Szegény Nográdot mér bántod ? szerintem már elavult nográd megye lenézése , kicsi baba korom óta járok nográd megyében , mert kedvenc túra helyünk , és mindig át megyünk rengeteg helyi kis településen meg városkán , baromira fejlődik , rengeteg ipari létesítmény van , újak ráadásul ... pont minap mentünk át Rétságon és olyan érzés volt mint ha az ember dunakeszin lenne , nem pedig egy 3 ezres településen , csak idő kérdése minden, mert fejlődést van !
Sokan elfelejtik hogy gazdaság nem repül mint az sokan szeretik mondani hogy "szárnyal" hanem a gazdaság mászik , mint egy növény, és honnan jön a növény ? nyugat felőle, és hova tud menni a növény tőlünk ? balkán , románai , ukrajna , egyik sem kecsegtető termőföld , ergo nem akar a növény elmászni addig .... Geopolitikailag kell nézni rengeteg mindent , ahol van gazdaság ott van infrastuktúra és ahol van infrastuktúra ott van fejlődés ... magyarország nyugati fele fejlettebb mint a keleti , de ha bemész a városokba , akkor a városaink nyugati része fejletteb mint a keleti , Miskolctapolca-miskolc , Buda-Pest , de még pécsen és szegeden is a nyugati része fejlettebb , de ott még északi orientálság is van ...
Gondoljuk bele , 90-es évek , nagyon fontos időszak gazdaságilag meg fejlődésből szempontjából az országnak , erre kitör a délszláv háború , pécstől és szegedtől 10km-r megszakad az út mert nincs tovább hova menni mert háború van , ergo a gazdaság se megy el dél magyarországra mert egy zsák utca az a ország rész ha nem tudsz tovább menni a balkánra ... ha nincs a délszláv háború , ma magyarország minimum másfélszer erősebb lenne gazdaságilag, főleg a déli régiók nem lennének ennyire lemaradva mint mondjuk ma baranya ...
De nem csak nálunk van ez így , a kedvenc példám románia és a kárpátok meg a rossz román infrastuktúra :![]()
Gyakorlatilag az látszik a képen hogy a nyugat felől áramló gazdaság erdélybe faszán betud még áramolni (ergo ezeken a részeken van fejlődés), de a kárpátokon már nem jut át mert nincs infrastuktúra amint át tudna , megnézzük havasalföldet meg a moldáviai részeket akkor azt látjuk a hogy Dobrudzsa kikötős része , Bukarest 2 milliós lakossága+románia közpotnja és a Brassó és Bukarest közti egyetlen valamennyire megcsinált bekötés erdélybe tud valamennyire gazdaságilag teljesíteni , az összes többi terület csoró mint picsa , pont ezért hőbörögnek egész erdélybe hogy a csóró havas alföldi románok elszívják az erdélyi románok pénzét , mert ugye a kormány a jobban teljesítő területek pénzéből próbálja fejleszteni a szarokat
Kedvencem amúgy amikor Csehországgal hasonlítanak minket össze mert kb ugyan akkora ország vagyunk ... na igen , csak a csehek némertország ausztria és lengyelország közt vannak , mi szlovákia , románai , délszláv államok közt , meg egy kis ausztria ... Ha magyarország is egy 80 milliós szuper gazdasági hatalom ( német) és egy 40 milliós olcsó munka erejü ( lengyel ) ország közt lenne, akkor ma magyarország is csehország szintjén lenne , nagyon bonyolult ...
Nézzük meg szegény Finnországot , 2015 óta kezd látványosan lemaradni a skandináv államoktól , miért ? mert oroszok ellen embargók vannak , ami nagyban megnehezíti finnország helyzettét akik a 150 milliós oroszországra kezdték építeni a gazdaságuk (tök logikusan) , nem véletlen építenek jelenleg is atomerőművet az oroszok a finneknél ...
még egy nagyon fontos dolog , tesco sose fog nyílni 200 fős településen , mert nem éri meg ! ezt is érdemes figyelembe venni amikor gazdaságról beszélünk
Szerintem Allesmor nem bántja Nógrád megyét. Én kifejezetten örülök neki, hogy felhozta példának, mert igaza van. Ezt meg onnan tudom, hogy nekem nem a kedvenc túrahelyem, hanem a szülőföldem Nógrád megye.