Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Ez jól hangzik a címlapon (mármint hogy "Független ..."), de úgy hazugság ahogy van! Szerintem ilyen sajtó nincs, nem volt és nem is lesz amíg ott az emberek pénzért, fizetésért dolgoznak, írnak cikkeket. Ha nem arról, úgy, és olyan előjellel, hangsúllyal írnak mint ahogy a fizető főnök megköveteli, annak következményei lesznek, és ezt az ott irkálók is pontosan tudják, vagyis betartják a kijelölt határokat. Ha nem, akkor elbeszélgetnek velük, aztán ha továbbra is renitens akkor kapnak egy hivatalos A/4 lapot hogy mit hova kell leadni és merre lehet távozni biztonságiak kíséretében ... szóval ennyit a függetlenségről.

Ezt mire alapozod? Azért, mert így gondolod?
 
  • Tetszik
Reactions: Robur
R

Ruby de Puteaux

Guest
Az amerikai elnökválasztással kapcsolatos őrület olvasgatása közepette bukkantam ebbe a történetbe. Az úr neve Valentine Tapley, egy Missouriból származó farmer, meggyőződéses demokrata. Megesküdött arra ha Abraham Lincoln nyeri a választást, soha többé nem borotválkozik.
1910-ben, 80 évesen halt meg több mint 12 láb hosszú szakállal.

e576007f5d3668df20d882d2ee723ab426b8928b.jpg
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Igen, úgy gondolom hogy akinek a fizetése, megélhetése - pláne a családjáé - függ valakitől az nem független. Vagy csak addig gondolja függetlennek magát amíg el nem kezd különvéleményt hangoztatni.

Itt is sokan függetlenek.
Ez azt jelenti az általuk képviselt oldallal szemben semmilyen kritikát, másik oldallal szemben semmilyen dicséretet nem hajlandóak elviselni.
Azt meg főleg nem ha a TE véleményed eltér az övétől.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 547
113
Hát ha valaki úgy adja elő magát, hogy ő független meg objektív , arról onnantól kezdve 100%-os bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy hazudik.
Vagy önelégültségből beszél így magáról vagy megtévesztési szándékkal. Egyik sem jó.
Mindenkinek van egy elképzelése a világról, amit ő jónak gondol. Ez alapján cselekszik és gondolkodik.
Vállalkozásoknál e mögött pénz is van. A pénz meg bevételből származik ami jön valahonnan. Ahonnan meg jön onnan pedig vannak elvárások is.
Ezeknek pedig meg kell felelni különben nem jön a pénz, és nem lesz vállalkozás, és akkor a cikket író alkalmazottnak sem lesz munkabére.
Az , hogy a megrendelő szándéka és a végre hajtó gondolkodása között nincsen elvi ellentét az nem azt jelenti , hogy itt a végre hajtó független, hanem csak azt, hogy azonos elképzelések mentén tevékenykednek. Ez egy létező dolog, csak ez nem függetlenség.

Függetlenség akkor lenne ha mondjuk én a saját pénzemből csinálnék egy híroldalt, amin csak az én saját írásaim lennének, és csak ezek az írások jelenhetnének meg rajta. Miközben az anyagi létem teljesen független lenne az újságírói tevékenységemtől, hiszen ezt nonprofit alapon csinálnám. (pl. hobbiból)
És még így is a saját ideológiám/világnézetem rabja lennék. Ezt tükrözné minden írásom. Hiszen az "abszolút objektivitás", mint olyan nem létezik.
Minden csak nézőpont kérdése. (Relativitás elmélet itt is áll)
 
K

kamm

Guest
csaxólok, épp ,msot repült az index főszerkesztője, és új tulaj.

Kar a Szombathyert, o egy korrekt faszi (ismertem anno.) Nem baj, igy legalabb a most kovetkezo NERindex eltunik a sullyesztoben, a reklambevetelek meg majd atmennek a meg megmaradt, par (jol-rosszul) fuggetlen helyre.

Amugy a Blinken kulugyminiszteri kinevezesevel garantalom, hogy egy rakas penz megy majd a Szabad Europaba ill mas mediumokba, igy aztan lesz az amerikai corporate globalista media meg a NERmedia - ha ez valakinek jo, akkor az magarol ad ki bizonyitvanyt...
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Igen, úgy gondolom hogy akinek a fizetése, megélhetése - pláne a családjáé - függ valakitől az nem független. Vagy csak addig gondolja függetlennek magát amíg el nem kezd különvéleményt hangoztatni.

Ez esetben javaslom olvasd el Winkler Róbert interjúját a Kreatívon. Ugye Ő nemrég felmondott a TotalCarnál és most átment a 444.hu-hoz. A lényeg:

"Ha nagyon sarkítva fogalmazok, akkor az autós újságírás egy bűnszövetkezet az autógyártók és a szaksajtó részvételével, hogy közösen tévesszék meg a fogyasztót. Megírod a tesztben a 95 százalék bullshitet, 5 százalékban pedig nagy ritkán, igen óvatosan, a sorok között, vegytintával elrejted a véleményed. Az volt a célunk, hogy ne ilyen oldalt csináljunk. A Totalcarnak lett is komoly márkaértéke, lényegesen magasabb, mint anyacégének, az Indexnek, pedig az indexé is elég magas volt. Az üzleti modell pedig az lett volna, hogy van százezer férfi olvasód, aki sok mást is fogyaszt, mint autót, sőt, sokkal több mást fogyaszt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy emiatt majd nem kell az importőrökre támaszkodni, hanem más hirdetők eltartják a lapot, és akkor nem számít, ki mennyire mérges a Totalcarra. Az első tíz évben ez ment, aztán egyre nagyobb nyomás volt, hogy mi hogyan ne legyen. Ritkán mondták ki, hogy nem kéne ezt vagy azt írni erről és arról az autóról, és egyre jobban kikristályosodott a probléma, hogy velem nem lehet tárgyalni. Emiatt a vállalat nyomást kapott a szponzoroktól, a vállalat ezt rányomta az ügyvezetőre, ő meg rám. A második tíz év elején a munkanapjaim elején egy-másfél órába telt, hogy el kellett mesélnem az ügyvezetőnek, miért nem rúgja ki a Vályi Pistát. Hogy mennyi mindent csinál, zseniálisan tartja a közönséggel a kapcsolatot, az Égéstérben is nagyon jó, és ráadásul annyit keres, mint egy coopos árufeltöltő, ami viszont baj. Ezt előadni minden nap heteken, hónapokon keresztül elég fárasztó. Akkor már az Uj Péterék elmentek, hátország nélkül maradtam. Egy idő után mondtam, hogy köszi, hozzunk itt egy vezéráldozatot, ami nélkül gördülékenyebb lesz és lemondtam a főszerkesztőségről - ezután ment el a Bandi meg a Pista is. Már senki sem védte meg a dolgozót meg a cikket, de pénzt termelni meg könnyebbé vált. Kevésbé lettek karcosak a konfliktusok, vagy csak érezte az importőr, hogy nincs ott végre a gyökér Winkler, aki azt mondja, hogy nagyon sajnálja, ami nekik fáj, de viszonthallásra, majd találkozunk a következő sajtóúton. Szóval a Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index.
"
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Ugye Ő nemrég felmondott a TotalCarnál és most átment a 444.hu-hoz.
Ott a helye. Persze arról szó sincs, hogy a 444 (avagy más néven a "Soros blog") független lenne, de kéretlenül is megismerve a véleményét a politikáról és a világról, ő oda való.
az embereknek jelentős hányadának igénye sincs a független újságírásra.
Csak egyet mutass! Csak egy független újságot! :rolleyes:
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Basszus évek óta az a bajom , hogy a kezdő lapom mindig valami hírkezelő(startlap , kapu , hírkereső etc) oldal és gyakorlatilag mind a ba-lib véleményt tolja a pofámba itt-ott 1-1 jobbos patrióta cikk . Volt már az Origo is de az meg a másik véglet ! De az arány kb 75% libernyák vélemény és 25% egyéb ! Ha valaki tud olyan oldalt ami közelíti az 50-50%-t az jelezze !
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Ott a helye. Persze arról szó sincs, hogy a 444 (avagy más néven a "Soros blog") független lenne, de kéretlenül is megismerve a véleményét a politikáról és a világról, ő oda való.

Érdekes, ha valaki kritikát mer megfogalmazni a kormánnyal szemben, az egyből Soros-bérenc, ha meg ráadásul egy kormány-kritikus oldal, akkor egyből "Soros-blog".
Bizonyíték, tényszerű alátámasztás nincs (és sose volt), csak a démonizáció, mely szerint Magyar ember a Magyar kormánnyal szemben nem lehet kritikus...

Csak egyet mutass! Csak egy független újságot! :rolleyes:

Ha már eldöntötted, hogy szerinted nincs független újságírás, akkor miért is vársz el ilyesmit?
Teljesen mindegy, ki mire mutat, neked az nem független, hiszen tagadod a létezését...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez esetben javaslom olvasd el Winkler Róbert interjúját a Kreatívon. Ugye Ő nemrég felmondott a TotalCarnál és most átment a 444.hu-hoz.

Kicsit elrugaszkodott, de kb. olyan, mint amikor a Halo készítői leléptek a Microsoft-tól, mert elegük lett a folytatások gyártásából és "alkotói szabadságra" vágytak, 2 héttel később meg bejelentették, hogy leszerződtek az Activision-nel :D
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Kicsit elrugaszkodott, de kb. olyan, mint amikor a Halo készítői leléptek a Microsoft-tól, mert elegük lett a folytatások gyártásából és "alkotói szabadságra" vágytak, 2 héttel később meg bejelentették, hogy leszerződtek az Activision-nel :D

Már megbocsáss, de ez is egy félremagyarázása a dolgoknak.
A Bungie-t egy független játékfejlesztő cég volt 1991-től, amelyet megvett a Microsoft 2000-ben, a cégnek akkor éppen voltak pénzügyi gondjai és két kérője volt, az egyik a Microsoft, a másik az Actisivion - végül az előbbi mellett döntöttek. A cégnél azonban rövid úton rájöttek, hogy a Halo sikere miatt csak újabb és újabb Halo részeket várnak tőlük. 2007-ben a Bungie vezetői úgy manővereztek, hogy ki tudjanak szállni, és kivásárolták magukat, ekkor lett Bungie, LLC a nevük, a Microsoft innentől kisebbségi részvényes, illetve kiadó lett, és megtartotta a Halo franchise jogait.
2010-ben a Bungie kiszállt a Microsoft szerződésből, és a cég aláírt egy 10 évre szóló kiadói szerződést az Activision-el. Az Activision kizárólag kiadó lesz e szerint, a fejlesztett játék jogai a Bungie-nál maradnak a szerződés értelmében. A Bungie ebből a szerződésből végül 8 év után szállt ki, mert az Activision nyomást gyakorolt rájuk a Destiny 2 alatt.

Szóval a történet nem annyi volt, hogy az egyik elnyomó pénzéhes, hatalommániás cégtől átigazoltak a másikhoz...

Ami Winklit illeti, attól függetlenül, hogy sok hülyeségétől a falnak tudok menni (lásd mikor az Égéstér nyitó zenei akkordjai miatt rászállt az Artisjus, nekiállt klasszikus (tehát jogvédelem alatt már nem álló) zeneszámot alákeverni az egész Égéstér alá, ami miatt viszont konkrétan semmit lehetett érteni a podcastből - ott hagytam abba az Égéstér hallgatását), azt el kell ismernem, hogy a szókimondó, sajátos stílusa miatt szerettem az írásait. Especiel róla el tudom hinni, hogy nem fog csak azért jókat (vagy rosszakat) írni valamiről, valakiről, mert azt mondta neki a főszerkesztő, hogy ilyet írjon...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 767
113
Ez jól hangzik a címlapon (mármint hogy "Független ..."), de úgy hazugság ahogy van! Szerintem ilyen sajtó nincs, nem volt és nem is lesz amíg ott az emberek pénzért, fizetésért dolgoznak, írnak cikkeket. Ha nem arról, úgy, és olyan előjellel, hangsúllyal írnak mint ahogy a fizető főnök megköveteli, annak következményei lesznek, és ezt az ott irkálók is pontosan tudják, vagyis betartják a kijelölt határokat. Ha nem, akkor elbeszélgetnek velük, aztán ha továbbra is renitens akkor kapnak egy hivatalos A/4 lapot hogy mit hova kell leadni és merre lehet távozni biztonságiak kíséretében ... szóval ennyit a függetlenségről.

Ez egy jó gondolat. Az a média számít függetlennek amelyiket "eltartják" az olvasói. Persze azok meg az olvasók izlésének vannak kiszolgáltatva.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU