/AD vonatkozásában a CARD arra a következtetésre jutott, hogy az európai képesség tekintetében alkalmazott megközelítés egyértelműen keresztúthoz érkezett, a képességet vagy együttműködésen alapuló módon fejlesztik ki, vagy nem kerül sor ilyen képesség kifejlesztésére az európai haderők számára.

Űrhadviselés
–a CARD azt javasolja, hogy európai megközelítést dolgozzanak ki a világűr védelmére, javítsák a világűrben elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférést és a világűrben levő eszközök védelmét. Mivel egy fejlődő műveleti területről van szó, a kiterjedtebb együttműködés hozzájárul a védelmi minisztériumok nagyobb mértékű bevonásához és ahhoz, hogy felismerjék az európai szinten végrehajtott szélesebb körű űrprogramokkal kapcsolatos katonai követelményeket.

Fokozott katonai mobilitás – a CARD azt javasolja, hogy valamennyi tagállam aktívabban vegyen részt a katonai mobilitási programokban, azaz a légi és vízi szállításban, a logisztikai létesítményekben, javasolja továbbá, hogy a 2020-as évek közepére a kapcsolódó IT-rendszerek és -folyamatok rendelkezzenek nagyobb ellenálló képességgel hibrid háborús körülmények között.

(folyt. köv.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
EURÓPAI VÉDELMI HELYZET

A jelentés megállapítja, hogy az európai védelmi helyzetet a széttagoltság és az inkoherencia mellett az is jellemzi, hogy a védelmi együttműködési kiadások messze elmaradnak az elfogadott kollektív referenciaértékektől. Ebbe beletartoznak a katonai képességfejlesztési, a kutatási és technológiafejlesztési erőfeszítések, a védelmi ipar támogatása és a műveleti aspektusok. A jelentés azt a következtetést vonja le, hogy a védelmi kiadások, tervezés és együttműködés terén hosszú időn keresztül folyamatos erőfeszítésekre lesz szükség a költséges széttagoltság megszüntetéséhez, valamint a szinergiákból és a fokozott katonai interoperabilitásból származó előnyök kihasználásához.

A CARD-elemzés ezenfelül a következőket állapítja meg:

- az európai védelmi helyzet széttagoltsága és koherenciájának hiánya az alkalmazott katonai felszerelések nagyon eltérő típusaira, valamint a más-más szintű modernizációra és interoperabilitásra vezethető vissza. Ez negatív hatással van a tagállamok fegyveres erőinek a hatékony együttműködésre való képességére.

- nagyon alacsony mértékű a KBVP-missziók és -műveletek iránti elkötelezettség, és hatalmas különbségek vannak a tagállamok között a szerepvállalás és a teljes műveleti erőfeszítés tekintetében.

- A CARD által meghatározott együttműködési területek jelentős előnyökkel járnának a tagállamok kinyilvánított nemzeti prioritásainak kezelése terén terveik és érdekeik összeegyeztetésének köszönhetően. Ez idővel jelentős műveleti előnyt eredményezne, különösen amikor a tagállamok együttesen vetnek be és irányítanak fegyveres erőket.

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE

A CARD eredményeképpen a tagállamok új együttműködési projekteket kezdeményezhetnek különböző formátumban –a PESCO vagy az EDA keretében, vagy más kétoldalú vagy multinacionális együttműködés alapján –, amennyiben úgy döntenek, hogy azokat tovább szeretnék fejleszteni. A tagállamok megkapták a jelentés teljes szövegét és annak megállapításait.