A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Úgy vélem komoly ellendrukker vagy haderőfejlesztés terén. Lépésről lépésre haladunk, igaz öles léptekkel. Már ha, csak az utóbbi 2 év történéseit vetem össze, az azt megelőző 30 év katonai beszerzéseivel. Most már körvonalazódik, a civil érdeklődők számára is, hogy itt egy átgondolt fejlesztés zajlik, nem pedig ad hoc, vettünk csak valamit, mert épp az jutott eszünkbe, vagy azt verték ránk. A BTR, mint a többi régi, orosz technika, addig lesz adott helyen rendszerben, ameddig át nem veszi helyét az új fegyverzet. Tata az első átfegyverzésre szánt alakulatunk. Az idő sávokból látszik, lehetőleg azonos időszakokban érkezik minden, erre törekszenek. 2-3 év alatt a tatai dandár az új fegyverzettel fel fog állni. Utána következik, a többi. Bár, szinte minden helyőrségbe érkezik az új technika. Légvédelemtől a műszaki gépekig. Győrtől, Szentesig. 2025-26-ra a haderőfejlesztés első nagy lépése befejeződik. 2030-ig pedig jön a következő, elég világosan körvonalazták már illetékesek, hogy ez a menetrend. Persze ebbe belejátszhat, egy 2022-es kormányváltás lehetőségei s, az esetben lehet minden 2026 utáni dolog leáll, mert nem érdekli a baloldalt az ország katonai védelme. Ugyanakkor próbálom hinni, hogy nem így lesz. Mindenestere a 2026-ig tervezett és már megrendelt dolgokat nem tudják ők sem visszacsinálni. Persze el is kótyavetyélhetik, mert erre képesek.
jah... bocs, de eddig íőgy néz ki a dolog nekem, : pénzhez jutott atyafi a viskója elé megveszi a fullextrás BMW-t. Garázs nélkül.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
jah... bocs, de eddig íőgy néz ki a dolog nekem, : pénzhez jutott atyafi a viskója elé megveszi a fullextrás BMW-t. Garázs nélkül.
Sehol sem látok közép és hosszútávú terveket, attól eltekintve, hogy a fullextrás csúcsBMW-vel járunk majd 30-40 évig. Egy haditechnikai-hadviselési korszakváltás küszöbén.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
jah... bocs, de eddig íőgy néz ki a dolog nekem, : pénzhez jutott atyafi a viskója elé megveszi a fullextrás BMW-t. Garázs nélkül.

Az a baj a helyzetértékeléseddel,hogy nem rendszeres bevétele lett hanem egy ideig biztos.Emiatt kell a drága tételekkel kezdeni.Ki tudja mi lesz itt jövőre?Viszont amit megvettünk az visszafordíthatatlan.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
jah... bocs, de eddig íőgy néz ki a dolog nekem, : pénzhez jutott atyafi a viskója elé megveszi a fullextrás BMW-t. Garázs nélkül.
hát ezaz, a példádban nem az van hogy az atyafi fizuját megtízszerezték hanem egyszer kapott egy szép summát tegyük fel mint bónusz, mondd, ha te eddig a híd alatt laktál és hozzádvágnak 100 millát, te először veszel egy házat vagy inkább kezdetnek egy zsibvásári fogkefére nevezel be? remélem átjött a dolog
Sehol sem látok közép és hosszútávú terveket, attól eltekintve, hogy a fullextrás csúcsBMW-vel járunk majd 30-40 évig. Egy haditechnikai-hadviselési korszakváltás küszöbén.
sehol sem látsz közép és hosszútávú tervet? hm oké
1.) soha nem is fog kikerülni részletes terv, soha a büdös életbe.
2.) el lett mondva, hogy a Zrínyi program tervezésben már kb 30-nál jár, ha jól emlékszem ezt Benkő mondta, kinek mennyire releváns azt maga dönti el, de ahhóz képest hogy 30 évig leépítés volt ez a kezdetben 10 éves terv bocsi de picsafüst, ne várjunk már csodát, szerintem én is és még páran bent lévők mondták hogy ez a Zrínyi program arra lesz elég első körben hogy a szarból kint lesz a fejünk, ha minden igaz akkor a tervezés már ott jár hogy talán már csak a hasunkig fog érni a szar. Az hogy nem lehet látni külső szemmel a dolgokat azt valamilyen szinten én támogatom, szerintem MOST rászolgáltak arra, hogy ne kelljen, szakmai szemmel, minden lapot kirakni, mert ahogy láttuk, jó technikák fognak érkezni, a fejlődés mellett a fenntarthatóságra is nagyon nagyon nagyon nagy figyelmet fektettek és bocsi de vééégre azt látni hogy a haderőfejlesztésből itthon is kézzelfogható eredmény lesz, lásd Arzenál , lásd Lynx gyár. Ezek sokak számára lehet hogy csak 1-2-3 gyár, de nagyon nagyon nagyon nagy meghatározó tényező tud ám lenni. 30 év után végre tényleg a szakmai érvek mentén van fejlesztés és nem a haverom haverja ismeri ezt meg azt és ide lehetne hozni 200 szart és azt el lehet mondani a médiában húúúúúúú de nagy haderőfejlesztésnek, mert amúgy ezt is csinálhatták volna az megvan ugye?
Simán köthette volna gyorsan 4-5 szerződést hogy megveszünk mondjuk 3-400 Fuchst/mardert meg mondjuk innen-onnan 100db 72-est amiket elküldünk a lengyelekhez egyik haverom cégén keresztül meg ilyenek. Ez is egy út lehetett volna de a szakma és az ész érvek nyertek. Éppen ezért, leültek, végig zongoráztak MINDEN elképzelhető opciót minden vásárlás előtt (lásd 72-esek felújítása, Leo1-ek vétele, spanyol leo2-k vétele VAGY új Leo2A7+-ok vétele történet) majd arra kijött egy eredmény és ha a szakma is bólintott rá akkor ment a beszerzés, ez az a logika ami nagyon sokáig hiányzott és éppen ez az ami miatt msot szerintem rászolgáltak arra hogy azt merjék mondani hogy "fogd be a szád kisfiam, ülj le szépen és légy türelmes lesz minden IS" és attól még hogy páraknak itt a fórumon valamiért úgy tűnik több IQ pontjuk van mint az egész haderőfejlesztésért felelős szakmai stábnak az lehet picit elrugaszkodott vélekedés a valóságtól.
De nagyon elkalandoztam, AIA , nem kell aggódni, vannak közép és hosszútávú tervek is. Mindegyik át lett számolva sokszor.
Amúgy az a 30-40 év elég hosszú idő és már eléggé hosszútávnak mondanám (mint ahogy azt is hogy meddig számolunk a most jövő vasakkal majd)

De szerintem minden javaslat ami építő és nem csak sírás azt meg kell hallgatni szóval akkor visszadobom a lasztit, Te mit csináltál volna?
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
kis túlzással sóval behinteni a jelenlegi struktúrát .
- kettő helyett a közepes dandár létrehozásával foglalkozni
magyarosch megoldások helyett átvenni a bevált kiképzési struktúrákat. zumbeispiel: Kurvára nem hiszem, hogy egy gyorstalpalón végzett valaki máris alkalmas Leopard-2 oktatónak,. Jobb helyen egy év intenzív képzés a tankparancsnoki, oktatói még több.
- felfelé vagy kifelé rendszer étvétele és betartása - erre épülve a tartalékos rendszer reformja, bohózat helyett ami folyik - de motiválva a munkaerőpiacot hogy a leszerelteket alkalmazza.
nehézdandár helyett a hangsúlyt s beszerzésen a tüzérségre teszem, kinti kiképzéssel a rendszerre. Csaxólok, intenzív harcban- más is ismer rajtam kivül NATO manualokat - az ellenség pusztításának 40 százalékát a légierőnek, negyven százalékát a tüzérségnek kell végeznie- ehhez a 24 pzh kb zéró...
-logisztikai rész teljes rendbetétele -anélkül elfelejtheted a hadsereget.
-személyi felszerelés rendbetétele,
- UAV
-
- légvédelem - ez legalább meglesz.
így félálomban elsőre.
ja és nem a 2010-es évek háborúira készülni, az írás ott a falon: https://hvg.hu/tudomany/20190508_digital_soldier_2_0_konferencia_jovo_katonai_haditechnika
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 746
26 201
113
Leo2.jpg


Más egyéb ?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 993
113
Amúgy a lízingszerződést szerintem keresd ki az értelmező kéziszótárban. Jelenleg a karbantartást a KMW végzi és fokozatosan adják át a feladatokat ahogy a gripen szerződésnél jelenleg a KMW által lelepített karbantartó hangárban a KMW német szakijai dolgoznak az alájuk beosztott magyar javítósok mellett, ahogy az alkatrész ellátást is ők végzik szerződés szerint. A teljes logisztikai support kiépítése az A7-esek érkézéséhez van igazítva.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Néztem videóban a hangárokat, igényesen megcsináltnak tűnik. Nyilván valahol ostoba kérdés de a mai páncélosok is guruló számítógépek, lehet elvárás/igény, hogy ezek is fűtött hangárban legyenek tárolva?
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 993
113
Néztem videóban a hangárokat, igényesen megcsináltnak tűnik. Nyilván valahol ostoba kérdés de a mai páncélosok is guruló számítógépek, lehet elvárás/igény, hogy ezek is fűtött hangárban legyenek tárolva?
Nem csak lehet hanem elvárás. Az A7-eseket fűtött hangárban kell tárolni majd vagy ugrik a gari.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
kis túlzással sóval behinteni a jelenlegi struktúrát .
- kettő helyett a közepes dandár létrehozásával foglalkozni
magyarosch megoldások helyett átvenni a bevált kiképzési struktúrákat. zumbeispiel: Kurvára nem hiszem, hogy egy gyorstalpalón végzett valaki máris alkalmas Leopard-2 oktatónak,. Jobb helyen egy év intenzív képzés a tankparancsnoki, oktatói még több.
- felfelé vagy kifelé rendszer étvétele és betartása - erre épülve a tartalékos rendszer reformja, bohózat helyett ami folyik - de motiválva a munkaerőpiacot hogy a leszerelteket alkalmazza.
nehézdandár helyett a hangsúlyt s beszerzésen a tüzérségre teszem, kinti kiképzéssel a rendszerre. Csaxólok, intenzív harcban- más is ismer rajtam kivül NATO manualokat - az ellenség pusztításának 40 százalékát a légierőnek, negyven százalékát a tüzérségnek kell végeznie- ehhez a 24 pzh kb zéró...
-logisztikai rész teljes rendbetétele -anélkül elfelejtheted a hadsereget.
-személyi felszerelés rendbetétele,
- UAV
-
- légvédelem - ez legalább meglesz.
így félálomban elsőre.
ja és nem a 2010-es évek háborúira készülni, az írás ott a falon: https://hvg.hu/tudomany/20190508_digital_soldier_2_0_konferencia_jovo_katonai_haditechnika

1 év alatt a nulláról képeznek harckocsi parancsnokot vagy oktatót,akik kimentek nem a nulláról kezdték,hogy finoman szóljak...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Amúgy a lízingszerződést szerintem keresd ki az értelmező kéziszótárban. Jelenleg a karbantartást a KMW végzi és fokozatosan adják át a feladatokat ahogy a gripen szerződésnél jelenleg a KMW által lelepített karbantartó hangárban a KMW német szakijai dolgoznak az alájuk beosztott magyar javítósok mellett, ahogy az alkatrész ellátást is ők végzik szerződés szerint. A teljes logisztikai support kiépítése az A7-esek érkézéséhez van igazítva.
HuAF Mig29s' liked this...