K
kamm
Guest
Még 2018 októberében a Szíjjártó-Lavrov találkozón beszéltek az oroszokkal esetleges helikopter gyártásról. Alakult is erre bizottság, akkoriban erről sokat beszéltünk itt erről. Közben szinte minden link elérhetetlenné vált..
Ez volt az eredeti:
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasa...rek/ujra-fejlodnek-a-magyar-orosz-kapcsolatok
Itt jelentették be:
"Közölte továbbá, hogy a magyar-orosz ipari együttműködések erősítésére új munkacsoport jön létre, a testület tevékenysége kiterjed a helikopter-, hajó- és mezőgazdasági gépgyártásra.
Parlamentben is volt ról kérdés:
Mai parlamenti kérdések és válaszok...
"Orosz helikopter-összeszerelő üzem jön létre Magyarországon..."
"Tisztelt Miniszter Úr!
Március 21-i moszkvai látogatása során – az OF Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának közlése szerint – Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel más kérdések mellett megvitatták a légijárműgyártás területén történő együttműködés lehetőségeit is. Konkrétan szó esett az „Anszat” helikopterek magyarországi összeszerelésének lehetőségéről, amely projektről a „Vertoljoti Rosszii” folytat tárgyalásokat egy magyar céggel.
Ennek kapcsán a következőket kérdezem Miniszter Úrtól:
1. Melyik magyar cég a partnere a „Vertoljoti Rosszii”-nak az „Anszat” helikopterek hazai összeszerelését célzó projektben?
2. Hol tart a projekt jelenleg? Hol és milyen feltételekkel valósulna meg a helikopter-összeszerelés Magyarországon? Milyen hasznot jelentene ez a projekt a magyar nemzetgazdaságnak?
3. Az „Anszat” melyik típusát szerelnék össze hazánkban (pl. az „Anszat-2RC” harci helikoptert)? Milyen piacon adnák el az itt összeszerelt helikoptereket?
4. Befolyásolta-e a projekttel kapcsolatos tárgyalásokat, hogy korábban a „Vertoljoti Rosszii”-val kötöttek szerződést a Magyar Honvédség forgószárnyasainak nagyjavítására, ennek részeként öt Mi–17-es szállítóhelikopter felújítására ötmilliárd, 12 darab Mi–24-es harci helikopter felújítására 21 milliárd forint értékben?
5. Van-e arról információja, hogy sújthatják-e a „Vertoljoti Rosszii”céget amerikai részről újabb szankciók? Befolyásolja-e ez a kockázat a tervezett projektet?
6. Nyújt-e anyagi támogatást a kormányzat a projekthez vagy tervezik-e ilyen támogatás nyújtását pl. az Eximbank révén?
7. Támogatja-e ezt a projektet valamilyen formában a Nemzetközi Befektetési Bank vagy tervben van-e támogatás iránti igény (hitel, garancia vagy más formában) benyújtása a Nemzetközi Befektetési Bankhoz?"
Csak gondoltam bedobom mint opció...
Hát nem tudom, szerintem ezt Szijjártó jelentett volna be nem Maróth mivel az embargó miatt Maróth nem tárgyal az oroszokkal.
Ez jó, erre emlékszek, de a feledés homályába merült. Háááát izgalmas beruházás lenne! Nem vagyok ellene, szeretem amikor vagány terveink vannak. Lenne visszhangja!
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-haderő-lehetséges-fejlesztési-irányai.499/page-2332#post-549738
Egyreszt embargos az orosz technika stb, masreszt ebbol a noname Ansatbol 20 ev alatt eladtak konkretan 77 darabot, szerintem ezt nem kellene eroltetni.