A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 694
113

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Valaki érti?
Nekiálltam a google fordítóval angolra, de teljes zagyvaság. Az Egyesült Királyság figyelmeztette Oroszországot a lejáró AN-26-osokról, Litvánia gyártja a KC-390-est, meg ilyenek.

Csehrol angolra forditsd ne magyarrol angolra mert akkor nem tud vele mit kezdeni a szerencsetlen fordito. :D
 

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
+3 gripenel vagy 12 konnyu tamadoval lehetne vitatkozni.
De mit akaunk erositeni? A legvedelmi kapacitast? Akkor a 3 gripen teljesen ok. /de ha eleg eros a legvedelmunk? Netan annyira hogy a sajat terulet felett indito gepre inditott fold levego raketat is el tudjuk fogni?/..
Es nekunk foldi csapasmero kepessegre van szuksegunk? Nem lehet hogy jobb a 4x annyi fegyverhordozo?
Aim 120 eseteben mindenki elfogadhatonak tartja hogy olcsobb gep hordozoeszkoz lehetne....
Foldi csapasmeresnel megfelelo hatotavu fegyverzettel miert nem jo az olcso gep?
Hisz fegyver igyis ugyis kell ami precizios... Akkor nem eri meg egy olcsobban reptetheto nagyszamu tipus dragabb de nagyobb hatotavolsagu fegyverekkel nagyobb tetelbe.

Es a gripenek koncentralhatnak az aim 120 al amivel nem kell sporolniuk arra hogy megtisztitsak a legteret... Nem koti le oket a sajat csapatok tamogatasa.
Én egyetértek a koncepcióddal
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 467
113
Hát srácok azért le a kalappal a kormányunk előtt, hogy tartotta a szavát és a Zrínyi 2026 mint egy álom tényleg valóraválik 2026-ig. Még ebben a koronavírusos helyzetben is. Ezeket pedig aláírt szerződések és hivatalosan bejelentett érkezési határidők támasztják alá, azaz részben vagy egészben már fizetve van. Ráadásul ígéret van a folytatásra is. A Honvédség pedig mint a főnixmadár megint újra feltámad a hamvaiból és ezután már mind a NATO-nak mind pedig a szomszédos országoknak számolnia kell vele. Ezen pedig már remélem az sem változtathat ha 2022-ben változna a kormány...Maradt egyáltalán olyan területe a Honvédségnek amit nem érintett a korszerűsítés/helyreállítás?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Személyi felszerelés, (több váltás ruha.....) laktanyák további rehabja................. pl a végrehajtó állomány illetményének rendberakása és ecetara ecetara
Kiképzési rendszer modernizálása, életpálya modell rendezése, gyakorló és lőterek teljes nagy felújítása, zászlóalj közvetlen tüzérség, kommunikációs rendszerek van még bőven.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Kiképzési rendszer modernizálása, életpálya modell rendezése, gyakorló és lőterek teljes nagy felújítása, zászlóalj közvetlen tüzérség, kommunikációs rendszerek van még bőven.
igazából a java még hátravan, csak a legjelentősebb tételek kerültek bejelentésre, ami az összes tétel talán ha tíz százaléka.

Ha csak egy dandárt nézek, mondjuk Tatán, akkor megvan (megrendelve):
- harckocsik
- harcjárművek
- műszaki járművek
- dandártüzérség

Hiányzó eszköz:
- aknavetős zászlóaljtüzérség
- zászlóalj szintű dróntüzérség (ISTAR drónok és cirkálódrónok egy egységbe szervezve, emiatt önálló ISTAR nem szükséges)
- dandár szintű dróntüzérség (ISTAR drónok és cirkálódrónok egy egységbe szervezve, emiatt önálló ISTAR nem szükséges)
- harc- és tüzérségi járművek aktív védelmi rendszere ATGM és drónok ellen
- raj és szakaszszintű felderítődrónok
- zászlóalj szintű elektronikai harc komponensek drónok ellen
- dandár szintű elektronikai harceszközök
- elektronikai felderítő eszközök
- normál és NLOS ATGM rendszer a harjárművekre és a támogató szakaszoknak
- a CIMIC eszközök (nem halálos fegyverek, katonai rendészet eszközei, stb.
- a zászlóalj szintű csapatlégvédelem eszközei (MANPADS és VSHORAD CIWS képességel)
- a dandár szintű csapatlégvédelem eszközei különös tekintettel a drónok elleni harcra (valamilyen mobil NASAMS, SHORAD (Mistral elvben) és VSHORAD CIWS képességgel)
- a hálózat alapú hadviselés eszközei
- a vezetésirányítás eszközrendszere
- a híradó eszközrendszer (részben formálódik már)
- a gyalogság fegyverzetének kiegészítő eszközei (40mm gránátvetők és gránátok, stb.)
- 4x4-es páncélozott járművek
- 6x6-es páncélozott járművek (híradó, stb. hordozók)
- a tehergépjárműpark (egy ideig kifut a Rába, de kell új tehergépjárműprogram)
- páncélosfelderítés harjárműre szerelt eszközrendszere
- zászlóaljtüzérség ISTAR rendszere
- dandártüzérség ISTAR rendszere
- dandártüzérség tüzérségi radarrendszere (CBR)
- basszus és itt abba is hagyom, mert ez egy nagyon hosszú felsorolás!
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Már nem emlékszem a legutolsót be-e raktam, lehet ismétlem magam - alább csak egy válogatás a teljesség igénye nélkül:
http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/index.php?m=0&p=kozltart&ev=2020&szam=11&k=13
Jogszabály változás:
  • 14/2020. (X. 14.) HM rendelet a ruházati ellátásról szóló 20/2013. (IX. 16.) HM rendelet módosításáról
Határozatok:
  • 600/2020. (IX. 23.) Korm. határozat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi és honvédtisztképzésének elhelyezéséről, a Ludovika Campus állami beruházása további elemeinek, valamint további kapcsolódó feladatok megvalósításáról
  • 1643/2020. (X. 7.) Korm. határozat a védelmi felkészítés egyes kérdéseiről
Utasitások:
  • 49/2020. (IX. 24.) HM utasítás az állami légijármű-vezető képzés alap és haladó gyakorlati repülőképzés rendszere kialakításával kapcsolatos feladatokról
  • 50/2020. (X. 8.) HM utasítás a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya közötti, a védelmi együttműködésről szóló megállapodás honvédelmi és katonai feladatainak végrehajtásáról
  • 51/2020. (X. 8.) HM utasítás a 2021. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról :)
  • 55/2020. (X. 16.) HM utasítás a Magyar Honvédség rádióberendezéseinek frekvenciabiztosítás rendjéről és az elektromágneses összeférhetőség biztosításáról
MHP rendelkezések:
  • 14/2020. (HK 11.) MHP LOGCSF szakutasítás az Airbus A319-112 típusú közepes hatótávolságú szállítórepülőgép üzembentartási és karbantartási szabályairól
  • 3/2020. (HK 11.) MHP KIKCSF szakutasítás a Magyar Honvédségben rendszeresítésre kerülő új harcjárművek vezetőinek kiképzési feladataira
  • 1/2020. (HK 11.) MHP HSZ L szakutasítás a Légijármű-vezetők Kiképzési Programja kiképzési kézikönyve LJKP-2019 hatálybaléptetéséről
Meg sokminden más...
 
  • Tetszik
Reactions: geseft

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 467
113
igazából a java még hátravan, csak a legjelentősebb tételek kerültek bejelentésre, ami az összes tétel talán ha tíz százaléka.

Ha csak egy dandárt nézek, mondjuk Tatán, akkor megvan (megrendelve):
- harckocsik
- harcjárművek
- műszaki járművek
- dandártüzérség

Hiányzó eszköz:
- aknavetős zászlóaljtüzérség
- zászlóalj szintű dróntüzérség (ISTAR drónok és cirkálódrónok egy egységbe szervezve, emiatt önálló ISTAR nem szükséges)
- dandár szintű dróntüzérség (ISTAR drónok és cirkálódrónok egy egységbe szervezve, emiatt önálló ISTAR nem szükséges)
- harc- és tüzérségi járművek aktív védelmi rendszere ATGM és drónok ellen
- raj és szakaszszintű felderítődrónok
- zászlóalj szintű elektronikai harc komponensek drónok ellen
- dandár szintű elektronikai harceszközök
- elektronikai felderítő eszközök
- normál és NLOS ATGM rendszer a harjárművekre és a támogató szakaszoknak
- a CIMIC eszközök (nem halálos fegyverek, katonai rendészet eszközei, stb.
- a zászlóalj szintű csapatlégvédelem eszközei (MANPADS és VSHORAD CIWS képességel)
- a dandár szintű csapatlégvédelem eszközei különös tekintettel a drónok elleni harcra (valamilyen mobil NASAMS, SHORAD (Mistral elvben) és VSHORAD CIWS képességgel)
- a hálózat alapú hadviselés eszközei
- a vezetésirányítás eszközrendszere
- a híradó eszközrendszer (részben formálódik már)
- a gyalogság fegyverzetének kiegészítő eszközei (40mm gránátvetők és gránátok, stb.)
- 4x4-es páncélozott járművek
- 6x6-es páncélozott járművek (híradó, stb. hordozók)
- a tehergépjárműpark (egy ideig kifut a Rába, de kell új tehergépjárműprogram)
- páncélosfelderítés harjárműre szerelt eszközrendszere
- zászlóaljtüzérség ISTAR rendszere
- dandártüzérség ISTAR rendszere
- dandártüzérség tüzérségi radarrendszere (CBR)
- basszus és itt abba is hagyom, mert ez egy nagyon hosszú felsorolás!
Itt nagyon sok szó esik különféle drónokról. Vajon a 2016-ban kihírdetett Zrínyi 2026 program megalkotásakor a tervezők vajon gondolták e drón beszerzésre? Belekalkulálták e a pénzügyi keretbe? Mennyire volt fontos ez a kérdés akkoriban mikor sokkal égetőbb problémák voltak a Honvédségnél? Ne feledjük a drónok harctéri alkalmazás reguláris erők ellen illetve ugyanezek drónok elleni védekezése csak az utóbbi 1-2 évben értékelődött fel igazán. Lásd a törökök a zsoldosaik a szír hadsereg és az oroszok elleni bevetéseit. Illetve legutóbbi Azerbajdzsán vs Örményország háborúját. Ahol ugyancsak a törökök drón támogatásával sikerült az azerieknek sikereket elérni. Előtte Max. annyi volt, hogy az USA, az izraeliek, az oroszok esetleg a törökök rakétázgattak drőnokkal terrorista sejteket, illetve nagy általánosságban megfigyelésre használják szerte a világban.
A drónok elleni hadviselés meg gyerekcípőben jár...